16 Μαΐου 1651. Ο στραγγαλισμός του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιου Β’
Είχε εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης το 1644-46 και το 1648-1651. Θεωρούταν όμως σκληρός και φιλοχρήματος. Το 1651, ο Σουλτάνος, με πληροφορίες από τους πολυπληθείς εχθρούς του πατριάρχη, τον κατηγόρησε ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.
Ο Παρθένιος Β’ στραγγαλίστηκε από γενίτσαρους, οι οποίοι πέταξαν τη σορό του στη θάλασσα.
16 Μαΐου 1703. Πέθανε ο Σαρλ Περό
Ένας από τους σπουδαιότερους “παραμυθάδες” όλων των εποχών. Μεταξύ των διασημότερων έργων του βρίσκονται η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Ωραία Κοιμωμένη», ο «Παπουτσωμένος Γάτος», ο «Κοντορεβυθούλης».
Γεννημένος σε αστική γειτονιά του Παρισιού, ο Περό σπούδασε νομική και αρχικά ασχολήθηκε με την ερωτική ποίηση. Καθιερώθηκε όμως χάρη στη συλλογή παιδικών παραμυθιών με τίτλο «Διηγήσεις και Ιστορίες του παρελθόντος», την οποία δημοσίευσε μόλις 6 χρόνια πριν τον θάνατό του.
16 Μαΐου 1717. Φυλακίστηκε ο Βολταίρος
Διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.
Ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος φημιζόταν για την καυστική του πέννα. Οι συχνοί λίβελοι που έγραφε κατά της πιεστικής και αναχρονιστικής πολιτικής του γάλλου μονάρχη είχαν ως αποτέλεσμα να ενοχληθεί το παλάτι και ο Βολταίρος να εξοριστεί το 1715. Δύο χρόνια αργότερα, φυλακίστηκε στη Βαστίλη για 11 μήνες με την κατηγορία της συκοφαντίας εναντίον του παλατιού. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Φρανσουά Αρουέ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υιοθέτησε το ψευδώνυμο Βολταίρος. Πρόκειται για αναγραμματισμό της λατινικής γραφής του επωνύμου του που γραφόταν ως «Arovet li».
Ένθερμος υποστηρικτής της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού. Ένα από τα ρητά του: Ο θεός δημιούργησε το σεξ και οι παπάδες το γάμο.
16 Μαΐου 1718. Γεννήθηκε η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι
Η Ιταλίδα μαθηματικός υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα σε πανεπιστήμιο.
Από μικρή θεωρούταν παιδί – θαύμα, καθώς έμαθε εύκολα να μιλάει λατινικά, ελληνικά και εβραϊκά. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών δημοσίευσε στα λατινικά την πραγματεία της για την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στις γυναίκες.
Η πιο γνωστή εργασία της στον χώρο των μαθηματικών εκδόθηκε το 1748 και είχε τίτλο «Αναλυτικές Εισηγήσεις προς χρήση της ιταλικής νεολαίας» (Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana). Αφορούσε τον διαφορικό λογισμό και ειδικότερα τις εφαπτόμενες καμπυλών. Θεωρείται μάλιστα η πρώτη συγγραφέας βιβλίου που πραγματευόταν ταυτόχρονα τόσο τον διαφορικό όσο και τον ολοκληρωτικό λογισμό.
Αφιέρωσε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής στη μελέτη της θεολογίας και στην φιλανθρωπία.
16 Μαΐου 1929. Η πρώτη απονομή των Όσκαρ
Η πρώτη απονομή των σπουδαιότερων κινηματογραφικών βραβείων στον κόσμο ήταν ένα μεγάλο δείπνο με 270 καλεσμένους. Έγινε στο ξενοδοχείο Roosevelt της Νέας Υόρκης και απονεμήθηκαν βραβεία σε 12 κατηγορίες. Ωστόσο, αγωνία δεν υπήρχε καθώς οι νικητές είχαν ανακοινωθεί τρεις μήνες νωρίτερα.
Από την επόμενη χρονιά η Ακαδημία κρατούσε τα αποτελέσματα μυστικά, αλλά έδινε λίστα με τους νικητές στις εφημερίδες για δημοσίευση, ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Για πολλά χρόνια ήταν μια εκδήλωση χωρίς ιδιαίτερη προβολή.
16 Μαΐου 1920. Ανακηρύχθηκε Αγία η Ιωάννα της Λωραίνης
Η 18χρονη χωριατοπούλα έμεινε στην ιστορία όταν οδήγησε τον γαλλικό στρατό σε συντριπτική νίκη ενάντια των Άγγλων στην Ορλεάνη το 1428. Από την ηλικία των 13 ετών, υποστήριζε ότι άκουγε φωνές που της έλεγαν ότι ο Θεός θέλει από εκείνην να βοηθήσει τον δελφίνο Κάρολο (διάδοχο του γαλλικού θρόνου) να νικήσει τους Άγγλους και να στεφθεί βασιλιάς.
Πρώτα έπεισε ομάδα ιερέων ότι ο Θεός της μιλούσε και ότι θα έπρεπε να της επιτραπεί να συναντήσει τον δελφίνο. Σε λιγότερα από πέντε λεπτά κατάφερε να πείσει τον Κάρολο να της εμπιστευθεί ολόκληρο στρατό.
Έπειτα, έπεισε τους βετεράνους του πολέμου ενάντια στους Άγγλους ότι θα έπρεπε να παίρνουν διαταγές από μια 18χρονη κοπέλα. Επιπρόσθετα, τους έπεισε να σταματήσουν και το σεξ όσο υπηρετούσαν υπό τις διαταγές της.
Σε μια εποχή που ο πόλεμος σήμαινε μάχη σώμα με σώμα, η Ιωάννα επέζησε σε αρκετές μάχες χωρίς ποτέ να φέρει όπλα. Όχι μόνο οδήγησε νικηφόρα τον στρατό της στην Ορλεάνη, αλλά ελευθέρωσε δεκάδες γαλλικές πόλεις και νίκησε τον στρατό των Άγγλων στο Παταί.
Ωστόσο, όταν συνελήφθη από αντίπαλες γαλλικές δυνάμεις και παραδόθηκε στους Βρετανούς, η Ιωάννα δικάστηκε ως αιρετική. Η δίκη ήταν στημένη και η καταδίκη σίγουρη, αν και οι κατήγοροι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ούτε έναν μάρτυρα για να καταθέσει εναντίον της. Κάηκε στην πυρά στις 30 Μαρτίου 1431.
Το 1920, η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε Αγία.
16 Μαΐου 1948. Γεννήθηκε η Κάτια Δανδουλάκη
Τελείωσε τη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν και σε νεαρή ηλικία συμμετείχε σε παραγωγές της χρυσής εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως στον «Παπαφλέσσα» πλάι στον Παπαμιχαήλ. Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε το 1977 όταν πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «Οι Πανθέοι».
Ήταν η εποχή που το μοντάζ γινόταν με πρωτόγονα μέσα και δεν υπήρχε το περιθώριο για διακοπή και επεξεργασία. Οι σκηνές γυρίζονταν μια και έξω.
Αν κάτι πήγαινε στραβά, έπρεπε να γυριστεί από την αρχή όλη η σκηνή:
«Τελειώναμε μια ερωτική σκηνή υποτίθεται στη Σαντορίνη στο πλατό, στον Παράδεισο. Εγώ με τον Κίτσο. Είμαι εγώ με τον εραστή. Εκεί είναι μετά που έχουμε κάνει έρωτα και πρέπει να φύγω να πάω στο σπίτι. Και βάζω το καπέλο, ντύνομαι , αυτός είναι στο κρεβάτι, έχει το σεντόνι στους ώμους του, γυρίζω τον κοιτάζω, βάζω τα γάντια, λέω «Θα σε δω».
Και κάνω έτσι να πιάσω το πόμολο, είναι το τέλος της σκηνής και αισθάνομαι ότι η πόρτα φεύγει. Και λέω έχω δύο επιλογές. Ή να πω στοπ! Που σημαίνει όλο από την αρχή. Ή να την πάρω και να φύγω. Κάνω έτσι … το πόμολο, λέω μπορεί και να μη με βλέπει η μηχανή. Τη σηκώνω, την πιάνω και από τα πλάγια, σαν μασίστας. Ταυτόχρονα, συνέχισα να μιλάω ρομαντικά και να περπατάω αργά. Στις μύτες όμως για να μην κάνω θόρυβο και χαλάσω το πλάνο. Ακούω ησυχία, λέω «Δόξα τον Θεό, δεν έβλεπε η μηχανή».
Εξαιτίας του ρόλου της στη σειρά, συχνά αντιμετώπιζε οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου στον δρόμο. Την αποκαλούσαν «ανήθικη» και «π…άνα», καθώς η τηλεοπτική Μάρμω απατούσε τον άντρα της.
16 Μαΐου 1966. Γεννήθηκε η Τζάνετ Τζάκσον
Το μικρότερο από τα παιδιά της μουσικής οικογένειας των Τζάκσον, ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 10 ετών, στο πλευρό των αδερφών της. Κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ το 1982 και μέχρι το 1999 ήταν μία από τις διασημότερες γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας παγκοσμίως.
Η καριέρα της άλλαξε ριζικά μετά την εμφάνισή της στο Super Bowl του 2004. Μπροστά στα μάτια 140 εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούσαν τη διοργάνωση, ο Τζάστιν Τιμπερλέικ της τράβηξε το σουτιέν, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το στήθος της.
Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν τεράστιο. Το κοινό και ο τύπος θεώρησαν πως το “στριπ τιζ”, έγινε εσκεμμένα για να προκαλέσει.
Μετά από αυτό, έκλεισαν όλες οι επαγγελματικές πόρτες. Δεν την καλούσαν σε εκπομπές, σε απονομές βραβείων, δεν έβγαζε δίσκους και έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιθώριο. Χρειάστηκε μια δεκαετία για να ανακάμψει κάπως η καριέρα της.
Διαβάστε περισσότερα: Το γυμνό στήθος της Τζάνετ Τζάκσον στον τελικό του “Super Bowl” το 2004. Προκάλεσε σκάνδαλο και ρατσιστικό παραλήρημα σε βάρος της, “λογοκρισία” στην τηλεόραση και μεγάλα πρόστιμα
16 Μαΐου 1969. Προσεδάφιση του Βενέρα 5 στην Αφροδίτη
Η πρώτη επιτυχημένη «φευγαλέα επίσκεψη» στον πλανήτη Αφροδίτη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1962 από τους Αμερικάνους με το διαστημόπλοιο «Mariner 2». Οι Σοβιετικοί ήταν εκείνοι όμως που έκαναν τις περισσότερες προσπάθειες για να ανακαλύψουν αυτόν τον λαμπρό πλανήτη με τη σειρά διαστημοπλοίων «Βενέρα».
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1961. Το σκάφος πέρασε κοντά από τον πλανήτη Αφροδίτη, αλλά χωρίς να φτάσει σε αυτόν. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη αποστολή το 1965. Με τη τρίτη αποστολή το Νοέμβριο του 1965 το σκάφος κατόρθωσε να φτάσει στο πλανήτη αλλά συνετρίβη. Το 1967 και το 1969 οι «Βενέρα» 4, 5 και 6 κατάφεραν τελικά να προσεδαφιστούν και να κάνουν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
16 Μαΐου 2004. Η ελληνική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ
Η «Hellas Everest 2004» έγινε η πρώτη αμιγώς ελληνική αποστολή που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ. Με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ένας Ελληνοκαναδός χρηματοδότης οραματίστηκε την ελληνική σημαία να κυματίζει στα 8.850 μέτρα. Συστάθηκε μία ικανότατη ομάδα έξι έμπειρων ορειβατών και τον Μάιο ξεκίνησε η ανάβαση.
«Ο δικός μας άθλος του 2004 έδωσε ώθηση στην ορειβασία στην Ελλάδα. Αποδείξαμε ότι η οργάνωση, η σωστή προετοιμασία και το πρόγραμμα αποδίδουν. Ως εκπαιδευτές πια και οδηγοί βουνού μυούμε νέους αναρριχητές. Απόδειξη ότι τώρα γίνονται τρεις διαφορετικές αποστολές Ελλήνων στα Ιμαλάια», δήλωσε το 2014 ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, μέλος της αποστολής του 2004.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr