10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Δεκεμβρίου. Νίκος Σαμψών, Κώστας Βάρναλης και Τζέιν Όστεν

Σήμερα γιορτάζουν οι Θεοφανώ και Μόδεστος.

16 Δεκέμβριου 1770: Γεννήθηκε ο Λούντβιχ φαν Μπετόβεν

Η Έβδομη Συμφωνία  συντέθηκε το 1811-1812 και παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε φιλανθρωπική συναυλία για τους τραυματισμένους στρατιώτες στη μάχη του Χάναου. Ήταν ίσως η καλύτερη παράσταση του Γερμανού συνθέτη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ήταν τα πιο δημιουργικά, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο δυστυχισμένα. Έχοντας χάσει την ακοή του, συνέθεσε τα γνωστότερα κομμάτια του, τα οποία σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κλασικής μουσικής παιδείας.

Ήταν ένας ιδιότροπος άνθρωπος. Το πρωινό του ήταν ο καφές. Θεωρούσε ότι για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται εξήντα κόκκοι καφέ και συχνά τους μετρούσε έναν έναν για να πετύχει την δόση με ακρίβεια.

Οι ιδιοτροπίες του Μπετόβεν. Φορούσε βρώμικα και σχισμένα ρούχα, αλλά έκανε μπάνιο συνέχεια. Τον έδιωξαν από 40 σπίτια γιατί ήταν ανυπόφορος νοικάρης

16 Δεκεμβρίου 1775: Γεννήθηκε η Τζέιν Όστεν

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Περηφάνεια και Προκατάληψη» ανήκε σε μια μεσοαστική οικογένεια με επτά αδέλφια και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε διάφορα σπίτια της αγγλικής επαρχίας.

Η ζωή της ήταν σχετικά ήσυχη, δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και είχε πολλές ρομαντικές σχέσεις. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, υπέφερε από ασθένεια, πιθανότατα από τον νόσο του Άντεν, και πέθανε το 1817 σε ηλικία μόλις 41 ετών. Παρά τη δημοτικότητά της σήμερα, η Όστιν παρέμεινε ανώνυμη για μεγάλο μέρος της ζωής της.

Η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που έσπασε όλα τα ταμπού. Τα έργα της έγιναν ταινίες, δεν παντρεύτηκε ποτέ και ο θάνατός της παραμένει μυστήριο

16 Δεκεμβρίου 1821: Δολοφονήθηκε ο Αντώνης Οικονόμου

Υπήρξε υδραίος αγωνιστής και ηγέτης του νησιού κατά την Αγώνα του 1821. Μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει την υποστήριξη των προκρίτων της Ύδρας για την Επανάσταση, ο Οικονόμου ανέλαβε την εξουσία στο νησί με την υποστήριξη των ναυτών και μικροκαραβοκύρηδων, αλλά η πολιτική του δράση δημιούργησε αντιπαραθέσεις.

Οι αυστηρούς κανόνες και η απαγόρευση της πειρατείας που επέβαλλε, προκάλεσε την αντίθεση των προεστών. Μετά από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας στην Ύδρα, ο Οικονόμου φυγαδεύτηκε και δραπέτευσε από τη φυλακή.

Πηγή: Wikipedia

Όταν επιχείρησε να επιστρέψει στο Άργος, οι υδραίοι πρόκριτοι, με την υποστήριξη του Δημήτριου Υψηλάντη, οργάνωσαν την εξόντωσή του.

Ο Κολοκοτρώνης, αν και προσπάθησε να σώσει τον Οικονόμου, απέτυχε να αποτρέψει τη δολοφονία του. Οι άνδρες του Λόντου τον συνάντησαν κοντά στο Άργος, του επιτέθηκαν και τον σκότωσαν.

16 Δεκεμβρίου 1859: Πέθανε ο παραμυθάς Βίλχελμ Καρλ Γκριμ

Αν και ξεκίνησε σπουδές νομικής, η αγάπη του για τη γλώσσα και τη λαογραφία τον οδήγησε στην καταγραφή παραμυθιών που είχαν περάσει από στόμα σε στόμα.

Μαζί με τον αδελφό του Γιάκομπ, τα «Παραμύθια των αδελφών Γκριμ» έγιναν θρύλος, αλλά η ζωή τους δεν ήταν πάντα εύκολη.  Ο Βίλχελμ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη βασιλική αυλή, όταν του ζητήθηκε. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και παρέμεινε βαθιά προσηλωμένος στη δουλειά του.

Ένα παραμύθι με δολοφονίες και κανιβαλισμό, από την εποχή του μεγάλου Λιμού στην Ευρώπη. Οι ειδικοί λένε ότι ίσως πρόκειται για αληθινή ιστορία αντιζηλίας

16 Δεκεμβρίου 1917: Γεννήθηκε ο Άρθουρ Κλαρκ

Το όνομά του είναι συνώνυμο με την επιστημονική φαντασία, αν και δεν θεωρούσε τα έργα του φαντασία, αλλά φουτουριστικές προβλέψεις.

Η αγάπη του για τη διαστημική επιστήμη τον οδήγησε να προβλέψει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες και το διαστημικό ασανσέρ, το οποίο περιέγραψε στο βιβλίο του «Οι πηγές του παραδείσου».

Επιπλέον, προέβλεψε τις online τραπεζικές υπηρεσίες και τις διαδικτυακές αγορές. Ενώ οι υπολογιστές ήταν τεράστιοι, πίστευε ότι θα γίνονταν μικροσκοπικοί και ευρέως διαδεδομένοι σε κάθε σπίτι. Οι προβλέψεις του αποδείχτηκαν εκπληκτικά ακριβείς.

Οι προβλέψεις του Άρθουρ Κλαρκ, που είχε γράψει την «Οδύσσεια του διαστήματος». Η εμμονή του κορυφαίου συγγραφέα με το διάστημα και η πεποίθησή του ότι η Γη θα σωθεί μονο αν κατοικήσει τον Άρη

16 Δεκεμβρίου 1935: Γεννήθηκε ο Νίκος Σαμψών

Ο “εκτελεστής” της ΕΟΚΑ και δημοσιογράφος. Ήταν ο τρόμος των Βρετανών και τον αποκαλούσαν «ο άτρωτος», επειδή γλίτωνε συνεχώς. Παρότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’, μετά το πραξικόπημα, που τον ανέτρεψε στις 15 Ιουλίου 1974, ο Σαμψών, διορίστηκε πρόεδρος της Κύπρου.

Είχε προ πολλού αναπτύξει στενές επαφές με στελέχη της Χούντας των Αθηνών, πράκτορες της ΚΥΠ και Ελλαδίτες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην Κύπρο.

Επειδή αποδέχθηκε το διορισμό του από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις, ο Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 σε εικοσαετή φυλάκιση. Εξέτισε μικρό μέρος της ποινής και πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 66 ετών.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και τα πεπραγμένα του Νικόλαου Σαμψών στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Νίκος Σαμψών, ο εκτελεστής της ΕΟΚΑ που δολοφόνησε και τη δημοκρατία. Ήταν ο τρόμος των Βρετανών και τον αποκαλούσαν ο «άτρωτος» επειδή γλίτωνε συνεχώς. Στο τέλος πρόδωσε τον Μακάριο και συνεργάστηκε με την χούντα

16 Δεκεμβρίου 1947: Γεννήθηκε ο Βίνσεντ Μάθιους

Αμερικανός πρώην δρομέας, νικητής δύο χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και 1972. Το 1968, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×400 μέτρα σκυταλοδρομίας με την ομάδα του.  Το 2011, εισήχθη στο Hall of Fame στίβου των Η.Π.Α.

16 Δεκεμβρίου 1965: Πέθανε ο Ουίλλιαμ Σόμερσετ Μωμ

Άγγλος συγγραφέας, γνωστός για τα θεατρικά και μυθιστορήματά του. Δημιούργησε δημοφιλή έργα όπως «Ανθρώπινη Δουλεία» και «Στην κόψη του ξυραφιού». Παρά την επιτυχία του, δεν κέρδισε την πλήρη αναγνώριση των κριτικών. Σατίριζε τα ήθη της ανώτερης τάξης και τις σχέσεις των φύλων.

16 Δεκεμβρίου 1974: Πέθανε ο Κώστας Βάρναλης

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Μπουμπούς. Το επίθετο Βάρναλης προήλθε από τη βουλγαρική πόλη Βάρνα, από την οποία καταγόταν ο πατέρας του. Ήταν υποστηρικτής της δημοτικής και δούλεψε ως δάσκαλος.

Λόγω της αριστερής ιδεολογίας του, διώχθηκε, έχασε τη δουλειά του και εξορίστηκε. Αποκλείστηκε από τη δημόσια εκπαίδευση και αναγκάστηκε να βιοποριστεί ως δημοσιογράφος. Το ποίημά του “Η μπαλάντα του Κυρ Μέντιου”, με το θρυλικό στίχο “Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο”, έγινε δημοφιλές χάρη στη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

“Αν στέκεις πάντα δίβουλος και πάντα σου σκυμμένος…”. Το ποίημα παρωδία του Βάρναλη στο περίφημο ποίημα “Αν” του ευγενή Κήπλινγκ. Παρώδησε ακόμη τον Καβάφη και τον Ζ. Παπαντωνίου για να αναδείξει τις ταξικές διαφορές

16 Δεκεμβρίου 2023: Πέθανε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, όπως «Έγκλημα και Τιμωρία» και «Ο θάνατος του εμποράκου», καθώς και σε ταινίες όπως «Ξύπνα Βασίλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Στην τηλεόραση έγινε γνωστός με τη σειρά Εκείνος κι εκείνος.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr