17 Οκτωβρίου 1734: Γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ορλώφ
Αξιωματικός της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Φρουράς και αδερφός του Αλέξιου και του Θεόδωρου Ορλώφ, οι οποίοι οργάνωσαν την αποτυχημένη επανάσταση εναντίον των Οθωμανών στην Πελοπόννησο, το 1770.
Ήταν ένας από τους πολλούς εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης. Δεν είχε ευγενική καταγωγή ούτε αξιόλογη μόρφωση. Διέθετε όμως εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, καλό παράστημα και προσέλκυε εύκολα τις γυναίκες.
Διαβάστε περισσότερα για τον Γρηγόριο Ορλώφ κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
17 Οκτωβρίου 1814: Η πλημμύρα από μπύρα που έπνιξε το Λονδίνο… Κυριολεκτικά
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μία πυκνοκατοικημένη φτωχογειτονιά. Μία από τις μεγάλες ξύλινες δεξαμενές της ζυθοποιίας Meux έσπασε και προκάλεσε αλυσιδωτά το σπάσιμο και άλλων μικρότερων δεξαμενών.
Το “τσουνάμι” μπύρας γκρέμισε έναν από τους τοίχους του εργοστασίου και μίας παμπ. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ισόγεια και υπόγεια πλημμύρισαν και κάποιοι προσπαθούσαν να συλλέξουν μπύρα σε κουβάδες, για να έχουν να πίνουν.
Λέγεται πως συγγενείς των θυμάτων, τα έβγαζαν σε κοινή θέα με το αζημίωτο. Ο επιχειρηματίας της ζυθοποιίας οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι ήταν τυχαίο γεγονός και δεν αποδόθηκαν ευθύνες.
Περισσότερα για τη ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου στο παρακάτω άρθρο:
17 Οκτωβρίου 1860: Γεννήθηκε ο Διονύσιος Λαυράγκας
Κεφαλονίτης συνθέτης που δημιούργησε το θίασο “Ελληνικό Μελόδραμα“, με τον οποίο περιόδευσε εντός και εκτός Ελλάδας. Έζησε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1894, μετά από πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών. Προετοίμασε και συντόνισε τις φιλαρμονικές ορχήστρες, οι οποίες συμμετείχαν στις τελετές έναρξης και λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (1896).
Το 1932, ο Λαυράγκας έγραψε τη μουσική για τον “Αγαπητικό της Βοσκοπούλας“, την πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.
17 Οκτωβρίου 1864: Ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας
Ήταν το Σύνταγμα που καθιέρωσε ως πολίτευμα τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία αντί της Συνταγματικής Μοναρχίας που ίσχυε από το 1844. Αναγνωριζόταν πλέον ως πηγή και φορέας της πολιτικής εξουσίας ο ελληνικός λαός και όχι ο μονάρχης.
Ακόμη, καθιερώθηκε η αρχή της άμεσης, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας, το σύστημα της Βουλής τετραετούς θητείας και τα δικαιώματα του “συνέρχεσθαι” και του “συνεταιρίζεσθαι”.
Η Γερουσία καταργήθηκε ως θεσμός αντιδημοκρατικός και ορίστηκε σαφώς ότι οι εκλογές θα διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια. Φυσικά η βασιλεία βρήκε τρόπο να ακυρώσει στην πράξη και για πολλές δεκαετίες το Σύνταγμα.
17 Οκτωβρίου 1915: Γεννήθηκε ο Άρθουρ Μίλερ
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ού αιώνα, γνωστός για το έργο “Ο θάνατος του εμποράκου“. Υπήρξε πολέμιος του Μακαρθισμού, είχε φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις και μέσα από τα έργα του στηλίτευε το “Αμερικανικό Όνειρο”. Επίσης ήταν ο τρίτος και τελευταίος σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε, από το 1956 έως το 1961.
17 Οκτωβρίου 1918: Γεννήθηκε η Ρίτα Χέιγουορθ
Υπήρξε μία από τις ομορφότερες σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε η φαντασίωση κάθε Αμερικανού στρατιώτη. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Μαργαρίτα Κανσίνο και αρχικά ήταν μελαχρινή.
Ο ρόλος της femme fatale Τζίλντα, στην ομώνυμη ταινία με συμπρωταγωνιστή τον Γκλεν Φορντ, άφησε εποχή. Παντρεύτηκε πέντε φορές, μεταξύ των οποίων τον Όρσον Γουέλς και τον πρίγκιπα Αλί Χάν και απέκτησε δύο παιδιά. Εθίστηκε στο αλκοόλ, έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πέθανε σε ηλικία 68 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού, Ρίτα Χέιγουορθ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
17 Οκτωβρίου 1937: Η πρώτη εμφάνιση των Χιούι, Λιούι, Ντιούι
Τα τρίδυμα ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, που ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των καπέλων τους, έγιναν γνωστά μέσα από το περιοδικό κόμικς “Silly Symphonies featuring Donald Duck“. Ένα χρόνο αργότερα, έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στον κινηματογράφο, στην ταινία “Τα ανίψια του Ντόναλντ”.
Τα ατίθασα, σκανδαλιάρικα και πανέξυπνα παπάκια είναι τα παιδιά της αδερφής του Ντόναλντ, Ντέλα. Μια ημέρα τοποθέτησαν μια κροτίδα κάτω από την καρέκλα του πατέρα τους και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Η μητέρα τους τα έστειλε προσωρινά στον θείο τους, αλλά εκείνα έμειναν μόνιμα μαζί του.
Μπορείτε να διαβάσετε για τον Χιούι, τον Λιούι και τον Ντιούι στον παρακάτω σύνδεσμο:
17 Οκτωβρίου 1961: Η σφαγή των Αλγερινών στο Παρίσι
Μια διαδήλωση 25.000 και πλέον Αλγερινών στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας ξεκίνησε ειρηνικά και “πνίγηκε” στο αίμα. Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν περίπου 300.
Οι αστυνομικοί εκτελούσαν τις διαταγές του διοικητή και άλλοτε συνεργάτη των Ναζί, Μορίς Παπόν. Άνοιξαν πυρ, χτυπούσαν με γκλομπς και πετούσαν νεκρούς ή βαριά τραυματισμένους Αλγερινούς από τη γέφυρα Saint Michel στον ποταμό Σηκουάνα.
Κάντε κλικ στο παρακάτω link, για να διαβάστε αναλυτικά για μία από τις πιο μελανές σελίδες του Πολέμου της Αλγερίας και της γαλλικής αποικιοκρατίας:
17 Οκτωβρίου 1979: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Κορυφαίος αθλητής του τάε κβον ντο και δύο φορές ασημένιος Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Ο πρόωρος θάνατός του από μία σπάνια μορφή καρκίνου, τρεις ημέρες πριν τα 43α γενέθλιά του, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση.
Η τελευταία του επιθυμία ήταν να δημοπρατηθούν τα μετάλλιά του, για να σωθούν παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, έγραψε μεταξύ άλλων:
“Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας […] Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος“.
Διαβάστε παρακάτω για τον σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000):
17 Οκτωβρίου 1981: Πέθανε η Λίνα Τσαλδάρη
Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα υπουργός και χήρα του πρωθυπουργού, Παναγή Τσαλδάρη. Εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της ΕΡΕ και χρημάτισε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στη δεύτερη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1956-1958).
Στους Βαλκανικούς Πολέμους υπηρέτησε ως εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την περίοδο του Εμφυλίου ήταν “Εντεταλμένη Κυρία” του Εράνου “Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος“, που τελούσε υπό την αιγίδα της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ