19 Οκτωβρίου 1784: Γεννήθηκε ο Θεόφιλος Καΐρης που έφτιαξε δική του θρησκεία
Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Είχε στενή σχέση με τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Ιωάννη Κωλέττη και ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας.
Πολέμησε στην Επανάσταση του 1821 και συμμετείχε στις Εθνοσυνελεύσεις ως πληρεξούσιος της Άνδρου. Μεταεπαναστατικά ίδρυσε ορφανοτροφείο στο νησί και ανέπτυξε μια δική του θρησκευτική αντίληψη, τη “θεοσέβεια”, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Καθαιρέθηκε από κληρικός, φυλακίστηκε και απελάθηκε. Πέθανε σε φυλακή της Σύρου, σε ηλικία 69 ετών. Εννέα ημέρες μετά το θάνατό του, ο Άρειος Πάγος τον κήρυξε αθώο, αναιρώντας την απόφαση του δικαστηρίου της Σύρου.
Περισσότερα για τον Θεόφιλο Καΐρη μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
19 Οκτωβρίου 1813: Έληξε η Μάχη της Λειψίας
Έχει μείνει γνωστή και ως η “Μάχη των Εθνών“, καθώς πήραν μέρος περισσότεροι από μισό εκατομμύριο στρατιώτες. Οι συμμαχικοί στρατοί της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, του Βασιλείου της Πρωσίας και του Βασιλείου της Σουηδίας ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη γύρω από τη Λειψία, η οποία ανήκε στο Βασίλειο της Σαξονίας.
Μετά από τρεις ημέρες αιματοχυσιών, ο Γάλλος αυτοκράτορας αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Οι συνολικές απώλειες πλησίασαν τις 100.000, μέγεθος που ξεπεράστηκε μόνο από τις αιματηρές συγκρούσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ανάμνηση της πολύνεκρης μάχης ανεγέρθηκε το 1913 το Μνημείο της Μάχης των Εθνών. Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για την κατάληψή του από τους Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:
19 Οκτωβρίου 1814 ή 1819: Γεννήθηκε ο Θεόδωρος Βρυζάκης
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και εκπρόσωπος της “Σχολής του Μονάχου”. Οι πιο γνωστοί πίνακές του σχετίζονται με την περίοδο της Επανάστασης του 1821, όπως “Η Έξοδος του Μεσολογγίου“, “Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Επαναστάσεως” και “Η υποδοχή του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι“.
Ο πατέρας του, Πέτρος Βρυζάκης απαγχονίστηκε από τους Τούρκους τον Μάιο του 1821. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και πέθανε στο Μόναχο το 1878, αφήνοντας το σύνολο των έργων του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ποιον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη τοποθέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου:
19 Οκτωβρίου 1862: Γεννήθηκε ο Ογκίστ Λιμιέρ
Ήταν ο ένας από τους δύο Γάλλους αδερφούς, οι οποίοι το 1894 κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή και έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της λεγόμενης “έβδομης τέχνης”. Ο έτερος αδερφός ονομαζόταν Λουί και γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 1864. Χωρίς αυτούς, τα κινητά σήμερα δεν θα είχαν κάμερες!
Για την εφεύρεσή τους, οι Λιμιέρ βασίστηκαν στο κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον. Η διαφορά της δικής τους συσκευής από εκείνη του Έντισον ήταν ότι μπορούσαν να προβάλλουν τις ταινίες δημόσια. Αντίθετα, μία ταινία στο κινητοσκόπιο μπορούσε να τη δει μόνο ένας θεατής κάθε φορά.
To 1895, οι αδελφοί Λιμιέρ κινηματογράφησαν την άφιξη τρένου στο σταθμό της γαλλικής πόλης, Λα Σιοτά. Η ταινία διαρκούσε 50 δευτερόλεπτα, είχε ασπρόμαυρη εικόνα και δεν διέθετε ήχο. Διαβάστε αναλυτικότερα στο παρακάτω link:
19 Οκτωβρίου 1912: Ξεκίνησε η Μάχη των Γιαννιτσών
Ήταν η σημαντικότερη αναμέτρηση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Για τους Τούρκους, τα Γιαννιτσά ήταν σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο και τα αποκαλούσαν “Μέκκα της Μακεδονίας“.
Η μάχη διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή και οι Έλληνες στρατιώτες χρειάστηκε πολλές φορές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με τις λόγχες, για να καταλάβουν τις εχθρικές οχυρώσεις. Σφυροκοπήθηκαν, αλλά τελικά κατάφεραν να αντεπιτεθούν και να αναγκάσουν τους Τούρκους σε υποχώρηση, στις 20 Οκτωβρίου.
Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 188 νεκροί και περισσότεροι από 900 τραυματίες. Ήταν το τίμημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε παρακάτω και δείτε βίντεο με το χρονικό της Μάχης των Γιαννιτσών:
19 Οκτωβρίου 1917: Γεννήθηκε η Αλέκα Κατσέλη
Διακεκριμένη ηθοποιός, ειδικευμένη στο αρχαίο δράμα και με συμμετοχές σε ταινίες όπως “Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας” (1955) και “Ηλέκτρα” (1962). Συμμετείχε σαν ιέρεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και άναψε σαν πρωθιέρεια την ολυμπιακή φλόγα σε Μελβούρνη (1956), Ρώμη (1960) και Τόκιο (1964).
Μετά το τέλος της Κατοχής, προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο, όπου γνώρισε τον σκηνοθέτη Πέλο Κατσέλη και τελικά παντρεύτηκαν. Για ένα διάστημα, συνεργάστηκε με το “Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο” του Μάνου Κατράκη.
19 Οκτωβρίου 1937: Πέθανε ο Έρνεστ Ράδερφορντ
Άγγλος φυσικός, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία, που είχε καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξη του κλάδου της ατομικής και πυρηνικής φυσικής. Πραγματοποίησε πολλά πειράματα, ώστε να διερευνήσει την εσωτερική δομή του ατόμου και ενδιαφέρθηκε για τη μελέτη της ραδιενέργειας.
Μαζί με τον χημικό Φρέντερικ Σόντι, ανακάλυψε ότι τα άτομα κάποιων στοιχείων αποσυντίθενται σε διαφορετικά ελαφρύτερα άτομα. Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε στον τομέα του εντοπισμού υποβρυχίων. Το 1908, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας και το 1914 του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Σερ“.
19 Οκτωβρίου 1964: Η πρεμιέρα του “Άξιον Εστί”
Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη “Άξιον Εστί” σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο “Ρεξ” της Αθήνας.
19 Οκτωβρίου 1980: Η επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει τον Αύγουστο του 1974, επί οικουμενικής κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αποχώρηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον “Αττίλα“, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η Ελλάδα εισήλθε για πρώτη φορά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το 1952, επί κυβέρνησης Νικόλαου Πλαστήρα. Η επάνοδος έγινε επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη και η αντιπολίτευση εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσε το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“.
Διαβάστε το χρονικό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στο παρακάτω κείμενο:
19 Οκτωβρίου 1990: Ο αγώνας του …Στράτου Αποστολάκη
Ο αγώνας πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εκείνη την ημέρα ήταν το πρώτο ματς του Στράτου Αποστολάκη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια (1985-1990).
Τα πρωτοσέλιδα των οπαδικών εφημερίδων “δυναμίτιζαν” το κλίμα πριν το παιχνίδι, η ατμόσφαιρα στις εξέδρες του Σταδίου Καραΐσκάκη ήταν “ηλεκτρισμένη” και το ντέρμπι έληξε 0-0. Το Σούπερ Καπ, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον περασμένο μήνα, ματαιώθηκε λόγω της μεταγραφής του Αποστολάκη και υπό το φόβο ξεσπάσματος επεισοδίων.
Ο Στράτος Αποστολάκης έχει πει σε συνέντευξή του ότι “αναγκάστηκε να οπλοφορεί μετά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr