Σήμερα γιορτάζουν οι Νέαρχος, Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος και Ναθαναηλία.
22 Απριλίου 1616: Πέθανε ο Θερβάντες πρώην φοροεισπράκτορας
Ο Ισπανός Μιγκέλ ντε Θερβάντες θεωρείται ο σπουδαιότερος ισπανόφωνος συγγραφέας ένας από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως φοροεισπράκτορας και τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Συνελήφθη αρκετές φορές για λογιστικά λάθη και μάλιστα αφορίστηκε από την εκκλησία, επειδή κράτησε για τον εαυτό του μεγάλο μέρος του σιταριού της Σεβίλλης.
Το 1604, εκδόθηκε το πρώτο μέρος του «Δον Κιχώτη» και το 1615, εκδόθηκε το δεύτερο μέρος.
22 Απριλίου 1724: Γεννήθηκε ο Ιμμάνουελ Καντ
«Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται».
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους. Η αφετηρία της σκέψης του ήταν ότι το μόνο αυτοτελές καλό είναι η καλή βούληση. Ο χαρακτήρας, το ταλέντο, ο αυτοέλεγχος και η τύχη δεν είναι απαραίτητα καλά.
22 Απριλίου 1894: Πέθανε ο Κώστας Κρυστάλλης
Ηπειρώτης ποιητής και πεζογράφος. Τα έργα του ήταν επηρεασμένα από το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και τη λαογραφία. Έμπνευση για εκείνον αποτέλεσαν τα ποιήματα του Ομήρου, ο Ερωτόκριτος, ο Βαλαωρίτης, ο Ζαλοκώστας και ο Βηλαράς.
22 Απριλίου 1927: Γεννήθηκε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος
Ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αγαπητός στο κοινό κυρίως για τους δεύτερους ρόλους που υποδυόταν. «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές» (1966), «Αχ αυτή η γυναίκα μου» (1967), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970) και «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» (1970) είναι μερικές από τις ταινίες που έπαιξε.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ο κύριος συνήγορος» στην ΥΕΝΕΔ, η οποία έβγαινε «στον αέρα» 10 λεπτά πριν το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων.
22 Απριλίου 1931: Το Μουσείο Μπενάκη έκανε εγκαίνια
Το 1910, ο Εμμανουήλ Μπενάκης αγόρασε το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, για να μείνει με την οικογένειά του. Αργότερα, διαμόρφωσε ορισμένους εσωτερικούς χώρους για να φυλάξει τις προσωπικές συλλογές του γιου του, Αντώνη.
Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν με την παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου. Σήμερα, φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό από διάφορες ιστορικές περιόδους.
22 Απριλίου 1937: Γεννήθηκε ο Τζακ Νίκολσον
Ο οσκαρικός ηθοποιός σε ηλικία 37 ετών έμαθε ότι η αδερφή του June ήταν τελικά η μητέρα του. Η γυναίκα που θεωρούσε μητέρα του ήταν στην πραγματικότητα η γιαγιά του. Η June ήταν πολύ μικρή όταν έμεινε έγκυος. Η νεαρή γυναίκα όχι μόνο ήταν ανύπαντρη, αλλά δεν ήξερε καν ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού που περίμενε.
«Είναι ένα δραματικό γεγονός, αναμφίβολα. Ωστόσο, δεν με τραυμάτισε, δεν με στιγμάτισε. Μετά από τόσα χρόνια, έμαθα ποια ήταν η πραγματική μου μητέρα και το έχω αποδεχτεί. Για την ακρίβεια, τώρα είναι ξεκάθαρα πολλά από τα πράγματα που έζησα όταν ήμουν μικρός. Αν μη τι άλλο, αισθάνομαι ευγνώμων», είχε παραδεχτεί ο Νίκολσον.
Ταινία-σταθμός στην καριέρα του είναι το θρίλερ «Λάμψη», το οποία θεωρείται από τα κορυφαία όλων των εποχών.
22 Απριλίου 1943: Γεννήθηκε η Λουίζ Γκλικ
Αμερικανή συγγραφέας, βραβευμένη με Πούλιτζερ. Το 2020 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι κριτές έκαναν μνεία για την «αλάνθαστη ποιητική της φωνή που με την λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική».
22 Απριλίου 1954: Πέθανε Ευγένιος Ευγενίδης
Εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης από τη Θράκη, γνωστός από το “Ευγενίδειο Ίδρυμα” στην Αθήνα. Συστάθηκε το 1954 με κληροδότημά του, με σκοπό την προαγωγή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια του επιβλητικού κτηρίου στη λεωφόρο Συγγρού, όπου στεγάζεται το Πλανητάριο, έγιναν το 1966.
22 Απριλίου 1985: Πέθανε ο Γιώργος Οικονομίδης
Υπήρξε κονφερασιέ (παρουσιαστής), εκφωνητής στο ραδιόφωνο ενώ έγραφε και στίχους. Δύο από τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή είναι ο ύμνος του Παναθηναϊκού και το «Κορόιδο Μουσολίνι».
Τη δεκαετία του 1950, ξεχώρισε για την εκπομπή του «Τα Νέα Ταλέντα». Από αυτή αναδείχθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Χάρυ Κλύν και ο Γιάννης Βογιατζής.
22 Απριλίου 1994: Πέθανε ο Ρίτσαρντ Νίξον
Ο Νίξον αποτέλεσε τον μοναδικό Πρόεδρο των ΗΠΑ που παραιτήθηκε, εξαιτίας του σκανδάλου «Watergate», με το οποίο υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες των Δημοκρατικών. Η παραίτηση ήταν η μόνη λύση για να μην οδηγηθεί σε δίκη.
Κατάφερε να διακόψει την ανάμειξη των ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ, να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και να τις βελτιώσει με τη Σοβιετική Ένωση.
Είχε «αναμετρηθεί» σε ντιμπέιτ με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Νικίτα Χρουστσόφ, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «ντιμπέιτ της κουζίνας», γιατί πραγματοποιήθηκε στα εγκαίνια της Αμερικανικής Εθνικής Έκθεσης, όπου ο χώρος ήταν γεμάτος από αμερικανικές οικιακές συσκευές και οι δύο ηγέτες είχαν έναν έντονο διάλογο πάνω από μια ηλεκτρική κουζίνα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, είχε άριστες σχέσεις με τη Χούντα, ενώ λίγο πριν παραιτηθεί, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr