22 Ιουλίου 1894: Το πρώτο ράλι σε δημόσιο δρόμο. 22,5 χλμ το ρεκόρ!
Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διένυσαν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν κατέρριψε το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.
22 Ιουλίου 1943: Η αιματηρή διαδήλωση στην κατεχόμενη Αθήνα
Στις 22 Ιουλίου κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. Πάνω από 300 χιλιάδες κόσμου, αδιαφορώντας για την απειλητική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο, το οποίο πνίγηκε στο αίμα.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία, ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Οι δεκάδες νεκροί διαδηλωτές στην άσφαλτο ανάγκασαν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανών το σχέδιό τους οφείλονταν στην δυναμική δράση των ανταρτών στην κατεχόμενη Ελλάδα, υποχρέωνε τους Γερμανούς να απασχολούν περισσότερα στρατεύματα για την αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό ήταν υποχρεωμένοι να αναθέσουν τα καθήκοντα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Αξιού ποταμού (εκτός από τη Θεσσαλονίκη) στους Βούλγαρους συμμάχους τους, που ήδη είχαν υπό την κατοχή τους τις περιοχές ανατολικά των Σερρών.
Η είδηση της απόφασης προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα και ξεσήκωσε το λαό. Ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας. Στις 22 Ιουλίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα.
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, υπολογίζονται από 200 χιλ και πάνω, πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας. Από τα σημεία συγκέντρωσης, Μοναστηράκι, Πλατεία Λαυρίου, Ομόνοια κ.α., η λαοθάλασσα κινήθηκε προς το κέντρο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι στην Επέκταση» και «Έξω οι Βούλγαροι φασίστες από τη Μακεδονία και τη Θράκη». Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου μία 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Ένας Γερμανός, μέλος του πληρώματος, την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Την ίδια στιγμή, η 19χρονη φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, Κούλα Λίλη επιτέθηκε στον οδηγό του άρματος με το τακούνι του παπουτσιού της, αλλά έπεσε κι αυτή νεκρή από τα πυρά του πληρώματος.
Συνολικά, 30 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν. Πολλοί από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε στρατοδικεία και καταδικάσθηκαν σε βαριές ποινές. Μπροστά στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, οι Γερμανοί κατακτητές αναγκάστηκαν να αναστείλουν την υλοποίηση των αποφάσεων τους.
Οι Βούλγαροι δεν ήταν κατοχική δύναμη, αλλά το σχέδιό τους ήταν να ενσωματώσουν τη Βόρεια Ελλάδα στη χώρα τους.
Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο σχετικό άρθρο:
22 Ιουλίου 1944: Συστήνονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήθηκαν δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικατέστησε τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
22 Ιoυλίου 1947: Γεννήθηκε ο Ντον Χένλεϊ
Γεννήθηκε στο Τέξας ο αμερικανός μουσικός Ντον Χένλεϊ, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Eagles, αλλά και με σημαντική προσωπική καριέρα. Ήταν ντράμερ και τραγουδιστής στο διάσημο συγκρότημα το οποίο έχει κερδίσει έξι μουσικά βραβεία Grammy και έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
Μετά τη διάλυση της μπάντας ο Χένλεϊ ακολούθησε σόλο καριέρα. Επίσης έχει συμμετάσχει σε αρκετές οργανώσεις με περιβαλλοντικούς και πολιτικούς σκοπούς. Από το 1994 έως το 2016, μοίρασε τις μουσικές του δραστηριότητες μεταξύ των Eagles και της σόλο καριέρας του.
Διαβάστε για το τραγούδι των Eagles που κατηγορήθηκε ως ύμνος στο σατανά:
22 Ιουλίου 1855: Γεννήθηκε ο Γουίλεμ Νταφόε
Ο Αμερικανός ηθοποιός καθιερώθηκε στον κινηματογράφο σε ρόλους κακού και έχει λάβει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ β΄ανδρικού ρόλου για τις ταινίες “Πλατούν” το 1986 και “Στη σκιά του βρυκόλακα” το 2000.
Ο Νταφόε έπαιξε σημαντικούς ρόλους στις ταινίες “Γεννημένος την 4η Ιουλίου”, “Ο Άγγλος ασθενής” και πρωταγωνίστησε, με σκηνοθέτη τον Μάρτιν Σκορτσέζε, στη θρησκευτική δραματική ταινία “Ο Τελευταίος Πειρασμός”. Το έργο απεικονίζει τη ζωή του Ιησού Χριστού και τον αγώνα του με διάφορες μορφές πειρασμών, όπως φόβο, αμφιβολία, κατάθλιψη και λαγνεία. Το έργο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη του 1955.
Όπως και το βιβλίο, έτσι και η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις, στους χριστιανικούς κύκλους.
Διαβάστε περισσότερα για τον διάσημο ηθοποιό στο ακόλουθο άρθρο:
22 Ιουλίου 1974: Ο τραγικός θάνατος ελλήνων καταδρομέων
Στην Κύπρο η πρώτη φάση της τούρκικης εισβολής βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο εγκάθετος πρόεδρος Νίκος Σαμψών, κήρυξε την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι έβγαλαν τανκς στην Κερύνεια, είχαν ρίξει αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, έστειλαν νέα πλοία και προσγείωσαν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβίασαν.
Η μυστική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ» είχε ως στόχο την αερομεταφορά επίλεκτων δυνάμεων καταδρομών του Ελληνικού Στρατού στην Κύπρο, προς ενίσχυση της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας.
15 μεταγωγικά αεροσκάφη, που ανήκαν στην 354 Μοίρα Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες της 21ης Ιουλίου από την 115 ΠΜ (Σούδα Χανίων) με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Στα αεροσκάφη αυτά επέβαιναν 344 καταδρομείς, καθώς και τα 60 μέλη των πληρωμάτων τους.
Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 2:00 π.μ. της 22ας Ιουλίου 1974.
Το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ-4», κατά την προσγείωση, κατέπεσε από τα φίλια πυρά της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αεροπόροι και οι 27 από τους 28 καταδρομείς που επέβαιναν σε αυτό. Μόνο ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου διασώθηκε.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο για τον τραγικό θάνατο των ελλήνων καταδρομέων από φίλια πυρά:
22 Ιουλίου 1980: Χρυσό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη
Ο Στέλιος Μυγιάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός χρυσός ολυμπιονίκης στο άθλημα.
Η νίκη του Μυγιάκη πανηγυρίστηκε σε όλο τον κόσμο. Ξένα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με τον θρίαμβο του Έλληνα παλαιστή, καθώς ήταν ο μόνος δυτικοευρωπαίος αθλητής που έσπασε το μονοπώλιο των κομμουνιστικών κρατών, στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
Στο σπίτι του στη Ηλιούπολη στήθηκε πανηγύρι, ενώ οι καμπάνες στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας χτυπούσαν χαρμόσυνα για τη νίκη του παλαιστή.
Η τελευταία του εμφάνιση ως αθλητής ήταν ήταν το 1984, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου ήταν ο σημαιοφόρος της Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα για τον αθλητή που θριάμβευσε στη Μόσχα:
“Μάνα δε χόρτασα ψωμί”. Το παράπονο του 12χρονου Στέλιου Μηγιάκη, που θριάμβευσε στη Μόσχα
22 Ιουλίου 1987: Ο φονικός καύσωνας με τους 1300 νεκρούς
Στις 22 Ιουλίου η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένας πρωτοφανής καύσωνας έπληξε την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα το νέφος και τα τσιμεντένια κτίρια έκαναν την κατάσταση αφόρητη.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ανέφεραν ότι σημειώθηκαν ήδη οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.
Επί μία εβδομάδα η θερμοκρασία βρισκόταν σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς και δεν δρόσιζε ούτε τη νύχτα. Στην Αθήνα δεν υπήρχαν ειρ κοντίσιον ούτε για δείγμα καθώς ήταν πανάκριβα και ελάχιστα σπίτια διέθεταν ανεμιστήρες, οι οποίοι μετά τους 35 βαθμούς δεν δροσίζουν.
Στις μέρες που ακολούθησαν η κατάσταση ξέφυγε. Οι θάλαμοι των νοσοκομείων γέμισαν από νεκρούς και τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν και τους δικούς τους. Τις επόμενες μέρες, οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμη και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.
Την έβδομη μέρα ο καύσωνας υποχώρησε, η θερμοκρασία έπεσε, αλλά ο απολογισμός ήταν τραγικός. Τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Ατική. Ανεπίσημες πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1500, αλλά ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε.
Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο σχετικό άρθρο:
22 Ιουλίου 1988: Πέθανε ο Τώνης Μαρούδας
Ο έλληνας τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού, υπήρξε από τους πρώτους “σταρ” του τραγουδιού στην μεταπολεμική Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Πάτρα, ήταν ορφανός από πατέρα και έζησε δύσκολα νεανικά χρόνια.
Η συνεργασία του με τον Μιχάλη Σουγιούλ το 1946, τον οδήγησε στην κορυφή με το τραγούδι: “Λίγες καρδιές αγαπούνε”. Μερικές από τις επιτυχίες του είναι: «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Δε φταις εσύ», «Λάθος η αγάπη μας», «Γελάς», «Δυο φορές μ’ έχεις γελάσει», «Όνειρα», «Χθεσινή μου άγνωστη».
Το εμβληματικό “Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη” εντυπωσίασε τη Σοφία Λόρεν όταν το άκουσε από τον Τώνη Μαρούδα σε μία ταβέρνα στην Καστέλα, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας “Το παιδί και το δελφίνι” το 1956. Η Ιταλίδα ηθοποιός αποφάσισε να μπει στην ταινία, όπου το τραγούδησε η ίδια στα ελληνικά.
Πέθανε στις 22 Ιουλίου το 1988 από καρκίνο, στα 68 του. Από το 2009 ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει προς τιμήν του τριήμερες εκδηλώσεις, τα «Μαρούδεια – Τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη».
Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό ντουέτο του Τώνη Μαρούδα με τη Σοφία Λόρεν:
22 Ιουλίου 2018: Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου
Ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, γεννήθηκε στην Ερμούπολη στις 12 Μαρτίου 1938. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία “Ερμούπολη, μια πόλη στη λογοτεχνία” .
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005, για το μυθιστόρημά του “O καιρός των χρυσανθέμων”.
Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ως στιχουργός είχε στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους έλληνες συνθέτες.
Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο Νοσοκομείο Σωτηρία, σε ηλικία 80 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ