10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Ιουνίου. Μάχη του Βατερλώ, Όλγα και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ υπερασπίζεται την Ιρλανδία

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Ιουνίου. Μάχη του Βατερλώ, Όλγα και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ υπερασπίζεται την Ιρλανδία

Σήμερα γιορτάζουν οι Έρασμος, Λεόντιος, Λεοντία και Αλίνα

18 Ιουνίου 741: Πέθανε ο Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος

Σε μία περίοδο που οι βυζαντινοί αυτοκράτορες άλλαζαν συνεχώς, ο Λέων Γ’ παρέμεινε στο θρόνο για 22 χρόνια. Με διάταγμα, είχε απαγορεύσει τη λατρεία των εικόνων, «εγκαινιάζοντας» την περίοδο της Εικονομαχίας. Στόχευε στο να σταματήσουν οι πιστοί να πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες και σε διάφορα θαυματουργά αντικείμενα. Επίσης, ήθελε να προσελκύσει πιστούς από θρησκείες που απαγόρευαν τις απεικονίσεις των θείων. Μετά από σφοδρή διαμάχη με χιλιάδες απώλειες επικράτησε η εικονολατρεία.

Υγρό πυρ. Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών που χρησιμοποίησε ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος και κατατρόπωσε τους Άραβες που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη

18 Ιουνίου 1815: Η μάχη του Βατερλώ

Η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα

Τον Μάρτιο του 1815, ο Ναπολέων επέστρεψε στο Παρίσι, έπειτα από εξορία στη νήσο Έλβα. Βασίλευσε στη Γαλλία για 100 μέρες. Στο μεταξύ, η Αγγλία και η Πρωσία ήθελαν να τον βγάλουν από την πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Με τη σειρά του, ο Ναπολέων ήθελε να εξουδετερώσει τις δύο δυνάμεις, πριν προλάβουν να συνεργαστούν.

Η τελική μάχη δόθηκε στις 18 Ιουνίου 1815, στο Βατερλώ, 20 χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες. Η Αγγλία και η Πρωσία αριθμούσαν 22.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ η Γαλλία 25.000 και 8.000 αιχμαλώτους.

Η Μάχη του Βατερλώ σηματοδότησε το τέλος στους πολέμους που διήρκησαν πάνω από 2 δεκαετίες ανάμεσα στους Γάλλους και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο Ναπολέων εξορίστηκε μέχρι το θάνατό του στη νήσο της Αγίας Ελένης.

Ποιο είναι το άλογο που ιππεύει ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης στο διάσημο πορτρέτο του; Επεβίωσε σε όλες τις μάχες και “συνελήφθη” στη Μάχη του Βατερλώ. Τι απέγινε

18 Ιουνίου 1904: Η μονομαχία του Σπυρίδωνα Στάη και του Κόκου Χατζηπέτρου

Ο Κόκος Χατζηπέτρος, βουλευτής Τρικάλων, σε κάποια συνεδρία στη Βουλή, εξύβρισε τον υπουργό Σπύρο Στάη. Ο λόγος ήταν γιατί ο φίλος του Χατζηπέτρου δεν έγινε καθηγητής ανατομίας. Αποφάσισαν ότι η λύση θα δινόταν  με «όπλα». Συναντήθηκαν στον Ποδονίφτη σε ένα χωράφι. Λίγο αφού δόθηκε το σύνθημα, ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Ο Χατζηπέτρου, άσχετος με τα όπλα, έπεσε νεκρός.

Ο έλληνας υπουργός που σκότωσε σε μονομαχία έναν μύωπα βουλευτή, μετά από τσακωμό στη βουλή. Μονομάχησαν για ένα ρουσφέτι στην έδρα της ανατομίας

18 Ιουνίου 1926: Πέθανε η βασίλισσα Όλγα

Το 1863, ο Γεώργιος Α’ γνώρισε την Όλγα όταν ήταν 12 ετών σε ένα ταξίδι του στη Ρωσία. Το 1867, συναντήθηκαν ξανά και ο βασιλιάς της Ελλάδας ήθελε να παντρευτεί τη Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας. Τελικά, έκανα μυστικό γάμο, όταν η Όλγα ήταν 16 ετών. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενη που έπρεπε να εγκαταλείψει τη Ρωσία , αλλά αφιερώθηκε στην Ελλάδα.

Η απόφασή της να μεταφράσει το Ευαγγέλιο για να είναι κατανοητό στους μη μορφωμένους πολίτες, οδήγησε στα «αιματοβαμμένα» Ευαγγελικά. 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δημιουργήθηκε εκκλησιαστική κρίση με μαζικές διαδηλώσεις κατά του προσώπου της από φανατικούς, που την κατηγόρησαν για προδοσία.

Η μετάφραση του “Μυστικού Δείπνου” σε “Κρυφό Τσιμπούσι”, που έριξε την κυβέρνηση Θεοτόκη και προκάλεσε οργή σε βάρος της βασίλισσας Όλγας

18 Ιουνίου 1932: Ιδρύθηκε η FIBA

H Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ιδρύθηκε στη Γενεύη με την ονομασία Fédération Internationale de Basket-ball Amateur. Για τη δημιουργία της, συμμετείχαν οι Αργεντινή, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία. Στο μεταξύ, το 1930, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε την απόφαση να εντάξει το μπάσκετ στα ολυμπιακά αθλήματα. Το 1989, αφαιρέθηκε από την τίτλο η λέξη «Amateur» (ερασιτεχνικό) για να απευθύνεται και σε μπασκετμπολίστες του NBA.

18 Ιουνίου 1934: Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυταράς

Υπήρξε σπουδαίος ζωγράφος της γενιάς του ’60. Σπούδασε ζωγραφική στην Καλών Τεχνών και με υποτροφία συνέχισε τη φοίτησή του στο Παρίσι. Μεταξύ των διακρίσεων που είχε λάβει ήταν και το Τάγμα του Φοίνικα.

18 Ιουνίου 1936: Πέθανε ο Μαξίμ Γκόρκι

Έζησε για πάνω από 40 χρόνια με μία σφαίρα στα πνευμόνια του μετά από απόπειρα αυτοκτονίας το 1887

Ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ, γνωστός ως Μαξίμ Γκόρκι υπήρξε από τους πρωτοπόρους του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Έζησε για πάνω από 5 χρόνια της παιδικής του ηλικίας στους δρόμους και γνώρισε τη δυστυχία των ανθρώπων της ρωσικής κοινωνίας, την οποία αποτύπωσε στο θεατρικό έργο ο “Βυθός”. Η συγγραφική του πορεία ξεκίνησε γράφοντας επιφυλλίδες για εφημερίδες.

Εναντιώθηκε στη λογοκρισία του Τύπου που επέβαλλε η τσαρική εξουσία και στις αρχές του 1900 αφού γνωρίστηκε με τον Λένιν γράφτηκε στο κομμουνιστικό κόμμα. Στο μυθιστόρημα “Η Μάνα” (1906) απεικόνισε την αφύπνιση του ατόμου μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό.

Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επανάστασης του 1905 φυλακίστηκε ενώ είχε ενεργό συμμετοχή και στην οργάνωση της επανάστασης του 1917. Το 1936 πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες.

Στάλιν και Μολότοφ μεταφέρουν την τέφρα του Ρώσου συγγραφέα Μαξίμ Γκόργκι. Οι φήμες ότι πέθανε από δηλητήριο επειδή αρνήθηκε να γράψει την βιογραφία του Σοβιετικού ηγέτη

18 Ιουνίου 1942: Γεννήθηκε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Ιδρυτικό μέλος των Beatles. Είχε γράψει το τραγούδι «Give Ireland back to the Irish» για τη ματωμένη Κυριακή της Βόρειας Ιρλανδίας. 10.000 καθολικοί πολίτες διαδήλωναν ειρηνικά για την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Άγγλοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν 13 άτομα.

Το τραγούδι απαγορεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Το τραγούδι του Πωλ ΜακΚάρτνεϊ για τη Ματωμένη Κυριακή της Βόρειας Ιρλανδίας. Απαγορεύτηκε από το “BBC” και το “σκαθάρι” έγινε κόκκινο πανί για τη στήριξη στους Ιρλανδούς

18 Ιουνίου 1961: Σε ανασκαφές στην Καισαρεία ανακαλύφθηκε πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου

Η πλάκα που ήρθε στο «φως», σε ανασκαφές στην Καισαρεία του Ισραήλ, αποτελεί την πρώτη ιστορική ένδειξη για την παρουσία του ρωμαίου αξιωματούχου στην περιοχή, καθώς οι πηγές για την περίοδο των Παθών του Κυρίου, είναι ελάχιστες. Έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού Χριστό.

Στα Ευαγγέλια, ο Πιλάτος εμφανίζεται ως αναποφάσιστος διοικητής που υπέκυψε στις πιέσεις των Αρχιερέων και καταδίκασε τον Ιησού, χωρίς να έχει πειστεί για την ενοχή του.

Πριν ανακοινώσει την απόφαση του, ο Πιλάτος «ένιψε τας χείρας του», ορίζοντας ως μοναδικούς υπεύθυνους τους Αρχιερείς. Αυτή ήταν μια εβραϊκή συνήθεια που δήλωνε την αποποίηση των ευθυνών.

Πόντιος Πιλάτος. Ο Ρωμαίος που αιματοκύλησε πολλές φορές τους Εβραίους. Ποια ήταν η διαπλοκή του με τους Αρχιερείς;

18 Ιουνίου 2010: Πέθανε ο Ζοζέ Σαραμάγκου

Πορτογάλος συγγραφέας που έχει διακριθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα θέματά του αφορούν όψεις ιστορικών γεγονότων που είναι επικεντρωμένα στον άνθρωπο ενώ έχουν και αλληγορικό χαρακτήρα. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Μετώπου για την Προάσπιση του Πολιτισμού.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.