10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουλίου. Η τραγωδία στο Μάτι, Βουγιουκλάκη, Νίκος Γκάλης, Έιμι Γουάινχαουζ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουλίου. Η τραγωδία στο Μάτι, Βουγιουκλάκη,  Νίκος Γκάλης, Έιμι Γουάινχαουζ

776 π.Χ. : Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων ανέβηκε σε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στη διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά άγριας ελιάς.

Πρακτικά όμως, στον τόπο τους είχαν τιμές και χρήματα από χορηγούς. Ο αθλητισμός από τα αρχαία χρόνια γοήτευε και φανάτιζε. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε αλλά όχι η γοητεία του αθλητισμού, ο φανατισμός και ο θαυμασμός για τους ολυμπιονίκες, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τερματισμός αθλητή στην Αρχαία Ολυμπία. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

1833: Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη

Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος όμως έπρεπε να αποκτήσει ανεξάρτητη εκκλησία η οποία δεν θα υφίστατο τις πιέσεις των Οθωμανών, όπως συνέβαινε στο πατριαρχείο.

Ο Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου, στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

1888: Γεννήθηκε ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου.

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ το 1943. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

1952: Το πραξικόμημα του Νάσερ

Στην Αίγυπτο, ο συνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.  Ο Νάσερ ηγήθηκε της ανατροπής της μοναρχίας το 1952 και εισήγαγε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις το επόμενο έτος. Μετά από μία απόπειρα κατά της ζωής του το 1954 από μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέλυσε την οργάνωση, έθεσε τον πρόεδρο Μουχάμαντ Ναγκίμπ σε κατ’ οίκον περιορισμό και ανέλαβε την εξουσία, γινόμενος επίσημα πρόεδρος τον Ιούνιο του 1956. Συγκρούστηκε με την αποικιοκρατία κορυφώνοντας τη ρήξη με την κρατικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ.

Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

1957: Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάλης

Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών. Θεωρείται ως η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης εποχής.

Ο Νίκος Γκάλης στον Παναθηαναϊκό. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών χάρη στους 24.721 πόντους και του μέσου όρου 32,8 πόντων ανά αγώνα. Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:

Νίκος Γκάλης, ο πρώην πυγμάχος που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Γιατί το πρώτο δελτίο του αθλητή έγραφε Νικόλαος Γεωργαλής

1974: Έπεσε η Χούντα

Ανίκανη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κυπριακής τραγωδίας που η ίδια προκάλεσε, η χούντα της Αθήνας κατέρρευσε αναζητώντας σωτηρία στους πολιτικούς. Σε σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών και πολιτικών, αποφασίστηκε να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτήθηκε από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του πήρε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:

Οι τελευταίες μέρες της χούντας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης κατήργησε το στρατόπεδο εξόριστων της Γυάρου

1996: Πέθανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Θεωρείται  η «εθνική σταρ της Ελλάδος». Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε από τα παιδικά της χρόνια. Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει ώστε να μην πεθάνει αβάφτιστη. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη – Σταματίνα. Φυσικά έζησε.

Τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα. Στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε και η μητέρας της ανέλαβε να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά της, καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή την εποχή εκείνη. Το 1953, στο δεύτερο έτος της σχολής, της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.

Το καλοκαίρι του 1954, πριν ακόμα τελειώσει τη δραματική σχολή, την κάλεσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, που αποχώρησε από το θίασο, στο ρόλο της Ιουλιέτας. Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή, έχοντας στη διάθεσή της μόνο τρία μερόνυχτα για να προετοιμαστεί και να μάθει το ρόλο. Η Ιουλιέτα της, μπορεί να μην ήταν υπόδειγμα σεξπηρικής ερμηνείας, κοινό και κριτικοί, όμως, χειροκρότησαν την προσπάθειά της.

Ακολούθησε η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία «Το Ποντικάκι», η συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.

Οι ρόλοι, της κατά κανόνα της χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα. Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε καλές εντυπώσεις. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η συνάντησή της το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας «Αστέρω» με τον πρώην συμφοιτητή της, Δημήτρη Παπαμιχαήλ αποτέλεσε απαρχή της ιστορίας του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη. Ωστόσο, ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και είχε πολλές εντάσεις και χειροδικίες. Διαλύθηκε, έπειτα από δικαστικές μάχες, στις 4 Ιουλίου του 1979.

Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη». Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας. Λίγο αργότερα, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής.

Έφυγε τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:

“Μην ανησυχείς, εγώ στην αρρώστια είμαι επαγγελματίας”. Η απάντηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον γιατρό της όταν έμαθε ότι ήταν βαριά άρρωστη. Πέθανε σε μόλις 63 μέρες (βίντεο)

2018: Η τραγωδία στο Μάτι

Νύχτα κόλασης στην Αττική με δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς σε Κινέτα και Καλλιτεχνούπολη. Ο αέρας άλλαξε και παρέσυρε τη φωτιά προς το Μάτι. 104 νεκροί και 172 τραυματίες. Για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική καθώς η σύσκεψη μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, χωρίς να γίνει καμία αναφορά σε νεκρούς ενώ υπήρχαν ήδη αρκετά θύματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:

Δείτε από ψηλά την περιοχή της τραγωδίας στο Μάτι και το σημείο που εγκλωβίστηκαν δεκάδες ανύποπτοι πολίτες στην προσπάθεια να φτάσουν στη θάλασσα. Μια 13χρονη πήδηξε στον γκρεμό (βίντεο drone)

2011: Πέθανε Έιμι Γουάινχαουζ

Η Αγγλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια, έγινε γνωστή για τη μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ, rhythm and blues και ρέγγε.

Το άλμπουμ της Back to Black, που κυκλοφόρησε το 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες των βραβείων Γκράμι και κέρδισε πέντε βραβεία, κατακτώντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα.

 Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Τράβηξε, την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, με το ξεχωριστό της στυλ, τα τατουάζ της και το χτένισμά της, που την έκαναν πηγή έμπνευσης για ορισμένους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Καρλ Λάγκερφελντ. Επιπλέον, τα συνεχή νομικά της προβλήματα, ο εθισμός της στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και οι ιατρικές επιπλοκές που προέκυψαν από την αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά, έγιναν πρωτοσέλιδα.

Βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στις 23 Ιουλίου 2011, σε ηλικία 27 ετών, μετά από δηλητηρίαση από αλκοόλ. Αυτό αποκαλύφθηκε λίγο καιρό μετά τον θάνατό της. Tο άλμπουμ της Back to Black έγινε αργότερα το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 21ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:

Έιμι Γουαϊνχάουζ. Η Βρετανίδα ποπ σταρ που σημάδεψε τη σύγχρονη μουσική. Η ζωή και το πρόωρο τέλος της μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

2012: Πέθανε η Σάλι Ράιντ, φυσικός και αστροναύτισσα, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Στις 18 Ιουνίου 1983 συμμετείχε στην αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ κατά την οποία τέθηκαν σε τροχιά δύο δορυφόροι. Την ίδια πτήση επανέλαβε την επόμενη χρονιά. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα και η τρίτη γυναίκα παγκοσμίως που ταξίδεψε στο διάστημα (1983), μετά τις Σοβιετικές Βαλεντίνα Τερεσκόβα (1963) και Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (1982).

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Η Ράιντ εργάστηκε επίσης στο Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια και τον Έλεγχο των Όπλων του Πανεπιστημίου Στάνφονρτ (Stanford University’s Center for International Security and Arms Control) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, όπου δίδαξε φυσική, primarily researching nonlinear optics and Thomson scattering. Επίσης συμμετείχε στις επιτροπές που ερεύνησαν την καταστροφή του Τσάλεντζερ και του Κολούμπια.

Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.