22 Ιουνίου 1837: Γεννήθηκε ο Ερνστ Τσίλερ
Γερμανός αρχιτέκτονας που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και συνέδεσε το όνομά του με εμβληματικά κτήρια της πόλης των Αθηνών.
Το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Σλήμαν και το Προεδρικό Μέγαρο είναι μόνο μερικά από τα οικοδομήματα που φέρουν την “υπογραφή” του. Επίσης βοήθησε καθοριστικά στην αποπεράτωση των έργων στην Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ζάππειο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Υπολογίζεται ότι ο Τσίλερ κατασκεύασε περισσότερα από 500 δημόσια κτήρια σε όλη την Ελλάδα και ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε την ιδέα της εξοχικής κατοικίας, δημιουργώντας στον Πειραιά επτά πολυτελείς επαύλεις.
Η τοποθεσία πήρε αρχικά το όνομά του και έγινε γνωστή ως “Συνοικία Τσίλερ” ή “Συνοικία των Επαύλεων“. Άλλα σπουδαία κτήρια που ο Γερμανός αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε και υλοποίησε είναι το Δημαρχείο Ερμουπόλεως στη Σύρο και το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” στην Πάτρα.
Ο ίδιος πάντως έχασε το σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας σε πλειστηριασμό. Πέθανε στην Αθήνα το 1923, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά.
22 Ιουνίου 1941: Η έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα
Όταν ο Στάλιν νίκησε τον Χίτλερ
Με αυτή την κωδική ονομασία έμεινε γνωστή η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, παρά την ύπαρξη του συμφώνου μη επίθεσης Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, που ήταν σε ισχύ από τις 23 Αυγούστου 1939.
Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή όλων των εποχών, καθώς πραγματοποιήθηκε από τρεις στρατιές που αριθμούσαν περισσότερους από 4 εκατομμύρια στρατιώτες, κατά μήκος ενός μετώπου 2.900 χιλιομέτρων, το οποίο εκτεινόταν από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Παρά τις αρχικές νίκες των Γερμανών, ακολούθησαν η ήττα τους στη Μόσχα και η αντεπίθεση των Σοβιετικών κατά το βαρύ ρωσικό χειμώνα του 1942. Ο Χίτλερ είχε υπερεκτιμήσει τη στρατηγική του ιδιοφυία, που αποδείχθηκε το θανάσιμο ελάττωμα του στρατού του στη Ρωσία.
Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:
22 Ιουνίου 1973: Ανέβηκε στο θέατρο “Αθήναιον” το “Μεγάλο μας Τσίρκο“
Θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με υπονοούμενα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Κατάφερε να περάσει τη λογοκρισία και αγαπήθηκε από το κοινό ως ύμνος διαμαρτυρίας για το καθεστώς.
Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της παράστασης πήραν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος. Τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τα ερμήνευε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης.
Εκατοντάδες θεατές παρακολουθούσαν καθημερινά την παράσταση, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών. Οι τελευταίοι δεν βρίσκονταν εκεί για να απολαύσουν το έργο, αλλά ως απεσταλμένοι του καθεστώτος. Σημείωναν τα κομμάτια της παράστασης στα οποία χειροκροτούσε περισσότερο ο κόσμος, για να επιβεβαιώσουν ότι το έργο είχε μηνύματα εναντίον του καθεστώτος.
Τόσο ο Καζάκος όσο και η Καρέζη συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Η Καρέζη είχε πει για το σκοπό του “Μεγάλου μας Τσίρκου”:
“Έπρεπε να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά.
Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα.Όλα αυτά όμως θά’ πρεπε να ειπωθούν ρωμέικα, ζεστά.
Καθόλου φιλολογικά. Καθόλου εγκεφαλικά. Θά’ πρεπε, δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν“.
22 Ιουνίου 1986: Το “Χέρι του Θεού”
Το γκολ που μπήκε “λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού”
Το καλύτερο lay up στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Το πέτυχε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στον προημιτελικό εναντίον της Αγγλίας για το Μουντιάλ του 1986. Το ματς ήταν στο 0-0 και η Αργεντινή βρισκόταν στην επίθεση.
Μία κακή απομάκρυνση του Άγγλου μέσου, Στιβ Χοτζ έδωσε ύψος στην μπάλα, ο βραχύσωμος Μαραντόνα πρόλαβε τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον και με το χέρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Ο Τυνήσιος διαιτητής, Αλί Μπεν Νασέρ δεν υπέδειξε την παράβαση και ο Μαραντόνα πανηγύριζε έξαλλα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, σκόραρε το “γκολ του αιώνα”.
Ο Γκάρι Λίνεκερ απλώς μείωσε σε 2-1 για τους Άγγλους και η “αλμπισελέστε” προκρίθηκε στα ημιτελικά. Έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου επικράτησε με 3-2 της Δυτικής Γερμανίας και κατέκτησε το δεύτερο Μουντιάλ της ιστορίας της.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο το “Χέρι του Θεού”:
22 Ιουνίου 168 π.Χ.: Η Μάχη της Πύδνας
Ήταν η τελευταία και καθοριστική μάχη του Τρίτου Μακεδονικού πολέμου (171-168 π.Χ.) ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους. Οι τελευταίοι, με αρχηγό το Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο, νίκησαν κατά κράτος τους Μακεδόνες και αιχμαλώτισαν τον βασιλιά Περσέα.
Η έκβαση της μάχης σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω κείμενο:
22 Ιουνίου 1903: Γεννήθηκε ο κακοποιός, Τζον Ντίλινγκερ
Αμερικανός ληστής τραπεζών την εποχή του κραχ και υπ’ αριθμόν “ένα” δημόσιος κίνδυνος για το FBI. Για κάποιους Αμερικανούς που έχασαν τα σπίτια τους ήταν ο λαϊκός ήρωας, ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών, ενώ για την αστυνομία ήταν το “καθίκι” που ξέφευγε συνεχώς.
Από μικρός ο Ντίλινγκερ υπήρξε μέλος διάφορων συμμοριών και επιδόθηκε σε κλοπές και ληστείες. Έμεινε στη φυλακή για εννέα χρόνια και μετά την αποφυλάκισή του, το 1933, ξεκίνησε τις ληστείες δεκάδων τραπεζών και τις δολοφονίες ανύποπτων πολιτών.
Για να ξεφύγει από το FBI, λέγεται πως ο Ντίλινγκερ έκανε πλαστικές επεμβάσεις και άλλαξε τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Τελικά, στις 22 Ιουλίου 1934, ομάδα του FBI τού έστησε ενέδρα έξω από ένα θέατρο στο Σικάγο και τον πυροβόλησε θανάσιμα – αν και πολλοί αμφισβήτησαν ότι ήταν όντως ο Ντίλινγκερ.
Η εκταφή των οστών του Αμερικανού γκάνγκστερ έγινε 85 χρόνια μετά το θάνατό του. Διαβάστε αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Ιουνίου 1949: Γεννήθηκε η Μέριλ Στριπ
Η ηθοποιός που έχει σαρώσει τα βραβεία
Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Έχει υπάρξει 21 φορές υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ και το έχει κερδίσει τρεις φορές. Είχε επίσης 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και κέρδισε τις οκτώ.
Η Μέριλ Στριπ έχει πάρει μέρος σε ταινίες όπως “Ο Ελαφοκυνηγός” (1978) και “Κράμερ εναντίον Κράμερ” (1979), στα γυρίσματα του οποίου η Στριπ και ο Ντάστιν Χόφμαν ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον.
Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για τη σχέση που ανέπτυξαν Μέριλ Στριπ και Τζακ Νίκολσον την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας “Ξένοι στην ίδια πόλη“:
22 Ιουνίου 1962: Συνετρίβη Boeing 707 της Air France
Το αεροπορικό δυστύχημα συνέβη στη Γουαδελούπη. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε λόφο ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 113 επιβάτες του.
22 Ιουνίου 1969: Πέθανε η Τζούντι Γκάρλαντ
Αμερικανίδα ηθοποιός του παλιού Χόλιγουντ και τραγουδίστρια που διακρίθηκε τόσο για τις ερμηνείες της όσο και για την ομορφιά της.
Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 13 ετών, στη μικρού μήκους ταινία “Κάθε Κυριακή” (1936) και έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τον “Μάγο του Οζ” (1939).
Για το ρόλο της μικρής Ντόροθι Γκέιλ, η Γκάρλαντ τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας, η οποία απονέμει τα Όσκαρ. Τα επόμενα χρόνια, ήταν δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών, από υψηλή δόση βαρβιτουρικών. Πάλευε για χρόνια με τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και τις αυτοκτονικές τάσεις. Παντρεύτηκε 5 φορές και απέκτησε 3 παιδιά. Ένα από αυτά είναι η Λάιζα Μινέλι.
22 Ιουνίου 1987: Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ
Βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός χορευτής, χορογράφος, τραγουδιστής και ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είχε μακροχρόνια καλλιτεχνική συνεργασία με την ηθοποιό, Τζίντζερ Ρότζερς και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μιούζικαλ ως κινηματογραφικού είδους.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. «Εις το επανιδείν Γίγαντά μου», το συγκινητικό αντίο της συζύγου του
- Έρευνα από την ΕΕ για το TikTok με αφορμή τις εκλογές στη Ρουμανία. Τι απαντά η πλατφόρμα
- Μπαμπης Κωστούλας. Ενδιαφέρονται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης
- Νέο έργο του Banksy στο instagram. H συγκλονιστική απεικόνιση μητέρας και παιδιού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ