Σήμερα γιορτάζει ο Νήφων.
23 Δεκεμβρίου 1777: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α’, τσάρος της Ρωσίας
Ο Αλέξανδρος Α’ ήταν τσάρος της Ρωσίας από το 1801 έως το 1825. Γεννήθηκε το 1777 και ήταν γιος του Παύλου Α’. Ανέβηκε στον θρόνο μετά τη δολοφονία του πατέρα του και κυβέρνησε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, όπως οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι.
Εξαρχής, ο Αλέξανδρος Α’ επιδίωξε να εφαρμόσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, όμως οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να στραφεί σε συντηρητική πολιτική. Στη διεθνή σκηνή, ο Αλέξανδρος υπήρξε σημαντικός παράγοντας στη νίκη κατά του Ναπολέοντα και στην ίδρυση της Ιερής Συμμαχίας. Πέθανε το 1825, αφήνοντας πίσω του μια Ρωσία σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
23 Δεκεμβρίου 1790: Γεννήθηκε ο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν
Γάλλος αρχαιολόγος και ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε μέρος της στήλης της Ροζέττας, το 1822. Παρατήρησε ότι η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα παρουσιάζει ομοιότητες με την κοπτική ενώ ανακάλυψε ότι το σύστημα γραφής είναι ένα σύνολο φωνητικών και ιδεογραφικών συμβόλων.
1834: Πέθανε ο Τόμας Μάλθους
Ο «πατέρας» της δημογραφίας
Στο διάσημο έργο του «An Essay on the Principle of Population», ανέπτυξε μια προσέγγιση για την ανάλυση της σχέσης μεταξύ πληθυσμού και πόρων. Σύμφωνα με αυτή, ο πληθυσμός τείνει να αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό, ενώ οι πόροι, όπως η τροφή, αυξάνονται μόνο με αριθμητική πρόοδο. Η ανισότητα οδηγεί σε καταστάσεις υπερπληθυσμού, φτώχειας και κοινωνικών ταραχών.
Η θεωρία του επηρέασε τις μελλοντικές μελέτες στη δημογραφία, τη στατιστική και την οικονομία.
23 Δεκεμβρίου 1888: Ο Βαν Γκογκ έκοψε το αριστερό του αφτί
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως ο σπουδαίος καλλιτέχνης προέβη στην πράξη. Σύμφωνα με την επίσημη, στις 23 Δεκεμβρίου του 1888, ο Βαν Γκογκ τσακώθηκε με τον συγκάτοικο και καλό του φίλο Πολ Γκογκέν, ο οποίος του είπε ότι θα έφευγε από το σπίτι.
Η στάση του πλήγωσε πολύ τον Βαν Γκογκ, που είχε ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία. Άρπαξε ένα ξυράφι και έκοψε ένα κομμάτι από το αυτί του. Έπειτα, το τύλιξε με μία πετσέτα, πήγε στον τοπικό οίκο ανοχής και το δώρισε στην αγαπημένη του πόρνη.
23 Δεκεμβρίου 1896: Γεννήθηκε ο Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα
Ιταλός συγγραφέας και αριστοκράτης, γνωστός κυρίως για το έργο του «Ο Λωτός», το οποίο εκδόθηκε το 1958, μετά τον θάνατό του. Το μυθιστόρημα, που εστιάζει στην πολιτική και κοινωνική αλλαγή της Σικελίας τον 19ο αιώνα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της ιταλικής λογοτεχνίας.
23 Δεκεμβρίου 1931: Γεννήθηκε Γουίλσον Μπέντλεϊ
O αμερικανός μετεωρολόγος και φωτογράφος Γουίλσον Μπέντλεϋ έγινε ο πρώτος γνωστός άνθρωπος που τράβηξε λεπτομερείς φωτογραφίες νιφάδων χιονιού και κατέγραψε τα χαρακτηριστικά τους.
Κάποιο χειμώνα, αποφάσισε να σταθεί στο κρύο για ώρες ενώ περίμενε υπομονετικά μέχρι να πέσουν οι νιφάδες. Όταν έπεσε η πρώτη, με ένα φτερό πολύ προσεκτικά τη μετακίνησε και την τοποθέτησε κάτω από το φακό. Μετά από την πρώτη φωτογραφία, ο Μπέντλεϋ φωτογράφισε πάνω από 5000 κρυστάλλους χιονιού, μέχρι τον θάνατό του, το 1931.
23 Δεκεμβρίου 1972: Πέθανε ο Αντρέι Τουπόλεφ
23 Δεκεμβρίου 1975: Η πρώτη δολοφονία της 17Ν
Ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό με τη σύζυγό του, Μαρία-Χριστιάνα, μετά από βραδινή έξοδο. Τρεις κουκουλοφόροι τον πλησίασαν, παραμερίζοντας τη σύζυγό του, και ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε τρεις φορές με πιστόλι Colt 45. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, αφήνοντας τη σύζυγό του να κοιτά αποσβολωμένη το πτώμα του.
Την επόμενη μέρα, η 17Ν έστειλε προκήρυξη, η οποία απαγορεύτηκε να δημοσιευθεί. Κατήγγειλαν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, δηλώνοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι «αγέλη πρόβατα» και αντιστέκεται.
H προκήρυξη ανέφερε: «Σε πρόσφατο λόγο του ο Φορντ δήλωσε τελείως κυνικά ότι οι Αμερικανοί δεν θα διστάζουν να επεμβαίνουν ανοιχτά στο εσωτερικό των άλλων όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Κίσινγκερ. (…)
Αλλά αρκετά. Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. (…)»
23 Δεκεμβρίου 2013: Πέθανε ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης
O «ποιητής» της αρχαιολογίας
Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης ήταν διακεκριμένος αρχαιολόγος με σημαντική συνεισφορά στις ανασκαφές στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν. Ανακάλυψε τη Βασιλική Νεκρόπολη Τιλιά Τεπέ και το Βασίλειο της Μαργιανής.
Διακρίθηκε με διεθνείς τιμές και βραβεύσεις, ενώ υπηρέτησε στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσίας. Παρά τις υποσχέσεις του ελληνικού κράτους για στήριξη, οι υπεύθυνοι έδειξαν πλήρη αδιαφορία. Πέθανε το 2013 στη Μόσχα σε ηλικία 84 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Έγινε η mega κλήρωση φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
- Κορυφώνεται η έξοδος για τα Χριστούγεννα σε ΚΤΕΛ και εθνικές οδούς. Με 100% πληρότητα τα λεωφορεία. Συστάσεις για αλυσίδες
- Αποκαταστάθηκαν τα βυζαντινά μωσαϊκά στον καθεδρικό ναό στο Παλέρμο. Περιέχουν 2,2 κιλά καθαρού χρυσού και συναγωνίζονται την Αγία Σοφία
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr