20 Νοεμβρίου 1910: Πέθανε ο Λέων Τολστόι
Ρώσος συγγραφέας και ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Τα πιο γνωστά έργα του είναι η “Άννα Καρένινα” και το “Πόλεμος και Ειρήνη“. Ενέπνευσε τον Μαχάτμα Γκάντι να αγωνιστεί με ειρηνικά μέσα.
Αν και προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια, περιφρονούσε τα πλούτη και ίδρυσε σχολείο για αγράμματους χωρικούς. Με την κατά 16 χρόνια μικρότερή του, Σοφία Μπερς απέκτησε 13 παιδιά και έμεινε παντρεμένος 48 χρόνια.
Λέγεται ότι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στοργικός πατέρας και το ενδιαφέρον του για την οικογένειά του μειωνόταν, καθώς αυξάνονταν οι φιλοσοφικές του ανησυχίες.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Λέοντος Τολστόι στο ακόλουθο άρθρο:
20 Νοεμβρίου 1923: Γεννήθηκε η Ναντίν Γκόρντιμερ
Νοτιοαφρικανική συγγραφέας και ακτιβίστρια εναντίον του απαρτχάιντ. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά από 25 χρόνια.
Πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό μεταλλωρύχων, όπου συνειδητοποίησε για πρώτη φορά την εκμετάλλευση των μαύρων από τους λευκούς.
Εξέδωσε 15 μυθιστορήματα και σχεδόν 200 διηγήματα, στα οποία κυριαρχούν οι επιπτώσεις της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων στη ζωή των μαύρων.
Περισσότερα για την Ναντίν Γκόρντιμερ μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο link:
20 Νοεμβρίου 1925: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Κένεντι
Αδελφός του δολοφονημένου προέδρου, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1968.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κι ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο “Ambassador” του Λος Άντζελες, δέχθηκε τις σφαίρες του 24χρονου Παλαιστίνιου, Σιρχάν Σιρχάν. Ήταν 42 ετών.
Ο Κένεντι είχε προαισθανθεί το τέλος του. Σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει προφητικά:
“Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας ενός υποψήφιου προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρέπει να βασίζεται κανείς στην τύχη, μόνο στην τύχη“.
20 Νοεμβρίου 1936: Εκτελέστηκε ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα
Αναδείχθηκε σε κεντρική μορφή του φασιστικού κινήματος στην Ισπανία του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’30. Ήταν γιος του στρατιωτικού Μιγκέλ Πρίμο Ντε Ριβέρα, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία ως δικτάτορας από το 1923 έως το 1930.
Δήλωνε μαθητής του Μπενίτο Μουσολίνι, διακήρυττε την αξία της βίας στην πολιτική, έκανε αγώνα κατά των κομμουνιστών, των καπιταλιστών και των κληρικών.
Ίδρυσε τη φασιστική “Ισπανική Φάλαγγα“, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε με πυροβολισμό στο Αλικάντε και αγιοποιήθηκε από τους οπαδούς του Φρανθίσκο Φράνκο.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Πρίμο Ντε Ριβέρα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
20 Νοεμβρίου 1975: Πέθανε ο Φρανθίσκο Φράνκο
Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, κυβέρνησε απολυταρχικά την Ισπανία. Η κατάλυση της δημοκρατίας και το καθεστώς τρόμου που επέβαλε ήταν αποτέλεσμα της νίκης των Εθνικιστών στον εμφύλιο της περιόδου 1936-1939.
Ο Ισπανός δικτάτορας είχε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία κατά τον εμφύλιο. Ωστόσο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ισπανία παρέμεινε ουδέτερη και ο Χίτλερ λέγεται πως είπε εξοργισμένος: “Καλύτερα να μου βγάλουν δύο δόντια παρά να μιλήσω ξανά με τον Φράνκο“.
Διαβάστε παρακάτω για το ποια ήταν πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαδρίτης:
20 Νοεμβρίου 1977: Οι δεύτερες εκλογές της Μεταπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή επανεξελέγη με ποσοστό 41,48%, σχεδόν 13 μονάδες μικρότερο από εκείνο των εθνικών εκλογών του ’74.
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, αποσπώντας το 25,34% των ψήφων και η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) πήρε ποσοστό 11,95%. Το ΚΚΕ μπήκε στη Βουλή με 9,36% και η φιλοχουντική “Εθνική Παράταξις” με 6,8%.
Η Συμμαχία Προοδευτικών & Αριστερών Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Ηλία Ηλιού, και το Κόμμα Νεοφιλελεύθερων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξασφάλισαν κοινοβουλευτική παρουσία (2 έδρες αμφότεροι) με ποσοστά 2,72% και 1,08% αντίστοιχα.
20 Νοεμβρίου 1978: Πέθανε ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Ο Ιταλός ζωγράφος από το Βόλο
Ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η μητέρα του ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας. Οι πλατείες και τα αγάλματα είναι συχνά θέματα των πινάκων του.
Ο Ντε Κίρικο ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης “μεταφυσικής ζωγραφικής“. Υπήρξε επίσης γλύπτης και συγγραφέας. Θεωρείται ότι επηρέασε καλλιτέχνες, όπως ο Νταλί και ο Εγγονόπουλος.
Διαβάστε ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
20 Νοεμβρίου 1989: Υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Διεθνής συνθήκη που, μέσα από 54 άρθρα, ορίζει όλες τις κατηγορίες δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά: επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής.
Έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της Γης, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, καθιστώντας την ως την πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία. Επιπρόσθετα, η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Παρ’ όλ’ αυτά, εκατομμύρια είναι τα παιδιά που εξακολουθούν να στερούνται των δικαιωμάτων τους, καθώς υποφέρουν από τη φτώχια και τις ασθένειες, την πείνα και την δίψα, τον αναλφαβητισμό και τις πολεμικές συγκρούσεις.
20 Νοεμβρίου 2012: Πέθανε ο Χρόνης Μίσσιος
“Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό”
Συγγραφέας, αντιστασιακός και αγωνιστής της Αριστεράς που φυλακίστηκε, εξορίστηκε και βασανίστηκε στον Εμφύλιο και στη Χούντα. Η σύζυγός του, Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου εξορίστηκε, για τριάμισι χρόνια στη Γυάρο.
Οι γονείς του ήταν καπνεργάτες και νεαρός δούλεψε ως μικροπωλητής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο του “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς” έγινε best seller και εξέφραζε ανοιχτά τους προβληματισμούς του για την κοινωνία, την παιδεία, την πολιτική και το περιβάλλον.
Διαβάστε αναλυτικά για το κολαστήριο της Γυάρου στη Χούντα, στο οποίο κρατήθηκε η σύζυγος του Χρόνη Μίσσιου, στο παρακάτω link:
20 Νοεμβρίου 2016: Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος
Ήταν ο 5ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το 1995 έως το 2005. Το 1985 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και να ιδρύσει την “Δημοκρατική Ανανέωση” (ΔΗ.ΑΝΑ.), που διαλύθηκε το 1994.
Πρωτοεξελέγη βουλευτής με την ΕΡΕ και διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν δημοφιλής εξαιτίας του πολιτικού του ήθους και υπηρέτησε με σύνεση το αξίωμα του ΠτΔ.
Το 2001, απέρριψε το αίτημα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Περισσότερα για το κόμμα ΔΗ.ΑΝΑ. του Κωστή Στεφανόπουλου στο ακόλουθο κείμενο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης σε ηλικία 74 ετών
- Bee Gees. Πέθαναν δύο ντράμερ τους με διαφορά τεσσάρων ημερών
- Debate ΣΥΡΙΖΑ. Η αναμέτρηση των «τεσσάρων» για την προεδρία του κόμματος. Την Κυριακή οι κάλπες
- Αλλάζει ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ