18 Μαΐου 1642. Ιδρύθηκε το Μόντρεαλ
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά ιδρύθηκε από Γάλλους αποικιοκράτες με την ονομασία Ville-Marie. Το όνομα Μοντρεάλ καθιερώθηκε σταδιακά λόγω του Mount Royal (βασιλικό βουνό), το οποίο περιβάλλει την πόλη.
Δημογραφικά, το Μόντρεαλ άλλαξε χαρακτήρα στα μέσα του 19ου αι., όποτε και εγκαταστάθηκαν μαζικά στο νησί αγγλόφωνοι μετανάστες. Οι γαλλόφωνοι κάτοικοι παρέμεναν η πλειοψηφία, ωστόσο οι δύο κοινότητες έρχονταν συχνά σε ρήξη για το ποια θα επικρατήσει διοικητικά. Προβάδισμα σε αυτή την άτυπη κόντρα έχει διαχρονικά η γαλλοκαναδική κοινότητα, η οποία είναι ακόμα η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα της πόλης. Μάλιστα, ολόκληρη η επαρχία του Κεμπέκ, στην οποία υπάγεται, έχει ως επίσημη γλώσσα την γαλλική. Έτσι, το Μόντρεαλ αποτελεί την μεγαλύτερη γαλλόφωνη πόλη εκτός Γαλλίας.
18 Μαΐου 1821. Η νίκη στα Δολιανά
Ήταν η μάχη που “χάρισε” στον Νικηταρά το προσωνύμιο “Τουρκοφάγος”. Υπό τις διαταγές του, 300 ένοπλοι Έλληνες οχυρώθηκαν σε 13 πετρόχτιστα σπίτια των Δολιανών, περιμένοντας να αντιμετωπίσουν το υπερδιπλάσιο στράτευμα του Κεχαγιάμπεη. Είχαν μάλιστα παραπλανητικά τοποθετήσει μία μεγάλη σημαία σε ένα άδειο σπίτι, προκειμένου οι Τούρκοι να πιστέψουν ότι εκεί κρυβόταν ο αρχηγός τους.
Οι Τούρκοι έκαναν στρατηγικές κινήσεις. Μεταξύ Δολιανών και Βερβένων είχε στρατοπεδεύσει ένα ισχυρό σώμα, που σκοπό είχε να εμποδίζει τους Έλληνες να στείλουν ενισχύσεις από τα Βέρβενα στο μικρό χωριό όπου βρισκόταν ο Νικηταράς. Παράλληλα, ένα δεύτερο σώμα επιτέθηκε στο Δραγούνι. Εκεί οι Τούρκοι ιππείς εξολόθρευσαν την μικρή ομάδα του Γεωργάκη Διγενή. Σκότωσαν τον ίδιο και 17 από τους άντρες του και κινήθηκαν αποφασισμένοι προς τα Δολιανά.
Ακολούθησε τρίωρη σύγκρουση στην περιοχή ανάμεσα στα δύο χωριά, κατά την οποία δύο Τούρκοι ιππείς κατάφεραν να διαφύγουν στο κοντινό ύψωμα και να καρφώσουν μια σημαία. Η κίνηση αυτή εξόργισε τους Έλληνες. Δύο Μανιάτες προσφέρθηκαν να αναλάβουν το ηρωικό έργο της καθαίρεσης. Ανέβηκαν στο ύψωμα, σκότωσαν τον Τούρκο σημαιοφόρο και κατέβασαν τη σημαία. Όταν μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκε κι ένας δεύτερος, τον σκότωσαν και εκείνον.
Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τους Έλληνες και τρομοκράτησε τους Τούρκους. Ο Νικηταράς, διαισθανόμενος τον ηρωικό παλμό, έδωσε εντολή στους οχυρωμένους άντρες του να βγουν και να επιτεθούν, αιφνιδιάζοντας τους εχθρούς. Ο ίδιος, με το σπαθί στο χέρι, έτρεχε πρώτος “ως θηρίον μαινόμενον”, όπως περιγράφεται από τον Διονύσιο Κόκκινο στον πρώτο τόμο της “Ελληνικής Επανάστασης”. Όποιος Τούρκος βρισκόταν στο δρόμο του έπεφτε νεκρός από το σπαθί του. Λέγεται μάλιστα ότι αφού όλοι είχαν πια τραπεί σε φυγή και η μάχη είχε παύσει, το χέρι με το οποίο κρατούσε το σπαθί έπαθε αγκύλωση.
18 Μαΐου 1828. Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου
Στις 18 Μαΐου 1829 ο Μουσταφά με 8.000 πεζούς κινήθηκε εναντίον του Φραγκοκάστελλου. Ο ίδιος με τη μεσαία φάλαγγα του στρατού του κατευθύνθηκε προς τον δυτικό προμαχώνα, τον οποίο κατέλαβε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους υπερασπιστές του. Στη συνέχεια περικύκλωσαν το φρούριο, αφήνοντας έξω από τον κλοιό τους άλλους δύο προμαχώνες, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολιορκούμενους. Οι οχυρωμένοι σε αυτούς άνδρες προσπάθησαν να μπουν στο Φραγκοκάστελλο, αλλά οι περισσότεροι βρήκαν το θάνατο μπροστά στις πύλες του.
Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου στοίχισε στους Έλληνες 338 νεκρούς, ενώ για τους Τουρκαλβανούς οι απώλειες ανήλθαν σε περίπου 800 άνδρες.
18 Μαΐου 1910. Ο Κομήτης Χάλεϊ
Για αρκετούς μήνες, ο κομήτης είχε προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα. Η Γη θα περνούσε μέσα από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ, και αρκετοί βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για το τέλος του κόσμου. Οι προβλέψεις και οι υπολογισμοί έδειχναν την 19η Μαΐου σαν τη μέρα της “κρίσης”.
Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων.
18 Μαΐου 1913. Λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου
Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, που μαινόταν από τον Οκτώβριο του 1912, είχε ως αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να χάσουν τα περισσότερα εδάφη τους. Οι νίκες των Ελλήνων σε Μακεδονία, Ήπειρο και Αιγαίο και των άλλων Συμμάχων (Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) στα Σκόδρα, Ανδριανούπολη και τις άλλες περιοχές της Θράκης έβαζαν τέλος στην παρουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις 18 Μαΐου 1913 η Συνθήκη του Λονδίνου έβαλε, όπως τελικά αποδείχτηκε, μια άνω τελεία και το τυπικό τέλος του Α’ Βαλκανικού.
Τα βασικά σημεία της Συνθήκης του Λονδίνου ήταν:
- Παραχώρηση στις χώρες του Βαλκανικού Συνασπισμού όλων των εδαφών δυτικά της Γραμμής Αίνου-Μηδείας
- Ρύθμιση του καθεστώτος της Αλβανίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, σε επόμενη διάσκεψη
- Παραχώρηση της Κρήτης στους Συμμάχους
- Ρύθμιση της τύχης των νησιών του Αιγαίου και της χερσονήσου του Άθω από τις Μεγάλες Δυνάμεις (επίσης σε μελλοντική διάσκεψη).
18 Μαΐου 1963. Η ομιλία του Σαρλ ντε Γκολ στην Ελλάδα
«Υπό λαμπρόν καιρόν, η επίσημος Ελλάς και ο αθηναϊκός λαός επεφύλαξεν εις τον πρόεδρον της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγόν Ντε Γκωλλ εγκάρδιον και ενθουσιώδη υποδοχήν.»
Θερμός υποστηρικτής της σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ, ο Γάλλος πρόεδρος κλήθηκε να επισκεφθεί την χώρα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε:
«Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει».
18 Μαΐου 1978. Ανακαλύφθηκε η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν
Το φέρετρο του «Σαρλό» είχε κλαπεί από το νεκροταφείο του χωριού Corsier-sur-Vevey της Ελβετίας τον Μάρτιο του 1978. Οι ληστές ζητούσαν 600 χιλιάδες δολάρια ως λύτρα για την επιστροφή του νεκρού. Η οικογένεια Τσάπλιν απευθύνθηκε στην αστυνομία και οι αρχές αντέδρασαν ταχύτατα. Παρακολουθούσαν όλα τα τηλέφωνα της περιοχής και εντόπισαν σχεδόν αμέσως τον «εγκέφαλο» πίσω απ’ τη ληστεία, τον 24χρονο Πολωνό, Ρόμαν Βάρντας. Ακολούθησε και η σύλληψη του συνεργού του, του 38χρονου Βούλγαρου, Γκάντσο Γκάνεβ.
Ωστόσο, οι δράστες δεν θυμόντουσαν πού είχαν θάψει το φέρετρο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να βρουν τα ίχνη του δύο μήνες αργότερα.
18 Μαΐου 1994. Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ΟΑΚΑ
Η Μίλαν επικράτησε με 4-0 της Μπαρτσελόνα και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον δεύτερο τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών που πραγματοποιούταν σε ελληνικό γήπεδο.
Η Μπαρτσελόνα του Ρομάριο, του Στόιτσκοφ, του Γκουαρδιόλα και του Κούμαν, υπέστη μια άνευ προηγουμένου συντριβή από τη Μίλαν που έπαιζε χωρίς τους τιμωρημένους Φράνκο Μπαρέζι και Αλεσάντρο Κοστακούρτα, ενώ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ήταν τραυματίας.
18 Μαΐου 1998. Μήνυση κατά της Microsoft
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 20 γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση κατά της εταιρίας του Μπιλ Γκέιτς για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων. Μέχρι τα μέσα του ’90. το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows, έτρεχαν στο 90% των υπολογιστών παγκοσμίως.
Στην συνέντευξη Τύπου της 18ης Μαΐου 1998, η γενική εισαγγελέας Janet Reno κατηγόρησε τη Microsoft ότι είχε «χρησιμοποιήσει τη μονοπωλιακή της δύναμη ώστε να αναπτύξει μια θηλιά που έπνιγε το λογισμικό περιήγησης που ήταν απαραίτητο για την πρόσβαση στο ίντερνετ».
Τον Ιούνιο του 2000, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Microsoft είχε πράγματι χρησιμοποιήσει την παντοδυναμία της για να πλήξει όχι μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και τους καταναλωτές. Επιπλέον δέχτηκε την κυβερνητική πρόταση να διασπαστεί ο κολοσσός σε δύο ξεχωριστές εταιρίες, ώστε να μην έχει τη δύναμη να επιβάλει μονοπωλιακές πρακτικές.
Αφού ο Μπιλ Γκέιτς άσκησε έφεση, οι δύο πλευρές τελικά κατέληξαν σε συμβιβασμό. Ο διακανονισμός που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2001 ανάγκαζε την Microsoft να μοιράζεται με τις τρίτες εταιρίες τις τεχνικές προδιαγραφές των προγραμμάτων της, ώστε να μπορούν να φτιάχνουν ανταγωνιστικά προϊόντα.
18 Μαΐου 2004. Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Η Μασαχουσέτη έγινε η πρώτη πολιτεία στην χώρα που επέτρεψε επίσημα των γάμο μεταξύ αντρών ή μεταξύ γυναικών. Επιπλέον, αποτέλεσε την έκτη περιοχή στον κόσμο -μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Οντάριο, τη Βρετανική Κολομβία και το Κεμπέκ- που περνούσε ανάλογη νομοθεσία.
Η ιστορική απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας δικαστικής διαμάχης. Το 2001 επτά ομόφυλα ζευγάρια είχαν προσφύγει κατά του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης λόγω άρνησης της υπηρεσίας να ικανοποιήσει το αίτημά τους για την έκδοση αδειών γάμου. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν μπορεί να αρνηθεί τις προστασίες, τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις, τα προνόμια που απορρέουν από το γάμο μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου».
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, καταδίκασε την απόφαση, δηλώνοντας ότι «ο γάμος είναι ένας ιερός θεσμός μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας».
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ