22 Νοεμβρίου 1718. Πέθανε ο πειρατής Μαυρογένης
Ο διαβόητος Άγγλος πειρατής που επιχειρούσε στις Δυτικές Ινδίες και την ανατολική ακτή των βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική, ήταν ένας έξυπνος και στρατηγικός ηγέτης. Απέρριπτε τη χρήση βίας, καθώς προτιμούσε να βασίζεται στην εξωτερική του εμφάνιση προκειμένου να τρομοκρατήσει αυτούς που λήστευε. Σε αντίθεση με τη σύγχρονη εικόνα του παραδοσιακού τυραννικού πειρατή, διοικούσε τα πλοία του με την άδεια του πληρώματός τους και δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι έχει βλάψει ή δολοφονήσει αιχμάλωτους.
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής πάνω στον πλοίο του με έναν “επαναστατημένο” νεαρό υποπλοίαρχο. Μετά τον θάνατό του αποτέλεσε έμπνευση για μυθοπλαστικά έργα με θέμα την πειρατεία.
22 Νοεμβρίου 1808. Γεννήθηκε ο Τόμας Κουκ
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον ομώνυμο ταξιδιωτικό κολοσσό, που εξυπηρετούσε ετησίως σχεδόν 19 εκατομμύρια πελάτες ανά την υφήλιο.
Ο πραγματικός Τόμας Κουκ ήταν ιεροκήρυκας που το 1841, σε ηλικία 33 ετών, αποφάσισε να διοργανώσει μία εκδρομή προκειμένου οι πελάτες του να συμμετάσχουν σε συνέδριο του κινήματος της Ποτοαπαγόρευσης. Ξεκινούσε από το Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας και έφτανε στο Λάφμπορο. Ο σιδηρόδρομος διψούσε για έσοδα από μεταφορές επιβατών και ο Κουκ κατάφερε να εξασφαλίσει μια χαμηλή τιμή για το γκρουπ του. Το πρώτο “πακέτο διακοπών” που προσέφερε ήταν πολύ ελκυστικό για την εποχή.
Η επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει να οργανώνει παρόμοια οικονομικά ταξίδια για γκρουπ σε γειτονικές πόλεις. Ο Κουκ χαρακτήρισε αργότερα τις πρώτες αυτές οργανωμένες εκδρομές «ενθουσιώδη φιλανθρωπία», επειδή δεν είχε κέρδος, καθώς χρησιμοποιούσε τα έσοδα, για να τυπώνει διαφημιστικά φυλλάδια.
22 Νοεμβρίου 1824. Πέθανε ο Θεόδωρος Νέγρης
Ο Έλληνας Φαναριώτης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και έγινε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της. Λίγο πριν την Επανάσταση διορίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση επιτετραμμένος της στο Παρίσι.
«Ο χαρακτήρας του ήταν αλλοπρόσαλλος και ανυπόμονος. Σε αντίθεση με το παρουσιαστικό του, ήταν πάρα πολύ έξυπνος και δόλιος, αντιπροσωπεύοντας επαρκώς το φαναριώτικο πρότυπο. Οι φιλοδοξίες του, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία του, τον οδήγησαν σε σύγκρουση με τον επίσης φιλόδοξο Μαυροκορδάτο, καθώς και με άλλες πολιτικές φυσιογνωμίες της εποχής».
Πέθανε το Νοέμβριο του 1824 από τύφο στο Ναύπλιο.
22 Νοεμβρίου 1869. Γεννήθηκε ο Αντρέ Ζιντ
Ο Γάλλος νομπελίστας λογοτέχνης ξεχώρισε για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Στο σχεδόν αυτοβιογραφικό του έργο «Αν ο σπόρος πεθάνει», ομολογεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, πράγμα πρωτάκουστο για την εποχή.
22 Νοεμβρίου 1890. Γεννήθηκε ο Σαρλ ντε Γκολ
Ο επί 11ετίας πρόεδρος της Γαλλίας ήταν θερμός υποστηρικτής της σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ. Όταν επισκέφθηκε την χώρα μας δήλωσε:
«Η πολιτική ζωή αυτής της χώρας είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της».
22 Νοεμβρίου 1906. ΣΟΣ
Το S-O-S υιοθετήθηκε επίσημα ως σήμα ύπαρξης κινδύνου.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του έγινε στο αμερικάνικο ατμόπλοιο «SS Arapahoe» το 1909, όταν έσβησε η μηχανή στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας. Όλα τα μεγάλα ναυάγια της περιόδου, όπως ο Τιτανικός το 1912 κι ο Βρετανικός το 1916, εξέπεμπαν μανιωδώς «SOS» πριν από τη βύθισή τους.
Επηρεασμένος από τις θαλάσσιες τραγωδίες, ο κόσμος θεώρησε ότι τα αρχικά σήμαιναν «Save Our Ship» (Σώστε το πλοίο μας), «Save Our Souls» (Σώστε τις ψυχές μας) ή «Sink Or Swim» (βουλιάζουμε ή κολυμπάμε).
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σημασία. Χρησιμοποιήθηκαν μετά τη δημιουργία του σήματος για την ευκολότερη απομνημόνευση του σήματος από τους χρήστες. Η ίδια αλληλουχία τελειών και παυλών αντιστοιχεί και στα γράμματα VTB, αλλά το SOS θεωρήθηκε απλούστερο.
22 Νοεμβρίου 1920. Το δημοψήφισμα του 1920
“Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!”
Η κυβέρνηση Ράλλη διενέργησε δημοψήφισμα για την επάνοδο του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα βγήκε 98% υπέρ της επιστροφής του βασιλιά. Το δημοψήφισμα θεωρείται από μερίδα ιστορικών νόθο, τόσο λόγω του ποσοστού, το οποίο προϋπέθετε ότι όλοι οι βενιζελικοί ψηφοφόροι (το μισό του εκλογικού σώματος) ψήφισαν να επανέλθει ο Κωνσταντίνος, όσο και διότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα.
22 Νοεμβρίου 1934. Γεννήθηκε η Ρίτα Σακελλαρίου
Θεωρείται η “βασίλισσα” του λαϊκού τραγουδιού και μία από τις “μεγάλες” κυρίες του ελληνικού τραγουδιού εν γένει. Ξεχώριζε για το μπρίο και την στιβαρή χαρακτηριστική ερμηνεία της.
Κατά τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ τις πρώτες της επιτυχίες τής τις χάρισε ο Στέλιος Χρυσίνης. Ανάμεσα στα κομμάτια που άφησαν ιστορία είναι το “Ιστορία μου, αμαρτία μου”, “Σώσε με”, “Αυτός ο άνθρωπος”, “Μια ζωή πληρώνω”.
22 Νοεμβρίου 1986. Γεννήθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους
Ο Νοτιοαφρικάνος παραολυμπιονίκης ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο το 2013, όχι για τις αθλητικές του επιδόσεις, αλλά επειδή δολοφόνησε τη γυναίκα του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι την πυροβόλησε κατά λάθος, καθώς νόμισε πως είχε μπει στο σπίτι κάποιος διαρρήκτης. Η εκδοχή του όμως είχε πολλά κενά και δεν έγινε πιστευτή.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών. Τον Νοέμβριο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής επέκτεινε την ποινή κατά 9 χρόνια.
22 Νοεμβρίου 2005. Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος
Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας. Εγκατέλειψε τη θέση της δεκαέξι χρόνια αργότερα, αποσπώντας τον τίτλο της μακροβιότερης καγκελαρίου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ