21 Μαρτίου 630: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος επανέφερε τον Τίμιο Σταυρό στην Ιερουσαλήμ
Το 614, ο Χοσρόης Β’ της Περσίας έκλεψε τον Τίμιο Σταυρό από την Ιερουσαλήμ ως τρόπαιο, αφού κατέλαβε την πόλη. Το 628, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος τον κατατρόπωσε και πήρε πίσω το ιερό κειμήλιο. Στην αρχή το τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα, στις 21 Μαρτίου 630, στην Ιερουσαλήμ. Μερικοί μελετητές αναφέρουν ότι η ανάκτηση του Τίμιου Σταυρού από τους Πέρσες ήταν ένα κόλπο που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς μάλλον, έξι αιώνες μετά τη σταύρωση, είχε χαθεί.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Η ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη. Το έθιμο με το βασιλικό
21 Μαρτίου 1617: Πέθανε η Ποκαχόντας
Ήταν Ινδιάνα πριγκίπισσα μέλος της φυλής των Ποουχατάν από τη Βιρτζίνια. Το όνομά της σημαίνει «παιχνιδιάρα».
Σε αυτή όφειλαν τη ζωή τους πολλοί ιθαγενείς της Αμερικής, καθώς τους γλίτωσε από τη μανία των αποικιοκρατών Άγγλων. Την αιχμαλώτισαν με αντάλλαγμα λύτρα. Τον Απρίλιο του 1613όταν ήταν 18 ετών, παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη φυτείας καπνού Τζον Ρολφ και έκαναν ένα γιο. Ο γάμος έφερε ειρήνη μεταξύ Ινδιάνων και αποικιοκρατών.
Ταξίδεψε στην Αγγλία και επισκέφτηκε τον βασιλιά Ιάκωβο Α’ στο Λονδίνο, ο οποίος τη δέχτηκε με ενθουσιασμό. Όσο βρισκόταν μακριά από την πατρίδα της, πέθανε αφού αρρώστησε βαριά. Υπάρχουν 5 πιθανά σενάρια που την οδήγησαν στο θάνατο: πνευμονία, ευλογιά, φυματίωση, αιμορραγική δυσεντερία ή δηλητηρίαση.
21 Μαρτίου 1920: Γεννήθηκε ο Μανώλης Χιώτης
Υπήρξε λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Αν και η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε μαγαζιά σε ηλικία μόλις 15 ετών.
Με την Μαίρη Λίντα ήταν «ακαταμάχητο δίδυμο», κάνοντας εμφανίσεις στο εξωτερικό. Το 1964, σε ταξίδι στην Αμερική, όπου έπαιζαν για τους ομογενείς, τους άκουσε ο Τζιμ Ο’ Χάρα, στενός συνεργάτης του τότε προέδρου των Η.Π.Α, Λίντον Τζόνσον. Ο Ο’ Χάρα ενθουσιάστηκε και όταν το πρόγραμμα τελείωσε, τους πλησίασε και ζήτησε να παίξουν στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του προέδρου για τα γενέθλιά του.
Ο Χιώτης, που για τις συνθέσεις του χρειαζόταν περισσότερες οκτάβες, προσέθεσε τέταρτη διπλή χορδή στο μπουζούκι, το οποίο «μπήκε και στην πρίζα» και έγινε ηλεκτρικό, ανοίγοντας μια νέα εποχή για τη λαϊκή μουσική. Οι ρεμπέτες δεν δέχτηκαν την καινοτομία με «ανοιχτές αγκάλες». Ωστόσο, ο Χιώτης κατάφερε να βάλει το αμαρτωλό μπουζούκι σε όλα τα σπίτια ή όπως είπαν τότε, “στα σαλόνια”.
21 Μαρτίου 1942: Γεννήθηκε ο Κώστας Πολίτης
Υπήρξε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟ και από το 1982 προπονητής. Το 1983, ανέλαβε την εθνική ομάδα και την καθοδήγησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1983. Το 1986, η εθνική πήρε τη 10η θέση στο Μουντομπάσκετ. Η «χρυσή» στιγμή στην καριέρα του Κώστα Πολίτη ήρθε στις 14 Ιουνίου 1987. Η εθνική ομάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ σε αναμέτρηση με την ΕΣΣΔ, με σκορ 103-101.
Διαβάστε περισσότερα για το Ευρωμπάσκετ του 1987 στον παρακάτω σύνδεσμο:
21 Μαρτίου 1946: Γεννήθηκε ο Τίμοθι Ντάλτον
«My name is Bond, James Bond»
Είναι ο τέταρτος στη σειρά που ενσάρκωσε τον πράκτορα 007. Πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες: «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Με το Δάχτυλο στη Σκανδάλη» και «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Προσωπική Εκδίκηση». Αν και η πρώτη ταινία σάρωσε στις πωλήσεις εισιτηρίων, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη. Θωρείται ότι ο Ντάλτον έδωσε μια πιο σκοτεινή και σοβαρή πλευρά στο ρόλο του κινηματογραφικού ήρωα.
Είχε πει ότι ενσάρκωσε τον ρόλο έτσι, γιατί «κάθε ταινία είχε έναν κακό που ήταν αποφασισμένος να κυβερνήσει ή να καταστρέψει τον κόσμο με ένα σωρό επιστημονικοφανή κόλπα. Αν θέλεις αυτή τη φαντασίωση στην οθόνη να γίνει πιστευτή, τότε πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, πιστευτοί και οι χαρακτήρες, να τους χρησιμοποιείς ουσιαστικά σαν σκαλί για να μπει ο θεατής σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.»
Πάντως δεν είχε κανένα στοιχείο από τη γοητεία του Κόνερι ή του Ρότζερ Μουρ.
21 Μαρτίου 1956: Βόμβα κάτω από το κρεβάτι του Χάρντινγκ και πορεία Τουρκοκυπρίων
O Τζον Χάρντινγκ υπήρξε Βρετανός στρατιωτικός, ο οποίος είχε λάβει τα παρατσούκλια «Δήμιος της Κύπρου» και «Γκαουλάιτερ της Μεγαλονήσου», λόγω των σκληρών μέτρων και των βασανιστηρίων στους Κύπριους. Στις 21 Μαρτίου 1956, η ΕΟΚΑ έβαλε βόμβα κάτω από το κρεβάτι του στη Λευκωσία, η οποία δεν εξερράγη. Κατά το διαίρει και βασίλευε, κινητοποίησε για την Κύπρο τους αδιάφορους ως τότε Τούρκους.
21 Μαρτίου 1958: Γεννήθηκε ο Γκάρι Όλντμαν
Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που έκανε το ντεμπούτο του ως Σιντ Βίσιους, στην ταινία “Σιντ και Νάνσι”. Έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», «Batman Begins», «Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του φοίνικα», «Ο Σκοτεινός Ιππότης» και «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή».
21 Μαρτίου 1963: Έκλεισε η φυλακή Αλκατράζ
Το κτίριο της φυλακής βρίσκεται στο ομώνυμο νησί και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Λειτούργησε για 29 χρόνια.
Εκεί κρατούνταν οι πιο επικίνδυνοι. Οι συνθήκες διαβίωσης θεωρούνταν απάνθρωπες, καθώς συνέβαιναν άγρια περιστατικά βίας μεταξύ των κρατουμένων. Ο Εντ Βούτκε, ο πρώτος φυλακισμένος στο Αλκατράζ, αυτοκτόνησε. Ο Ρουφ Πέρσφουλ ανέπτυξε μια μορφή σχιζοφρένειας και έκοψε τέσσερα δάχτυλα από το ένα του χέρι, ενώ σκόπευε να κόψει και τα άλλα.
Σήμερα, η φυλακή του Αλκατράζ είναι μουσείο και αποτελεί από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 1.500.000 άνθρωποι.
21 Μαρτίου 1983: Κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Pink Floyd «The Final Cut»
Αποτελεί το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος. «Εκτοξεύτηκε» στην πρώτη θέση των βρετανικών τσαρτ, ενώ στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» στην 6η θέση του Billboard. Το 1983 έγινε πλατινένιο και το 1997 διπλά πλατινένιο. Μερικά τραγούδια του άλμπουμ είναι «The Post War Dream», «Your Possible Pasts», «One of the Few» και «The Hero’s».
21 Μαρτίου 1994: Μπρους Σπρίνγκστιν βραβεύεται με Όσκαρ Τραγουδιού για το «Streets of Philadelphia» για την ταινία «Φιλαδέλφεια» με τον Τομ Χανκς
Ο τραγουδιστής έχει κερδίσει μεταξύ άλλων 20 Γκράμμυ και 3 Χρυσές Σφαίρες. Οι Δημοκρατικές του αντιλήψεις είναι γνωστές, καθώς έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον Γερουσιαστή Τζον Κέρρυ, τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ