10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου. Η πρώτη κυβέρνηση της “Αλλαγής”, το Νόμπελ του Ελύτη και ο Μόμπι Ντικ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου. Η πρώτη κυβέρνηση της “Αλλαγής”, το Νόμπελ του Ελύτη και ο Μόμπι Ντικ

18 Οκτωβρίου 1851: Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο “Μόμπι Ντικ”

Ο λόγος για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Εξιστορεί τις προσπάθειες ενός καπετάνιου ονόματι Αχαάβ, να σκοτώσει μια θηριώδη φάλαινα φυσητήρα, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού έκοψε το πόδι.

Η έμπνευση του Μέλβιλ ήταν βιωματική, καθώς πέρασε μία περίοδο της ζωής του σε φαλαινοθηρικά. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο κείμενο:

Η φάλαινα που αρνήθηκε να πεθάνει και βύθισε το φαλαινοθηρικό. Πως επέζησε ο καπετάνιος 92 μέρες στον ωκεανό

18 Οκτωβρίου 1918: Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1990 μέχρι το 1993 και πρόεδρος της ΝΔ για σχεδόν μία δεκαετία (1984-1993). Τη δεκαετία του ’60, υποστήριξε τον “Ανένδοτο Αγώνα” του Γεώργιου Παπανδρέου, αλλά ακολούθως διαφώνησε και έγινε υπουργός στις λεγόμενες “κυβερνήσεις της Αποστασίας”.

Η φωτογραφία ήταν πλαστογραφία της Στάζι, για να χάσω τις εκλογές“, είχε ισχυριστεί στη “Μηχανή του Χρόνου όσον αφορά την κατηγορία της “Αυριανής” ότι υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή.

Διαβάστε παρακάτω για το πώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνωρίστηκε με τη σύζυγό του, Μαρίκα (το γένος Γιαννούκου):

Η γνωριμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη Μαρίκα. Οι γονείς της προσπάθησαν να τους χωρίσουν, αλλά αρραβωνιάστηκαν κρυφά. Το βίντεο από την 55η επέτειο του γάμου τους

18 Οκτωβρίου 1920: Γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη

Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού και συνέδεσε το όνομά της με το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν. Ως ηθοποιός άφησε εποχή ερμηνεύοντας το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά” στην εμβληματική ταινία “Ποτέ την Κυριακή“.

Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα, ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας“, είχε δηλώσει, όταν η Χούντα τής αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Ήταν μανιώδης καπνίστρια και δεν το έκρυψε ποτέ. Λίγο πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση, βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα “Θα ξαναγυρίσω. Ο καρκίνος των πνευμόνων, όμως, την “νίκησε”, σε ηλικία 73 ετών.

Διαβάστε για το γάμο της Μελίνας Μερκούρη με τον κτηματία Χαροκόπο και τη σχέση της με τον δωσίλογο Γιαδικιάρογλου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ο γάμος της Μελίνας Μερκούρη με τον κτηματία Χαροκόπο και ο ολέθριος έρωτας με τον μαυραγορίτη Γιαδικιάρογλου. Τι έγραψε η ίδια γι’ αυτήν την σχέση στο βιβλίο της (βίντεο)

18 Οκτωβρίου 1922: Ιδρύθηκε το BBC

Αρχικά ήταν ιδιωτική εταιρεία και ονομαζόταν “British Broadcasting Company“. Το 1927 μετονομάστηκε με βασιλικό διάταγμα σε “British Broadcasting Corporation” και μετατράπηκε σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η πρώτη εκπομπή μεταδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1922 και έκτοτε το BBC κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στις 2 Ιουνίου 1953, την οποία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Βρετανοί.

18 Οκτωβρίου 1939: Γεννήθηκε ο δολοφόνος του Κένεντι

Ο λόγος για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Γουόρεν, έδρασε μόνος του. Πολλοί, πάντως, έκαναν λόγο για συγκάλυψη των πραγματικών “εγκεφάλων” που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου.

Στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά το έγκλημα που συγκλόνισε τον κόσμο και “γέννησε” αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας, ο “αγανακτισμένος πολίτης” Τζακ Ρούμπι, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, δολοφόνησε τον Όσβαλντ και άφησε πολλά ερωτήματα για πάντα αναπάντητα.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο τι είπε ο πράκτορας και σωματοφύλακας της Τζάκι Κένεντι, Κλιντ Χιλ για το ρόλο του Όσβαλντ στη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου:

“Είδα την τρύπα στο κρανίο του”. Ο πράκτορας που ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει τον Τζον Κένεντι. Γιατί αισθανόταν ενοχές

18 Οκτωβρίου 1954: Γεννήθηκε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Τραγουδίστρια της έντεχνης μουσικής με δεκάδες επιτυχίες και πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις. Πήρε μέρος στην λαμπαδηδρομία και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ - ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

18 Οκτωβρίου 1956: Γεννήθηκε η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα

Τσεχοαμερικανίδα τενίστρια, μία από τις μεγαλύτερες που πέρασαν από το άθλημα. Κατέκτησε δύο φορές το Ρολάν Γκαρός, τρεις φορές το Αυστραλιανό Όπεν, τέσσερις φορές το Αμερικανικό Όπεν και εννέα φορές το Γουίμπλεντον, έξι από τις οποίες συνεχόμενα (1982-1987).

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2006, σε ηλικία 50 ετών. Είναι παντρεμένη από το 2014 με τη Ρωσίδα πρώην Μις ΕΣΣΔ, Γιούλια Λεμίγκοβα και αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των ζώων.

18 Οκτωβρίου 1960: Γεννήθηκε ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ

Βέλγος ηθοποιός και πρώην αθλητής πολεμικών τεχνών, που έγινε γνωστός μέσα από ταινίες όπως “Bloodsport” (1988), “Lionheart” (1990) και “Nowhere to Run” (1993). Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πολεμικών τεχνών, για να αντιμετωπίσει το bullying των συμμαθητών του.

Γνωρίστηκε με τον Τσακ Νόρις, παντρεύτηκε πέντε φορές και εθίστηκε στα ναρκωτικά. Όταν ο Βαν Νταμ έκανε guest εμφάνιση σε επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς “Φιλαράκια“, άφησε κακές εντυπώσεις, διότι, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ήταν “δύσκολος στη μεταχείριση“, “απροετοίμαστος” και “αντιεπαγγελματικός“.

Περισσότερα για τη ζωή του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:

Ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ ξεκίνησε το Καράτε και το μπαλέτο για να σταματήσουν να τον δέρνουν στο σχολείο. Παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο εθισμός στα ναρκωτικά και η βοήθεια του Τσακ Νόρις

18 Οκτωβρίου 1979: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη

Ήταν ο δεύτερος ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο, μετά τον Γιώργο Σεφέρη (1963). Το παρέλαβε κατά την τελετή απονομής, στις 10 Δεκεμβρίου 1979, στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των παρευρισκόμενων, ο Ελύτης “έκλεψε την παράσταση”. Τα άπταιστα γαλλικά του και το περιεχόμενο του λόγου του, που αναφερόταν στην τέχνη της ποίησης, εντυπωσίασαν το κοινό.

Οι λέξεις που ξεκινούσαν από “ελ” μου ασκούσαν πάντα μια μαγεία. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα και μια Ελένη που ερωτεύτηκα“, είχε δηλώσει για το πώς εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό ψευδώνυμό του.

Διαβάστε για την απάντηση που έδωσε ο Ελύτης στους επικριτές του στον παρακάτω σύνδεσμο:

“Αιώνες τώρα φωνάζω Ελληνικά κι ούτε που μου αποκρίνεται κανένας”. Η αποστομωτική απάντηση του Ελύτη στους επικριτές του μετά την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας. Γιατί ο Ελύτης και ο Ρίτσος αρνήθηκαν να μοιραστούν το βραβείο

18 Οκτωβρίου 1981: Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ

Με ποσοστό 48,07% έναντι 35,87% της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας και η κυβέρνηση της “Αλλαγής” έγινε πραγματικότητα. Την ίδια ημέρα διεξήχθησαν και οι ευρωεκλογές, τις οποίες επίσης κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του ΕΣΥ, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο πολιτικός γάμος και η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος. Οι μισθοί και τα επιδόματα αυξήθηκαν, ο δημόσιος τομέας και το δημόσιο χρέος διογκώθηκαν.

Διαβάστε παρακάτω για το πώς η ΝΔ πέταξε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις το 1981, επειδή έδειχνε συντριπτική ήττα από το ΠΑΣΟΚ:

Πώς η ΝΔ πέταξε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις το 1981, επειδή έδειχνε συντριπτική ήττα από το ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκόποι την έδωσαν δωρεάν στην Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr