15 Οκτωβρίου 533. Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισήλθε θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα
Ο βυζαντινός στόλος απέπλευσε στις 21 Ιουνίου 533 κι έφθασε στη Σικελία στα μέσα του Αυγούστου. Εκεί πληροφορήθηκε ότι οι Βάνδαλοι ήταν ανίδεοι και πλήρως απροετοίμαστοι για τη βυζαντινή εκστρατεία εναντίον τους, Επιπλέον ένα τμήμα της δύναμής τους έλειπε σε επιχειρήσεις εναντίον της επαναστατημένης Σαρδηνίας, πράγμα για το οποίο είχε φροντίσει ο Ιουστινιανός.
Αποβιβάστηκαν σε μια απόμερη ακτή, περί τα 200 χλμ από την Καρχηδόνα, καθώς ο Βελισάριος έκρινε ότι μια απόβαση κοντά στη βανδαλική πρωτεύουσα ήταν πολύ επικίνδυνη. Πράγματι, η βυζαντινή δύναμη ανασυντάχθηκε, κατασκεύασε στρατόπεδο, ξεκουράστηκε λίγες μέρες και ξεκίνησε για την Καρχηδόνα ανενόχλητη βαδίζοντας κοντά στην ακτή.
Ο Βάνδαλος βασιλιάς Γελίμερος αιφνιδιάστηκε από την είδηση της εισβολής. Η έλλειψη συντονισμού των στρατιωτών του σε συνδυασμό με την ψυχραιμία και ετοιμότητα του Βυζαντινού στρατηγού, χάρισε στον τελευταίο μια συντριπτική νίκη στη μάχη του Δέκιμον.
Ο Γελίμερος με τα υπολείμματα του στρατού του τράπηκε σε φυγή προς τα δυτικά, ενώ ο Βελισάριος εισήλθε θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα δύο μέρες αργότερα.
15 Οκτωβρίου 1837. Ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Έχει σκοπό την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και είναι η πρώτη ιστορικά ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 1837 και το 1930, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, έγινε αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το ασκληπιείο Κω είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση και θέα στη θάλασσα και τις μικρασιάτικες ακτές. Αποτελεί το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μνημείο του νησιού, αλλά και ένα από τα πιο φημισμένα ασκληπιεία της αρχαιότητας. Στους αρχαίους χρόνους αποτελούσε χώρο λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρο θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της ιατρικής. Εκεί δίδαξε ο Ιπποκράτης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιατρικής κατά την αρχαιότητα, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος στον χώρο του Ασκληπιείου.Η ανακάλυψη του ασκληπιείου έγινε το από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Χέρζογκ και τον Κείο ιστοριοδίφη Ιάκωβο Ζαρράφτη, ο οποίος μάλιστα υπολόγισε και υπέδειξε την ορθή θέση του ιερού. Αφορμή για να να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για την ανεύρεσή του ήταν ο τέταρτος μίμος του Ηρώνδα «Γυναίκες με τάματα και θυσίες στο Ασκληπιείο», στον οποίο ο συγγραφέας αφήνει να φανούν ο θαυμασμός και η λατρεία του προς την Κω, αλλά και περιγράφει τις εικόνες και τα αγάλματα από το ασκληπιείο.Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους Λουτσιάνο Λαουρέντζι το 1930 και Λουίτζι Μορικόνε (1937-38), μαζί με εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλά αντικείμενα από τις ανασκαφές φυγαδεύτηκαν στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.
15 Οκτωβρίου 1940. Η πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν
“Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” είναι αμερικανική πολιτική κωμική ταινία, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Τσάρλι Τσάπλιν, που επίσης πρωταγωνιστεί. Αν και οι περισσότερες ταινίες του ήταν βουβές, αυτή η ταινία ήταν η πρώτη του ομιλούσα. Η ταινία του Τσάπλιν, κάνει κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού, σατιρίζοντας, τόσο τον Αδόλφο Χίτλερ, όσο και τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Η ταινία έγινε η πιο επιτυχημένη του εμπορικά. Οι κριτικοί την έχουν σε μεγάλη υπόληψη, και τη θεωρούν άκρως σημαντική για την τέχνη της σάτιρας. “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”, υπήρξε υποψήφιος για πέντε Όσκαρ: Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής.
Στην αυτοβιογραφία του ο Τσάρλι Τσάπλιν, το 1964, είπε, πως αν γνώριζε τις άθλιες καταστάσεις που επικρατούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ίσως να μην είχε κάνει ποτέ τη συγκεκριμένη ταινία.
15 Οκτωβρίου 1940. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφάσισε επίθεση εναντίον της Ελλάδας
Στις 15 Οκτωβρίου 1940 ο Μουσολίνι και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να επιτεθούν στην Ελλάδα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι παρουσίασε στον Μεταξά τελεσίγραφο τρίωρης διάρκειας με το οποίο απαιτούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων προκειμένου να καταλάβουν μη καθορισμένα στρατηγικά σημεία εντός της Ελληνικής επικράτειας. Ο Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο, όμως προτού ακόμα εκπνεύσει ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα από την Αλβανία.
15 Οκτωβρίου 1962. Ξέσπασε η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας
Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας ήταν μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών τον Οκτώβριο του 1962, μεταξύ των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα.
Η ιστορική της σημασία έγκειται στο γεγονός πως έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αιτία της κρίσης αποτέλεσε η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, στον Κόλπο των Χοίρων, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορήθηκε την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.
15 Οκτωβρίου 1969. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ελληνικό έδαφος
Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ελληνικό έδαφος έγινε από το Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, με περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
Ήταν ο αγώνας Ελλάδα- Ελβετία (4-1), για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού.
Τα γκολ της Εθνικής μας είχαν πετύχει οι Κούδας (32′), Μποτίνος (39′ και 49′) και Σιδέρης (42′), ενώ για την Ελβετία το γκολ της τιμής έβαλε ο Κούντελι (77′).
Για την ιστορία, η Εθνική μας δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ, καθώς τερμάτισε δεύτερη, με έναν βαθμό λιγότερο από την πρωτοπόρο του ομίλου, Ρουμανία
15 Οκτωβρίου 1990. Εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων ο Αντώνης Τρίτσης
Με ποσοστό 50,12%, ο Αντώνης Τρίτσης εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Η Μελίνα Μερκούρη έλαβε το 45,93% των ψήφων Όταν τον Ιούλιο του 1990, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, με επιστολή στις ηγεσίες όλων των κομμάτων ζήτησε τη στήριξή τους. Τελικά, μόνο η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά.
Στις 10 Οκτωβρίου παραβρέθηκε σε εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου, όπου ανέλυσε εις βάθος το πρόγραμμά και τις προτάσεις του για την Αθήνα. Η Μελίνα Μερκούρη ως αντίπαλη υποψήφιος υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που είχε προσκληθεί και από τον Τρίτση προσωπικά, επέλεξε να μην παρευρεθεί. Η απουσία της Μερκούρη από την συγκεκριμένη εκπομπή χρεώθηκε στην ήττα της.
15 Οκτωβρίου 1999. Το Νόμπελ Ειρήνης στην εθελοντική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, ως μια ανεξάρτητη οργάνωση που θα παρείχε φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας φυσικών καταστροφών ή ένοπλων συγκρούσεων.
Η ομάδα αυτή πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι είχαν δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερέβαιναν τα όποια σύνορα.
15 Οκτωβρίου 1999. Βρέθηκε στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ
Μέσα σε ένα λησμονημένο χαρτοφύλακα του Όσκαρ Σίντλερ στη Γερμανία, βρέθηκε η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα. Η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ, ήταν αυτή που έδωσε τον τίτλο στην πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα
Η λίστα συντάχθηκε στην Κρακοβία το 1944 από τον Εβραίο λογιστή του Όσκαρ Σίντλερ, Γιτζάκ Στερν. Η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ, η αυθεντικότητα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητη, ανακαλύφθηκε στην πόλη Χίλντεσχάιμ από ένα αντρόγυνο καθαριστών που νοικοκύρευαν ένα σπίτι όπου είχε διαμείνει ο Όσκαρ Σίντλερ.
Ο χαρτοφύλακας βρέθηκε τελικά στο δωμάτιο που χρησιμοποιήθηκε από την τελευταία από τις φιλενάδες του Σίντλερ. Αυτή η γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 1984, χωρίς να διασφαλίσει τον χαρτοφύλακα. Τα έγγραφα βρέθηκαν τελικά με τον θάνατο και του συζύγου της γυναίκας αυτής, οπότε άρχισε ο συστηματικός καθαρισμός του σπιτιού στο οποίο διέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
- Νότια Αφρική. H κυβέρνηση «παγίδευσε» 4.000 εργάτες σε παράνομο ορυχείο. Χωρίς νερό και τροφή μέχρι να τους συλλάβουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ