Σήμερα γιορτάζουν οι Θαλάσσιος και Θαλασσία.
22 Φεβρουαρίου 1918: Γεννήθηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου
Ήταν Ελληνοκύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 κατά της αγγλικής κατοχής. Είχε τεράστια αγάπη για την Ελλάδα και από μικρός ονειρευόταν να μοιάσει με τους ήρωες του 1821.
Από τις βομβιστικές επιθέσεις της 1ης Απριλίου 1955 αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Αυξεντίου στους Βρετανούς. Αμέσως έγινε βασικός καταζητούμενος στο νησί. Για να μην συλληφθεί, ανέλαβε τη διοίκηση των ανταρτών στα βουνά της Κύπρου.
Τον Μάρτιο του 1957, έπειτα από προδοσία, οι Άγγλοι ανακάλυψαν τη σπηλιά, όπου κρυβόταν. Κύπριοι και Βρετανοί έδωσαν σκληρή μάχη, με τους δεύτερους να μετρούν πολλούς νεκρούς. Τελικά, οι εχθροί έβαλαν φωτιά στο κρησφύγετό του και τον έκαψαν ζωντανό.
Ακόμα και οι διώκτες του αναγνώρισαν την ανδρεία του. Ο βρετανός κυβερνήτης Τζον Χάρντινγκ είπε πάνω από το πτώμα «Εσύ είσαι ήρωας».
Διαβάστε περισσότερα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Φεβρουαρίου 1937: Γεννήθηκε ο Γιώργος Πάντζας
Ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κωμωδία. Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν «Μαριχουάνα στοπ», «Η σωφερίνα» και «Αυτό το κάτι άλλο!».
Είχε μιλήσει στη Μηχανή του Χρόνου για τον πατέρα του, ο οποίος είχε εξοριστεί για 17 χρόνια λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. «Τον είχα δει τον πατέρα μου με βγαλμένα νύχια ποδιών και χεριών, μαχαιρωμένο με ξιφολόγχη, έμεινε 5 μήνες στο νοσοκομείο στην Καισαριανή, πάνω στη Μονή».
Το 1974, με την επάνοδο της δημοκρατίας από τη Χούντα, άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική.
Διαβάστε περισσότερα για τον Γιώργο Πάντζα στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Φεβρουαρίου 1949: Γεννήθηκε ο Νίκι Λάουντα
Ήταν κορυφαία προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κατήγγειλε ότι στους αγωνιστικούς χώρους τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν ανεπαρκή.
Την 1η Αυγούστου 1976, η ζωή του άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. Ο δέκατος αγώνας της σεζόν ήταν προγραμματισμένος στην πίστα Νίρμπουργκρινγκ. Την αποκαλούσαν «Πράσινη Κόλαση», γιατί είχε μια επικίνδυνη διαδρομή 177 στροφών. Μέσα σε 50 χρόνια σκοτώθηκαν 130 οδηγοί.
Ο Λάουντα είχε προτείνει να μποϊκοτάρουν τον αγώνα για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Τελικά διεξήχθη κανονικά. Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 έχασε τον έλεγχο και το όχημα έπιασε φωτιά. Υπέστη εγκαύματα πρώτου έως τρίτου βαθμού στο κεφάλι και τους καρπούς, ενώ μέρος από το αυτί του αποκολλήθηκε. Παρόλα αυτά, μέσα σε λίγο καιρό επέστρεψε και πάλι στον αγωνιστικό χώρο.
22 Φεβρουαρίου 1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού
Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου διακρίθηκε για τις ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία, τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό. Το 1944, τιμήθηκε με το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», συναγωνιζόμενη τις σταρ του Χόλιγουντ.
Το 1969 διαγνώστηκε με καρκίνο. Εκείνη τη χρονιά, θέλοντας να «μετρήσει» τις δυνάμεις της, πήρε μέρος στην τελευταία ταινία της, «Το νησί της Αφροδίτης». Αν και υπέφερε από τρομερούς πόνους, ανταπεξήλθε στα γυρίσματα χωρίς παράπονα.
Πέθανε σε ηλικία 73 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για τις τελευταίες στιγμές της Κατίνας Παξινού στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Φεβρουαρίου 1974: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Μπλαντ
Άγγλος τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε περισσότερο γνωστός για τα κομμάτια «You’re Beautiful» και «Goodbye My Lover».
Υπηρέτησε για 4 χρόνια στο Κόσοβο με το ΝΑΤΟ. Όπως είχε αναφέρει, τον Ιούνιο 1999, διετέλεσε διοικητής λόχου. Οι ανώτεροί του τον διέταξαν να καταλάβει το αεροδρόμιο της Πριστίνας. Όμως, τον πρόλαβαν οι Ρώσοι. Ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ του έδωσε εντολή να τους επιτεθεί, αλλά αρνήθηκε. Θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα έναν «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
22 Φεβρουαρίου 1985: Γεννήθηκε ο Γιώργος Πρίντεζης
Το όνομα του μπασκετμπολίστα έχει συνδεθεί με τον Ολυμπιακό. Αποτέλεσε βασικό παίκτη της εθνικής ομάδας για πάνω από 10 χρόνια. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, στο Ευρωμπάσκετ του 2009, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010.
22 Φεβρουαρίου 1987: Πέθανε ο Άντι Γουόρχολ
Ήταν καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο και τη συγγραφή. Αποτέλεσε σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος της ποπ αρτ και γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «Πάπα της Ποπ Αρτ». Βρέθηκε στην κορυφή των καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, μαζί με τον Πικάσο και τον Νταλί.
Το 1965, ο Μπομπ Ντίλαν τον επισκέφτηκε στο στούντιό του, «Φάκτορυ». Ο Γουόρχολ του ζήτησε να γίνει το μοντέλο του, με αντάλλαγμα έναν πίνακα που απεικόνιζε τον Έλβις Πρίσλεϊ. Τον τράβηξε με την κάμερα, καθώς ο Ντίλαν καθόταν σκυθρωπός σε μια καρέκλα.
Αργότερα, ο Γουόρχολ έμαθε ότι ο τραγουδιστής χρησιμοποιούσε τον πίνακα ως στόχο για τα βελάκια του, καθώς τον αντιπαθούσε. Ο λόγος για μια γυναίκα που ήθελαν και οι δύο.
Διαβάστε περισσότερα για τον Άντι Γουόρχολ στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Φεβρουαρίου 1993: Πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Διαμαρτυρία κατά του Νεοναζισμού» της «Ορχήστρας των Χρωμάτων»
Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» ιδρύθηκε το 1989 από τον Μάνο Χατζιδάκι, με σκοπό τη σύνθεση ενός συνόλου που θα έπαιζε πρωτοποριακή μουσική. Η συναυλία στις 22 Φεβρουαρίου 1993, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ήταν και η τελευταία που θα διηύθυνε, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου έχασε τη ζωή του.
Στο πρόγραμμα της «Διαμαρτυρίας κατά του Ναζισμού» ακούστηκαν κομμάτια των συνθετών Κουρτ Βάιλ, Φραντς Λιστ και Μπέλα Μπάρτοκ, ενώ συμπεριλήφθηκε και το κείμενο-μανιφέστο του Χατζιδάκι «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού»
«Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος».
22 Φεβρουαρίου 2017: Πέθανε ο Νίκος Κούνδουρος
Ήταν από τους κορυφαίους Έλληνες κινηματογραφιστές. Αποτέλεσε τον σκηνοθέτη 11 ταινιών μυθοπλασίας, οι οποίες κέρδισαν πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο πατέρας του, Ιωσήφ Κούνδουρος, ήταν δικηγόρος και πολιτικός, με καταγωγή από την Κρήτη. Επειδή ο γιος του γεννήθηκε στην Αθήνα, δεν άντεχε στην ιδέα ότι θα έμπαινε στο δημοτολόγιο της πρωτεύουσας. Έτσι, τον μετέφερε τυλιγμένο σε μια πάνα στην Κρήτη, για να πολιτογραφηθεί στον Άγιο Νικόλαο. Στην Κατοχή έγινε μέλος του ΕΑΜ και στον Εμφύλιο Πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρόνησο.
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών.
22 Φεβρουαρίου 2020: Πέθανε η Κική Δημουλά
Ο έρωτας,
όνομα ουσιαστικόν,
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου
Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Βασιλική Ράδου και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος για 25 χρόνια (1949-1974). Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα”, την οποία αποκήρυξε μετά από λίγο και απέσυρε από την κυκλοφορία. Ποιήματά της Δημουλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου και τιμήθηκε με πολλά βραβεία για την προσφορά της στον πολιτισμό.
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr