Σήμερα γιορτάζουν η Φιλοθέη και ο Φιλόθεος
19 Φεβρουαρίου 1809: Γεννήθηκε ο Πωλ Μαρί Βοναπάρτης
Ανιψιός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και φιλέλληνας, που πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821. Το Μάρτιο του 1827, έφυγε κρυφά από την Μπολόνια όπου σπούδαζε και με ψεύτικο όνομα έφτασε πρώτα στα Ιόνια νησιά και ακολούθως στο Ναύπλιο.
Τον υποδέχθηκε ο Άγγλος ναύαρχος, Τόμας Κόχραν και ο 19χρονος Πωλ Μαρί εντάχθηκε στο πλήρωμα της φρεγάτας “Ελλάς“. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1827, τραυματίστηκε σοβαρά από αδέξιο χειρισμό όπλου. Μία ημέρα μετά εξέπνευσε.
Λέγεται πως η σορός του Πωλ Μαρί Βοναπάρτη διατηρήθηκε για τρία χρόνια σε ένα βαρέλι με ρούμι, στη Μονή Αγίου Νικολάου Σπετσών, μέχρι που την παρέλαβε το Γαλλικό Ναυτικό. Το 1832, ενταφιάστηκε σε μία νησίδα κοντά στη Σφακτηρία, όπου υπάρχει και ένα μνημείο προς τιμήν των Γάλλων ναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Δείτε από ψηλά το μέρος που θάφτηκε ο Πωλ Μαρί Βοναπάρτης κάνοντας κλικ εδώ.
19 Φεβρουαρίου 1880: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης
Ο “Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ”
Ζωγράφος, ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στην Ιταλία. Διακόσμησε τους τοίχους στο εσωτερικό του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Η πιο εντυπωσιακή σύνθεσή του είναι η “Αποθέωση του Ουάσινγκτον“, η οποία κοσμεί την οροφή του κτηρίου.
Συνολικά, εργάστηκε 25 χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσει τις τοιχογραφίες και πληρώθηκε με το ποσό των 40.000 δολαρίων για την “Αποθέωση” με τις αναγεννησιακές επιρροές. Ο πατέρας του Μπρουμίδη καταγόταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας και είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του την περίοδο των Ορλωφικών, για να γλιτώσει τις διώξεις των Τούρκων.
19 Φεβρουαρίου 1928: Γεννήθηκε ο Νικηφόρος Μανδηλαράς
Ο δικηγόρος που πολέμησε τη Χούντα
Ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και μαχητικός δικηγόρος στην δίκη της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ. Υποστήριξε ότι είχε στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση πως ο Παπαδόπουλος είχε ψυχιατρικό πρόβλημα και το έκρυβε. Αν και η γνωμάτευση κατατέθηκε στο δικαστήριο, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη δικογραφία.
Στις 22 Μαΐου 1967, ένα μήνα και μία ημέρα μετά την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο Μανδηλαράς βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις ακτές της Ρόδου, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με πλοίο στην Κύπρο. Η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά θεωρείται, ότι ήταν έργο των οργάνων της δικτατορίας.
Την ιστορία του Νικηφόρου Μανδηλαρά είχε παρουσιάσει η “ΜτΧ” σε ειδική εκπομπή, μία περίληψη της οποίας μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
19 Φεβρουαρίου 1936: Υπογράφτηκε το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα
Μυστικό σύμφωνο αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Θεμιστοκλή Σοφούλη και τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στέλιο Σκλάβαινα. Προέκυψε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936.
Με βάση το συμφωνητικό, το ΚΚΕ δεσμευόταν να στηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής και μία κυβέρνηση του κόμματός του. Σε αντάλλαγμα, οι Φιλελεύθεροι θα καταργούσαν το Ιδιώνυμο, θα αμνήστευαν τους πολιτικούς κρατούμενους και εξόριστους και θα κατοχύρωναν τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Το σύμφωνο έμεινε κρυφό μέχρι τις 2 Απριλίου 1936 και η αποκάλυψή του στη Βουλή από τον Σκλάβαινα συντάραξε το πολιτικό σκηνικό. Διαβάστε λεπτομέρειες στο παρακάτω άρθρο:
19 Φεβρουαρίου 1954: Γεννήθηκε ο Σώκρατες
Ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του διάβαζε την “Πολιτεία” του Πλάτωνα και αποφάσισε να δώσει το όνομα του φιλόσοφου Σωκράτη στον γιο του. Δύο από τα αδέρφια του είχαν επίσης αρχαιοελληνικά ονόματα: Σωσθένης και Σοφοκλής.
Αν και είχε σπουδάσει ιατρική, έπινε πολύ και κάπνιζε αρειμανίως. Ήταν πολιτικοποιημένος και τα ινδάλματά του ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Τζον Λένον. Πήρε μέρος σε δύο Μουντιάλ με την Εθνική Βραζιλίας (1982 και 1986), αλλά δεν κατάφερε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Το κατάφερε ο αδελφός του, Ραΐ το 1994.
19 Φεβρουαρίου 1962: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου
“Έφυγα από την Ελλάδα με σπασμένα φτερά και νόμιζα πως δεν θα μπορούσα πια ποτέ να πετάξω”
Έλληνας γιατρός και ερευνητής που έσωσε αμέτρητα εκατομμύρια γυναίκες χάρη στο “Τεστ Παπ“, μία φθηνή και ανώδυνη διαγνωστική μέθοδο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Μια μέθοδο που ο Παπανικολάου γενναιόδωρα χάρισε στην ανθρωπότητα, χωρίς να αναζητήσει τεράστια κέρδη, όπως άνετα θα μπορούσε να κάνει. Προτάθηκε δύο φορές για Νόμπελ Ιατρικής, αλλά δεν το κέρδισε ποτέ.
Είχε εκ γενετής στραβά πόδια και για να υποβληθεί σε εγχείρηση, έπρεπε πρώτα να σπάσουν τα κόκαλα, για να τοποθετηθούν στη σωστή θέση. Αν και δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο βάδισμα, το έπραξε για λόγους αισθητικής!
Μετανάστευσε στις ΗΠΑ με 250 δολάρια στην τσέπη, για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να γίνει ερευνητής. Η αρχή όμως ήταν δύσκολη.
Ο γιατρός, που είχε διδακτορικό, μιλούσε ξένες γλώσσες και διάβαζε Νίτσε και Σοπενχάουερ, πουλούσε χαλιά και έραβε κουμπιά. Το μότο του ήταν ότι ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να υπερβαίνει τον εαυτό του.
Διαβάστε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο για την πρόταση γάμου που έκανε ο Παπανικολάου στη σύζυγό του, Ανδρομάχη:
19 Φεβρουαρίου 1970: Πέθανε ο Χριστόφορος Νέζερ
Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς. Καταγόταν από βαυαρική οικογένεια που ήρθε στην Ελλάδα με τον Όθωνα και ήταν ξάδερφος της Μαρίκας Νέζερ. Ανέβηκε στη σκηνή σε ηλικία 20 ετών, όντας αυτοδίδακτος και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου.
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν η ερμηνεία του Αρπαγκόν από τον “Φιλάργυρο” του Μολιέρου. Έπαιξε, επίσης, σε αρκετές ταινίες, όπως στον “Λουστράκο“, στα “Παιδιά της Αθήνας” και “Το κορίτσι με τα παραμύθια“.
19 Φεβρουαρίου 1978: Το μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Αιγύπτιοι κομάντος έκαναν επιδρομή στο αεροδρόμιο της κυπριακής πόλης, για να απελευθερώσουν 12 συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν πιαστεί όμηροι από δύο Άραβες, που διαφωνούσαν με την προσέγγιση Ισραήλ, Αιγύπτου. Οι απαγωγείς ήταν ο 28χρονος Ιορδανός Σαρί Μοχάμ Κατάρ και ο 26χρονος Ζαγιέτ Άλι από το Κουβέιτ.
Την προηγούμενη ημέρα, Κατάρ και Αλί δολοφόνησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου, τον αξιωματούχο Γιουσέφ Σεμπάι, φίλο του Αιγύπτιου πρόεδρου, Ανουάρ Σαντάτ. Επιβιβάστηκαν με τους ομήρους σε λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας και ύστερα σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών.
Αφού περιπλανήθηκαν, σε διάφορες αραβικές χώρες που δεν τους δέχθηκαν, προσγειώθηκαν ξανά στη Λάρνακα. Ενώ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις, παρουσία του προέδρου Σπύρου Κυπριανού, προσγειώθηκε μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.
Οι Αιγύπτιοι κομάντος χωρίς άδεια από τις κυπριακές αρχές, ξεκίνησαν επίθεση κατά των Αράβων. Παρά τις προειδοποιήσεις δεν σταμάτησαν την επιχείρηση. Οι Κύπριοι αντέδρασαν δυναμικά. Χτύπησαν το μεταγωγικό και τους κομάντος, με αποτέλεσμα 15 Αιγύπτιοι καταδρομείς και ένας υπάλληλος του αεροδρομίου να σκοτωθούν. 16 Αιγύπτιοι κομάντος και 7 εθνοφρουροί τραυματίστηκαν.
Στην πραγματικότητα έγινε ένα μακελειό των Αιγυπτίων, που πέρα από κάθε λογική έκαναν πόλεμο σε ξένο έδαφος! Οι υπόλοιποι καταδρομείς αιχμαλωτίστηκαν. Οι δύο Άραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια. Αίγυπτος και Κύπρος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις ως το 1984.
19 Φεβρουαρίου 1980: Γεννήθηκε ο Σπύρος Γιαννιώτης
Έλληνας αθλητής της κολύμβησης, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), κέρδισε με συγκλονιστικό τρόπο, το ασημένιο μετάλλιο, αγωνιζόμενος στα 10 χιλιόμετρα ανοικτής θαλάσσης.
Έχασε το χρυσό, γιατί δεν χτύπησε το ταμπλό τερματισμού έγκαιρα, αν και προηγούνταν. Αρνήθηκε να κάνει ένσταση, αφού ο αντίπαλος του δεν έκανε κάτι παράνομο. Παράδειγμα ήθους και σοβαρότητας!
19 Φεβρουαρίου 2016: Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο
“Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση”
Ιταλός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας που έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από το μυθιστόρημα “Το όνομα του Ρόδου“. Φημολογείται ότι το επώνυμο “Έκο” είναι αρκτικόλεξο των λατινικών λέξεων “Ex Caelis Oblatus“, που σημαίνει “Θεϊκό Δώρο“.
Ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματά του, είναι: “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις“.
Οι δημοσιογράφοι λένε ότι δεν ισχύει, αλλά ο Έκο μάλλον αναφερόταν στη μπάνια των πολιτικών!
Το 1988, ταξίδεψε στο Άγιο Όρος και οι κουβέντες του με τους μοναχούς ξεκίνησαν από το Αλάθητο του Πάπα και κατέληξαν στον Μάη του ’68.
Επισκέφθηκε τα Στάγειρα Χαλκιδικής, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τον οποίο θαύμαζε. Ο δημοσιογράφος και στενός φίλος του Έκο, Θόδωρος Ιωαννίδης είχε πει ότι ο Ιταλός συγγραφέας ήταν “αθυρόστομος, μέγας φαγάς και φοβερός πότης“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ