10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου. Κριστιάν Ντιόρ, Τέλι Σαβάλας και Βλαντιμίρ Λένιν

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου. Κριστιάν Ντιόρ, Τέλι Σαβάλας και Βλαντιμίρ Λένιν

Σήμερα γιορτάζουν οι Αγνή, Ευγένιος, Μάξιμος, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Πάτροκλος και Πατρόκλεια.

21 Ιανουαρίου 1905: Γεννήθηκε ο Κριστιάν Ντιόρ

Αφού σχεδίασε για γνωστούς οίκους, ίδρυσε τον δικό του το 1946. Η κολεξιόν του 1947, γνωστή ως «New Look», προκάλεσε επανάσταση στη μόδα, με έμφαση στις φαρδιές φούστες και τη θηλυκότητα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδίαζε ρούχα για συζύγους Ναζί, καθώς αυτές είχαν χρήματα αλλά δεν υποστήριζε την ιδεολογία.

Ο θάνατός του το 1957 περιβάλλεται από μυστήριο, με φήμες να μιλούν για καρδιακό επεισόδιο ενώ έπαιζε χαρτιά ή μετά από ερωτική συνάντηση ή ενώ ψάρευε.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Κριστιάν Ντιορ στα 52 του. Δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα αίτια, ενώ ο οίκος ανέβηκε ραγδαία μετά τον θάνατό του

21 Ιανουαρίου 1911: Η απεργία των εργαζομένων στα τραμ της Αθήνας

Οι τραμβαγιέρηδες κήρυξαν απεργία διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συνδικαλιστών από την Εταιρεία Τροχιοδρόμων Αθηνών-Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν αμαξοστάσια και αρνήθηκαν να επιτρέψουν στα πόστα τους ενώ ζήτησαν στήριξη από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, χωρίς ανταπόκριση.

Η ένταση κορυφώθηκε στις 24 Ιανουαρίου με επεισόδια και συλλήψεις. Παρά την αποφασιστικότητά τους, η απεργία έληξε άδοξα. Ωστόσο, πίεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ήταν  η εποχή που το 8ωρο, το 5νθημερο και η ασφαλιστική κάλυψη ήταν απαγορευμένες σκέψεις.

21 Ιανουαρίου 1921: Γεννήθηκε ο Αλέξης Δαμιανός

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες «…Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» ήταν οι κορυφαίες του επιτυχίες. Το “ζεϊμπέκικο” του Μάνου Λοΐζου, στο οποίο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αρνήθηκε να βάλει στίχους,  έγινε σήμα κατατεθέν της ταινίας. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ίδρυσε το Λαϊκό Θέατρο.

Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας. Ο Λ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να βάλει στίχους και ο λοχίας ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός,που τον διάλεξε ο σκηνοθέτης σε καυγά στην Ν.Ερυθραία

21 Ιανουαρίου 1924: Γεννήθηκε ο Τέλι Σαβάλας

Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος ως ο αστυνομικός «Κότζακ» τη δεκαετία του ’70, με το γλειφιτζούρι να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1922 από λάκωνες γονείς, υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ το 1963 για την ταινία «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ» και έπαιξε εμβληματικούς ρόλους, όπως τον κακό Ερνστ Στάβρο Μπλόφελντ στον Τζέιμς Μποντ. Το μπαρ Telly’s στο ξενοδοχείο «Σέρατον» φέρει το όνομά του.

Τέλης Σαβάλας προς Στυλιανό Παττακό: “Πατριώτη, με ζάλισες. Έχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;». Ο θρυλικός ντετέκτιβ Κότζακ απαίτησε από τους παραγωγούς της αστυνομικής σειράς ο πρωταγωνιστής να είναι Έλληνας

21 Ιανουαρίου 1924: Πέθανε ο Βλαντιμίρ Λένιν

Σημαντική προσωπικότητα της Οκτωβριανής Επανάστασης, εμπνευστής και ο πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1917, ηγήθηκε της ανατροπής του τσάρου και ανέλαβε την εξουσία με τη δημιουργία της σοβιετικής κυβέρνησης. Παρά τον αιματηρό εμφύλιο και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, επέφερε σημαντικές πολιτικές αλλαγές, όπως η Νέα Οικονομική Πολιτική.

Ωστόσο, οι τελευταίες μέρες της ζωής του χαρακτηρίστηκαν από πολιτική αβεβαιότητα. Το 1922, αρρώστησε βαριά από εγκεφαλικό και, παρά τις προσπάθειές του να περιορίσει τις εξουσίες του Στάλιν, δεν τα κατάφερε. Το 1924, έπειτα από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά, ο Λένιν πέθανε σε ηλικία 53 ετών, αφήνοντας πίσω του έναν κόσμο σε ριζική μετάβαση.

Λένιν: “Χάνοντας την Ουκρανία είναι σαν να χάνεις το κεφάλι σου”. Ο τεράστιος πλούτος της χώρας, το 1922, σε αριθμούς

21 Ιανουαρίου 1941: Γεννήθηκε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο

Ισπανός τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Ερμήνευσε 150 ρόλους, συνεργάστηκε με τους «Τρεις Τενόρους» και ίδρυσε τον διαγωνισμό «Operalia». Πολυβραβευμένος, συνέβαλε στη διάδοση της όπερας. Το 2019 αποσύρθηκε εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, τις οποίες αρνείται.

21 Ιανουαρίου 1950: Πέθανε ο Τζωρτζ Όργουελ

“Big Brother is watching you”

Ένα από τα κορυφαία έργα του είναι το «1984». Γράφτηκε το 1948, γι’ αυτό και ο αναριθμητισμός στον τίτλο. Επηρέασε την σκέψη εκατομμυρίων αναγνωστών και παγίωσε την έννοια του «Μεγάλου Αδελφού». Μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει χαρακτηριστεί ως μανιφέστο ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα και μια προφητεία για την πραγματική πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Το βιβλίο που τον έκανε διάσημο στο αναγνωστικό κοινό ήταν «Η Φάρμα των ζώων», το οποίο ολοκλήρωσε το 1945.

Απαγορεύεται ο έρωτας, η σκέψη, η ιστορία που δεν συμφέρει το κόμμα! Οι αρχές του Μεγάλου Αδελφού από το θρυλικό βιβλίο “1984” του Τζορτζ Όργουελ. Δείτε ένα βίντεο με την ιστορία του βιβλίου

21 Ιανουαρίου 1984: Πέθανε ο Γιάννης Σκαρίμπας

Ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται εισηγητής του παραλόγου στη νεοελληνική λογοτεχνία. Με έργα όπως «Το θείο Τραγί» και «Μαριάμπας», ανέτρεψε την καθιερωμένη γραφή, συνδυάζοντας σουρεαλισμό και γλωσσική εξάρθρωση.

21 Ιανουαρίου 1993: Πέθανε ο Δημήτρης Νικολαΐδης

Ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου. Γεννημένος από πρόσφυγες στη Σμύρνη, ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο το 1944 με τον Κάρολο Κουν και συνεργάστηκε με κορυφαίους θιάσους.

Υπέστη κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κλινικά νεκρός. Η κοπέλα που τον πρόσεχε, είπε πως εκείνο το πρωί αρνήθηκε να πάρει τα χάπια του λέγοντας «σήμερα πια δεν τα χρειάζομαι».

Μετά από δέκα ημέρες που παρέμεινε διασωληνωμένος, οι γιατροί τον «ξύπνησαν» και όταν ο Νικολαΐδης, διαπίστωσε την κατάσταση του τράβηξε τα καλώδια από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν ζωντανό. Έπαθε ανακοπή καρδιάς και παρόλο που για λίγο τον επανέφεραν, τελικά έφυγε από τη ζωή.

Δημήτρης Νικολαΐδης. Ο ηθοποιός τράβηξε μόνος του τα καλώδια του μηχανήματος που τον κρατούσε στη ζωή

21 Ιανουαρίου 2020: Πέθανε η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Ποιήτρια  και βαφτιστήρα του Καζαντζάκη, ο οποίος μεσολάβησε για να δημοσιευθεί το πρώτο της ποίημα αν και ήταν μαθήτρια ακόμη.

Λάτρευε τον Καβάφη  και ύμνησε τον έρωτα.

Τα έργα της μεταφράστηκαν σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης της Γενεύης, το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ουράνη. Εξέδωσε 20 συλλογές, με πιο πρόσφατη «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι». Διαβάστε ένα από τα ποιήματά της

Ποιητικό υστερόγραφο

Τα ποιήματα δεν μπορούν πια

να ‘ναι ωραία

αφού η αλήθεια έχει ασχημύνει.

Η πείρα είναι τώρα

το μόνο σώμα των ποιημάτων

κι όσο η πείρα πλουταίνει

τόσο το ποίημα τρέφεται και ίσως δυναμώσει.

Πονάν τα γόνατά μου

και την Ποίηση δεν μπορώ πια να προσκυνήσω,

μόνο τις έμπειρες πληγές μου

μπορώ να της χαρίσω.

Τα επίθετα μαράθηκαν

μόνο με τις φαντασιώσεις μου

μπορώ τώρα την Ποίηση να διανθίσω.

Όμως πάντα θα την υπηρετώ

όσο βέβαια εκείνη με θέλει

γιατί μόνο αυτή με κάνει λίγο να ξεχνώ

τον κλειστό ορίζοντα του μέλλοντός μου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.