22 Σεπτεμβρίου 1761: Στέφθηκε βασίλισσα η Σάρλοτ
Ήταν η σύζυγος του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεωργίου Γ’. Παντρεύτηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1761, μόλις έξι ώρες μετά την άφιξη της Σάρλοτ ή Καρλότας στην Αγγλία από τη Γερμανία.
Γέννησε συνολικά 15 παιδιά, δύο εκ των οποίων πέθαναν πριν ενηλικιωθούν και δύο ανήλθαν αργότερα στο βρετανικό θρόνο. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ήταν η πρώτη και μοναδική μαύρη βασίλισσα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.
Το ενδιαφέρον για τη ζωή και την καταγωγή της Σάρλοτ “αναθερμάνθηκε” μετά την κυκλοφορία της σειράς “Queen Charlotte: A Bridgerton Story“.
Διαβάστε αναλυτικά για την Σάρλοτ του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς στο παρακάτω κείμενο:
22 Σεπτεμβρίου 1791: Γεννήθηκε ο Μάικλ Φάραντεϊ
Άγγλος επιστήμονας με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροχημείας. Επινόησε μια μέθοδο χρήσης του μαγνητικού πεδίου για την παραγωγή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος και την εφάρμοσε στο σχεδιασμό μιας πρώιμης εκδοχής του ηλεκτροκινητήρα.
Ξεκίνησε ως φτωχός μαθητευόμενος ενός βιβλιοδέτη στο Λονδίνο και μια πρόσκληση στις διαλέξεις του χημικού Χάμφρι Ντέιβι το 1812, του άλλαξε τη ζωή. Λέγεται πως είχε επικοινωνιακές δεξιότητες και παρέδιδε διαλέξεις σε μικρά παιδιά, για να εκλαϊκεύσει την επιστήμη του.
22 Σεπτεμβρίου 1828: Δολοφονήθηκε ο Σάκα
Πολεμιστής Ζουλού που ένωσε δεκάδες φυλές υπό την κυριαρχία του και δημιούργησε το βασίλειο των Ζουλού, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο Σάκα υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα, με στρατηγικές ικανότητες που, όμως, δεν δίσταζε να εφαρμόσει βίαιες μεθόδους, για να διατηρήσει την ενότητα του βασιλείου του.
Ήρθε σε ρήξη με το λαό του μετά το θάνατο της μητέρας του και δολοφονήθηκε από τους ετεροθαλείς αδερφούς του.
Μάθετε περισσότερο για τη ζωή του πολεμιστή Σάκα κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
22 Σεπτεμβρίου 1888: Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του National Geographic
Περιελάμβανε έξι άρθρα, αλλά καθόλου φωτογραφίες. Αποτελείτο από 98 σελίδες και κόστιζε 50 σεντς. Κυκλοφόρησε οκτώ μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας και εξελίχθηκε στο δημοφιλέστερο περιοδικό εκλαϊκευμένης γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού.
Το χαρακτηριστικό κίτρινο περίγραμμα του εξωφύλλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1910 και οι φωτογραφίες συμπεριλήφθηκαν στην ύλη μετά το 1905.
22 Σεπτεμβρίου 1912: Κατέπλευσε στη Σαλαμίνα το Υποβρύχιο “Δελφίν”
Ήταν το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου και το πρώτο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
Παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση Δραγούμη το 1910 και ναυπηγήθηκε στη Γαλλία, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Πολεμικού Ναυτικού μετά το κίνημα στο Γουδί.
Όταν το “Δελφίν” κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, έγινε δεκτό με ζητωκραυγές. Συνενώθηκε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στη Λήμνο, στις 12 Οκτωβρίου 1912 και εκτελούσε περιπολίες στην περιοχή των Δαρδανελίων.
Στις 9 Δεκεμβρίου, αποπειράθηκε να τορπιλίσει το τουρκικό καταδρομικό “Μετζιδιέ” από απόσταση μισού χιλιομέτρου. Η τορπίλη όμως δεν έφτασε στον στόχο, διότι βυθίστηκε.
Διαβάστε περισσότερα για το υποβρύχιο “Δελφίν” στον ακόλουθο σύνδεσμο:
22 Σεπτεμβρίου 1952: Πέθανε ο Τίμος Μωραϊτίνης
Δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας που διακρίθηκε για το πνευματώδες χιούμορ του και θεωρείται από τους ανανεωτές της επιθεώρησης.
Υπήρξε χρονογράφος στην εφημερίδα “Εμπρός” και ρεπόρτερ, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης στις εφημερίδες “Εστία” και “Έθνος“. Τραυματίστηκε στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και παρασημοφορήθηκε από το βασιλιά Γεώργιο Α’.
Στην επιγραφή του μνήματός του είναι χαραγμένη η φράση “Επιτέλους εστεγάσθην“, η οποία συνδέεται με το πρόβλημα των συχνών μετακομίσεων που τον ταλαιπώρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα μαύρου χιούμορ και αυτοσαρκασμού στους τάφους του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:
22 Σεπτεμβρίου 1957: Γεννήθηκε ο Νικ Κέιβ
Έχασε δύο γιους μέσα σε επτά χρόνια: το 2015, τον 15χρονο Άρθουρ που αυτοκτόνησε πέφτοντας στον γκρεμό και το 2022, τον 31χρονο Τζέθρο, ο οποίος είχε φυλακιστεί για επίθεση στη μητέρα του.
Το τραγούδι “Where the wild roses grow” που ερμήνευσε με τη συμπατριώτισσά του, Κάιλι Μινόγκ αναφέρεται σε μια γυναικοκτονία.
Έγραψε το σενάριο για το sequel του “Μονομάχου“, ύστερα από πρόταση του Ράσελ Κρόου, αλλά απορρίφθηκε. Έχει γράψει σενάριο και μουσική για διάφορες ταινίες, όπως “Παράνομη Δικαιοσύνη” και “Πάση Θυσία“.
“Έχω μία ανεξήγητη συναισθηματική σύνδεση με τη βασιλική οικογένεια“, είχε δηλώσει εξηγώντας την παρουσία του στην στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.
Διαβάστε παρακάτω 10 σύντομες πληροφορίες για τον Αυστραλό τραγουδοποιό και ηθοποιό:
22 Σεπτεμβρίου 1958: Γεννήθηκε ο Αντρέα Μποτσέλι
“Αν ο Θεός μπορούσε να τραγουδήσει, θα ακουγόταν σαν τον Αντρέα Μποτσέλι“, έχει δηλώσει η Σελίν Ντιόν για τον Ιταλό τενόρο.
Γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και έχασε εντελώς την όρασή του στα 12 του χρόνια, μετά από ατύχημα σε αγώνα ποδοσφαίρου. Εργάστηκε ως δικηγόρος για ένα διάστημα, μέχρι που τον ανακάλυψε ο Λουτσιάνο Παβαρότι.
Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η Τζένιφερ Λόπεζ και έφερε την κλασική μουσική στην κορυφή των διεθνών charts.
“Έμαθα να αγαπώ την ελληνική κουλτούρα από τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα“, είχε δηλώσει με αφορμή συναυλία του στο ΟΑΚΑ, το καλοκαίρι του 2023.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή του Αντρέα Μποτσέλι κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
22 Σεπτεμβρίου 1996: Η νίκη Σημίτη στις εκλογές
Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη ήρθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 41,49% (162 έδρες). Η Ν.Δ. του Μιλτιάδη Έβερτ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση με 38,12% (108 έδρες) και το Κ.Κ.Ε. ήρθε τρίτο με 5,6% (11 έδρες)
Την κοινοβουλευτική τους παρουσία εξασφάλισαν επίσης ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (5,12% – 10 έδρες), και το ΔΗ.Κ.ΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα (4,44% – 9 έδρες).
Η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά έμεινε εκτός Βουλής (2,94%) και λίγες ώρες μετά τις κάλπες, ο Έβερτ παραιτήθηκε από την προεδρία της ΝΔ.
Διαβάστε στο παρακάτω κείμενο για το ντιμπέιτ ανάμεσα σε Σημίτη και Έβερτ. Πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και ήταν το πρώτο που έγινε σε τηλεοπτικό στούντιο:
22 Σεπτεμβρίου 2001: Ο πρώτος γηγενής Έλληνας που πήγε στο NBA
Ο λόγος για τον Αντώνη Φώτση, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μέμφις Γκρίζλις, σε ηλικία 20 ετών. Είχε επιλεγεί στο νούμερο #47 του Draft και αγωνίστηκε για μία σεζόν (2001-2002).
Το “δρόμο” του Φώτση ακολούθησαν ο Ευθύμης Ρεντζιάς (Φιλαδέλφεια 76ers), ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Σιάτλ ΣούπερΣονικς), ο Βασίλης Σπανούλης (Χιούστον Ρόκετς), ο Κώστας Παπανικολάου (Χιούστον Ρόκετς και Ντένβερ Νάγκετς) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (Σακραμέντο Κινγκς και Πόρτλαντ Μπλέιζερς).
Καριέρα στο “μαγικό κόσμο του NBA” έχουν κάνει και οι ομογενείς Κώστας Κουφός, Νικ Καλάθης και Τάιλερ Ντόρσεϊ και σήμερα διακρίνονται οι τρεις αδερφοί Αντετοκούνμπο.
Ο πρώτος αθλητής ελληνικής καταγωγής που αγωνίστηκε στο NBA ήταν ο Ελληνοαμερικάνος Λου Τσιωρόπουλος, ο οποίος αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής με τους Μπόστον Σέλτικς (1957 και 1959).
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr