18 Απριλίου 1480: Γεννήθηκε η Λουκρητία Βοργία
Το όνομα της δούκισσας της Φερράρας ήταν μπλεγμένο με μεγάλα σκάνδαλα, καθώς λέγεται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Η ζωή της έχει γίνει πολλές φορές υπόθεση σε βιβλία, ταινίες και σειρές.
18 Απριλίου 1898: Πέθανε ο Γκυστάβ Μορώ
Γάλλος ζωγράφος, από τους σημαντικότερους του κινήματος του συμβολισμού. Στα έργα του διάλεγε θέματα από τη μυθολογία και επηρέασε τους μεταγενέστερους δημιουργούς του ρεύματος.
Μερικά από τα έργα του είναι «Η σφαγή των μνηστήρων», «Οιδίπους και Σφίγγα» και «Ορφέας».
18 Απριλίου 1917: Γεννήθηκε η Φρειδερίκη
Το 1936, οι βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν αποφασίσει να παντρέψουν τον πρίγκιπα Παύλο και την Φρειδερίκη. Η επίσημη πρόταση γάμου έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Η νεαρή πριγκίπισσα δεν ενθουσιάστηκε, καθώς ο Έλληνας πρίγκιπας ήταν τρίτος στη διαδοχή, ενώ θεωρούσε την Ελλάδα μικρή χώρα που δε μπορούσε να της προσφέρει πολλά. Τελικά την έκανε βασίλισσα. Παρά τον ιδιότροπο χαρακτήρα της, η βασίλισσα γοήτευε τους άνδρες και κέρδιζε το ενδιαφέρον τους. Λέγεται ότι ένας από αυτούς ήταν και ο Τζορτζ Μάρσαλ.
18 Απριλίου 1935: Γεννήθηκε ο Κώστας Φέρρης
Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος. Μερικές από τις τηλεοπτικές σειρές που έχει σκηνοθετήσει στην ΕΡΤ είναι «Ονείρου Ελλάς», «Οι Έμποροι των Εθνών», «Η Ωραία Ελένη των γαϊδάρων» και «Έρωτας και επανάσταση».
18 Απριλίου 1941: Αυτοκτόνησε ο Αλέξανδρος Κορυζής
Η θητεία του ως πρωθυπουργός ήταν από τις πιο σύντομες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του Μεταξά, καθώς ο βασιλιάς Γεώργιος δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την πτώση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.
Τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί ήταν θέμα χρόνου να εισβάλουν στην Αθήνα. Έτσι, ο Γεώργιος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βασιλιάς κάλεσε στο γραφείο του τον Κορυζή. Ο πρωθυπουργός του φίλησε τα χέρια, βγήκε από το γραφείο, πήρε το παλτό του και, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν, κατευθύνθηκε στο αμάξι του. Αυτοπυροβολήθηκε.
Λέγεται ότι είτε δεν άντεξε την πίεση είτε θίχτηκε από παρατήρηση που δέχθηκε από τον Βασιλιά για σοβαρό θέμα εθνικής ασφάλειας.
18 Απριλίου 1942: Γεννήθηκε ο Γιόχεν Ριντ
Υπήρξε οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Συμμετείχε στη Φόρμουλα 1 από το 1964 έως το 1970. Μέχρι σήμερα, είναι ο μόνος οδηγός που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητή μετά θάνατον. Τη χρονιά που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατά τη διάρκεια επίσημων δοκιμαστικών του Γκραν Πρι Ιταλίας, είχε κερδίσει 5 από τα 10 Γκραν Πρι.
18 Απριλίου 1955: Πέθανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν
Η μεγαλοφυΐα του 20ου αιώνα
Ο ιδιοφυής φυσικός το 1921 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Το 1915 ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας, η οποία έφερε «επανάσταση» στη φυσική και την αστρονομία.
Άφησε την τελευταία το πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πρίνστον των ΗΠΑ, έπειτα από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Δεν ήθελε να χειρουργηθεί, καθώς θεωρούσε ότι «είναι άκομψο να παρατείνεις τη ζωή τεχνητά. Έχω κάνει το μερίδιό μου στη ζωή, ήρθε η ώρα να φύγω».
Τελευταία του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί. Όμως, ο Τόμας Στολτζ Χάρβεϊ, παθολόγος ανατόμος άνοιξε το κρανίο και έκλεψε τον εγκέφαλό του, εν αγνοία των συγγενών του, για το «συμφέρον της επιστήμης».
18 Απριλίου 1983: Γεννήθηκε η Νατάσσα Μποφίλιου
Τραγουδίστρια του έντεχνου ρεπερτορίου. Μερικές από τις επιτυχίες της είναι «Εν λευκώ», «Το μέτρημα», «Για πάντα» και «Κοίτα με».
18 Απριλίου 1991: Πέθανε ο Μένιος Κουτσόγιωργας, μετά από εγκεφαλικό κατά τη δίκη Κοσκωτά
Υπήρξε υπουργός δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Τον Οκτώβριο του 1990, ήταν ο μόνος από τους κατηγορουμένους που προφυλακίστηκε. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 1991.
Στις 11 Μαρτίου 1991, ξεκίνησε η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου. Ένα μήνα αργότερα, στις 11 Απριλίου, ο Κουτσογιώργας υπέστη εγκεφαλικό στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ είχε το λόγο. Στις 18 Απριλίου, άφησε την τελευταία του πνοή. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη και τις κομματικές σκοπιμότητες.
18 Απριλίου 1996: 18 Έλληνες τουρίστες σκοτώθηκαν από ισλαμική επίθεση στο Κάιρο
Τέσσερις ισλαμιστές με καλάσνικοφ έφτασαν έξω από το «Europa» στο Κάιρο. Αφού φώναξαν «Αλλάχου Ακμπάρ», ξεκίνησαν να πυροβολούν σκορπώντας το θάνατο.
Σκότωσαν 18 Έλληνες τουρίστες την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πούλμαν για να επισκεφτούν τις πυραμίδες και μετά την Αλεξάνδρεια. Είχαν ταξιδέψει, για να δουν τους Αγίους Τόπους.
Την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Αλ Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια». Τα μέλη της υποστήριξαν ότι ήθελαν να σκοτώσουν ένα γκρουπ Ισραηλινών που διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο. “Δεν υπάρχει τόπος για τους Εβραίους στη γη της μουσουλμανικής Αιγύπτου», έγραφε η προκήρυξη της οργάνωσης”. Οι εβραίοι όμως είχαν βγει από άλλη πόρτα και διασώθηκαν.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr