10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Απριλίου. Σταύρος Νιάρχος, Τσάρλι Τσάπλιν και δίκη Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Απριλίου. Σταύρος Νιάρχος, Τσάρλι Τσάπλιν και δίκη Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα

Σήμερα γιορτάζουν οι Γαληνός, Γαλήνη, Νίκη, Καλλίς και Χιονία.

16 Απριλίου 1828: Πέθανε ο Φρανθίσκο Γκόγια

Εμβληματικός ζωγράφος, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες στην ιστορία της Ισπανίας.

Τον είχε προσλάβει η βασιλική αυλή και το 1799 πήρε τον τίτλο του «Πρώτου Ζωγράφου της Αίθουσας του Βασιλιά». Αμειβόταν με 50.000 ρεάλια το χρόνο.

Αν και ήταν φημισμένος καλλιτέχνης στην Ισπανία, η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μετά θάνατον.

Ένας από τους πιο γνωστούς του πίνακες είναι «Η 3η Μαΐου 1808». Αναφέρεται στο ποίημα Μαχαίρι του Καββαδία:

Θυμάμαι ως τώρα να ‘τανε το γέρο παλαιοπώληΌπου έμοιαζε με μια παλιά ελαιογραφία του Γκόγια

O πίνακας «Η 3η Μαΐου 1808» Πηγή: Wikipedia

“Γυμνή Μάχα”. Ο γυμνός πίνακας του Γκόγια με την “κατώτερη” γυναίκα προκάλεσε την οργή της Ιεράς Εξέτασης. Ποιο ήταν το μυστηριώδες μοντέλο και ο έρωτας του ζωγράφου για τη γοητευτική Δούκισσα

16 Απριλίου 1834: Ξεκίνησε η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο

Τον Απρίλιο του 1834, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγήθηκαν σε δίκη, κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία και υποκίνηση συνωμοσίας εναντίον του Όθωνα.

Οι δικαστές Αναστάσιος Πολυζωίδης και Γεώργιος Τερτσέτης αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση της ενοχής τους, επειδή εκτίμησαν ότι τα στοιχεία ήταν χαλκευμένα. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο αλλά όταν ο βασιλιάς ενηλικιώθηκε τους έδωσε αμνηστία.

«Μ’ έβαλαν έξι μήνες μυστική φυλακή, χωρίς να δω άνθρωπο εκτός του δεσμοφύλακα. Δεν ήξερα τι γίνεται για έξι μήνες, ούτε ποιος ζει, ούτε ποιος πέθανε, ούτε ποιόν [άλλον] έχουν στη φυλακή. Για τρεις μέρες δεν ήξερα πως υπάρχω, μου φαινόταν σαν όνειρο. Ρωτούσα τον εαυτό μου αν ήμουν εγώ ο ίδιος ή άλλος κανένας. Δεν ήξερα γιατί μ’ έχουν κλεισμένο. Με τον καιρό μου πέρασε απ’ το νου, πως ίσως η Κυβέρνηση, βλέποντας την υπόληψη που ’χε ο λαός προς εμένα, με φυλάκισε για να μου κόψει την επιρροή. Ποτέ δεν πίστεψα πως θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες.», είχε γράψει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του.

Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο από τους Βαυαρούς και η άρνηση Τερτσέτη και Πολυζωίδη να υπογράψουν την ετυμηγορία. Η ευγνωμοσύνη του λαού στο τελευταίο αντίο

16 Απριλίου 1888: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Δώριζας

«Ασημένιος» στους Ολυμπιακούς Αγώνες  του 1908

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο ο Δώριζας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό, εφαρμόζοντας  διαφορετική τεχνική ρίψης του ακοντίου από τους περισσότερους αθλητές.

Σύμφωνα με τον  Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) «στον ελεύθερο ακοντισμό ο Μιχάλης Δώριζας στήριζε το πίσω μέρος του ακοντίου στην άκρη του δείκτη του και ακολούθως με αυτό εφάρμοζε τη δύναμή του στο ακόντιο πραγματοποιώντας τη ρίψη. Επιτρεπόταν παράλληλα οι αθλητές να χρησιμοποιήσουν όποια λαβή ήθελαν. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν τη λαβή από τη μέση».

Ο Μιχάλης Δώριζας, κρατώντας το ακόντιο με την ξεχωριστή του τεχνική. Πηγή: Wikipedia

16 Απριλίου 1889: Γεννήθηκε ο Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Σαρλό του κινηματογράφου

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έλαμψε τις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ.

Το 1915, πήρε μέρος σε διαγωνισμό με σωσίες του στο Σαν Φρανσίσκο και έχασε. Δεν πέρασε ούτε καν στους φιναλίστ!

Υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίσθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time».

Ο Χίτλερ είχε δει τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στον «Μεγάλο Δικτάτορα», που μιλούσε για ανθρωπιά και αντίσταση.

Αφού την απόλαυσε, απαγόρευσε την προβολή της.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύτηκε τρεις φορές ανήλικες κοπέλες, είχε επεισοδιακά διαζύγια με παχυλές αποζημιώσεις. Βρήκε γαλήνη στον γάμο με την 17χρονη κόρη του Ευγένιου Ο’Νιλ

16 Απριλίου 1896: Γεννήθηκε ο Τριστάν Τζαρά

Ο «πατέρας» του ντανταϊσμού

«Για να φτιάξεις ένα ντανταϊστικό ποίημα, παίρνεις μια εφημερίδα, ένα ψαλίδι, επιλέγεις από μια εφημερίδα κάποιο άρθρο στο μέγεθος του ποιήματος που πρόκειται να παρουσιάσεις. Κόβεις το άρθρο. Ύστερα κόβεις προσεκτικά καθεμιά από τις λέξεις και τις βάζεις σε μια σακούλα. Τις ανακατεύεις καλά. Ύστερα βγάζεις τα αποκόμματα το ένα μετά το άλλο και τα τοποθετείς με τη σειρά που βγαίνουν. Έτοιμο το ποίημά σου και είναι κάτι από σένα», είχε πει.

O ντανταϊσμός αναπτύχθηκε ως αντίδραση στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας το παράδοξο και το άλογο. Γι’ αυτό άλλωστε και τα ποιήματα που ανήκουν στο κίνημα δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα!

16 Απριλίου 1921: Γεννήθηκε ο Πίτερ Ουστίνοφ

Ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Έγινε γνωστός για το ρόλο του Lentulus Batiatus στην ταινία «Σπάρτακος» (1960), για τον οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Το 1969, εγκατέλειψε την υποκριτική και διετέλεσε πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF μέχρι τον θάνατό του.

16 Απριλίου 1924: Γεννήθηκε ο Χένρυ Μαντσίνι

Συνθέτης, ο οποίος δημιούργησε κομμάτια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Κέρδισε 4 Όσκαρ, 1 Χρυσή Σφαίρα και 20 Γκράμμυ. Συνέθεσε μουσική για τα έργα «Ο Ροζ Πάνθηρας», «Πρόγευμα στο Τίφανις» και «Πίτερ Γκαν».

16 Απριλίου 1940: Γεννήθηκε ο Φώτης Καφάτος

Βιολόγος, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της μοριακής βιολογίας στην Ελλάδα. Υπήρξε καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ασχολήθηκε με το ανασυνδυασμένο DNA, μια πρωτοποριακή μέθοδο που δημιουργεί τεχνητό μόριο γενετικού υλικού από το συνδυασμό τουλάχιστον δύο γονιδίων διαφορετικών βιολογικών οργανισμών.

16 Απριλίου 1940: Γεννήθηκε η Βασιλομήτωρ Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ της Αγγλίας, χαρακτηρίστηκε ως η μακροβιότερη βασίλισσα στον κόσμο. Βασίλεψε για 52 έτη, από το 1972 έως το 2024. Ήταν η πρώτη βασίλισσα στην ιστορία της Δανίας μετά από 560 χρόνια!

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα καθήκοντά της, λόγω προβλημάτων υγείας. Νέος βασιλιάς της χώρας στέφθηκε ο γιος της, Φρειδερίκος Ι΄

16 Απριλίου 1996: Πέθανε ο Σταύρος Νιάρχος

Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος.

Μέχρι τα 30 του χρόνια o Σταύρος Νιάρχος ήταν ήδη εκατομμυριούχος, καθώς όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, «κανένας δεν υπήρξε τόσο καπάτσος ή τόσο τυχερός, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις την κατάλληλη ώρα, όσο ο Σταύρος Νιάρχος».

Παντρεύτηκε πέντε γυναίκες, δύο από τις οποίες ήταν αδερφές!

Όταν πέθανε, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι πέντε γάμοι του Σταύρου Νιάρχου και η κόντρα του με τον Αριστοτέλη Ωνάση για την Τίνα Λιβανού. Ο γάμος του με την κόρη του Χένρι Φορντ

16 Απριλίου 2008: Πέθανε ο Έντουαρντ Λόρεντ

«Χάος: Όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον».

Αμερικανός μετεωρολόγος που ανέπτυξε τη θεωρία του χάους. Σύμφωνα με αυτή, μικρές αλλαγές που συμβαίνουν στο παρόν, μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια αλλαγή της ιστορίας. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι συναντιούνται μέσα στο βαγόνι του μετρό, γνωρίζονται και ερωτεύονται. Αν ο ένας από τους δύο πάρει αμάξι, η συνάντηση δε θα συμβεί ποτέ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.