Σήμερα γιορτάζουν οι Θαλλελαίος, Θαλής, Λυδία και Λήδα.
20 Μαΐου 1769: Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. Το Μιαούλης αποτελεί ψευδώνυμο από τη λέξη «μιαούλ» που σημαίνει «μικρή βάρκα».
Αν και στη νεαρή του ηλικία είχε πειρατική δράση, μετά την επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πάταξη της πειρατείας από το Αιγαίο.
Στις 28 Απριλίου 1821, όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση στην Ύδρα, ο Μιαούλης μαζί με άλλους καραβοκύρηδες υπέγραψε σύμφωνο με το οποίο θα πρόσφεραν τα πλοία τους στον αγώνα.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ορίστηκε ναύαρχος του στόλου της Ύδρας και τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην Πύλο ήρθε σε σύγκρουση με ναυτική μοίρα των τούρκων.
20 Μαΐου 1825: Σκοτώθηκε ο Παπαφλέσσας στη μάχη στο Μανιάκι
Το 1825, ο Ιμπραήμ, με τα αιγυπτιακά στρατεύματα, αφού κατέλαβε το Νεόκαστρο, κατέκτησε σχεδόν όλη τη Μεσσηνία. Επόμενος στόχος ήταν η Τριπολιτσά.
Στο μεταξύ, οι Έλληνες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Ιμπραήμ αλλά και τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει, οδηγώντας μεγάλους οπλαρχηγούς όπως τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή. Ο Παπαφλέσσας ζήτησε την αποφυλάκισή του ενώ στα μέσα του Μαΐου ανέλαβε τα ηνία για την αντιμετώπιση του εχθρού.
Με 1.300 άνδρες ο Γρηγόριος Δικαίος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, κατευθύνθηκε στο Μανιάκι, όπου μπορούσε να έχει στο οπτικό του πεδίο όλη την περιοχή έως το Νεόκαστρο, ελέγχοντας τον εχθρό. Ο Ιμπραήμ κινήθηκε με στρατό 6.000 ατόμων.
Η μάχη ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου και οι αντίπαλοι πολέμησαν για 8 ώρες. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν και οπισθοχώρησαν, με αποτέλεσμα να μείνουν 600 αγωνιστές στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με την παράδοση, στο τέλος της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε να βρεθεί το πτώμα του Παπαφλέσσα. Αφού το έστησαν στον κορμό ενός δέντρου, ο αιγύπτιος στρατηγός είπε: «Πράγματι αυτός ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να επαθαίναμεν άλλην τόσην ζημίαν, αλλά να τον επιάναμεν ζωντανόν». Αν και ιερέας, η ζωή του ήταν γεμάτη πειρασμούς και η θυσία του ήταν ο εξαγνισμός του.
Παπαφλέσσας. Ο αρχιμανδρίτης που αγάπησε τις γυναίκες, το ποτό και την επανάσταση
20 Μαΐου 1875: Πέθανε η βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδος
Η σύζυγος του βασιλιά Όθωνα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό. Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση και επηρέασε τη γυναικεία μόδα. Συνεισέφερε στην ανάπτυξη του Εθνικού Κήπου, έθεσε υπό την αιγίδα της το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και με παρέμβασή της ιδρύθηκε το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.).
Δεν μπορούσε να κάνει παιδί και λέγεται ότι επισκεπτόταν με τον Όθωνα τα Λουτρά της Κύθνου, με την ελπίδα ότι, χάρη στα ιαματικά νερά, θα έφερνε στον κόσμο τον πολυπόθητο διάδοχο. H μελαγχολία της ήταν συνέπεια της αδυναμίας της να κάνει διάδοχο και της ατελείωτης πίεσης από το λαό και την αριστοκρατία. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1861, ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, ενώ έκανε τον καθιερωμένο της περίπατο στην πλατεία Συντάγματος.
Ενταφιάστηκε στο Μόναχο, δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του.
20 Μαΐου 1908: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Στιούαρ
Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος διακρίθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον βαθμό του ταξιάρχου στο εφεδρικό σώμα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Εργάστηκε στο χώρο του θεάματος για 55 χρόνια. The Murder Man, Mr. Smith Goes to Washington και The Philadelphia Story είναι μερικά από τα έργα που πήρε μέρος. Συμμετείχε συνολικά σε 80 ταινίες, ήταν υποψήφιος για 5 Όσκαρ και κέρδισε 1.
20 Μαΐου 1916: Γεννήθηκε η Τρεμπιζόντα Βάλα
Η πρώτη Ιταλίδα Ολυμπιονίκης
Έμεινε γνωστή ως Ondina Valla, δηλαδή «μικρό κύμα». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, κέρδισε την 1η θέση στα 80μ. εμπόδια. Κατάφερε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Αγωνίστηκε έως τις αρχές του ’40, όποτε αποσύρθηκε.
20 Μαΐου 1941: Ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης
Στις 25 Απριλίου 1941, μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Χίτλερ αποφάσισε να επιτεθεί στην Κρήτη με την «Επιχείρηση Ερμής».
Στις 20 Μαΐου, στις 8 π.μ., ξεκίνησε ρίψη χιλιάδων Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στα Χανιά. Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες αλλά και πολλοί άμαχοι κατάφεραν να κατατροπώσουν το πρώτο κύμα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε.
Οι Γερμανοί δεν πίστευαν ότι οι Κρητικοί θα αμύνονταν αλλά ότι θα τους θεωρούσαν απελευθερωτές. Στο μεταξύ θεώρησαν ότι θα πολεμούσαν μόνο 5.000 άνδρες.
Στις 4 μμ, έπεσε νέο κύμα αλεξιπτωτιστών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Την πρώτη μέρα της Μάχης σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός Γερμανών.
Τελικά, την 1η Ιουνίου η Κρήτη παραδόθηκε στον εχθρό. Ωστόσο, οι τεράστιες απώλειες των Γερμανών οδήγησε τους οδήγησε στο να μην επιχειρήσουν ξανά τέτοιου είδους αεροπορική επίθεση.
20 Μαΐου 1946: Γεννήθηκε η Σερ
Η θεά της ποπ
Η κορυφαία αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαίτερη φωνή της αλλά και για την έντονη προσωπικότητά της.
Απέκτησε με τον Σόνι Μπόνο μια κόρη, την Τσάτιστι, η οποία στα 26 της αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Σερ άργησε να αποδεχτεί την ταυτότητα του παιδιού της. Μεγαλύτερο ήταν το σοκ, όταν η Τσάτιστι αποκάλυψε ότι ξεκινάει διαδικασία φυλομετάβασης. Η τραγουδίστρια ένιωσε ότι έχανε το παιδί της.
Ωστόσο, αποδέχθηκε το γιο της και σήμερα θεωρείται «γκέι άικον» για τον ακτιβισμό σε θέματα ταυτότητας φύλου της.
Η Σερ έχει κερδίσει Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών .
20 Μαΐου 1947: Πέθανε ο Φίλιπ Λέναρντ
Αυστριακό φυσικός, ο οποίος το 1905 τιμήθηκε με Νόμπελ για την έρευνά του σχετικά με τις καθοδικές ακτίνες. Υπήρξε υποστηρικτής του ναζιστικού κινήματος.
20 Μαΐου 1996: Ο Θεόφιλος Σεχίδης δολοφόνησε μέλη της οικογένειάς του με φρικιαστικό τρόπο
Στις 19 και 20 Μαΐου, στη Θάσο, ο 24χρονος Θεόφιλος Σεχίδης δολοφόνησε τον πατέρα, τη μητέρα, την αδελφή, τη γιαγιά και έναν θείο του. Αφού αποκεφάλισε τα πτώματα, τα τεμάχισε και έβαλε τα μυαλά τους στο ψυγείο.
Στις 21 Ιουλίου, συνελήφθη για οπλοκατοχή, καθώς η αστυνομία βρήκε στο αυτοκίνητό του στην καβάλα κοντόκαννη καραμπίνα, κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια. Αφέθηκε ελεύθερος, καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο.
To φρικιαστικό έγκλημα αποκαλύφθηκε στις 8 Αυγούστου. Δολοφόνησε τους συγγενείς του, καθώς πίστευε ότι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του. «Τον πατέρα μου και τον θείο μου τους σκότωσα με όπλο. Τη μητέρα μου, την αδελφή μου και τη γιαγιά μου τις αποκεφάλισα με δύο μαχαίρια», είπε στην ομολογία του.
Την Δευτέρα 12 Αυγούστου, ο Σεχίδης μεταφέρθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής, όπου για προληπτικούς λόγους τοποθετήθηκε στην απομόνωση. Από τους αστυνομικούς ζήτησε μόνο «να ακούει Μπαχ ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, κλασική μουσική και να διαβάζει βιβλία».
Το 1997, μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό για ψυχιατρική παρακολούθηση, καθώς παρουσίασε ψυχολογικές διαταραχές και δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον.
Πέθανε το 2019, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, σε ηλικία 47 ετών.
20 Μαΐου 2019: Πέθανε ο Νίκι Λάουντα
Ήταν κορυφαία προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κατήγγειλε ότι στους αγωνιστικούς χώρους τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν ανεπαρκή.
Την 1η Αυγούστου 1976, η ζωή του άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. Ο δέκατος αγώνας της σεζόν ήταν προγραμματισμένος στην πίστα Νίρμπουργκρινγκ. Την αποκαλούσαν «Πράσινη Κόλαση», γιατί είχε μια επικίνδυνη διαδρομή 177 στροφών. Μέσα σε 50 χρόνια σκοτώθηκαν 130 οδηγοί.
Ο Λάουντα είχε προτείνει να μποϊκοτάρουν τον αγώνα για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Τελικά διεξήχθη κανονικά. Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 έχασε τον έλεγχο και το όχημα έπιασε φωτιά. Υπέστη εγκαύματα πρώτου έως τρίτου βαθμού στο κεφάλι και τους καρπούς, ενώ μέρος από το αυτί του αποκολλήθηκε. Παρόλα αυτά, μέσα σε λίγο καιρό επέστρεψε και πάλι στον αγωνιστικό χώρο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr