16 Νοεμβρίου 1849: Η καταδίκη σε θάνατο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Είχε συλληφθεί λίγους μήνες πριν και του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών, με την κατηγορία ότι έκανε αντιτσαρική προπαγάνδα ως μέλος μιας ριζοσπαστικής ομάδας διανοουμένων. Τελικά, η ποινή του μετατράπηκε την τελευταία στιγμή σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας. Περιέγραψε τη ζωή στις φυλακές ως εξής:
“Το καλοκαίρι ανυπόφορη κλεισούρα, το χειμώνα αβάσταχτο κρύο. Η βρωμιά στο πάτωμα, μία ίντσα πάχος. Θα μπορούσε κάποιος να γλιστρήσει και να πέσει… Είμαστε παστωμένοι σαν τις ρέγγες στο βαρέλι. Από την αυγή έως το σούρουπο ζούμε σαν τα γουρούνια. Ψύλλοι, ψείρες, και κατσαρίδες με το τσουβάλι“.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Ντοστογιέφσκι στο παρακάτω άρθρο:
16 Νοεμβρίου 1855: Ο εντοπισμός των Καταρρακτών Βικτώριας
Ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος και εξερευνητής, Ντέιβιντ Λίβινγκστον έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε. Η ονομασία της “Βικτώριας” δόθηκε από τον ίδιο τον Λίβινγκστον, προς τιμήν της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Καταρράκτες της Βικτώριας, δημιουργούνται από τα νερά του ποταμού Ζαμβέζη. Το πλάτος τους φτάνει τα 1.708 μέτρα και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής που, όμως, απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την παρατεταμένη ξηρασία.
Το 1989, η UNESCO συμπεριέλαβε τους καταρράκτες στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
16 Νοεμβρίου 1922: Γεννήθηκε ο Ζοζέ Σαραμάγκου
Πορτογάλος συγγραφέας, τα έργα του οποίου συνδυάζουν το μύθο, την αλληγορία, την ιστορία και το σουρεαλισμό. Το 1998, σε ηλικία 76 ετών, έγινε ο πρώτος Πορτογάλος που βραβεύεται με Νόμπελ. Ήταν άθεος και κομμουνιστής και το έργο του “Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο” θεωρήθηκε βλάσφημο από την Εκκλησία.
Δούλεψε για αρκετά χρόνια σε εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες ως σχολιαστής, υπεύθυνος λογοτεχνικών σελίδων και βιβλιοκριτικός. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία του είναι “Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου“, το “Περί Τυφλότητος“, το “Περί Φωτίσεως” και το “Άνθρωπος Αντίγραφο“.
Μερικά ρητά που αποδίδονται στον Σαραμάγκου είναι τα ακόλουθα:
- “To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου“
- “Ο χειρότερος από όλους τους τοίχους είναι μια πόρτα της οποίας δεν έχεις το κλειδί“
- “Μια λέξη ποτέ δεν έρχεται μόνη της. Ακόμα και η λέξη “μοναξιά” χρειάζεται κάποιον που να υποφέρει από αυτήν“
16 Νοεμβρίου 1945: Ιδρύθηκε η UNESCO
Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, που επιδιώκει να οικοδομήσει την ειρήνη μέσω της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού.
Η έδρα της UNESCO είναι στο Παρίσι και κάθε κράτος-μέλος διαθέτει Εθνική Επιτροπή. Πολύ γνωστός είναι ο κατάλογός της για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τίτλος που απονέμεται σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, κτίσματα ή τοποθεσίες που ξεχωρίζουν για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.
16 Νοεμβρίου 1953: Γεννήθηκε η Γλυκερία
Μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες των τελευταίων ετών. Ο πατέρας και ο θείος της έπαιζαν ερασιτεχνικά μπουζούκι και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974, στην τηλεοπτική εκπομπή “Να η Ευκαιρία“.
Το “Πήγα σε μάγισσες“, ίσως το πιο διάσημο τραγούδι της, γράφτηκε με ψευδώνυμο από τον Χρήστο Νικολόπουλο. “Το λαϊκό τραγούδι είναι ο λαός, αφού πηγάζει από τη βάση του“, είχε πει σε συνέντευξή της το 2017.
16 Νοεμβρίου 1960: Πέθανε ο Κλαρκ Γκέιμπλ
Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Συνέβη μια νύχτα” και προτάθηκε άλλες δύο φορές. Η ατάκα “Ειλικρινά, αγάπη μου, δεν δίνω δεκάρα” στο “Όσα παίρνει ο άνεμος” έμεινε ιστορική.
Λέγεται ότι η Βίβιαν Λι σιχαινόταν να φιλάει τον Γκέιμπλ, επειδή μύριζε άσχημα η ανάσα του, κάτι που είναι φυσικό επόμενο του καπνίσματος. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Το ένα ήταν “καρπός” του κρυφού δεσμού του με τη Λορέτα Γιανγκ.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στην RAF και του απονεμήθηκε μετάλλιο για τις υπηρεσίες του.
Διαβάστε παρακάτω για την Τζουντ Λιούις, την άγνωστη κόρη του Κλαρκ Γκέιμπλ:
16 Νοεμβρίου 1971: Πέθανε ο Στράτος Παγιουμτζής
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού. “Στο λαιμό του είχε φωλιές από αηδόνια“, είχαν πει πολλοί, για να εκθειάσουν τη φωνή και το ταλέντο του. Μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη, δημιούργησε την πρώτη αμιγώς ρεμπέτικη ορχήστρα, την “Τετράς του Πειραιώς“.
Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο για το πώς ο Στράτος Παγιουμτζής εμπνεύστηκε το τραγούδι “Μες στης Πεντέλης τα βουνά“:
16 Νοεμβρίου 1973: Η κλιμάκωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών κάλεσε “τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους, να αγωνιστεί μαζί τους ως την τελική νίκη“. Οι συγκεντρώσεις τόσο γύρω από το Πολυτεχνείο όσο και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας “γιγαντώθηκαν”.
Η Αστυνομία “απάντησε” με δακρυγόνα και βία. Οδοφράγματα, ρίψεις πετρών και φωτιές ήταν οι εικόνες που κυριαρχούσαν. Ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί και πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες στους γύρω δρόμους.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών έκανε έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Το κυριότερο, όμως, έστειλε το μήνυμα της εξέγερσης.
Ο Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεως ζήτησε εγγράφως τη συνδρομή του στρατού. Οι ερπύστριες άρχισαν να σέρνονται στους δρόμους της πόλης. Πλησίαζε η μεγάλη ώρα…
Περισσότερα για την 16η Νοεμβρίου 1973 στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
16 Νοεμβρίου 1980: Η δολοφονία του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου
Έμειναν γνωστοί ως “οι αδικαίωτοι νεκροί” της 7ης επετείου του Πολυτεχνείου. Η Κανελλοπούλου ήταν μια 20χρονη εργάτρια από το Περιστέρι και ο Κουμής ένας 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής. Δολοφονήθηκαν από τα ΜΑΤ. Ήταν άοπλοι.
Δεκάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν και έδερναν την Κανελλοπούλου με γκλομπς. “Της έσπασαν το κεφάλι σαν κρύσταλλο”, σύμφωνα με μάρτυρα. Όσο για τον Κουμή, χτυπήθηκε πισώπλατα με γκλομπ, ενώ καθόταν σε καφενείο στο Σύνταγμα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε κλινικά νεκρός και εξέπνευσε λίγες ημέρες μετά.
Οι οικογένειες των δύο δολοφονημένων διαδηλωτών κατέθεσαν μηνύσεις και απαίτησαν δικαιοσύνη, αλλά κανένας αστυνομικός δεν τιμωρήθηκε.
Διαβάστε αναλυτικά για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου και τη δολοφονία των Κουμή-Κανελλοπούλου κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
16 Νοεμβρίου 2009: Έφυγε από τη ζωή ο Αντόνιο Ντε Νίγκρις
Μεξικανός ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Λάρισας και πέθανε από καρδιακό πρόβλημα ενώ κοιμόταν, σε ηλικία 31 ετών. Η είδηση του θανάτου του “Ελ Τάνο“, όπως ήταν το παρατσούκλι του, σκόρπισε θλίψη σε όλο τον εγχώριο ποδοσφαιρικό κόσμο και βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ντε Νίγκρις ήταν ενήμερος για το πρόβλημα υγείας του. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους είχε ειδοποιηθεί από το ιατρικό επιτελείο της τουρκικής Ανκαραγκουτσού ότι πάσχει από γενετική δυσπλασία στην καρδιά. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ φορ και πρόλαβε να αγωνιστεί σε επτά ματς με τη Λάρισα. Είχε παίξει σε διάφορες ομάδες, όπως η μεξικάνικη Μοντερέι και η βραζιλιάνικη Σάντος.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ