Σήμερα γιορτάζουν οι: Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Θανάσος, Θανασάκης, Σάκης, Θάνος, Θανασούλα, Θεόδουλος, Θεόδουλη, Θεοδουλία, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλη
18 Ιανουαρίου 1689: Γεννήθηκε ο Μοντεσκιέ
Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού. Υπήρξε ο εμπνευστής της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών (εκτελεστική – νομοθετική – δικαστική), η οποία περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου.
Το πιο γνωστό του έργο είναι “Το Πνεύμα των Νόμων” (1784), στο οποίο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μια τέλεια μορφή πολιτεύματος, κατάλληλη για όλους τους λαούς. Κατά τον Μοντεσκιέ, ο δεσποτισμός ταιριάζει σε χώρες απέραντες σε έκταση, η συνταγματική μοναρχία για τα κράτη μεσαίας έκτασης και η δημοκρατία για τις μικρές χώρες.
18 Ιανουαρίου 1888: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης
Ο “Ίκαρος της Αχαΐας”
Υπήρξε ο πρώτος νεκρός Έλληνας αεροπόρος και ξεχώρισε για το πείσμα και το φιλόδοξο πνεύμα του. Στις 17 Ιουλίου 1912, πέταξε σε ύψος 2.200 μέτρων και στις 19 Αυγούστου, σημείωσε ρεκόρ, φτάνοντας στα 3.100 μέτρα.
Στις 29 Αυγούστου 1912, επιχείρησε να πετάξει από την Αθήνα στην Πάτρα. Δύο ώρες μετά την απογείωση, ο καιρός επιδεινώθηκε, η μηχανή του αεροπλάνου παρουσίασε βλάβη και κατέπεσε στον Κορινθιακό Κόλπο. Στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το βυθιζόμενο αεροπλάνο του, ο Καραμανλάκης χτύπησε το κεφάλι του σε ένα σιδερένιο έλασμα, λιποθύμησε και πνίγηκε.
Όταν κάποτε ρωτήθηκε για το πόσες φορές είχε πέσει, απάντησε: “Τόσες φορές ώστε δεν ενθυμούμαι καλώς“.
Διαβάστε παρακάτω για τη ζωή του πεσόντος αεροπόρου και το μνημείο που υπάρχει προς τιμήν του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών:
18 Ιανουαρίου 1892: Γεννήθηκε ο Όλιβερ Χάρντι
Ο “Χοντρός”
Αμερικανός ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία ως ο “Χοντρός” στο δημοφιλέστερο κινηματογραφικό ντουέτο όλων των εποχών “Ο Χόντρος και ο Λιγνός“. Οι φαρσοκωμωδίες στις οποίες πρωταγωνίστησε με τον “Λιγνό” Σταν Λόρελ, αγαπήθηκαν από το κοινό και μέχρι σήμερα προκαλούν άφθονο γέλιο.
Χάρντι και Λόρελ είχαν συνεργαστεί για πρώτη φορά στην ταινία “The Lucky Dog” (1921). Όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά, το 1956, ο “Χοντρός” είχε αδυνατίσει κατά 60 κιλά. Λέγεται πως ο “Λιγνός” έπαθε νευρικό κλονισμό στο άκουσμα του θανάτου του αδελφικού του φίλου, στις 7 Αυγούστου 1957.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο ακόλουθο άρθρο:
18 Ιανουαρίου 1904: Γεννήθηκε ο Κάρι Γκραντ
Υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Χάρη στον συνδυασμό γοητευτικού παρουσιαστικού και ταλέντου, ταυτίστηκε με ρόλους που υποδυόταν τον ρομαντικό εραστή και τον καρδιοκατακτητή. Παντρεύτηκε πέντε φορές και είχε ειδύλλιο με τη Σοφία Λόρεν.
“Διαζύγιο με προθεσμία” (1937), “Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη” (1938) και “Ραντεβού στο Παρίσι” (1963) είναι μερικές από τις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε. Προτάθηκε δύο φορές για Όσκαρ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα του Κάρι Γκραντ στο παρακάτω κείμενο:
18 Ιανουαρίου 1919: Πέθανε ο Πρίγκιπας Ιωάννης
Ο “χαμένος πρίγκιπας”
Ήταν θείος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ (αδερφός του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’). Βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις και πιθανότατα έπασχε από αυτισμό. Η βασιλική οικογένεια τον κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πέθανε σε ηλικία 13 ετών.
Ο άνθρωπος που στεκόταν συνεχώς στο πλευρό του πρίγκιπα Ιωάννη ήταν η νταντά του, η Σάρλοτ “Λάλα” Μπιλ. Η μητέρα του έγραψε στο ημερολόγιό της ότι η είδηση του θανάτου του ήταν “ένας μεγάλος κλονισμός. Όμως για την ανήσυχη ψυχή του μικρού παιδιού, ο θάνατος έφτασε ως μεγάλη ανακούφιση“.
18 Ιανουαρίου 1936: Πέθανε ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
“Είμαι από τη φύση μου έμπορος λέξεων. Και οι λέξεις, βέβαια, είναι το πιο ισχυρό ναρκωτικό που χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα”
Άγγλος μυθιστοριογράφος και ποιητής που έμεινε στην ιστορία ως “ο πατέρας του Μόγλη“, καθώς έγραψε το “Βιβλίο της Ζούγκλας” (1894). Το πιο γνωστό του ποίημα είναι το “Αν“, το οποίο λέγεται ότι μίσησαν πολλοί μαθητές, γιατί αναγκάζονταν να το αντιγράφουν ως τιμωρία.
Γεννήθηκε στην Ινδία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ήταν πολυταξιδεμένος. Δύο από τα τρία του παιδιά πέθαναν νεαρά: η κόρη του Τζόζεφιν σε ηλικία έξι ετών από πνευμονία και ο μοναχογιός του Τζον στα 18 του χρόνια, μαχόμενος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 και έγινε ο νεότερος αποδέκτης του.
18 Ιανουαρίου 1953: Η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Ελλάδα
“Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων”
Ήταν η δικηγόρος Ελένη Σκούρα, η οποία εξελέγη στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου. Κέρδισε στις επαναληπτικές εκλογές, αποσπώντας 47.112 ψήφους έναντι 43.034 ψήφων του υποψηφίου της ΕΔΑ, Ιωάννη Πασαλίδη.
Παρέμεινε βουλευτής έως το 1956 και ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δράση στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Την περίοδο της Κατοχής, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Γερμανούς.
Η εκλογή της Σκούρα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες, για πολλά χρόνια, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν με το επιχείρημα ότι είχαν περίοδο και η ψήφος τους ήταν “επικίνδυνη και αποκρουστέα”.
18 Ιανουαρίου 1967: Η καταδίκη του “Στραγγαλιστή της Βοστώνης”
Ο λόγος για τον Άλμπερτ Ντε Σάλβο, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις δολοφονίες 13 γυναικών στην περιοχή της Βοστώνης, από τον Ιούνιο του 1962 έως τον Ιανουάριο του 1964. Το νεότερο θύμα ήταν 19 ετών και το γηραιότερο 85. Οι περισσότερες γυναίκες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση στα διαμερίσματά τους και ακολούθως στραγγαλίστηκαν.
Η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον Ντε Σάλβο. Παραδόθηκε μόνος του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη όχι για τους φόνους, αλλά για άλλες σεξουαλικές επιθέσεις και ένοπλες ληστείες. Πολλοί εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητα των ισχυρισμών του και θεωρούσαν ότι δεν διέπραξε όλες τις ανθρωποκτονίες.
Στις 25 Νοεμβρίου 1973, ο Ντε Σάλβο βρέθηκε μαχαιρωμένος στο ιατρείο της φυλακής, σε ηλικία 42 ετών. Η ζωή και η δράση του έγιναν πηγή έμπνευσης για δύο ταινίες.
18 Ιανουαρίου 1984: Πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης (ανήμερα των 69ων γενεθλίων του)
“Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μου, που έχει πάντα συννεφιά, Χριστέ και Παναγιά μου”
Λέγεται ότι τα πρώτα του ακούσματα ήταν τα κλέφτικα τραγούδια και οι βυζαντινές ψαλμωδίες. Στην Κατοχή, άνοιξε το “Ουζερί Τσιτσάνη“, το οποίο επισκέπτονταν ακόμη και μαυραγορίτες και δωσίλογοι. Ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε δεχθεί πρόταση να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.
Το “Βαπόρι από την Περσία” βασίστηκε σε ένα πραγματικό γεγονός: στο πλοίο “Γκλόρια“, το οποίο “πιάστηκε” στον Ισθμό της Κορίνθου φορτωμένο με 11 τόνους κατεργασμένου χασίς, τον Ιανουάριο του 1977.
Το “Θέλω να είναι Κυριακή” γράφτηκε με αφορμή το θάνατο της Μαρίκας Νίνου από καρκίνο, ενώ το “Ξημερώνει και βραδιάζει” το έγραψε για την ηθοποιό Καλλιόπη Δαμβέργη, η μητέρα της οποίας συμμετείχε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Διαβάστε παρακάτω για το “Κάποια μάνα αναστενάζει“, το τραγούδι που συνέθεσε ο Τσιτσάνης και παρηγόρησε αντάρτες και κυβερνητικούς στρατιώτες στον Εμφύλιο:
18 Ιανουαρίου 2009: Πέθανε η Δανάη Στρατηγοπούλου
Το “αηδόνι του Αττίκ”
Μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες μουσικούς με διεθνή ακτινοβολία. Ήταν, επίσης, συγγραφέας, μεταφράστρια και καθηγήτρια στη Χιλή. Γνώρισε τον Χιλιανό ποιητή, Πάμπλο Νερούδα και μετέφρασε στα ελληνικά το πιο δημοφιλές έργο του, το “Γενικό Άσμα” (“Canto General“).
Αναδείχθηκε μέσα από τη “Μάντρα” του Αττίκ και έγραψε τους στίχους του τραγουδιού “Τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη“, το οποίο τραγούδησε η Σοφία Λόρεν στην ταινία “Το παιδί και το δελφίνι“ . Στην Κατοχή έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια και τραγουδούσε στα νοσοκομεία.
Διαβάστε αναλυτικά τη βιογραφία της Δανάης Στρατηγοπούλου κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:
Ειδήσεις σήμερα:
- Απεργία πείνας ξεκινά ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Οι λόγοι που τον ώθησαν
- Θάνατος βρεφών-Αμαλιάδα. Η “Ειρήνη” φωτογράφιζε τα νεκρά βρέφη. Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης
- Αμπελόκηποι. Σύλληψη άνδρα από την Αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στο διαμέρισμα
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ