17 Μαΐου 1510. Πέθανε ο Σάντρο Μποτιτσέλι
Γεννήθηκε το 1445, τη χρυσή εποχή της Φλωρεντινής Αναγέννησης, εργάστηκε υπό την προστασία του Λορέντζο των Μεδίκων, επέζησε εισβολών και απειλών για πραξικοπήματα και άκουσε τα πύρινα κηρύγματα του λιποτάκτη μοναχού Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα.
Ένα από τα διασημότερα έργα του είναι η «Γέννηση της Αφροδίτης». Η ομορφιά του προσώπου της θεάς, όπως την έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος, μας αποσπά από τις δυσαναλογίες του σώματός της. Δεν έχει ωμοπλάτες και στέρνο και το αριστερό χέρι κρέμεται παράξενα στο πλευρό της. Τα στήθη είναι ολοστρόγγυλα και πολύ μικρά για το σώμα της, ο κορμός είναι πολύ μακρύς και ο αφαλός βρίσκεται πολύ ψηλά στην κοιλιά.
Ωστόσο, οι ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα, επηρέασαν άμεσα και τα επικρατούντα καλλιτεχνικά ρεύματα. Έτσι, μέχρι τον 16ο αιώνα το στυλ ζωγραφικής του Μποτιτσέλι βρισκόταν εκτός μόδας. Οι χλωμές του Μαντόνες φάνταζαν ξεπερασμένες πλάι στα γυμνά του Μικελάντζελο.
Ο Ιταλός ζωγράφος παρέμεινε ξεχασμένος για τρεις αιώνες.
Μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα, το ευρύ κοινό ανακάλυψε κι εκτίμησε ξανά το έργο του.
17 Μαΐου 1790. Καταστροφή του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη
Ο Έλληνας ναύαρχος υπήρξε ηγετική μορφή του απελευθερωτικού κινήματος του 1787.
Στις 17 Μαΐου 1790, στη θαλάσσια περιοχή του Καβοντόρο, μεταξύ Ευβοίας και Άνδρου, δέχθηκε επίθεση από 16 τουρκικά πλοία υπό τον Μουσταφά Πασά. Ο Κατσώνης αγωνίσθηκε ηρωικά και απέκρουσε την επίθεση χωρίς σημαντικές απώλειες. Κι ενώ ήταν έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση την επομένη μέρα το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους 13 αλγερινά πλοία, που ενώθηκαν με τα τουρκικά, συγκροτώντας ένα σημαντικό στόλο 29 πλοίων.
Οι Τούρκοι κυρίευσαν τα περισσότερα πλοία του και στο τέλος της ναυμαχίας ο Κατσώνης έμεινε να αγωνίζεται σχεδόν μόνος με τη ναυαρχίδα του «Η Αθηνά της Άρκτου». Όταν είδε το μάταιο του αγώνα την πυρπόλησε κι έφυγε με δύο μικρά πλοία για τα Κύθηρα. Από τους άνδρες του, 565 έχασαν τη ζωή τους και 53 αιχμαλωτίστηκαν. Οι απώλειες των Τούρκων έφθασαν τους 3.000 άνδρες. Από τον επόμενο μήνα κιόλας άρχισε την ανασυγκρότηση του στόλου του και περιορίσθηκε σε μικροεπιδρομές στο Αιγαίο.
17 Μαΐου 1902. Ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Όταν ανακαλύφτηκε τυχαία από σφουγγαράδες ένα ναυάγιο ανοιχτά των Αντικυθήρων ήρθαν στο φως εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτό που ξεχώρισε όμως ήταν ένας ασυνήθιστος μηχανισμός. Πέρασαν πολλά χρόνια για να γίνει η «αποκωδικοποίησή» του.
Σήμερα, οι αρχαιολόγοι αναφέρουν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ως τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας. Αποτελείται από διαβαθμισμένες πλάκες και αλληλένδετα μπρούτζινα γρανάζια μεγάλης ακρίβειας. Στην μπροστινή όψη υπάρχει μια κυκλική κλίμακα η οποία δείχνει τις 365 μέρες του έτους σύμφωνα με το αιγυπτιακό ηλιακό ημερολόγιο.
Μια περιστρεφόμενη λαβή στο πλάι της συσκευής κινούσε τους δύο δείκτες, οι οποίοι έδειχναν την ακριβή θέση του ήλιου και της σελήνης στη διάρκεια του χρόνου.
Για να είναι ακριβής ο υπολογισμός στο πίσω μέρος της συσκευής υπήρχαν δύο δίσκοι που υπολόγιζαν τους σεληνιακούς και ηλιακούς κύκλους σε μια περίοδο 19 ετών, που ισοδυναμούσε με 235 σεληνιακούς μήνες. Πάνω στον μηχανισμό ήταν χαραγμένες ελληνικές επιγραφές που έδιναν οδηγίες χρήσης του αντικειμένου.
Στο εσωτερικό του υπήρχαν δύο δακτύλιοι οι οποίοι απεικόνιζαν τον ζωδιακό κύκλο.
17 Μαΐου 1912. Αμυντική συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας
Μετά τη λήξη του Α’ Βαλκανικού, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε αμυντική συμμαχία με τη Βουλγαρία, φοβούμενος ότι αν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια χωρίς Ελληνική συμμετοχή θα χανόταν για πάντα η δυνατότητα να υλοποιηθούν οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μοίρασμα των μακεδονικών εδαφών και συναίνεσαν απλώς στο να κρατήσει κάθε χώρα όσα εδάφη θα κατάφερνε να αποσπάσει από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Οι Βούλγαροι αποδέχθηκαν το όρο γιατί πίστευαν, ότι μετά το φιάσκο του 1897, ο ελληνικός στρατός ήταν ανέτοιμος και ανίκανος για σημαντικές νίκες.
Οι Βούλγαροι, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι «οι Πρώσοι των Βαλκανίων», πίστευαν ότι στην καλύτερη περίπτωση ο Ελληνικός Στρατός θα κολλούσε στα σύνορα ή θα σημείωνε λίγες τοπικές επιτυχίες. Δέχθηκαν όμως τη συμμαχία με την Ελλάδα επειδή είχε αξιόμαχο στόλο, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει τη μεταφορά τουρκικών ενισχύσεων.
Κι όντως ο στόλος τα πήγε πολύ καλά και ο στρατός άριστα!
17 Μαΐου 1929. Φυλακίστηκε ο Αλ Καπόνε
Συνελήφθη έξω από ένα θέατρο στη Φιλαδέλφεια και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης για παράνομη μεταφορά όπλων.
Πολλοί υποστήριζαν ότι ο ίδιος προκάλεσε τη σύλληψη του, προκειμένου να μη φυλακιστεί για τη “σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου”, η οποία είχε προηγηθεί στο Σικάγο. Ο ίδιος, με το συνηθισμένο του χιούμορ, είχε αρνηθεί τον ισχυρισμό λέγοντας πως αν ήθελε να φυλακιστεί δεν θα διάλεγε τη φυλακή στην Πεσιλβάνια, αλλά μια με περισσότερες ανέσεις.
Πάντως δεν είχε και λίγες. Η διοίκηση της φυλακής ανέφερε ότι δεν είχε περισσότερα προνόμια από τους άλλους κρατούμενους. Όπως ανέφεραν, ο κάθε φυλακισμένος είχε τη δυνατότητα να διακοσμήσει το κελί του με αντικείμενα που αγόραζε από το μαγαζί της φυλακής.
Σίγουρα όμως, κανένας κρατούμενος δεν σπαταλούσε τα χρήματά του για να αγοράσει έπιπλα και ακριβά χαλιά, όπως ο Αλ Καπόνε.
Στις 16 Μαρτίου 1930 μεταφέρθηκε στις φυλακές Γκρέιτερφορντ και μια ημέρα αργότερα αποφυλακίστηκε. Βέβαια δεν απήλαυσε για πολύ χρόνο την ελευθερία του. Λίγο αργότερα φυλακίστηκε ξανά για φοροδιαφυγή αυτή τη φορά στις φυλακές της Ατλάντας και αργότερα του Αλκατράζ.
17 Μαΐου 1930. Ιδρύθηκαν αγροτικά σχολεία
Ο θεσμός των γεωργικών σχολείων συναντάται ήδη από το 1829, όταν ο Καποδίστριας ίδρυσε το Αγροκήπιο της Τίρυνθας με σκοπό την εκπαίδευση φτωχών και ορφανών παιδιών στη θεωρητική και πρακτική γεωργία. H προσπάθεια δεν τελεσφόρησε. Τελικά, με ειδικό νόμο το 1930 ιδρύθηκαν δεκατρία πρακτικά γεωργικά σχολεία. Ωστόσο, τα περισσότερα δε λειτούργησαν εξαιτίας της σταδιακής απροθυμίας των μαθητών.
Ο βασικός λόγος ήταν ότι με αυτό το απολυτήριο, δεν μπορούσαν στη συνέχεια να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
17 Μαΐου 1936. Πέθανε ο Παναγής Τσαλδάρης
Υπήρξε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας στην περίοδο του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα την τριετία 1932-1935.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, έγινε η δεύτερη δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 6 Μαρτίου 1933. Ο Τσαλδάρης ήταν αμέτοχος και μάλιστα την αποδοκίμασε. Ωστόσο, το γεγονός έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνησή του, καθώς η εγκληματική πράξη αποδόθηκε σε οπαδούς του Λαϊκού Κόμματος.
Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του Παναγή Τσαλδάρη ως πολιτικός ήταν η υπογραφή του Βαλκανικού Συμφώνου στην Αθήνα το 1934, με το οποίο η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και η Τουρκία εγγυήθηκαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα των βαλκανικών συνόρων.
Πέθανε στην Αθήνα από ουραιμία, σε ηλικία 68 ετών.
17 Μαΐου 1943. Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού
Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχική γειτονιά του Κεραμεικού. Η μητέρα της έδινε μάχη με την φυματίωση και ο πατέρας της έπαιζε γραμμόφωνο σε μαγαζιά και στον δρόμο.
Στα 14 της, η Βίκυ παράτησε το σχολείο και έπιασε δουλειά σε ένα τσαγκαράδικο. Μία μέρα αποφάσισε να πάρει μέρος στην ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Οικονομίδη «Χαρούμενα Ταλέντα». Το ταλέντο της ξεχώρισε και της έκαναν πρόταση να εμφανιστεί στο θέατρο Διάνα, αλλά αυτό ο πατέρας της το απαγόρευσε ρητά.
Η ευκαιρία θα της δινόταν λίγα χρόνια αργότερα, όταν γνώρισε τυχαία τον Ζαμπέτα και του ζήτησε να της δώσει δουλειά.
Ο Ζαμπέτας μεγαλόκαρδος πάντα και ανοικτός στα νέα ταλέντα, την άκουσε και δέχτηκε.
Την πήρε μαζί του στο μαγαζί που εμφανιζόταν με τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Η άσημη Βίκυ Μοσχολιού καθόταν στο πάλκο, όπως και όλοι οι ανερχόμενοι τραγουδιστές.
Ήταν όμως αποφασισμένη να ξεχωρίσει και μαζεύοντας όλο της το κουράγιο, στράφηκε προς τον Καζαντζίδη και τον ρώτησε: “Εμείς δεν θα πούμε κάνα τραγουδάκι μαζί;”
Ο τραγουδιστής, εντυπωσιασμένος απ’ το θάρρος της νεαρής, δέχτηκε και η Μοσχολιού σηκώθηκε και τραγούδησε δίπλα στον Καζαντζίδη.
Αυτό ήταν το ξεκίνημα μια καριέρας που ξεπέρασε τα όνειρά της.
17 Μαΐου 1960. Πέθανε ο Ιωάννης Γεωργιάδης
Ο Ιωάννης Γεωργιάδης ήταν ολυμπιονίκης της ξιφασκίας στους Αγώνες της Αθήνας το 1896 και διακεκριμένος ιατροδικαστής.
Η προσφορά του στον κλάδο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας υπήρξε ανεκτίμητη, ειδικά στις νεκροτομές.
Μάζευε συστηματικά τα όργανα του εγκλήματος κι έτσι δημιουργήθηκε το Εγκληματολογικό Μουσείο. Το 1910 οργάνωσε το Εγκληματολογικό Τμήμα της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αττικοβοιωτίας και το 1912 ίδρυσε το Νεκροτομείο Αθηνών. Συνέγραψε πολλές μελέτες στα ελληνικά και τα γαλλικά, με κυριότερο το δίτομο έργο «Τοξικολογία, Ιατροδικαστική και Κλινική».
17 Μαΐου 1998. Η τελευταία εμφάνιση του Στέλιου Μανωλά
Ο Έλληνας αμυντικός συνέδεσε το όνομά του με την ΑΕΚ, καθώς αγωνίστηκε με τη φανέλα της για 18 χρόνια και θεωρείται από τις εμβληματικότερες μορφές της. Η τελευταία του εμφάνιση με τα «κιτρινόμαυρα» έγινε σε παιχνίδι κόντρα στην Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του μέτρησε 447 συμμετοχές, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1979, 1989, 1992, 1992, 1994), 3 Κύπελλα (1983, 1996, 1997), 1 Λιγκ Καπ (1990) και δυο Σούπερ Καπ (1989, 1996).
17 Μαΐου 2019. Πέθανε η διασημότερη γάτα του κόσμου (Grumpy Cat)
Η «Grumpy Cat» έγινε διάσημη το 2012, μέσα από ένα βίντεο στο YouTube, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 15,7 εκατομμύρια προβολές. Ωστόσο, η “κατσουφιασμένη γάτα” κέρδισε πολλά περισσότερα χρήματα από σταρς του Χόλιγουντ, όπως η Νικόλ Κίντμαν, η Κάμερον Ντίαζ και ο Μάθιου Μακόναχι που φωτογραφήθηκαν μαζί της.
Η μόνιμα μουτρωμένη έκφραση του προσώπου της, ενέπνευσε τη δημιουργία χιλιάδων memes, μιας σειράς βιβλίων και μίας ταινίας. Το πραγματικό όνομα της γάτας ήταν Τardar Sauce και ο λόγος που είχε αυτή την ιδιαίτερη έκφραση ήταν ότι γεννήθηκε με νανισμό.
Ειδήσεις σήμερα:
- Θεσσαλονίκη. Σε 14 ημέρες η πόλη θα έχει μετρό. Τα δρομολόγια και το κόστος εισιτηρίου
- Αγρίνιο. Σήμερα η απολογία του 30χρονου για τη δολοφονία της Δώρας. Τι θα υποστηρίξει
- Αλλαγές στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1η Ιανουαρίου 2025. Τι προβλέπεται
- Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Alexandros» με καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ