16 Ιανουαρίου 1901: Γεννήθηκε ο Φουλχένσιο Μπατίστα
Κουβανός στρατιωτικός που, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κυβέρνησε την Κούβα ως δικτάτορας από το 1952 μέχρι το 1959, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος της Κουβανικής Επανάστασης, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο.
Διαβάστε περισσότερα για τον Κουβανό δικτάτορα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
16 Ιανουαρίου 1919: Η έναρξη της Ποτοαπαγόρευσης
Με την επικύρωση της 18ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, απαγορεύτηκε η παραγωγή, πώληση και διακίνηση αλκοόλ στις ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης, που είχαν δημιουργήσει κίνημα από τον 19ο αιώνα, θεωρούσαν το αλκοόλ υπεύθυνο για τον ηθικό ξεπεσμό της αμερικανικής κοινωνίας.
Εκατομμύρια λίτρα αλκοολούχων ποτών κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, αλλά, την ίδια στιγμή, άνθισαν το παρεμπόριο και η εγκληματικότητα. Κερδισμένοι βγήκαν κυρίως οι γκάνγκστερ, όπως ο διαβόητος Αλ Καπόνε, και γιατροί που συνταγογραφούσαν ουίσκι για ιατρικούς λόγους.
Παρότι οι επίσημες πηγές κατέγραφαν 30% μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, όσοι επιθυμούσαν να συνεχίσουν να πίνουν, βρήκαν ευφάνταστους τρόπους να το κάνουν. Η ποτοαπαγόρευση ίσχυσε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 1933, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Ακύρωσε το νόμο και το γιόρτασε με ένα ουϊσκάκι.
Διαβάστε για την τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να δηλητηριάζει τα αλκοολούχα ποτά, ώστε να αποτρέψει την “παράνομη” διακίνησή τους, στο ακόλουθο άρθρο:
16 Ιανουαρίου 1932: Γεννήθηκε η Νταϊάν Φόσεϊ
Αμερικανίδα ζωολόγος που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την προστασία του υπό εξαφάνιση ορεσίβιου γορίλα στην Αφρική. Τάχθηκε εναντίον της λαθροθηρίας, του εμπορίου άγριων ζώων και της εμπορευματοποίησης των οικοτόπων, με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών και των κυβερνητικών στελεχών της Ρουάντας.
Στις 27 Δεκεμβρίου 1985, βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο κατάλυμα της, κοντά στο ερευνητικό κέντρο που είχε ιδρύσει στη Ρουάντα. Το έγκλημα δεν διαλευκάνθηκε και η 53χρονη Φόσεϊ θάφτηκε δίπλα στους νεκρούς φίλους της γορίλες.
Άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα πρωτεύοντα και δέθηκε συναισθηματικά μαζί τους. Έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ταινία “Γορίλες στην Ομίχλη” (1988), η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της. Την Φόσεϊ υποδύθηκε η Σιγκούρνι Γουίβερ.
16 Ιανουαρίου 1969: Αυτοπυρπολήθηκε ο Γιαν Πάλαχ
Τσέχος φοιτητής που, σε ηλικία 21 ετών, περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, στις 20 Αυγούστου 1968.
Ο Πάλαχ πέθανε τρεις ημέρες μετά, από καθολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 85% του σώματός του. Για τον ίδιο, ήταν μια πράξη απελπισίας, με στόχο να “ταρακουνήσει” και να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες του.
Τουλάχιστον επτά νέοι ακολούθησαν το παράδειγμα του Πάλαχ. Ωστόσο, η θυσία τους έμεινε σχετικά άγνωστη, διότι η λογοκρισία του σοβιετικού καθεστώτος λειτούργησε αποτελεσματικά.
16 Ιανουαρίου 1979: Ο Σάχης του Ιράν εγκατέλειψε τη χώρα
Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί αυτοεξορίστηκε στην Αίγυπτο, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παραμονής στο θρόνο. Η ανατροπή του ήταν αποτέλεσμα της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, καθώς οι επαναστάτες θεωρούσαν τον Παχλαβί αυταρχικό, διεφθαρμένο, ανίκανο και το χειρότερο, φιλοδυτικό.
Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του Ιράν για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μετέτρεψε τη χώρα σε ένα θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Η θέση των γυναικών, που μέχρι τότε φορούσαν τα ρούχα της αρεσκείας τους, άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο.
16 Ιανουαρίου 1992: Η αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου
Η “δίκη του αιώνα” για το “βρώμικο ’89”
Δέκα μήνες μετά την έναρξη της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά και εννέα μήνες μετά το θάνατο του Μένιου Κουτσόγιωργα, το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για τους τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενους.
O Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε με οριακή πλειοψηφία (7 ψήφοι υπέρ, 6 κατά), ο Δημήτρης Τσοβόλας τιμωρήθηκε με εξαγοράσιμη ποινή 2,5 ετών, ενώ στον Γιώργο Πέτσο επιβλήθηκε δεκάμηνη ποινή κάθειρξης.
Ο Παπανδρέου κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία και παθητική δωροδοκία. Δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες και αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο.
Οι καταγγελίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έμειναν γνωστές ως “υπόθεση Πάμπερς“, γιατί βασίστηκαν στις φήμες ότι ο Κοσκωτάς έστελνε χρήματα μέσα σε κουτιά από πάνες. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη της πολιτικής σκευωρίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για “κάθαρση”.
16 Ιανουαρίου 1998: Πέθανε ο Δημήτρης Χορν
Το πρώτο συναίσθημα που ένιωσαν Λαμπέτη και Χορν ήταν η αντιπάθεια. Σύντομα, όμως, αναπτύχθηκε ένας “θυελλώδης” έρωτας. Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης είχε πει στη “Μηχανή του Χρόνου” πως, όταν οι δύο ηθοποιοί είχαν γύρισμα, προσπαθούσε να τους κρατήσει χωριστά τις νύχτες, ώστε να μην είναι εξαντλημένοι την επόμενη μέρα στη δουλειά.
“Τόσα λεφτά που πήρε αυτός να με γεράσει, δεν τα δίναμε σε έναν πλαστικό να με κάνει 20 χρόνια νεότερο;“, ήταν η ατάκα του Χορν, όταν έμαθε τη μεγάλη αμοιβή του μακιγιέρ που τον μεταμόρφωσε σε γέρο για την ταινία “Αλίμονο στους νέους“.
Μηδένισε την Αλίκη Βουγιουκλάκη στις πτυχιακές, όταν έδινε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αμφισβήτησε τις υποκριτικές ικανότητες της Ειρήνης Παππά, ζητώντας να μην πρωταγωνιστήσει στο Ηρώδειο. “Κάλπικη λίρα“, “Μια ζωή την έχουμε” και “Το κορίτσι με τα μαύρα” είναι οι ταινίες που άφησε εποχή με τις ερμηνείες του.
Δείτε παρακάτω καρέ καρέ τη μεταμόρφωση του Δημήτρη Χορν για την ταινία “Αλίμονο στους νέους“:
16 Ιανουαρίου 2006: Ανέλαβε καθήκοντα η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ
Πολιτικός από τη Λιβερία, η οποία, το Νοέμβριο του 2005, έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος αφρικανικού κράτους. Το 2011 επανεξελέγη και της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης (από κοινού με άλλες δύο γυναίκες), “για τον ειρηνικό αγώνα τους με στόχο την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών στην πλήρη συμμετοχή τους στο έργο για την οικοδόμηση της ειρήνης“.
16 Ιανουαρίου 2014: Πέθανε ο Χίρου Ονόντα
Μία από τις πιο απίστευτες ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ιάπωνας αξιωματικός του αυτοκρατορικού στρατού που συνέχισε να πολεμάει 29 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή μέχρι το 1974!
Είχε σταλεί, μαζί με άλλους τρεις φαντάρους, στη νήσο Λούμπανγκ των Φιλιππινών, έχοντας ρητές εντολές. Στάλθηκαν πολλές φορές αεροπλάνα που έριχναν φυλλάδια, στα οποία αναφερόταν ότι ο πόλεμος είχε προ πολλού τελειώσει. Ωστόσο, ο Ονόντα και οι υπόλοιποι στρατιώτες θεωρούσαν ότι ήταν κόλπο των Συμμάχων.
Ακόμη κι όταν ένας εξερευνητής τον εντόπισε μόνο του στη ζούγκλα, ο Ονόντα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι είχε καθήκον να μην εγκαταλείψει τη θέση του. Πείστηκε μόνο όταν έλαβε τη διαταγή του πρώην διοικητή του και παρέδωσε το ξίφος του. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
16 Ιανουαρίου 2022: Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα. Είχε σπουδάσει βιολί στο Ωδείο Αθηνών και υπήρξε μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έργα του εκτίθενται σε πινακοθήκες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές διαφόρων χωρών του κόσμου.
Οι φιγούρες του ποδηλάτη και του καπνιστή και τα ζωντανά χρώματα είναι τα κυριότερα γνωρίσματα των πινάκων του Φασιανού. Ασχολήθηκε, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίων, τη συγγραφή κειμένων, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Ήταν λάτρης και μελετητής της αρχαίας ελληνικής αγγειογραφίας και της βυζαντινής εικονογραφίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ