21 Σεπτεμβρίου 19 π.Χ.: Πέθανε ο Βιργίλιος
Το πλήρες όνομά του ήταν Πόπλιος Βιργίλιος Μάρων (Publius Vergilius Maro) και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους ποιητές. Το σπουδαιότερο έργο του είναι η “Αινειάδα“, η οποία αφηγείται τις περιπέτειες του μυθικού ήρωα Αινεία και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τα ομηρικά έπη.
Σε ηλικία 18 ετών, ο Βιργίλιος βρέθηκε στη Ρώμη, όπου σκόπευε αρχικά να σπουδάσει ρητορική, ιατρική και αστρονομία. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στη φιλοσοφία και επισκέφθηκε τη Νάπολη, για να μαθητεύσει δίπλα στον επικούρειο φιλόσοφο Σείρωνα.
Κατά την επίσκεψή του στον ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στα σημερινά Μέγαρα, ο Ρωμαίος ποιητής νόσησε από ελονοσία. Πέθανε κατά την επιστροφή του στη Νάπολη, στο σημερινό Μπρίντιζι. Είχε δώσει εντολή στη διαθήκη του να μην δημοσιευτεί η “Αινειάδα“, όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός διέταξε να κυκλοφορήσει με ελάχιστες παρεμβάσεις.
Ο Βιργίλιος αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή του έργου “Θεία Κωμωδία” του Δάντη Αλιγκέρι. Διαβάστε για τον διάσημο πίνακα “Δάντης και Βιργίλιος στην Κόλαση” κάνοντας κλικ στο παρακάτω κείμενο:
21 Σεπτεμβρίου 1847: Πέθανε ο Αντόνιο Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιδα
Πορτογάλος φιλέλληνας που πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821. Αποτελεί αξιοσημείωτη περίπτωση, δεδομένου ότι στη χώρα του δεν υπήρξε οργανωμένος φιλελληνισμός, όπως στην Αγγλία και τη Γαλλία.
Πολέμησε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, συμμετείχε στην εκστρατεία της Χίου με επικεφαλής τον Γάλλο στρατηγό, Κάρολο Φαβιέρο και έφτασε να γίνει συνταγματάρχης του ιππικού.
Μετά την επανάσταση, διορίστηκε φρούραρχος Ναυπλίου και συνέλαβε τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, έναν από τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο συνονόματος εγγονός του σκοτώθηκε πολεμώντας στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Διαβάστε περισσότερα για τον Αντόνιο Αλμέιδα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
21 Σεπτεμβρίου 1860: Πέθανε ο Άρθουρ Σοπενχάουερ
Γερμανός φιλόσοφος, γνωστός για το έργο του “Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση“. Χαρακτηριστικά στοιχεία της σκέψης του υπήρξαν ο κυνισμός, η αθεΐα και ο πεσιμισμός. Δημιούργησε ένα φιλοσοφικό ρεύμα με πυρήνα τη βούληση, την οποία θεωρούσε ως το κίνητρο για την ανθρώπινη δράση και την κατανόηση του κόσμου.
Πίστευε ότι οι συναισθηματικές, σωματικές και σεξουαλικές επιθυμίες δεν μπορούν ποτέ να εκπληρωθούν και γι’ αυτό υποστήριζε έναν τρόπο ζωής που απέρριπτε τις επιθυμίες. Οι θέσεις του επηρέασαν μεταγενέστερους στοχαστές, όπως ο Νίτσε, ο Βιτγκενστάιν, ο Αϊνστάιν κ.ά.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή ρητά του είναι τα εξής:
- “Από τα μικροπράγματα καταλαβαίνουμε καλύτερα τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Γιατί στα μεγάλα είναι πιο προσεκτικός και κρύβεται“
- “Ο γιατρός βλέπει τον άνθρωπο σε όλη του την αδυναμία. Ο δικηγόρος σε όλη του την κακία. Και ο θεολόγος σε όλη του τη βλακεία“
- “Η ζωή είναι ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ πόνου και απελπισίας“
Διαβάστε περισσότερα αποφθέγματα και στοιχεία για τη ζωή του Άρθουρ Σοπενχάουερ στο παρακάτω link:
21 Σεπτεμβρίου 1921: Εκτελέστηκε ο Νικόλαος Καπετανίδης
Δημοσιογράφος από τον Πόντο και εκδότης της εφημερίδας “Εποχή” που αποκάλυπτε τις κτηνωδίες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. Αψήφησε τις απειλές και παράκουσε τον Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος του είπε κατ’ ιδίαν: “Μην γράφεις ψέματα, γράφε την αλήθεια“.
Συνελήφθη το Μάρτιο του 1921 και οδηγήθηκε στα “Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας” της Αμάσειας. “Όχι, κύριε πρόεδρε! Εγώ ήθελα την απευθείας ένωσιν του Πόντου με την Ελλάδα!“, είπε όταν του απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι έδινε αγώνα για την ανεξαρτησία του Πόντου.
Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού, σε ηλικία 32 ετών. Τα τελευταία του λόγια στο ικρίωμα ήταν: “Ζήτω η Ελλάς!“.
Περισσότερα για τον εθνομάρτυρα δημοσιογράφο του Πόντου στο παρακάτω κείμενο:
21 Σεπτεμβρίου 1934: Γεννήθηκε ο Λέοναρντ Κοέν
Καναδός τραγουδοποιός και συγγραφέας που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Τα κύρια θέματα των τραγουδιών του είναι ο έρωτας, η θρησκεία, η πολιτική και η μοναξιά. Ξεκίνησε ως ποιητής και η γνωριμία του με την Τζούντι Κόλινς ήταν καθοριστική, ώστε να ασχοληθεί με τη μουσική.
Η Κόλινς έκανε γνωστό το τραγούδι του “Rosanne” και σε συνδυασμό με την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Φολκ του Νιούπορτ το 1967, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Κοέν με τίτλο “Songs Of Leonard Cohen“. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το “Hallelujah“, “Dance me to the end of love” και “Famous Blue Raincoat“.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Κοέν έζησε στην Ύδρα μαζί με τη Νορβηγίδα φίλη του, Μαριάνε Ίλεν. Εκεί έγραψε και το γνωστό τραγούδι “So long, Marianne“, αφιερωμένο στην Ίλεν. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 2016 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε ηλικία 82 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για τον Λέοναρντ Κοέν στο παρακάτω link:
21 Σεπτεμβρίου 1937: Αυτοκτόνησε ο Ιωάννης Συκουτρής
Ήταν κλασικός φιλόλογος, ερευνητής και ερμηνευτής της αρχαιοελληνικής γραμματείας με διεθνή αναγνώριση και απήχηση.
Μετέφρασε το “Συμπόσιο“ του Πλάτωνα και κατηγορήθηκε από συντηρητικούς κύκλους ως υβριστής των αρχαίων προγόνων και διαφθορέας της νεολαίας. Αφορμή για τις επιθέσεις υπήρξε ένα μέρος της εισαγωγής, το οποίο αναφερόταν στις γενετήσιες σχέσεις και την παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα.
Έδωσε τέλος στη ζωή του στον Ακροκόρινθο, παίρνοντας υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, σε ηλικία 36 ετών. Εκτός από τις κακόβουλες κριτικές για το “Συμπόσιο“, φαίνεται πως οδηγήθηκε στην αυτοχειρία, επειδή δεν κατάφερε να καταλάβει την πανεπιστημιακή έδρα της Φιλοσοφικής και να αποκτήσει παιδιά. Η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας των Αθηνών έχει πάρει το όνομά του.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το τέλος του Ιωάννη Συκουτρή κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
21 Σεπτεμβρίου 1944: Η κατάληψη του Ρίμινι
Μετά από πολυήμερο αγώνα εναντίον των Γερμανών, η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, με διοικητή τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, κατέλαβε την ιταλική πόλη Ρίμινι. Ο δήμαρχος την παρέδωσε άνευ όρων και η ελληνική σημαία υψώθηκε στο κτήριο του δημαρχείου.
Η κατάληψη του Ρίμινι ήταν μέρος της “Επιχείρησης Ελαία” των Συμμάχων, η οποία στόχευε στη διάσπαση της λεγόμενης “Γοτθικής Αμυντικής Γραμμής” του Άξονα. Η μάχη έχει χαρακτηριστεί ως η πιο σφοδρή σε ιταλικό έδαφος, καθώς υπολογίζεται ότι έπεσαν 1.470.000 οβίδες πυροβολικού.
Οι απώλειες της “Ταξιαρχίας Ρίμινι” ανήλθαν σε 116 νεκρούς και 316 τραυματίες. “Μετά το Ελ Αλαμέιν και το Μόντε Κασίνο, το Ρίμινι αποτέλεσε μια μεγάλη νίκη”, είπε ο διοικητής της 8ης Βρετανικής Στρατιάς στρατηγός Λις, ενδεχομένως για να υπερτονίσει την αξία των ελλήνων μαχητών που έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λίγο πριν τον εμφύλιο της ΑΘήνας.
Διαβάστε περισσότερα για την κατάληψη της πόλης του Ρίμινι στο παρακάτω άρθρο:
21 Σεπτεμβρίου 1947: Γεννήθηκε ο Στίβεν Κινγκ
Πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας που θεωρείται ο “Βασιλιάς του Τρόμου“, λόγω της πληθώρας βιβλίων τρόμου και θρίλερ που έχει γράψει. Άρχισε να γράφει πριν κλείσει τα 10 του χρόνια και στον κινηματογράφο συνήθιζε να βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Πολλά από τα έργα του Κινγκ έχουν μεταφερθεί στη “μεγάλη οθόνη”, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ταινίες “Stand By Me” και “The Shining“.
Για χρόνια ο Κινγκ αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ και το 1999 ένα φορτηγάκι τον χτύπησε ενώ έκανε περίπατο, γεγονός που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Όπως έχει πει, “το να γράφω κάνει τη ζωή μου πιο φωτεινή και ευχάριστη. Είναι υπέροχο που μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου κάνοντας κάτι που αγαπώ“.
21 Σεπτεμβρίου 1998: Πέθανε η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ
Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου που χαρακτηρίστηκε ως η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (σε 100 μ., 200 μ. και σκυταλοδρομία 4Χ100 μ.) και ένα ασημένιο (στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ.)
Σημείωσε δύο παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία δεν έχουν καταρριφθεί από τότε: 10,49 δευτερόλεπτα στα 100 μ. και 21,34 στα 200 μ.. Το κοινό, όμως, έδινε περισσότερη σημασία στην εξωτερική της εμφάνιση, διότι αγωνιζόταν συχνά με μακριά και βαμμένα νύχια και μακριά μαλλιά.
Η Γκρίφιθ-Τζόινερ πέθανε στον ύπνο της, σε ηλικία 38 ετών. Οι φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν έπαψαν ποτέ να κυκλοφορούν. Η Αμερικανίδα αθλήτρια είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έπαιρνε αναβολικά.
Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις.
Διαβάστε περισσότερα για την Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
21 Σεπτεμβρίου 2006: Έγινε γνωστή η ανακάλυψη του σκελετού του αρχαιότερου γνωστού νηπίου
Η ανακάλυψη έγινε το 2000, στην περιοχή Ντικίκα της Βορειοανατολικής Αιθιοπίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα απολιθώματα ανήκαν σε ένα μικρό κορίτσι του είδους Australopithecus afarensis, το οποίο πέθανε σε ηλικία 3 ετών πριν από 3,3 εκατομμύρια χρόνια.
Το κορίτσι ονομάστηκε Σέλαμ, που στα αιθιοπικά σημαίνει “ειρήνη”, και ο σκελετός του (κρανίο, κορμός, άνω και κάτω άκρα) αποτελεί το αρχαιότερο απολίθωμα ανθρωποειδούς παιδιού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και μια αναπαράσταση της μικρής Σέλαμ στο περιοδικό National Geographic.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο Australopithecus afarensis έζησε στην Αφρική πριν από περίπου 3-4 εκατομμύρια χρόνια και στον κατάλογο της εξελικτικής διαδικασίας βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στον πίθηκο και στον άνθρωπο. Η ανακάλυψη προσέφερε νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν στα δύο τους πόδια.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr