15 Μαΐου 1911: Παραδόθηκε στην Ελλάδα το «Θωρηκτό Αβέρωφ»
Το πλοίο-θρύλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αλλά το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό δεν το αξιοποίησε ποτέ. Το διεκδίκησαν και οι Τούρκοι, αλλά επειδή δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα είχε λεφτά, κοιτούσαν και άλλες αγορές.
Με τη γενναία δωρεά του Γεώργιου Αβέρωφ αγοράστηκε το 1909. Κόστισε πάνω από 20 εκατομμύρια ελληνικές δραχμές. Το 1/3 του ποσού κατέβαλε ο Μετσοβίτης ευεργέτης.
Η Τουρκία έδινε παραπάνω χρήματα χωρίς να γνωρίζει καν την τιμή πώλησης. Οι Ιταλοί είπαν “όχι” στην αντιπροσφορά.
Στους Βαλκανικούς Πολέμους, η δράση του, υπό την ηγεσία του Παύλου Κουντουριώτη, έκανε τους Τούρκους να το αποκαλούν «Σεϊτάν Παπόρ», δηλαδή το «Βαπόρι του Σατανά». Όταν το έβλεπαν τουρκικά πλοία, συνήθως έφευγαν ή βυθίζονταν.
Το «Αβέρωφ» παροπλίστηκε το 1952 και σήμερα βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, όπου λειτουργεί ως πλωτό ναυτικό μουσείο.
15 Μαΐου 1928: Προβλήθηκε για πρώτη φορά ο Μίκι Μάους
Το πιο αγαπητό ποντίκι του κόσμου
Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους, ήταν το εξάλεπτο βουβό φιλμ «The Plane Crazy».
Προσπαθεί να κατασκευάσει ένα αεροπλάνο, αλλά η αγωνία του είναι να τον φιλήσει η Μίνι και το αεροπλάνο διαλύεται στον αέρα.
Ο πρώτος άνθρωπος που χάρισε τη φωνή του στο Μίκι ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και, αρχικά, τον ονόμασε Μόρτιμερ.
Στις πρώτες ταινίες, ο Μίκι ήταν σκανταλιάρης και ενίοτε κακός. Αργότερα έγινε το έξυπνο και καλό παιδί και, με τα χρόνια, κατέστη το πιο αναγνωρίσιμο καρτούν παγκοσμίως.
«Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε ποτέ ένα πράγμα: ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι», είχε πει ο Ντίσνεϊ.
15 Μαΐου 1773: Γεννήθηκε ο Κλέμενς Φον Μέτερνιχ
Ο ορκισμένος εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης
Παντοδύναμος Aυστριακός διπλωμάτης και καγκελάριος που εμπνεύστηκε την Ιερά Συμμαχία και αντιτάχθηκε στον Αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, για να μη διαταραχθεί η ευρωπαϊκή τάξη μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
Στη χώρα του ακολούθησε παρόμοια πολιτική, ασκώντας λογοκρισία και χρησιμοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο κατασκόπων για την καταστολή εξεγέρσεων.
Ο μόνος που τόλμησε να έρθει σε σύγκρουση με τον Μέτερνιχ ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε τους επαναστατημένους Έλληνες και προκάλεσε την οργή και το μίσος του Αυστριακού διπλωμάτη.
Ο Μέτερνιχ είχε πολλές ερωμένες και εξώγαμα παιδιά. Το κίνημα του 1848 τον οδήγησε στην εξορία. Έμεινε την κορυφή της χώρας του τρεις δεκαετίες και πέθανε στα 86 του χρόνια. Για την εποχή, ήταν “Μαθουσάλας”.
15 Μαΐου 2010: Πέθανε ο εφευρέτης του ΑΤΜ, Τζον Σέφερντ Μπάρον
Εμπνεύστηκε την ιδέα για τη δημιουργία ενός μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο μπάνιο του σπιτιού του.
Όπως είχε πει, «σκεφτόμουν ότι έπρεπε να υπάρχει τρόπος να μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον κόσμο.
Το σκέφτηκα λίγο περισσότερο και έτσι είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα αντικαθιστούσα τη σοκολάτα με μετρητά».
Μία ομάδα μηχανικών του Σέφερντ Μπάρον κατασκεύασε το πρώτο ATM (DACS), το οποίο τοποθετήθηκε στο υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο Ένφιλντ του Βόρειου Λονδίνου, στις 27 Ιουνίου 1967.
Το εγκαινίασε ο Άγγλος ηθοποιός, Ρεγκ Βάρνεϊ και το ανώτατο όριο ανάληψης ήταν τα 10 δολάρια.
Οι πλαστικές κάρτες δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα και το ΑΤΜ λειτουργούσε με ειδικές επιταγές, εμποτισμένες με άνθρακα-14, μία ουσία με ήπια ραδιενεργή ακτινοβολία.
Μετά από λίγο καιρό, καθιερώθηκε και το PIN. Αρχικά ο Σέφερντ Μπάρον ήθελε το ΡΙΝ να αποτελείται από έξι ψηφία, αλλά η σύζυγός του, Καρολάιν, σε μία κουβέντα που είχαν στο τραπέζι της κουζίνας, τον συμβούλεψε να μην ξεπερνά τα τέσσερα ψηφία, γιατί αλλιώς η ίδια δεν θα μπορούσε να θυμάται τον κωδικό.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας ΑΤΜ.
15 Μαΐου 1786: Γεννήθηκε ο αγωνιστής του ’21, Δημήτριος Πλαπούτας
Στα νιάτα του ήταν αρματολός, όπως και ο πατέρας του. Στα 17 του παντρεύτηκε τη Στεκούλα Κολοκοτρώνη, ανιψιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το 1811, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στα Επτάνησα, όπου υπηρέτησε στο βρετανικό στρατό ως λοχαγός.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, πολέμησε στο πλευρό του «Γέρου του Μοριά». Πήρε μέρος σε κρίσιμες μάχες και πολιορκίες, όπως του Βαλτετσίου και της Τριπολιτσάς, και τιμήθηκε με το βαθμό του στρατηγού.
Το 1834, καταδικάστηκε από τους Βαυαρούς Αντιβασιλείς σε θάνατο μαζί με τον Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, αλλά τελικά αμνηστεύθηκε.
Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ο Πλαπούτας εκλέχθηκε βουλευτής Καρύταινας και έγινε επίτιμος υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα.
15 Μαΐου 1856: Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας, Φρανκ Μπάουμ
Είναι ο συγγραφέας του «Θαυμαστού Μάγου του Οζ», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1900 και, το 1939, έγινε ταινία. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματος ώθησε τον Μπάουμ να γράψει άλλα 13 βιβλία για το Μάγο του Οζ.
15 Μαΐου 1886: Πέθανε η Αμερικανίδα ποιήτρια, Έμιλι Ντίκινσον
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κλεισμένη στο σπίτι των γονιών της.
Έγραψε 1800 ποιήματα, αλλά μόνο 10 από αυτά δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε. Τα υπόλοιπα τα έφερε στο «φως» η μικρή αδερφή της, Λαβίνια.
Η πρώτη ποιητική συλλογή της Έμιλι κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, σε ηλικία 55 ετών.
Σε ένα ταξίδι της στη Φιλαδέλφεια, η Ντίκινσον γνώρισε τον ιερέα Τσαρλς Γουάντσγουορθ και έκτοτε ξανασυναντήθηκε λίγες φορές μαζί του.
Ορισμένοι κριτικοί πιστεύουν ότι οι ρομαντικοί στίχοι των ποιημάτων της προέρχονταν από τον πλατωνικό έρωτά της για τον Γουάντσγορθ.
Αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά ως μία από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες ποιήτριες του 19ου αιώνα.
Μερικά αποφθέγματα που αποδίδονται στην Έμιλι Ντίκινσον:
- «Το ότι δεν θα ξανάρθει ποτέ, αυτό είναι που κάνει τη ζωή τόσο γλυκιά»
- «Εγώ δεν είμαι κανένας. Εσύ, ποιος είσαι;»
- «Η αλήθεια είναι τόσο σπάνια που είναι υπέροχο να τη λες»
- «Η ελπίδα είναι αυτό το φτερωτό πράγμα που φωλιάζει στην ψυχή, τραγουδάει μια μελωδία χωρίς λόγια και δεν σταματά ποτέ»
15 Μαΐου 1926: Ο Ρίχαρντ Στράους στην Αθήνα
Ο Γερμανός συνθέτης έδωσε συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν, για να ακούσουν τις μελωδίες του.
Το κοινό προσέφερε δάφνες και ανθοδέσμες στον Στράους και εκείνος συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο, ο οποίος δεν σταμάτησε λεπτό να τον χειροκροτεί.
Ανάμεσα στους θαυμαστές του Στράους ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος, μόλις ανέλαβε το 1933 την εξουσία, τον διόρισε πρόεδρο του μουσικού επιμελητηρίου.
Η αποδοχή της πρότασης από τον Στράους και η σχέση του μουσικοσυνθέτη με το ναζιστικό καθεστώς τον στιγμάτισε.
Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
15 Μαΐου 1952: Ιδρύθηκε η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών
Μία σύντομη αναδρομή
Το 1911, συστάθηκε το λεγόμενο «Οδοντιατρικό Σχολείο», το οποίο ήταν προσαρτημένο στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Οι πρώτοι φοιτητές έγιναν δεκτοί το 1915-1916.
Ήταν μια ιστορική μέρα για την επιστήμη. Aρκεί να αναλογιστούμε ότι, για πολλές δεκαετίες μετά την ίδρυση της σχολής, ακόμη και οι κουρείς έβγαζαν δόντια που είχαν σαπίσει.
Το 1952, το Οδοντιατρικό Σχολείο αναβαθμίστηκε σε ανεξάρτητη Οδοντιατρική Σχολή. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής αντέδρασαν έντονα, το ΣτΕ έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό και η Οδοντιατρική Σχολή επέστρεψε στο παλαιό νομικό καθεστώς.
Ένα χρόνο μετά, όμως, το Οδοντιατρικό Σχολείο μετονομάστηκε σε Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής, με μερική αυτοδιοίκηση.
Η οριστική μετατροπή του Οδοντιατρικού Τμήματος σε Οδοντιατρική Σχολή ανεξάρτητη από την Ιατρική νομοθετήθηκε το 1970.
15 Μαΐου 1963: Η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο
Ήταν η Τότεναμ, η οποία επικράτησε με σκορ 5-1 εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
Δύο από τα πέντε γκολ της λονδρέζικης ομάδας σημείωσε ο Τζίμι Γκριβς, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον τελικό της 15ης Μαΐου 1963:
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ