17 Απριλίου 1790: Πέθανε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος
«Σ’ αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους»
Εφευρέτης, δημοσιογράφος, τυπογράφος, διπλωμάτης, συγγραφέας και ένας από αυτούς που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Οι πιο γνωστές εφευρέσεις του είναι το αλεξικέραυνο και οι διεστιακοί φακοί, ενώ εισήγαγε όρους, όπως το αρνητικό και το θετικό φορτίο. Με τα πειράματα του, ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι τα ηλεκτρικά φαινόμενα δεν είναι αποτελέσματα ανθρώπινων τεχνασμάτων στο εργαστήριο, αλλά μέρος των δραστηριοτήτων της φύσης.
17 Απριλίου 1916: Γεννήθηκε ο Τάκης Βαρβιτσιώτης
Θεωρείται από τους εμβληματικότερους ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου. Ο Ελύτης τον είχε χαρακτηρίσει ως «βαθύ γνώστη της λυρικής τέχνης[…], ποιητή Ευρωπαίο, που του αξίζει ο έπαινος όχι μόνο της ιδιαίτερης του πατρίδας αλλά των καλλιεργημένων ανθρώπων όλου του κόσμου».
Υπήρξε από τους πιο πολυβραβευμένους ποιητές.
17 Απριλίου 1937: Έκανε το «ντεμπούτο» του ο Ντάφυ Ντακ!
Υπήρξε από τους πρώτους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων της Warner Bros, μαζί με τον Πόρκι Πιγκ και τον Μπακς Μπάνι.
Η πρώτη του εμφάνιση έγινε με το καρτούν Porky’s Duck Hunt. Ο Πόρκι πήγαινε για κυνήγι πάπιας, αλλά ο πονηρός Ντάφυ πάντα κατάφερνε να ξεφύγει.
Ο Τεξ Άβερυ, δημιουργός του Ντάφυ, είχε πει: Εκείνη την εποχή, το κοινό δεν είχε συνηθίσει να βλέπει έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων να κάνει αυτά τα πράγματα. Και έτσι, όταν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους ήταν μια “έκρηξη”.
17 Απριλίου 1942: Πέθανε ο Ζαν Μπατίστ Περέν
Γάλλος φυσικός που το 1926 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Απέδειξε στην πράξη τη θεωρία του Άινστάιν για την κίνηση Μπράουν (η τυχαία κίνηση στερεών σωματιδίων μέσα σε ένα υγρό ή αέριο).
17 Απριλίου 1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις πήρε Όσκαρ για «Τα Παιδιά του Πειραιά»
«Μπορεί ένα απλό τραγούδι να μου έφερε το Όσκαρ. Οι φιλοδοξίες μου όμως και οι υποχρεώσεις μου δεν σταματούν σε αυτό», είχε πει ο σπουδαίος συνθέτης.
Αν και τιμήθηκε με ένα βραβείο παγκόσμιας εμβέλειας, πίστευε ότι το τραγούδι, Τα παιδιά του Πειραιά, δεν αντιπροσώπευε την μουσική του.
Το τραγούδι του Χατζιδάκι ήταν το δεύτερο Όσκαρ για έλληνα καλλιτέχνη. Το πρώτο ήταν της Κατίνας Παξινού, Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα».
17 Απριλίου 1967: Πραγματοποιήθηκε η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα
Λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, η συναυλία των Rolling Stones έμεινε στην ιστορία, καθώς διεκόπη, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να επιτίθενται στους θεατές και τους καλλιτέχνες.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μικ Τζάγκερ ερμήνευε το «Satisfaction». Κάποιος του έδωσε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρύφαλλα. Χωρίς να ξέρει ότι ήταν σύμβολο της αριστεράς και ότι οι πολίτες ήταν χωρισμένοι σε αριστερούς και δεξιούς, τα πέταξε στο κοινό. Η κίνησή του ερμηνεύτηκε πολιτικά. Η αστυνομία εκείνη την εποχή έδερνε γενικώς και αδικαιολογήτως, ειδικά τους “μαλλιάδες”.
17 Απριλίου 1985: Πέθανε ο Τάκης Μηλιάδης
Ο κωμικός ηθοποιός συμπρωταγωνίστησε στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στο πλευρό του Θανάση Βέγγου. «Θου –Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ», «Ποιος Θανάσης», « Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», «Από πού πάνε για τη χαβούζα» είναι μερικές από αυτές.
Σπούδασε ιατρική αλλά τον κέρδισε η υποκριτική. Σε μία από τις εμφανίσεις του, παρευρέθηκε και ο διάσημος γάλλος ηθοποιός βαριετέ της εποχής, Μωρίς Σεβαλιέ. Στο τέλος της παράστασης, χειροκρότησε θερμά τον έλληνα ηθοποιό. Έτσι, ο Μηλιάδης πήρε το παρατσούκλι Σεβαλιέ.
17 Απριλίου 2011: Πέθανε ο Νίκος Παπάζογλου
Ως έφηβος είχε επηρεαστεί από τη ροκ μουσική. Μαζί με τους φίλους του, σύχναζε στο μαγαζί «Μόλχο», που είχε ξένο Tύπο για να ξεφυλλίσουν το περιοδικό “Melody Maker” και να ενημερωθούν για τις περιοδείες των Beatles και τις νέες κυκλοφορίες δίσκων καλλιτεχνών, όπως ήταν ο Ντίλαν.
Ο «Αύγουστος» με το πρώτο άκουσμα, μπορεί να θεωρηθεί ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι. Στην πραγματικότητα, το τραγούδι είναι αποτέλεσμα ανάμεικτων συναισθημάτων του δημιουργού του. Ο Παπάζογλου το χαρακτήρισε βιωματικό. Το έγραψε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, μέσα στο ρημαγμένο σπίτι του, μετά το σεισμό. Έμεινε στο συρτάρι για περίπου δυο χρόνια.
Πέθανε από καρκίνο έναν μήνα μετά από το θάνατο του φίλου του, Μανώλη Ρασούλη.
17 Απριλίου 2012: Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος
Ο εμβληματικός λαϊκός τραγουδιστής είχε ως πρότυπο τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής που συμμετείχε στον εμφύλιο. Μέχρι τα 16 του νόμιζε ότι είχε πεθάνει, καθώς είχε φύγει από τη χώρα, εξαιτίας των διώξεων. Τον συνάντησε για πρώτη φορά στα 29 του.
Αν και δεν του άρεσε η διαδικασία ηχογράφησης σε στούντιο, έκανε πολλούς δίσκους. Η «Ρόζα» βρισκόταν 10 χρόνια στο συρτάρι του Μικρούτσικου, μέχρι να ερμηνευθεί από τον Μητροπάνο. Το ίδιο συνέβη και με το «Σε αναζητώ στη Σαλονίκη» του Μάριου Τόκα.
17 Απριλίου 2003: Πέθανε ο Ιωάννης Λάτσης
Το 1949 αγόρασε ένα πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Συρακούσες – Μάλτα έναντι 40.000 λιρών. Αφού το επισκεύασε, το 1950 το έβαλε στη «γραμμή» του Αργοσαρωνικού. Εκτελούσε καθημερινό δρομολόγιο σε Πειραιά, Αίγινα, Μέθανα, Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και την Πέμπτη έκανε στάση στο Λεωνίδιο.
Κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60, σημειώθηκε ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων προς την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Έτσι, αγόρασε 2 υπερωκεάνια.
Το 1969, ίδρυσε την πετρελαϊκή εταιρεία, Πετρόλα Ελλάς, και λίγα χρόνια αργότερα σύναψε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, αφού μετέφερε έναντι χαμηλού τιμήματος τους προσκυνητές προς τη Μέκκα. Αυτή η κίνηση ήταν αρκετή για να κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr