Σήμερα γιορτάζουν οι Φιλίππα και Φιλιώ.
19 Απριλίου 1824: Πέθανε ο Λόρδος Βύρων
«Έδωσα τα πάντα για την Ελλάδα, τώρα της δίνω και τη ζωή μου»
Άγγλος ρομαντικός ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας, κατά την Επανάσταση του 1821. Ξόδεψε την περιουσία του για την ελευθερία των Ελλήνων. Προεπαναστατικά ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές του τουρκοκρατούμενου ελλαδικού χώρου.
Ήταν ο πρώτος που καταδίκασε τον λόρδο Μπρους του Έλγιν, για την καταστροφή του Παρθενώνα και την κλοπή των μαρμάρων.
Πέθανε στο Μεσολόγγι μετά από βαριά αρρώστια.
19 Απριλίου 1877: Γεννήθηκε ο Όλε Εβινρούντε
Αμερικανός επιχειρηματίας, γνωστός για την κατασκευή του πρώτου εξωλέμβιου κινητήρα. Η έμπνευση για την εφεύρεση ήρθε όταν το καλοκαίρι είχε πάει με τη φίλη του διακοπές και του ζήτησε να της αγοράσει παγωτό. Για να το πάρει έπρεπε να διανύσει 5 μίλια στη λίμνη Okauchee, κάνοντας κωπηλασία. Στην κουραστική διαδρομή, σκέφτηκε ότι μηχανή εσωτερικής καύσης δε θα ταίριαζε μόνο στα αυτοκίνητα αλλά και στις βάρκες. Όπως και λέει και το κλισέ, “πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται…”
19 Απριλίου 1882: Πέθανε ο Κάρολος Δαρβίνος
Ο φυσιολόγος και βιολόγος έφερε «επανάσταση» με τη θεωρία του για την ανθρώπινη εξέλιξη, μέσω της φυσικής επιλογής και αντιτάχθηκε στο θρησκευτικό δόγμα περί θείας πρόνοιας.
Στο σχολείο είχε μέτρια επίδοση και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο οποίο σπούδαζε ιατρική απέτυχε. Η περιγραφή των ασθενειών του προκαλούσαν ρίγος και δεν μπορούσε να ακούσει για εγχειρήσεις χωρίς αναισθησία.
Είχε παντρευτεί την πρώτη του ξαδέρφη, Έμα Γουέτζγουντ, με την οποία απέκτησε 10 παιδιά. Από αυτά πέθαναν τα τρία, σε μικρή ηλικία. Η Γουέτζγουντ σε επιστολή προς το Δαρβίνο είχε γράψει: «Να θυμάσαι ότι είσαι ο πολυτιμότερος θησαυρός μου και θα είσαι για πάντα».
19 Απριλίου 1906: Πέθανε ο Πιερ Κιουρί
Φυσικός, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Κιουρί και τον Ανρί Μπεκερέλ κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Μελέτησε τη ραδιενέργεια, τον μαγνητισμό και τη γεωμετρική δόμηση των κρυστάλλων.
Η μία κόρη τους Μαρία συνέχισε το έργο των γονιών της και βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας, μαζί με τον σύζυγό της. Επιπλέον, η μία τους εγγονή έγινε πυρηνικός φυσικός και ο εγγονός τους βιοχημικός.
19 Απριλίου 1927: Η Μέι Γουέστ καταδικάστηκε σε 10 μέρες φυλακή για προσβολή δημοσίας αιδούς
Το 1926, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο δικό της θεατρικό έργο «Sex», στο οποίο υποδύθηκε μια πόρνη. Παρουσιάστηκε στο θέατρο Μπρόντγουεϊ και σημείωσε τεράστια επιτυχία, κόβοντας πολλά εισιτήρια.
Οι αρχές το «κατέβασαν», καθώς διαπραγματευόταν θέματα ταμπού για την εποχή. Η Γουέστ συνελήφθη και μαζί με το θίασο, καταδικάστηκε σε δέκα μέρες φυλάκιση και της επιβλήθηκε πρόστιμο 500 δολαρίων για διαφθορά των ηθών της νεολαίας. Λόγω καλής διαγωγής, η ηθοποιός αφέθηκε ελεύθερη νωρίτερα!
19 Απριλίου 1932: Γεννήθηκε ο Φερνάντο Μποτέρο
Ήταν γλύπτης και από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Κολομβίας. Ξεχώριζε για το προσωπικό του στυλ, καθώς απεικόνιζε ανθρώπους και πράγματα σε μεγάλες διαστάσεις.
19 Απριλίου 1933: Γεννήθηκε η Τζέιν Μάνσφιλντ
«Η Μονρόε των φτωχών»
Καλλονή ηθοποιός και σύμβολο του σεξ, λιγότερο γνωστή για τους ρόλους της και διάσημη για τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις της. Είναι η γυναίκα που η Σοφία Λόρεν κοιτάζει με απέχθεια σε στην περίφημη φωτογραφία του 1957 στο πάρτι του Χόλιγουντ.
57 χρόνια αργότερα, η Λόρεν έδωσε τη δική της εξήγηση λέγοντας ότι «κοιτάζω τις ρώγες της γιατί φοβάμαι πως θα πέσουν μέσα στο πιάτο μου! Στο πρόσωπό μου μπορεί κανείς να δει το φόβο! Φοβάμαι πως τα πάντα στο φόρεμά της θα εκραγούν».
Η Μάνσφιλντ προκαλούσε την κοινή γνώμη της συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας με την αντισυμβατικό και απελευθερωμένο τρόπο ζωής της. Το Playboy την κατέταξε στη 2η θέση με τις 100 καλύτερες Playmates στην ιστορία του.
Διαβάστε περισσότερα για τη φωτογραφία, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
19 Απριλίου 1972: Γεννήθηκε ο Ριβάλντο
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα σε ηλικία 16 ετών.
Το 1999 βραβεύτηκε με τη Χρυσή Μπάλα και αναδείχθηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Το 2004, συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ΦΙΦΑ με τους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Αγωνίστηκε και σε δύο ελληνικές ομάδες, με τις φανέλες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
18 Απριλίου 1987: Γεννήθηκε η Μαρία Σαράποβα
Πρώην τενίστρια, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες του αθλήματος. Κέρδισε 5 Γκραν Σλαμ στο απλό ενώ «σκαρφάλωσε» στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2004, μόλις 17 χρονών, κατέκτησε την κορυφή του Γουίμπλετον. Το 2006 κέρδισε το Αμερικανικό Όπεν και δύο χρόνια αργότερα το Αυστραλιανό. Το 2012 και το 2014 το Ρολάν Γκαρός.
Αποτελεί μία από τις 10 τενίστριες στον κόσμο -και η μόνη Ρωσίδα- που έχει καταφέρει να κατακτήσει τα 4 Γκραν Σλαμ.
18 Απριλίου 2005: Πέθανε ο Τζωρτζ Κοσμάτος, σκηνοθέτης του Ράμπο 2
Ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και έπαιξε ένα μικρό ρόλο στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1964.
H πιο γνωστή ταινία του είναι η «Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή», με τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Λόγω της εμπορικότητάς της δέχτηκε σφοδρή κριτική. «Είναι ένα είδος ψυχολογικής απελευθέρωσης να έχεις ένα ήρωα, που να παλεύει και να κάνει όλη τη λάντζα, ενώ εσύ κάθεσαι αναπαυτικά και τρως ποπ-κορν», είχε πει. Πήρε το βραβείο του Χρυσού Βατόμουρου για την χειρότερη ταινία και τον χειρότερο πρωταγωνιστή.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr