17 Νοεμβρίου 1818: Πέθανε η βασίλισσα Καρλότα του Ηνωμένου Βασιλείου
Υπήρξε σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Γ’, από το 1761 έως το 1818. Αναγκάστηκε να τον παντρευτεί στα 17 της χρόνια, χωρίς να τον έχει γνωρίσει. Μαζί του απέκτησε 15 παιδιά, δύο εκ των οποίων πέθαναν πριν ενηλικιωθούν και δύο ανήλθαν αργότερα στο βρετανικό θρόνο.
Η ζωή της έγινε σειρά στο Διαδίκτυο και οι απόψεις για το αν υπήρξε η πρώτη και μοναδική μαύρη βασίλισσα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας διίστανται.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τη ζωή της βασίλισσας Καρλότας στο παρακάτω κείμενο:
17 Νοεμβρίου 1902: Οι εκλογές που οδήγησαν στα Σανιδικά
Ήταν οι πρώτες βουλευτικές κάλπες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Οι δύο κύριοι “μονομάχοι” για την πρωθυπουργία ήταν ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και ο Γεώργιος Θεοτόκης, “κληρονόμος” του Χαρίλαου Τρικούπη. Οι δύο παρατάξεις απέσπασαν 102 έδρες στη Βουλή, σε σύνολο 234.
Η πρόταση του βασιλιά Γεωργίου Α’ να αναθέσει την πρωθυπουργία στον υπασπιστή του, στρατηγό Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο δεν έγινε δεκτή και ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ “Δηλιγιαννικών” και “Θεοτοκικών” στο κέντρο της Αθήνας.
Οι ταραχές διήρκεσαν πέντε ημέρες και έμειναν γνωστές ως “Σανιδικά“, επειδή το κύριο όπλο στα χέρια των οπαδών του Δηλιγιάννη ήταν οι σανίδες, τις οποίες άρπαξαν από νεοανεγειρόμενες οικοδομές στην οδό Σταδίου.
Περισσότερα για τα Σανιδικά του 1902 μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Πώς βγήκε η φράση “σανίδα που σου χρειάζεται”. Οι ταραχές που διέλυσαν το κέντρο της Αθήνας
17 Νοεμβρίου 1936: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος που εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ανέλαβε δύο φορές το αξίωμα του πρωθυπουργού για σύντομες περιόδους (1924 και 1932) και συνέδεσε το όνομά του με το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1924.
Το 1908, υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της “Κοινωνιολογικής Εταιρείας“. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, ανέλαβε διάφορα υπουργεία και φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Πάγκαλο. Το 1922, μαζί με ομοϊδεάτες του, υπέγραψε το “Δημοκρατικό Μανιφέστο“, με το οποίο καλούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ να παραιτηθεί προς χάρη των συμφερόντων του έθνους.
17 Νοεμβρίου 1942: Γεννήθηκε ο Μάρτιν Σκορσέζε
Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός με πολλές οσκαρικές ταινίες στο ενεργητικό του, όπως “Συμμορίες της Νέας Υόρκης” (2002), “Καζίνο” (1995), “Οργισμένο Είδωλο” (1980) και “Ο Πληροφοριοδότης” (2006).
“Είδα πολλή βία, σωματική και ψυχολογική. Είδα πολλούς ανθρώπους να κάνουν σεξ στους δρόμους, αλλά και την ανάγκη τους. Αυτά τα πράγματα σου μένουν“, είχε πει σχετικά με την παιδική του ηλικία. Για μία περίοδο, όταν ήταν μικρός, σκέφτηκε σοβαρά να γίνει ιερέας και, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εθίστηκε στα ναρκωτικά.
Διαβάστε περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη ζωή του Μάρτιν Σκορσέζε στο παρακάτω κείμενο:
17 Νοεμβρίου 1968: Η καταδίκη του Αλέκου Παναγούλη
Το Έκτακτο Στρατοδικείο τον καταδίκασε δις εις θάνατον για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στις 13 Αυγούστου 1968.
“Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο“, είχε δηλώσει. Οι διεθνείς αντιδράσεις πήραν μεγάλες διαστάσεις και δεν εκτελέστηκε.
Ο θάνατός του από τροχαίο, την Πρωτομαγιά του 1976, δεν θεωρήθηκε τυχαίος, αλλά δεν αποδείχθηκε και το αντίθετο. Ο Παναγούλης είχε αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της ΕΣΑ και σκόπευε να αποκαλύψει τις σχέσεις γνωστών πολιτικών προσώπων της Μεταπολίτευσης με τη Χούντα. Όποια στοιχεία κι αν είχε δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για τον αγωνιστή της δημοκρατίας, Αλέκο Παναγούλη:
17 Νοεμβρίου 1973: Η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο
“Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!”
Στις 3 τα ξημερώματα, το τανκ έριξε την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και παρέσυρε τους εξεγερμένους. Μέσα στο ίδρυμα ακούγονταν κραυγές. Ο εκφωνητής Δημήτρης Παπαχρήστος έκανε συνεχώς εκκλήσεις: “Είμαστε άοπλοι. Δεν θα σκοτώσετε τα αδέρφια σας“.
Ακολούθησαν συλλήψεις, άγριοι ξυλοδαρμοί από αστυνομικούς και παρακρατικούς, στοχευμένα και αδέσποτα πύρα από ελεύθερους σκοπευτές. Οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονταν. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες.
Η Πέπη Ρηγοπούλου, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την πτώση της πύλης, περιέγραψε τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές ως εξής:
“Ενώ ήμουνα στριμωγμένη ανάμεσα στα κάγκελα και το πρώτο αυτοκίνητο, είχα την αίσθηση ότι μου έμενε χρόνος για μία τελευταία κραυγή. “Σας αγαπάω”, φώναξα σκαρφαλωμένη στη πόρτα, με τα χέρια μου και το πρόσωπο μου στα κάγκελα. Ήταν οι τελευταίες λέξεις. Η τελευταία προσπάθεια να τους σταματήσω“.
Δείτε παρακάτω το σπάνιο έγχρωμο φιλμ από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
17 Νοεμβρίου 1974: Οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κέρδισε με ποσοστό 54,37%, ενώ η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, του Γεώργιου Μαύρου απέσπασε το 20,42% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε ποσοστό 13,58% και η Ενωμένη Αριστερά, αποτελούμενη από την ΕΔΑ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού, 9,47%.
Η διενέργεια εκλογών ήταν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας. Για πολλούς, ο εκλογικός θρίαμβος του Καραμανλή καθορίστηκε από μία φράση που αποδόθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη και σημάδεψε την προεκλογική περίοδο: “Καραμανλής ή τανκς“.
Διαβάστε για το παρασκήνιο πίσω από τη διάσημη φράση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
“Καραμανλής ή τανκς”. Το παρασκήνιο της φράσης του Μίκη Θεοδωράκη, που σημάδεψε τις εκλογές του ’74
17 Νοεμβρίου 1985: Η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά
15χρονος διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από τον αστυνομικό, Αθανάσιο Μελίστα στα Εξάρχεια, κατά την 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι φωτογραφίες με το άψυχο κορμί του Καλτεζά έγιναν πρωτοσέλιδο και σόκαραν το πανελλήνιο.
Οι συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας έγιναν ακόμη πιο αιματηρές. Το Παλαιό Χημείο στην οδό Σόλωνος κατελήφθη από αντιεξουσιαστές και τα ΜΑΤ συνέλαβαν δεκάδες άτομα. Οι τραυματίες ήταν πολλοί.
“Ο Μελίστας γονάτισε και σημάδεψε τον Μιχάλη μου. Ήταν πρώτο πιστόλι“, είχε αναφέρει στη “ΜτΧ” η μητέρα του δολοφονημένου μαθητή, Ζωή Καλτεζά. Ο αστυνομικός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε.
Διαβάστε περισσότερα για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά το Νοέμβριο του 1985 στο ακόλουθο link:
17 Νοεμβρίου 1993: Πέθανε ο Γιώργος Μητσάκης
Τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο “Δάσκαλος”. Συνεισέφερε στην εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού και έγραψε τραγούδια που άφησαν εποχή, όπως “Στης Λαρίσης το ποτάμι“, “Το Φανταράκι” και “Βαλεντίνα“.
Έγραψε τα τραγούδια “Πάρε το δαχτυλίδι μου” και “Δεν είμαι’ γώ ο Γιώργος σου” έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις σχέσεις του με δύο γυναίκες, ενώ το “Φτωχό κομπολογάκι μου” “γεννήθηκε” στα χρόνια της Κατοχής.
Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο γιατί ο Μητσάκης αποκάλεσε τον Μάνο Χατζιδάκι “κλέφτη” και ποια ήταν η κατάληξη της μεταξύ τους προστριβής:
17 Νοεμβρίου 2006: Πέθανε ο Φέρεντς Πούσκας
Ούγγρος ποδοσφαιριστής, ένας από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε το άθλημα. Ως παίκτης μεσουράνησε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία αγωνίστηκε για 8 χρόνια (1958-1966) και ως προπονητής οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ, στις 2 Ιουνίου 1971.
Με την εθνική Ουγγαρίας, ο Πούσκας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952) και έπαιξε στον τελικό του Μουντιάλ του 1954. Έμεινε στην ιστορία ως “Το θαύμα της Βέρνης“. Το παρατσούκλι του ήταν “O καλπάζων Συνταγματάρχης“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ