1736. Πέθανε ο δημιουργός της κλίμακας Φαρενάιτ
Ο Φαρενάιτ Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ , γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.
Επινόησε την κλίμακα που σήμερα φέρει το όνομά του Κλίμακα Φαρενάιτ ύστερα από πειραματισμούς με διάφορες θερμοκρασίες. Η κλίμακα Φαρενάιτ διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βαθμιαία αντικαταστάθηκε με την κλίμακα Κελσίου, ενώ παραμένει σε περιορισμένη χρήση στη Βρετανία και στον Καναδά, και χρησιμοποιείται ακόμη ευρύτατα στις ΗΠΑ.
1835. Ο Δαρβίνος στα νησιά Γκαλάμπακος
Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος έφθασε στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του, παρατήρησε ενδελεχώς το πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών.
Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το σύνολο της έρευνάς του, ήταν να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.
1893. Γεννήθηκε ο Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι
Η ανακάλυψη της χημικής δομής της βιταμίνης C αποδίδεται σε μία ουγγρική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Άλμπερτ Σεντ-Γκιέργκι ο οποίος μαζί με τον Charles Glen King, απομόνωσαν τον αντισκορβουτικό παράγοντα.
Το 1932, ο Haworth σε συνεργασία με τον Edmund Hirst ανακάλυψε τη χημική δομή και την οπτικοϊσομερή φύση της βιταμίνης C, και το 1934 αναφέρθηκε η πρώτη σύνθεση της. Προς τιμήν των αντισκορβουτικών ιδιοτήτων της χημικής ένωσης, ο Haworth και ο Szent-Gyorgyi πρότειναν ένα νέο όνομα για την ένωση αυτήν: ασκορβικό οξύ. Αργότερα, οι ίδιοι επιστήμονες ονόμασαν το μόριο αυτό L-ασκορβικό οξύ, με βάση την οπτική του ισομέρεια.
Στον Άλμπερτ Σεντ-Γκιέργκι απονεμήθηκε το 1937 το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για τις μελέτες του για τις βιολογικές λειτουργίες του L-ασκορβικού οξέος.
1908. Ιδρύθηκε η General Motors
O κατασκευαστής αμαξών, Γουίλιαμ Ντιράντ, ίδρυσε την «General Motors Corporation», που κυριάρχησε στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο όμιλος General Motors Company ή σκέτο General Motors, γνωστή και με τα αρχικά GM, είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και η έδρα της είναι στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από τον William C. Durant στις 16 Σεπτεμβρίου του 1908, ως εταιρεία χαρτοφυλακίου και η παρούσα σύστασή της ιδρύθηκε το 2009 μετά την αναδιάρθρωσή της.
Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο.
1918. Συνθήκη ανακωχής Αντάντ
Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την ελληνική Μακεδονία.
Σχετικό άρθρο:
1924. Γεννήθηκε η Λορίν Μπακόλ
Η αμερικανίδα ηθοποιός και χήρα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, γεννήθηκε ως Μπέττυ Τζόαν Πέρσκε. Γνωστή για τη βραχνή φωνή και την θελκτική της εμφάνιση, πρωταγωνίστησε στον κινηματογράφο και το θέατρο και αποτέλεσε ίνδαλμα της μόδας κατά τη δεκαετία του 1940.
Έγινε περισσότερο γνωστή ως πρωταγωνίστρια σε φιλμ νουάρ, αλλά και ως κωμικός, όπως για παράδειγμα στην ταινία του 1953 “Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο”, που συμπρωταγωνίστησε με την Μέριλιν Μονρό.
Η φωνή της Μπακόλ εκπαιδεύτηκε να γίνει χαμηλότερη, πιο αρρενωπή και σέξυ, κάτι που κατάληξε σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στο Χόλιγουντ.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για την ταινία Να έχεις και να μην έχεις (1944) ήταν νευρική, έτσι για να ελαχιστοποιήσει το τραύλισμά της, πίεζε το σαγόνι στο στήθος και για να κοιτά την κάμερα έστρεφε τα μάτια προς τα πάνω. Το εφέ έμεινε γνωστό ως «Το Βλέμμα», το σήμα κατατεθέν της ηθοποιού.
Η ερμηνεία της θεωρείται ένα από τα δυναμικότερα ντεμπούτο στην ιστορία του κινηματογράφου.
Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, παντρεμένος τότε, ξεκίνησε δεσμό με τη Μπακόλ.
Το 1999 ψηφίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες σταρ, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
1932. Πέθανε ο επιστήμονας που ανακάλυψε από που προέρχεται η ελονοσία και έσωσε αμέτρητα εκατομμύρια ζωές
Ο σερ Ρόναλντ Ρος ήταν Βρετανός γεννημένος στην Ινδία γιατρός, έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής το 1902 για την εργασία του πάνω στην ελονοσία.
Η ανακάλυψή του παρασίτου της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα των κουνουπιών οδήγησαν το Ρος στο συμπέρασμα, ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τα κουνούπια και έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Ήταν πολυμαθής, έγραψε μια σειρά από ποιήματα, δημοσίευσε αρκετά μυθιστορήματα, και συνέθεσε τραγούδια. Ήταν επίσης ερασιτέχνης καλλιτέχνης και μαθηματικός. Εργάστηκε στην ινδική ιατρική υπηρεσία για 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της υπηρεσίας έκανε την πρωτοποριακή ιατρική ανακάλυψη.
Διαβάστε περισσότερα:
1934. Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Ντακ
Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1934 σε ταινία και σε κόμικ εφημερίδας.
Σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χιούμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, 173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995.
Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά τον θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνυ Ανσέλμο. Για το όνομα του ήρωα, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο παίκτης του κρίκετ Ντόναλντ Μπράντμαν, που αποβλήθηκε από έναν αγώνα στις ΗΠΑ επειδή έσκυψε (στα αγγλικά “duck”) με απαγορευμένο τρόπο.
Ο Ντόναλντ Ντακ είναι μία πάπια που αγαπά την περιπέτεια. Είναι έξυπνος, πονηρός, οξύθυμος, καλόκαρδος, μονίμως άφραγκος, κατά καιρούς τεμπέλης και το πιο άτυχο παπί του κόσμου.
Διαβάστε περισσότερα:
1970. Παναθηναϊκός – Ζενε ες. Η αρχή του ταξιδιού προς το Γουέμπλεϊ
Στον πρώτο αγώνα του α’ γύρου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός νίκησε στο Λουξεμβούργο με 2-1 τη Ζενές Ες. Είναι η αρχή της μεγάλης πορείας προς το Γουέμπλει. Στον επαναληπτικό νίκησε 5-0.
Διαβάστε πως ένα ντέρμπι του ΠΑΟ με την ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κατέληξε σε μεγαλειώδη διαδήλωση:
1977. Πέθανε η Μαρία Κάλλας
Η Ελληνίδα υψίφωνος, η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου, με τα μοναδικά φωνητικά και υποκριτικά της προσόντα ανανέωσε την όπερα και το ρεπερτόριό της, ιδιαίτερα το ιταλικό «μπελ-κάντο». Αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε τραγουδίστρια της όπερας, που φιλοδοξεί να κερδίσει από τους ειδικούς και το κοινό τον τίτλο της «νέας Κάλλας».
Το οπερατικό κοινό τής χάρισε το προσωνύμιο La Divina «Η Θεϊκή».
Με τη βοήθεια του συζύγου της Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το 1951 εκπόρθησε και τη «Σκάλα» του Μιλάνου με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι.
Το 1954 η ευτραφής Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά και να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους της, όχι μόνο με τη φωνή αλλά και με το παρουσιαστικό της.
Μετά τη «Σκάλα» του Μιλάνου ήταν η σειρά της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) να υποκλιθεί στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας το 1956. Η ελληνίδα ντίβα θα επέβαλλε πλήρως τους όρους της, αναγκάζοντας τον διευθυντή της Ράντολφ Μπινγκ, όχι μόνο να της καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη, αλλά και να δηλώσει ότι η πρώτη εμφάνιση της Κάλλας στη «ΜΕΤ» ήταν η πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής του.
Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται, βοηθούντος και του Τύπου.
Το 1959 η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Οι εμφανίσεις της από το 1960 άρχισαν να αραιώνουν.
Ζήτησε διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνήθηκε να το δώσει. Το 1966 αποποιήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα και έλαβε την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύθηκε και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι.
Πλέον, ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν, κάτι που τελικά δεν συμβαίνει. Τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύτηκε τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι, Τζακ. Αυτή του η πράξη βύθισε σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.
Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.
Έκτοτε, η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και τον εαυτό της. Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών.
Διαβάστε σχετικά:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr