18 Ιουλίου 64 μ.Χ.: Ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης
Τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιουλίου, η Ρώμη τυλίχθηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά έκαιγε έξι μέρες και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της “Αιώνιας Πόλης”.
Τα περισσότερα σπίτια ήταν ξύλινα, γεγονός που ευνόησε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ο αριθμός των νεκρών δεν έγινε ποτέ γνωστός. Περίπου 4.000 κατοικίες και 130 μέγαρα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι ιστορικοί Σουητώνιος και Δίων Κάσσιος υποστήριξαν ότι, ενώ η φωτιά μαινόταν, ο αυτοκράτορας Νέρων έπαιζε την άρπα του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Τάκιτο όμως, που θεωρείται πιο έγκυρος, ο Νέρων δεν βρισκόταν στη Ρώμη, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Παραθέριζε στα θερινά του ανάκτορα, 56 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.
Όταν ενημερώθηκε για την πυρκαγιά, έσπευσε στην πόλη, βοήθησε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και φιλοξένησε πυροπαθείς στο παλάτι του.
Οι κατηγορίες ότι ο Νέρων έκαψε τη Ρώμη ξεκίνησαν, επειδή είχε αναφέρει ότι η Ρώμη πρέπει να ανοικοδομηθεί. Αργότερα ενοχοποίησε τους Χριστιανούς και προέβη σε φρικτά βασανιστήρια εναντίον τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός ότι ο Νέρων έβαλε φωτιά στη Ρώμη δεν φαίνεται πως ευσταθεί. Έχει καταγραφεί ως ένα από τα μεγάλα ψέματα της ιστορίας.
Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο για τη ζωή του Νέρωνα:
18 Ιουλίου 1610: Πέθανε ο Καραβάτζιο
Ιταλός ζωγράφος της μπαρόκ που απεικόνιζε θρησκευτικές σκηνές με ρεαλιστικό τρόπο, σε μια εποχή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες παρουσίαζαν τους Αγίους ως εξωπραγματικά, θεϊκά όντα.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των έργων του είναι η τεχνική “κιαροσκούρο” (“chiaroscuro“), δηλαδή η έντονη αντίθεση ανάμεσα στα φωτεινά ή φωτοσκιασμένα και τα σκοτεινά μέρη του πίνακα, η εκφραστικότητα των απεικονιζόμενων μορφών και το έντονο συναίσθημα.
Η ζωή του υπήρξε ταραχώδης και περιπετειώδης. Μια φορά, ξυλοκόπησε ένα σερβιτόρο, επειδή του έφερε αγκινάρες με βούτυρο ενώ είχε ζητήσει ελαιόλαδο και βανδάλισε το σπίτι μιας πόρνης, που αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει.
Τον Μάιο του 1606, ο Καραβάτζιο δολοφόνησε έναν άντρα ονόματι Ρανούτσο Τομασόνι, κατά πάσα πιθανότητα για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, σε ηλικία 38 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για τον Καραβάτζο στο παρακάτω κείμενο:
18 Ιουλίου 1870: Υιοθετήθηκε το Αλάθητο του Πάπα
Δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με το οποίο ο Πάπας δεν κάνει λάθος, όταν μιλάει για θέματα που αφορούν την πίστη ή την ηθική.
Περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο “Pastor Aeternus” (“Αιώνιος Ποιμήν“) και υιοθετήθηκε κατά την Α’ Σύνοδο του Βατικανού (1869–1870), όταν Ποντίφικας ήταν ο Πίος Θ’.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Πάπας “όταν ομιλεί εκ καθέδρας, δηλαδή όταν υπό την ιδιότητα του ποιμένα και διδάσκαλου όλων των χριστιανών, δυνάμει της υπέρτατης αποστολικής του εξουσίας, ορίζει ότι κάθε διδασκαλία που αφορά στην πίστη και τη χριστιανική ηθική πρέπει να γίνει αποδεκτή ως αληθής από ολόκληρη την Εκκλησία, βάσει της Θείας Επιφοιτήσεως υποσχεθείσης σ’ εκείνον δια του αποστόλου Πέτρου, τότε χαίρει του αλαθήτου εκείνου που ο Θείος Λυτρωτής θέλησε να χαρίσει στην Εκκλησία του“.
18 Ιουλίου 1918: Γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
Ήταν φυλακισμένος για σχεδόν 30 χρόνια, αλλά δεν “λύγισε”. Ακολούθησε την κλασική συνταγή των πολιτικών κρατουμένων: “Τρώγε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου, διάβαζε πολύ“. Ένας άνθρωπος που, σύμφωνα με τον περίγυρό του, του άρεσε να αυτοσαρκάζεται και δεν κρατούσε κακία σε όσους του είχαν φερθεί σκληρά.
Ως επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο), ο Μαντέλα παρέμεινε πιστός στον αγώνα του εναντίον του απαρτχάιντ και έγινε οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας και ισότητας. Όπως είχε πει, “απεχθάνομαι τον ρατσισμό, επειδή πιστεύω ότι είναι κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από μαύρο είτε από λευκό“.
“Ποτέ μα ποτέ ξανά αυτή η όμορφη γη δεν θα βιώσει την καταπίεση του ενός από τον άλλο“, ήταν μερικά από τα λόγια που εκφώνησε την ημέρα της ορκωμοσίας του, στις 10 Μαΐου 1994. Ένα χρόνο πριν, τιμήθηκε, μαζί με τον τότε πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρέντερικ ντε Κλερκ, με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ακούστε παρακάτω 10 τραγούδια που γράφτηκαν για τον Νέλσον Μαντέλα:
18 Ιουλίου 1932: Γεννήθηκε ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο
Ρώσος ποιητής που εξέφρασε με τους στίχους του τη γενιά της αποσταλινοποίησης. Επηρεάστηκε από τον Μαγιακόφσκι και ένα από τα πιο σημαντικά ποιήματά του ήταν το “Μπάμπι Γιαρ”, το οποίο αναφέρεται στην ομώνυμη σφαγή του 1941.
Σε συνέντευξη στο Associated Press το 2007, είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί πολιτική την ποίησή του: “Την αποκαλώ ποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ποίηση που υπερασπίζεται την ανθρώπινη συνείδηση ως τη μεγαλύτερη πνευματική αξία”.
Ο Γεφτουσένκο υποστήριξε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το 1989 εξελέγη βουλευτής. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τάχθηκε κριτικά στο πλευρό του Μπόρις Γέλτσιν.
Έζησε για πολύ καιρό στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε ποίηση και ιστορία του κινηματογράφου σε διάφορα πανεπιστήμια. Έφυγε από τη ζωή την 1η Απριλίου 2017, σε ηλικία 84 ετών.
18 Ιουλίου 1941: Πέθανε ο Διονύσιος Λαυράγκας
Κεφαλονίτης συνθέτης που δημιούργησε το θίασο “Ελληνικό Μελόδραμα“, με τον οποίο περιόδευσε εντός και εκτός Ελλάδας. Έζησε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1894, μετά από πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών. Προετοίμασε και συντόνισε τις φιλαρμονικές ορχήστρες, οι οποίες συμμετείχαν στις τελετές έναρξης και λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Το 1932, ο Λαυράγκας έγραψε τη μουσική για τον “Αγαπητικό της Βοσκοπούλας“, την πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Λίγο πριν από το θάνατό του, λέγεται ότι είπε: “Γεννήθηκα Άγγλος, Έζησα Έλλην, Πεθαίνω Ιταλός“.
18 Ιουλίου 1966: Γεννήθηκε η Ρένια Λουιζίδου
Ελληνίδα ηθοποιός που έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Έγινε γνωστή μέσα από τους “Απαράδεκτους” και έχει πρωταγωνιστήσει σε σίριαλ, όπως “Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή“, “Της Ελλάδος τα παιδιά“, “Το Καφέ της Χαράς” και “Το Σόι Σου“.
18 Ιουλίου 1976: Το “τέλειο δεκάρι” της Νάντια Κομανέτσι
Η 14χρονη που “τρέλανε” τους πίνακες
Η ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής έγραψε ιστορία στους ασύμμετρους ζυγούς σε ηλικία 14 ετών. Είδε τον πίνακα να γράφει 1.00, γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είχε προβλέψει το ενδεχόμενο του “τέλειου 10”! Σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1976 και 1980), η Κομανέτσι κέρδισε εννέα μετάλλια, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Η μετέπειτα ζωή της ήταν γεμάτη δυστυχίες. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο και το καθεστώς Τσαουσέσκου την υποχρέωσε να αποχωριστεί τον μέντορά της, Μπέλα Καρόλι. Ο γιος του Τσαουσέσκου κακοποιούσε συστηματικά την Κομανέτσι και φέρεται να έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη.
Στα τέλη του 1989, λίγο πριν την κατάρρευση του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, πέρασε λαθραία από τη Ρουμανία στην Ουγγαρία, μαζί με άλλους συμπατριώτες της και κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένη με τον Αμερικανό ολυμπιονίκη της ενόργανης, Μπαρτ Κόνερ και έχει ένα παιδί.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Νάντια Κομανέτσι στον παρακάτω σύνδεσμο:
18 Ιουλίου 1989: Πέθανε η Μαρίκα Νέζερ
Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου που έμεινε γνωστή για το ρόλο της “κουτσομπόλας προξενήτρας” στην ταινία “Της Κακομοίρας”.
Ερμήνευσε επίσης τη “Μαντάμ Σουσού” του Δημήτρη Ψαθά, στην ομώνυμη ταινία του 1948 και είχε ταλέντο στη μίμηση συναδέλφων και πολιτικών, το οποίο εκθείασε και η Μαρίκα Κοτοπούλη. Ένιωθε μεγάλη ευθύνη για κάθε ρόλο που αναλάμβανε και την απασχολούσε κάθε λεπτομέρεια γύρω από αυτόν.
Ο παππούς της, Χριστόφορος Νέζερ ήταν ο αξιωματικός που κατέβασε την τουρκική σημαία από την Ακρόπολη και ύψωσε την ελληνική το 1833. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Ερρίκο Κονταρίνη και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος είναι εγγονός της.
Διαβάστε αναλυτικότερα για τη Μαρίκα Νέζερ στο ακόλουθο αφιέρωμα:
18 Ιουλίου 1991: Η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στην Αθήνα
Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο δεύτερος “πλανητάρχης” που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το Δεκέμβριο του 1959.
Μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, στο Κυπριακό, στα εξοπλιστικά και τα ζητήματα άμυνας και εξήρε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ, με εμπρησμούς, καταστροφές καταστημάτων, συλλήψεις και τραυματίες.
Εκτός από τη Βουλή, ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του, Μπάρμπαρα επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, όπου και φωτογραφήθηκαν με την οικογένεια Μητσοτάκη μπροστά από τον Παρθενώνα.
Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη ναυτική βάση της Σούδας και και τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου και φιλοξενήθηκε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
- Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα στη Βάρη. Ένοπλη εισέβαλλαν σε μονοκατοικία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ