10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου. Η άλωση της Ρόδου, ο Στάινμπεκ και η “Υπέροχη Ζωή”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου. Η άλωση της Ρόδου, ο Στάινμπεκ και η “Υπέροχη Ζωή”

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ιγνάτιος, Ιγνάτης, Ιγνατία

20 Δεκεμβρίου 1522: Η κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία, η Ρόδος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Η έλλειψη τροφίμων και πολεμοφοδίων, η ευρωπαϊκή ενίσχυση που δεν έφτασε ποτέ και η αδυναμία επιδιόρθωσης των τειχών, έφερε σε δυσχερή θέση τους πολιορκούμενους και καθόρισε την έκβαση της μάχης.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες συνθηκολόγησαν μετά από διαπραγματεύσεις με τον Σουλτάνο. Εγκατέλειψαν το νησί την 1η Ιανουαρίου 1523, με την περιουσία και τον οπλισμό τους. Οι όροι της συνθηκολόγησης ήταν ευνοϊκοί για τους κατοίκους της Ρόδου.

Ο Σουλεϊμάν παγίωσε την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και εκπλήρωσε τη συμβουλή του πατέρα του, Σελίμ Α’: “Θα βασιλέψεις μέγας και ισχυρός, φτάνει να διώξεις τους Ιππότες από τη Ρόδο και να κυριεύσεις το Βελιγράδι“.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Ο Σουλεϊμάν κατακτά τη Ρόδο από τους Ιωαννίτες Ιππότες που ηττήθηκαν με προδοσία και συνθηκολόγησαν. Περιπλανήθηκαν στη Μεσόγειο και τελικά εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα

20 Δεκεμβρίου 1802: Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βούλγαρης

Πολιτικός από την Ύδρα και οκτώ φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, που το όνομά του έγινε συνώνυμο της φαυλοκρατίας. Προερχόταν από οικογένεια κοτζαμπάσηδων και ήταν γνωστός με το προσωνύμιο “Τζουμπές“, λόγω μιας μακριάς μπέρτας που συνήθιζε να φοράει.

Δολοπλοκίες, οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα και αντισυνταγματικές πρακτικές ήταν όλα όσα χαρακτήρισαν τις περιόδους που κυβέρνησε τη χώρα. Παροιμιώδης ήταν η φράση του: “Έτσι θέλω, έτσι κάνω“.

20 Δεκεμβρίου 1821: Η έναρξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης στην Πιάδα (αρχαία Eπίδαυρος)

Το “παρών” έδωσαν αντιπρόσωποι σχεδόν από όλες τις επαναστατημένες περιοχές. Κατά τη διάρκειά της, ψηφίστηκε για πρώτη φορά Σύνταγμα, το “Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος“, το οποίο ήταν βασισμένο σε αμερικανικά και γαλλικά πρότυπα. Στο Σύνταγμα αυτό οριζόταν για πρώτη φορά και το εθνικό σύμβολο του κράτους, η ελληνική σημαία.

Επίσης, υπογράφτηκε η “Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος” και σχηματίστηκαν δύο σώματα, το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό, για την άσκηση της κεντρικής διοίκησης. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα λεγόμενα “κριτήρια” (δικαστήρια).

Νέα Επίδαυρος. Το ιστορικό χωριό όπου ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Η αρχαία ακρόπολη, η αινιγματική πυραμίδα, το μεσαιωνικό φρούριο και τα μνημεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης

20 Δεκεμβρίου 1880: Πέθανε ο Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης

Χιώτης έμπορος και εθνικός ευεργέτης, από τον οποίο πήρε την ονομασία του το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί Χαϊδαρίου. Άφησε από τη διαθήκη του το ποσό των 800.000 δραχμών και το Δρομοκαΐτειο λειτούργησε επτά χρόνια μετά το θάνατό του.

Στο πέρασμα των χρόνων, το πρώτο και μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας βοήθησε πλήθος επώνυμων, όπως ο λογοτέχνης Γεώργιος Βιζυηνός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μιχάλης Μητσάκης, ο ζωγράφος Ανδρέας Κρυστάλλης και ο αδερφός του Ίωνα Δραγούμη, Νικόλαος.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Δρομοκαϊτείου στο παρακάτω άρθρο:

Πού βρισκόταν το καταφύγιο των ανθρώπων του πνεύματος που χρειάστηκαν ψυχιατρική βοήθεια. Χτίστηκε στη μέση μιας πεδιάδας με πυκνή δεντροφύτευση και ήταν δωρεά ενός Χιώτη εμπόρου που γλύτωσε από τα σκλαβοπάζαρα των Οθωμανών

20 Δεκεμβρίου 1946: Έκανε πρεμιέρα η ταινία “Μια υπέροχη ζωή”

Η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα στοχοποιήθηκε από το FBI ως “φίλα προσκείμενη στον κομμουνισμό”. Όταν προβλήθηκε, ήταν εισπρακτική αποτυχία και δεν κέρδισε κανένα από τα πέντε Όσκαρ, για τα οποία ήταν υποψήφια.

Η δημοτικότητά της “εκτινάχθηκε”, όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση, τη δεκαετία του ’70  και πλέον θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η “Υπέροχη ζωή“, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Στιούαρτ, βασίστηκε στο διήγημα του Φίλιπ Βαν Ντόρεν Στερν “Το καλύτερο δώρο“. Τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι και η παραγωγή χρησιμοποίησε ένα μείγμα αφρού από πυροσβεστήρες, ζάχαρης και νερού, για να δημιουργήσει τεχνητό χιόνι.

“Μια Υπέροχη Ζωή”. Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων που βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI και έχασε πέντε Όσκαρ. Μετά από δεκαετίες έγινε η τηλεοπτική επιτυχία και μεταδίδεται ανελλιπώς

20 Δεκεμβρίου 1957: Γεννήθηκε η Άννα Βίσση

Κύπρια τραγουδίστρια της ποπ και της λαϊκής μουσικής, με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της, όπως “Δώδεκα“, “Μεθυσμένη πολιτεία“, “Όσο έχω φωνή“, “Στην πυρά“, “Αγάπη υπερβολική” και “Ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη“.

Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στην Eurovision (δύο φορές με την Ελλάδα και μία με την Κύπρο), έχει συνεργαστεί με δεκάδες καλλιτέχνες, με πιο χαρακτηριστική απ’ όλες αυτή με τον Νίκο Καρβέλα και έχει δώσει συναυλίες για ελληνικό κοινό σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Αγνώριστη η Άννα Βίσση το 1972, όταν μαθήτρια του γυμνασίου ακόμη εμφανιζόταν στο κέντρο Miramare στη Λεμεσό. Ποιοι ήταν οι μουσικοί που τη συνόδευαν

20 Δεκεμβρίου 1968: Πέθανε ο Τζον Στάινμπεκ, που έγραψε το “Άνθρωποι και ποντίκια”

“Αρέσεις στους ανθρώπους όταν είσαι κάτι, κατά προτίμηση αυτό που είναι οι ίδιοι”

Αμερικανός συγγραφέας που έγραψε για τους φτωχούς εργάτες και τους μετανάστες. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ. Τα “Ανατολικά της Εδέμ” και “Τα Σταφύλια της Οργής” είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του.

Όταν ήταν έφηβος, κλεινόταν με τις ώρες στη σοφίτα του σπιτιού του και έγραφε μικρές ιστορίες για τη σχολική εφημερίδα ή για τον εαυτό του. Δούλεψε ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής και πολεμικός ανταποκριτής στο Β’ Παγκόσμιο. Έκανε τρεις γάμους, κατηγορήθηκε ως φιλοκομμουνιστής, αλλά τάχθηκε υπέρ του Πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Στάινμπεκ έγραψε: “Τα σταφύλια της οργής”, “Άνθρωποι και ποντίκια”, “Ανατολικά της Εδέμ”. Ο “κομμουνιστής” που στήριξε τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ, αλλά το μετάνιωσαν

20 Δεκεμβρίου 1981: Πέθανε ο Δημήτρης Ροντήρης

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες, αν και αρχικά προοριζόταν για στρατιωτικός. Σκηνοθέτησε έργα από το κλασσικό και σύγχρονο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και ασχολήθηκε ενεργά με την αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας.

Παρουσίασε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1936 την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Επιπλέον, χρημάτισε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών.

Διαβάστε παρακάτω για τη Μιράντα Ζαφειροπούλου, την ηθοποιό που κέρδισε τον τίτλο της “Σταρ Ελλάς” και ο Ροντήρης την επέκρινε έντονα γι’ αυτό:

Η Σταρ Ελλάς που “πολέμησε” ο Ροντήρης επειδή θεωρούσε ότι “οι ηθοποιοί δεν πρέπει να συμμετέχουν σε φθηνά θεάματα”. Η Μιράντα Ζαφειροπούλου, η εκλεγμένη που έκανε καριέρα στο σινεμά και στην τηλεόραση

20 Δεκεμβρίου 1987: Το πολύνεκρο ναυάγιο στις Φιλιππίνες

Ο “Ασιατικός Τιτανικός”

Το επιβατηγό πλοίο “MV Doña Paz” εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας με προορισμό την πρωτεύουσα Μανίλα. Συγκρούστηκε με τάνκερ, σημειώθηκε έκρηξη και τα δύο πλοία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο απολογισμός του ναυαγίου ανήλθε σε 4.386 νεκρούς και μόνο 27 επιζώντες.

Η χωρητικότητα του “MV Doña Paz” ανερχόταν σε 1.518 άτομα, αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι επιβάτες ήταν περισσότεροι από 4.000. Σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις, ο καπετάνιος έβλεπε ταινία στην καμπίνα του και τα μέλη του πληρώματος έκαναν πάρτι. Το δεξαμενόπλοιο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του χωρίς πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Μέχρι σήμερα, το ναυάγιο του “MV Doña Paz” αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Διαβάστε αναλυτικά για το συμβάν κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:

Το ναυάγιο όπου χάθηκαν τριπλάσιοι από τον Τιτανικό, το 1987. Επέζησαν μόνο 27 άτομα (βίντεο)

20 Δεκεμβρίου 2009: Πέθανε ο Γιάννης Μόραλης

Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Επηρέασε καθοριστικά τη μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα, τόσο με τα έργα του όσο και με τη διδασκαλία του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το Εθνικό Θέατρο και ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία. Ανέλαβε, επίσης, τη διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων της ΒΔ και ΝΑ πλευράς του ξενοδοχείου “Χίλτον” της Αθήνας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.