Σήμερα γιορτάζει ο: Τιμόθεος
22 Ιανουαρίου 1788: Γεννήθηκε ο Λόρδος Βύρων
“Έδωσα τα πάντα για την Ελλάδα, τώρα της δίνω και τη ζωή μου”
Άγγλος ρομαντικός ποιητής που αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του φιλελληνισμού, την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Ξόδεψε την περιουσία του για την ελευθερία των Ελλήνων και πέθανε στο Μεσολόγγι μετά από βαριά αρρώστια, στις 19 Απριλίου 1824.
Προεπαναστατικά ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές του τουρκοκρατούμενου ελλαδικού χώρου και τον φιλοξένησε ο Αλή Πασάς. Λέγεται ότι έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα σκυλιά και ένα από αυτά έμεινε στο πλευρό του μέχρι το θάνατό του.
Η κόρη του Άντα Λάβλεϊς υπήρξε σπουδαία μαθηματικός και από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής. Ο τρόπος ζωής του Λόρδου Βύρωνα δεν ήταν εναρμονισμένος με τα ήθη της εποχής.
Αντισυμβατικός, ανατρεπτικός και αποφασισμένος να αγωνισθεί για τα πιστεύω του στην πράξη, ήταν ο πρώτος που καταδίκασε ηχηρά τον λόρδο Μπρους του Έλγιν, για την καταστροφή του Παρθενώνα και την κλοπή των μαρμάρων.
Διαβάστε παρακάτω για τον έρωτα του Λόρδου Βύρωνα με μια 13χρονη Ελληνίδα στην περιοχή του Ψυρρή:
22 Ιανουαρίου 1898: Γεννήθηκε ο Σεργκέι Αϊζενστάιν
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού κινηματογράφου. Διέπρεψε στην τέχνη του μοντάζ και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους σκηνοθέτες. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο.
Καθιερώθηκε στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, για την ταινία “Θωρηκτό Ποτέμκιν“, η οποία αναφέρεται στο περίφημο πολεμικό πλοίο, οι ναύτες του οποίου στασίασαν κατά των αξιωματικών τους, τον Ιούνιο του 1905 και το οδήγησαν στην Οδησσό.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ανταρσία του “Ποτέμκιν” κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
22 Ιανουαρίου 1915: Έκανε πρεμιέρα η “Γκόλφω”
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ελληνικού κινηματογράφου
Προβλήθηκε στον κινηματογράφο “Πάνθεον” της Αθήνας. Την κεντρική πρωταγωνίστρια υποδύθηκε η Βιργινία Διαμαντή και απέσπασε θετικές κριτικές. Ήταν μεταφορά του ομώνυμου βουκολικού δράματος του Σπύρου Περεσιάδη, το οποίο αναφέρεται σε έναν προδομένο έρωτα μιας νεαρής βοσκοπούλας με τραγική κατάληξη.
Η απήχηση που γνώρισε η “Γκόλφω” τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο ελληνικό στοιχείο (Σμύρνη, Οδησσός, κ.λπ.) ήταν μεγάλη.
22 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε ο Μίμης Δομάζος
Ο “στρατηγός” του ελληνικού ποδοσφαίρου
Αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός και χάρισε άπειρες στιγμές ποδοσφαιρικού θεάματος στον φίλαθλο κόσμο, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Σκόραρε 139 γκολ, αγωνιζόμενος σε περισσότερους από 500 αγώνες και κέρδισε 10 πρωταθλήματα (ένα από αυτά με την ΑΕΚ στη δύση της καριέρας του).
Όταν ήταν μικρός, έπαιζε ατελείωτες ώρες στις αλάνες των Αμπελοκήπων, κλωτσώντας χωρίς παπούτσια μια πάνινη μπάλα. Υπέγραψε συμβόλαιο σε ηλικία 17 ετών με αμοιβή μια πορτοκαλάδα και 16 φανέλες!
Ο γάμος του με την τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, την Πρωτομαγιά του 1967, έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες.
Διαβάστε παρακάτω για το συγκινητικό “αντίο” του Μίμη Δομάζου από την Εθνική Ελλάδος:
22 Ιανουαρίου 1958: Γεννήθηκε ο Νίκος Αναστόπουλος
Ο θρυλικός “μουστάκιας”
Αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και διέπρεψε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνίστηκε 11 χρόνια, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Με 142 γκολ σε 262 εμφανίσεις, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους σκόρερ στην ιστορία των “ερυθρολεύκων”.
Το Νοέμβριο του 1986, ο Αναστόπουλος πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος, το οποίο για πολλά χρόνια παιζόταν στους τίτλους αρχής της “Αθλητικής Κυριακής“. Σε συνέντευξή του το 2023, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής είχε αναφέρει:
“Δεν θα πήγαινα στον Παναθηναϊκό. Είχα πρόταση να πάω, αλλά ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Σταμάτησα στα 34, αν και ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση. Δεν είχα την ανάγκη να αποδείξω ότι ήμουν καλός, το ήξερα“.
22 Ιανουαρίου 1977: Πέθανε ο Μενέλαος Λουντέμης
Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες λογοτέχνες. Μυθιστορήματά του όπως το “Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα” και “Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος” παραμένουν δημοφιλή.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του Λουντέμη ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης και έκανε διάφορες δουλειές, για να επιβιώσει. Η στράτευσή του στην Αριστερά και η πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τού στοίχισαν την αποβολή του από όλα τα γυμνάσια της χώρας.
Σύμφωνα με τον ποιητή, συγγραφέα και φίλο του, Κούλη Ζαμπαθά, ο Λουντέμης πάλευε με τη φτώχεια του. Ήταν ρακένδυτος, δεν είχε σπίτι να μείνει και να κοιμηθεί και “διψούσε” να γίνει καθιερωθεί ως συγγραφέας.
Διαβάστε παρακάτω μία περίληψη του βιβλίου του Κούλη Ζαμπαθά “Ο Μενέλαος Λουντέμης και το Πορτραίτο μιας Εποχής“:
22 Ιανουαρίου 1982: Πέθανε ο Παντελής Ζερβός
Στα οκτώ του χρόνια έχασε και τους δύο γονείς του και μεγάλωσε στο Τζάνειο Ορφανοτροφείο. Δούλευε το πρωί σε καφενείο στον Πειραιά και πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Τον ανακάλυψε τυχαία ο Κάρολος Κουν, έξω από τη δραματική σχολή του.
Διέπρεψε τόσο στους κωμικούς όσο και στους δραματικούς ρόλους. Το “Πικρό Ψωμί“, “Ο Ατσίδας” και οι “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” είναι μερικές από τις ταινίες που πήρε μέρος.
Η μικρή του κόρη, η 12χρονη Ευδοξούλα καταπλακώθηκε από τα ερείπια στο μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης (1956) και θάφτηκε ζωντανή! Ο Ζερβός έμαθε για την απώλεια του παιδιού του την ώρα που έδινε παράσταση στο θέατρο.
Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο τη συγκινητική επιστολή που είχε στείλει ο Παντελής Ζερβός στον Φιλοποίμενα Φίνο:
“Αφεντικό…σπουδάζω παιδιά και έχω ανάγκη”. Η συγκινητική επιστολή του Παντελή Ζερβού στον Φίνο
22 Ιανουαρίου 1987: Η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Μπαντ Ντουάιερ σε live μετάδοση
Πολιτικός στην πολιτεία της Πενσυλβάνια που αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επειδή το όνομά του αναμίχθηκε σε οικονομικό σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια, με σκοπό να διευκολύνει ένα τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας.
Δεν αποδέχθηκε ούτε την κατηγορία ούτε την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση. Αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, βάζοντας την κάνη ενός περιστρόφου τύπου Magnum στο στόμα του.
“Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα“, είπε λίγο πριν αυτοκτονήσει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Η σκηνή μεταδόθηκε από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σόκαρε τις ΗΠΑ.
22 Ιανουαρίου 1994: Πέθανε ο Τέλι Σαβάλας
Ο “Έλληνας Γιουλ Μπρίνερ”
Ελληνοαμερικανός ηθοποιός που έγινε διάσημος ως πρωταγωνιστής στην αστυνομική σειρά της δεκαετίας του ’70 “Κότζακ“. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ” (1962).
Οι γονείς του κατάγονταν από τη Λακωνία και όταν ήταν ανήλικος, δούλεψε ως εφημεριδοπώλης και λούστρος. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ακολούθως για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
“Πατριώτη, με ζάλισες. Έχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;“, είχε πει στον Στυλιανό Παττακό. Ήταν νονός της δημοφιλούς ηθοποιού, Τζένιφερ Άνιστον, νυμφευμένος τρεις φορές και πατέρας έξι παιδιών.
22 Ιανουαρίου 2023: Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος
Το “παιδί του λαού”
Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, σε ηλικία 9 ετών. Νεαρός έπαιξε ποδόσφαιρο με την ομάδα της ΑΕΚ, είχε όνειρο να γίνει φιλόλογος και αγαπούσε πολύ το διάβασμα. “Μια μέρα πήγε να φέρει κρασί κι έκανε 6 μήνες να γυρίσει“, έγραψε για τον πατέρα του.
Συμμετείχε σε πολλές δραματικές ταινίες και καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως το “φτωχό και κατατρεγμένο λαϊκό παιδί”. Μέσα από την ταινία “Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” εξέφρασε το προσφυγικό τραύμα. “Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί“, “Άδικη κατάρα” και “Αγάπησα και πόνεσα” είναι ορισμένες από τις ταινίες που άφησε το στίγμα του.
Εκτός από την υποκριτική, ο Νίκος Ξανθόπουλος έκανε καριέρα και στο τραγούδι. Μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες και να δείτε σχετικές φωτογραφίες στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ