16 Ιουλίου 1874: Πέθανε ο Απόστολος Αρσάκης
Ήταν από τους σπουδαιότερους ευεργέτες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Διετέλεσε και πρωθυπουργός στη Ρουμανία. Έκανε μεγάλες δωρεές στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία από τις οποίες ιδρύθηκε το Μέγαρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επί της οδού Πανεπιστημίου, το οποίο ονομάστηκε Αρσάκειο προς τιμήν του. Ο Αρσάκης διέθεσε και μεγάλα ποσά για τη συντήρησή του. Επίσης δώρισε χρήματα για την ανέγερση σχολείων και ναών.
16 Ιουλίου 1927: Γεννήθηκε η ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου
Έκρυβε όπλα και προκηρύξεις κάτω από τη σχολική της ποδιά, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και κολλούσε αφίσες, προκαλώντας την οργή των Γερμανών.
Υπέστη φρικτά βασανιστήρια για τρεις εβδομάδες στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, αλλά δεν “λύγισε”. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου γνώρισε τη Λέλα Καραγιάννη και κοιμόταν κάθε βράδυ στην αγκαλιά της.
Λίγο πριν την εκτελέσουν, η Κωνσταντοπούλου έσκισε το φόρεμά της και φώναξε: “Χτυπάτε, κτήνη!”
Τρεις ημέρες μετά εκτελέστηκε και η Καραγιάννη, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
16 Ιουλίου 1933: Γεννήθηκε η Μαίρη Χρονοπούλου
Οι ρόλοι που ενσάρκωνε απέπνεαν πάντα δυναμισμό και θηλυκότητα. Από τη ζωή της δεν έλειπαν οι θυελλώδεις έρωτες, όπως αυτοί με τον Κώστα Πρέκα, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Νίκο Σταγόπουλο. Τον Αύγουστο του 1975, παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη. Τα πρώτα «σύννεφα» δεν άργησαν να φανούν και πήραν διαζύγιο.
Ήταν η Ημέρα της Γης, όταν υπέστη πολλαπλά εγκαύματα. Είχε κλείσει τα φώτα στο σπίτι της και είχε ανάψει ένα κερί, για να βλέπει. Όταν πλησίασε το παράθυρο για να θαυμάσει τη σκοτεινή πόλη, εξαιτίας μιας απότομης κίνησης, άρπαξε φωτιά το νυχτικό που φορούσε. Μετά τη νοσηλεία της, κατάφερε να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους, αλλά όχι από τα σημάδια.
«Τα κόκκινα φανάρια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και Μάγκες» είναι μερικές ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει.
16 Ιουλίου 1958: Οι Beatles ηχογράφησαν το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε αγγλικό στίχο
Το 1958, ο Μίκης Θεοδωράκης για τις ανάγκες της ταινίας του Μάικλ Πάουελ, «Luna De Meil», έγραψε το «Honeymoon Song». Το τραγούδησε ο Ιταλός Μαρίνο Μαρίνι ενώ κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» με ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ όταν άκουσε το τραγούδι, πρότεινε στα υπόλοιπα μέλη των Beatles να ηχογραφήσουν το κομμάτι για την ραδιοφωνική εκπομπή «Pop Go The Beatles» του BBC.
16 Ιουλίου 1967: Γεννήθηκε ο Γουίλ Φέρελ
Αμερικανός ηθοποιός γνωστός για την συμμετοχή του σε κωμικά σκετς της εκπομπής Saturday Night Live. To 2015, το ανδρικό περιοδικό GQ τον χαρακτήρισε καλύτερο κωμικό της χρονιάς. Έχει υπάρξει υποψήφιος για Έμμυ και δύο Χρυσές Σφαίρες.
16 Ιουλίου 1969: Εκτοξεύτηκε του Apollo 11
«Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα»
Τον Φεβρουάριο του 1967, η NASA ξεκίνησε το πρόγραμμα Απόλλων, με το οποίο θέλησε να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη. Δύο χρόνια μετά ξεκίνησε η εκτόξευση.
Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι είχαν μαζευτεί στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση. Σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογίζονται όσοι είδαν το γεγονός από την τηλεόραση αν και σε όλο τον κόσμο υπήρχαν λίγες συσκευές
Οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Έντουιν Όλντριν και Μάικλ Κόλινς ήταν το πλήρωμα της αποστολής.
Το διαστημικό σκάφος προσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου. Ο Άμστρονγκ που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη είπε «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» και ο Όλντριν απάντησε «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!».
16 Ιουλίου 1985: Πέθανε ο Χάινριχ Μπελ
Ο γερμανός πεζογράφος είχε κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στο άγριο ρωσικό μέτωπο. Κόντεψε να χάσει τη ζωή του πολλές φορές ενώ οι Αμερικανοί τον έπιασαν αιχμάλωτο.
16 Ιουλίου 1989: Γεννήθηκε ο Γκάρεθ Μπέιλ
Ουαλός ποδοσφαιριστής, με σπάνιες επιθετικές αρετές. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Έπαιξε ως εξτρέμ , για την Τότεναμ , τη Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική ομάδα της Ουαλίας.
Ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων για το Βραβείο Παίκτης της Χρονιάς 2015–16 της UEFA. Του απονεμήθηκε η Χρυσή Μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA, το 2018.
16 Ιουλίου 1989: Πέθανε ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν
Από τους μεγαλύτερους μαέστρους του 20ου αιώνα. Διηύθηνε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου για 34 χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι έγινε μέλος του Ναζιστικού Κόμματος «αυστηρά για λόγους καριέρας». Μετά τον πόλεμο συνέχισε κανονικά και ανοδικά την καριέρα, για την διάσωσης της οποίας έγινε ναζί.
16 Ιουλίου 1992: Πέθανε η Μαίρη Αρώνη
Ήταν ηθοποιός και πρωταγωνίστησε πολλές φορές στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Για να σπουδάσει υποκριτική, χρειάστηκε να κάνει ακόμα και απεργία πείνας, για να πείσει τη μητέρα της να δώσει εξετάσεις. Τελικά, τα κατάφερε.
Ο ρόλος της «Πάστα Φλώρας» στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό.
Όταν το 1929 έγινε το οικονομικό κραχ, ο πατέρας της αυτοκτόνησε, γιατί είχε πολλά χρέη.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
- Σερβία. Στους 14 οι νεκροί από κατάρρευση οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ (βίντεο)
- Απεργία πείνας ξεκινά ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Οι λόγοι που τον ώθησαν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ