Σήμερα γιορτάζουν οι: Πάμφιλος, Παμφύλη, Παμφίλη, Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια
16 Φεβρουαρίου 1907: Γεννήθηκε ο Άγγελος Τερζάκης
“Τι σχέση έχει με την αγάπη ο έρωτας; Η αγάπη είναι αυταπάρνηση, ο έρωτας εγωισμός”
Λογοτέχνης της γενιάς του ’30, που έγραψε δεκάδες διηγήματα, δοκίμια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Το πεζογράφημά του “Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ” (1945) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αρτιότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εξίσου δημοφιλές είναι το μυθιστόρημά του “Μενεξεδένια Πολιτεία” (1937).
Ο Τερζάκης άσκησε για δύο χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε, επίσης, καθηγητής και γενικός διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν ένας από τους πολλούς διανοούμενους που πήραν μέρος στο Έπος του ’40. Ο γιος του, Δημήτρης είχε πει:
“Η πρώτη εικόνα από τον πατέρα μου ήταν τρομερή. Εγώ ήμουν 2,5 ετών τότε. Μπαίνει μέσα ένας αγριάνθρωπος με μακριά γενειάδα, κουρελιασμένη στολή στρατιώτη που με κοίταζε. Έβλεπα ότι ήθελε να με αγκαλιάσει, αλλά δεν με αγκάλιαζε, γιατί ήταν γεμάτος από ψείρες. Είχε μόλις γυρίσει από την Αλβανία“.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του αφιερώματος της “Μηχανής του Χρόνου” στους ανθρώπους του πνεύματος που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου:
16 Φεβρουαρίου 1912: Πέθανε ο Αλέξιος Στριφτόμπολας
Πολιτικός με καταγωγή από την Πάτρα. Έβαλε υποψηφιότητα για τη δημαρχία το 1899, εξελέγη βουλευτής το 1905 και έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός πολιτικός που φορούσε φουστανέλα σε όλη του τη ζωή, αρνούμενος πεισματικά να βάλει κοστούμι και παντελόνι. Ήταν πιστός στον βασιλιά Όθωνα και τον ακολούθησε στην εξορία, μετά την εκθρόνισή του τον Οκτώβριο του 1862.
16 Φεβρουαρίου 1937: Κατοχυρώθηκε η πατέντα του νάιλον
Εφευρέτης της συνθετικής ύλης ήταν ο Αμερικανός χημικός, Γουάλας Χιουμ Καράδερς. Όταν κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την επινόησή του, δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας DuPont. Δύο μήνες μετά, όμως, αυτοκτόνησε πίνοντας χυμό λεμονιού με υδροκυάνιο.
Το νάιλον έφερε επανάσταση στο χώρο της μόδας και γενικότερα στον τρόπο ζωής. Χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο γυναικείο φύλο και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία. Διαφημίστηκε με το σλόγκαν «Ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστός αράχνης».
Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία του νάιλον, καθώς επίσης και τις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του, κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
16 Φεβρουαρίου 1942: Ιδρύθηκε ο Ε.Λ.Α.Σ.
Ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ.) και η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.
Από 12.000 αντάρτες το Μάρτιο του 1943, ο Ε.Λ.Α.Σ. έφτασε να αριθμεί 50.000 μαχητές το Σεπτέμβριο του 1944. Η τριανδρία του Ε.Λ.Α.Σ. ήταν ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Σαράφης και ο Ανδρέας Τζήμας.
16 Φεβρουαρίου 1943: Η Σφαγή στο Δομένικο
Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου την περίοδο της Κατοχής. Η ιταλική μεραρχία Πινερόλο έκαψε το χωριό Δομένικο στη Λάρισα και εκτέλεσε 150 αμάχους. Ήταν τα αντίποινα για τον θάνατο 9 Ιταλών στρατιωτών από ενέδρα ανταρτών.
Οι κατακτητές συνεργάστηκαν με τη λεγόμενη “Ρωμαϊκή Λεγεώνα“. Μέλος της ήταν ο διορισμένος πρόεδρος του Δομένικου, Νίκος Χώτος, ο οποίος παρέδωσε στους εκτελεστές λίστα με ονόματα συγχωριανών του.
Όταν οι Ιταλοί ολοκλήρωσαν τη σφαγή, έφυγαν προς τον Τύρναβο και στο δρόμο συνέχισαν να πυροβολούν όποιον συναντούσαν.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη Σφαγή στο Δομένικο της Λάρισας:
16 Φεβρουαρίου 1964: Ο θρίαμβος της Ενώσεως Κέντρου στις εθνικές εκλογές
Ήταν οι τελευταίες κάλπες πριν την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών, στις 21 Απριλίου 1967. Η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου αναδείχθηκε νικήτρια με ποσοστό 52,7% και κέρδισε 171 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου.
Ο συνασπισμός της ΕΡΕ του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Κόμματος Προοδευτικών του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη περιορίστηκε στο 35,3% των ψήφων (107 έδρες), ενώ η ΕΔΑ με επικεφαλής τον Ιωάννη Πασαλίδη κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 11,8% (22 έδρες).
16 Φεβρουαρίου 1968: Εκτελέστηκε ο Αριστείδης Παγκρατίδης
Ο “δράκος του Σέιχ Σου”;
Κατηγορήθηκε για δολοφονίες στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης το 1959. Συνελήφθη το Δεκέμβριο του 1963, μετά από απόπειρα βιασμού σε ορφανοτροφείο. Ομολόγησε, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, ανακάλεσε, ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις.
Τον Φεβρουάριο του 1966, ο Παγκρατίδης καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον και δύο χρόνια μετά, εκτελέστηκε από απόσπασμα της Χωροφυλακής στο μέρος, όπου φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματά του. Ήταν 27 ετών.
Κατά την τελευταία του εξομολόγηση, παραδέχθηκε ότι πουλούσε το κορμί του σε άνδρες και έκλεβε, αλλά με δάκρυα στα μάτια, επέμενε ότι δεν ήταν φονιάς. Τα τελευταία του λόγια ήταν: “Μανούλα μου, είμαι αθώος!“.
Εξαρχής διατυπώθηκαν αμφιβολίες για την ενοχή του και μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός “δράκος” ήταν άλλος. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η υπόθεση Παγκρατίδη ήταν μια τεράστια και καθόλου αθώα, δικαστική πλάνη.
Η εκτέλεση του Παγκρατίδη, που έπεσε φωνάζοντας “δεν είμαι ο δράκος του Σέιχ Σου”
16 Φεβρουαρίου 1979: Γεννήθηκε ο Βαλεντίνο Ρόσι
O “βασιλιάς του MotoGP”
Ιταλός μοτοσικλετιστής, που αναδείχθηκε εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο MotoGP και θεωρείται ο κορυφαίος αναβάτης στην ιστορία του αθλήματος. Ο πατέρας του τον μύησε στους αγώνες ταχύτητας και αρχικά οδηγούσε καρτ, γιατί η μητέρα του φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα.
Σε όλους τους αγώνες του, ο Ρόσι έτρεχε με τον αριθμό 46, προς τιμήν του πατέρα του, ο οποίος έτρεχε με το ίδιο νούμερο. Για τελευταία φορά έτρεξε στις 14 Νοεμβρίου 2021, στο Γκραν Πρι της Βαλένθια.
16 Φεβρουαρίου 1985: Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου
Ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σορολόπης.
Η μαρτυρία, το βίωμα, η εξομολόγηση και η υπαρξιακή αγωνία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γραφής του. Έδειξε ενδιαφέρον για τη λαογραφία και το δημοτικό τραγούδι, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος και συνεργάστηκε με το μαθητικό περιοδικό “Ελεύθερη Γενιά“.
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών, από νοσοκομειακή λοίμωξη ύστερα από εγχείρηση στον προστάτη. “Για ένα φιλότιμο” (1964), “Η σαρκοφάγος” (1971), “Το δικό μας αίμα” (1978) και “Πολλαπλά κατάγματα” (1981) είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.
16 Φεβρουαρίου 2019: Πέθανε ο Μπρούνο Γκαντς
Ο “Χίτλερ” που έγινε διαχρονικό viral
Ελβετός ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το ρόλο του Αδόλφου Χίτλερ στο πολεμικό δράμα “Πτώση” (2004). Η σκηνή όπου ο Γκαντς ως Χίτλερ εξοργίζεται, επειδή οι διαταγές του δεν εκτελέστηκαν, έγινε τόσο δημοφιλής που δημοσιεύτηκαν χιλιάδες παρωδίες της στο Διαδίκτυο.
Άλλες ταινίες, στις οποίες ο Μπρούνο Γκαντς πρωταγωνίστησε είναι: “Ένας Αμερικανός Φίλος” (1977), “Φτερά του Έρωτα” (1987) και “Μια αιωνιότητα και μία ημέρα” (1988), σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Βέρνερ Χέρτζογκ και ο Βιμ Βέντερς.
Δείτε τη διάσημη σκηνή της “Πτώσης” με τον έξω φρενών Χίτλερ στο παρακάτω βίντεο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ