Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα
19 Ιανουαρίου 1807: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Λι
Ήταν στρατηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865). Συνέδεσε το όνομά του με έννοιες, όπως η δουλεία, ο ρατσισμός και ο διχασμός. Έμεινε, επίσης, στην ιστορία για την ικανότητά του στους τακτικούς ελιγμούς στο πεδίο της μάχης.
Μετά το θάνατό του, δεκάδες αγάλματα με τη μορφή του Λι ανεγέρθηκαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, πολλές πολιτείες πήραν την απόφαση να “ξηλώσουν” τα γλυπτά, σε μια προσπάθεια να “διαγραφούν” οι μνήμες του εμφυλίου.
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
19 Ιανουαρίου 1809: Γεννήθηκε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε
“Έγινα παράφρων, με μεγάλα ενδιάμεσα διαστήματα φριχτής λογικής”
Αμερικανός ποιητής, πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, που έμεινε γνωστός για το διήγημα “Οι φόνοι της οδού Μοργκ” και το ποίημα “To κοράκι“. Το μακάβριο και το μυστήριο κυριαρχούν στα έργα του και θεωρείται θεμελιωτής της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Στην ηλικία των δύο ετών, έχασε και τους δύο γονείς του. Ήταν εθισμένος στο τζόγο και το αλκοόλ και εγκατέλειψε τις σπουδές του, όταν βρέθηκε να χρωστά μεγάλα ποσά. Παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέλφη, την οποία περνούσε 13 χρόνια. Ο ακριβής λόγος του θανάτου του, σε ηλικία 40 ετών, αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο.
19 Ιανουαρίου 1839: Γεννήθηκε ο Πολ Σεζάν
Γάλλος ζωγράφος με πολλούς δημοφιλείς πίνακες στο ενεργητικό του, όπως η “Νεκρή φύση με ροδάκινα και αχλάδια“, “Ο μπουφές“, “Οι λουόμενες” και αυτοπροσωπογραφίες σε διάφορα φόντα. Σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης, τα έργα του Σεζάν αντιπροσωπεύουν τη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στον κυβισμό.
19 Ιανουαρίου 1906: Πέθανε ο Μπαρτολομέ Μίτρε
Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της σύγχρονης ενωμένης Αργεντινής και είχε ελληνική καταγωγή, καθώς λεγόταν Βαρθολομαίος Μητρόπουλος. Λέγεται ότι, παρότι δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, διατηρούσε την οικογενειακή παράδοση και μιλούσε την ελληνική γλώσσα.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η ιστορία της οικογένειας του Μίτρε, από την πλευρά του πατέρα του, ξεκινάει πιθανόν κάπου στην Ήπειρο. Ο απώτερος πρόγονος του Μίτρε, Δημήτριος Βεντούρα Μητρόπουλος είχε φτάσει στην Αργεντινή από τη Βενετία στα τέλη του 17ου αιώνα.
Διετέλεσε πρόεδρος για έξι χρόνια (1862-1868). Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανόρθωση ενός έθνους, διαλυμένου από τους πολέμους, και εγκαινίασε μια εποχή ειρήνης, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικού εκσυγχρονισμού.
19 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε ο Γιώργος Χατζηνάσιος
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, με εκατοντάδες τραγούδια στο ενεργητικό του. Έγραψε, επίσης, μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. “Κρίμα το μπόι σου“, “Συγγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ“, “Να παίζει το τρανζίστορ” και το γιουροβιζιονικό “Μάθημα σολφέζ” είναι μερικά από τα κομμάτια που φέρουν την υπογραφή του.
Ο πατέρας του ήταν σαξοφωνίστας και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Συνεργάστηκε με πολλούς στιχουργούς και τραγουδιστές, μελοποίησε το “Μονόγραμμα” του Οδυσσέα Ελύτη και τιμήθηκε με πολλά βραβεία για την προσφορά του στην ελληνική μουσική.
19 Ιανουαρίου 1943: Γεννήθηκε η Τζάνις Τζόπλιν
Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ροκ και ένα από τα μέλη του “κλαμπ των 27“. Εξέφρασε τη γενιά των χίπηδων, πήρε μέρος στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ και ξεχώρισε για τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της.
Πέθανε από χρόνια χρήση ηρωίνης, 16 ημέρες μετά τον Τζίμι Χέντριξ. Για τη μοναξιά της είχε πει: “Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη“. Για το χαρακτήρα της στα σχολικά χρόνια έλεγε: “Ήμουν απροσάρμοστη. Διάβαζα, ζωγράφιζα και δεν μισούσα τους μαύρους“.
Διαβάστε παρακάτω για την ψυχεδελική πολύχρωμη Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν:
19 Ιανουαρίου 1947: Το ναυάγιο του “Χειμάρρα”
Ο “ελληνικός Τιτανικός”
Ήταν η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα. Το ατμόπλοιο “Χειμάρρα” απέπλευσε στις 08:30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 1947 από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της επομένης, βυθίστηκε στο Νότιο Ευβοϊκό, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 350 επιβάτες.
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε δικαστικό θρίλερ, καθώς λιμενικό, πραγματογνώμονες και επιζώντες διαφωνούσαν για τα αίτια. Η επίσημη εκδοχή έκανε λόγο για πρόσκρουση στις βραχονησίδες Βερδούγια, ενώ οι εφημερίδες χωρίς στοιχεία, έγραφαν για σαμποτάζ από κομμουνιστές λόγω του Εμφυλίου ή βύθιση από νάρκη.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου “Χειμάρρα”:
19 Ιανουαρίου 1947: Γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ
Μία από τις πιο όμορφες και ταλαντούχες ηθοποιούς της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά το 1964 στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη “Κάτι να καίει” και ξεχώρισε για τις ερμηνείες της στις ταινίες “Επιχείρησις Απόλλων” και “Ραντεβού με μία άγνωστη“.
Σύμφωνα με τον Λάκη Κομνηνό, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ερωτικού δράματος “Εκείνο το καλοκαίρι” υπήρχε επαγγελματική αντιπαλότητα μεταξύ εκείνου και της Ναθαναήλ. Το 1966, φωτογραφήθηκε με αρχαία κοσμήματα στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το περιοδικό “Paris Match“.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε πρόβαλλε την ιδιωτική της ζωή. Έκανε μία κόρη με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη και πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες, σε ηλικία 61 ετών.
19 Ιανουαρίου 1997: Το στυγερό έγκλημα στην Ηλεία
Σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας, μία 47χρονη μητέρα έριξε δηλητήριο σε ένα πιάτο με φάκες. Ήθελε να τις φάει η 22χρονη κόρη της, η οποία διένυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τις έφαγε, καταλήφθηκε από φρικτούς πόνους και πέθανε.
Ο λόγος που η 47χρονη διέπραξε το έγκλημα, ήταν επειδή το παιδί της ήταν ανύπαντρο και ήθελε να “ξεπλύνει την ντροπή”. “Σε μια μικρή κοινωνία του χωριού, που κι εγώ ζω, είναι μεγάλο σκάνδαλο να γεννήσει μια ανύπαντρη γυναίκα“, είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της η δολοφόνος.
Αναλυτικά το χρονικό της δολοφονίας και η ποινή που επιβλήθηκε στην 47χρονη μητέρα στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
19 Ιανουαρίου 2000: Πέθανε η Χέντι Λαμάρ
Υπήρξε μία από τις ομορφότερες ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ αλλά και εφευρέτρια της πρώτης μεθόδου διασποράς φάσματος, η οποία αποτελεί τη βασική τεχνολογία για τις σύγχρονες ασύρματες τηλεπικοινωνίες.
Ο οργασμός της στο ρομαντικό δράμα “Ecstasy” (1933) την καθιέρωσε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αλλά, συγχρόνως, έγινε αφορμή ώστε να χαρακτηριστεί “άσεμνη και ηθικά επικίνδυνη” και να απειληθεί με αφορισμό από τον Πάπα.
Παντρεύτηκε κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για λογαριασμό των Ναζί, ο οποίος της απαγόρευε να δουλεύει ως ηθοποιός και την ανάγκασε να δραπετεύσει. Συνολικά έκανε έξι γάμους και απέκτησε τρία παιδιά.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr