15 Ιουνίου 1667. Η πρώτη μετάγγιση
Ο γιατρός του Λουδοβίκου ΙΔ’, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποίησε την πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος στην ιστορία. Συνέδεσε την καρωτίδα ενός προβάτου με την κεντρική φλέβα από το βραχίονα ενός 15χρονου αγοριού που είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό. Τις επόμενες μέρες, ο μικρός έδειξε να ανακάμπτει, οπότε ο Ντενίς θεώρησε ότι η μετάγγιση ήταν επιτυχημένη. Έτσι, εφάρμοσε το πείραμα και σε άλλους ασθενείς. Μέχρι που λίγο καιρό αργότερα, ένας από αυτούς πέθανε, αφού εμφάνισε έντονες παρενέργειες, επιληπτικές κρίσεις και παραλήρημα.
Ο Γάλλος γιατρός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο, ενώ η μετάγγιση αίματος από ζώο σε άνθρωπο απαγορεύτηκε.
15 Ιουνίου 1878. Η πρώτη απόπειρα κινηματογράφησης
Αφορμή για την πρωτοποριακή σύλληψη του Άγγλου φωτογράφου Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ στάθηκε μία διαφωνία που είχε. Ήθελε να αποδείξει ότι και τα τέσσερα πόδια ενός αλόγου δεν ακουμπάνε στο έδαφος όταν τρέχει. Έστησε 12 διαφορετικές κάμερες και τράβηξε μια σειρά από 12 φωτογραφίες. Έπειτα τις έβαλε τη μια μετά την άλλη και συνέθεσε το πρώτο βίντεο στην ιστορία.
Με σημερινούς όρους, μοιάζει με gif…
15 Ιουνίου 1900. Φωταγωγήθηκαν με φωταέριο η Σταδίου, η Ερμού, η Αιόλου και η Φιλελλήνων
Το εργοστάσιο Φωταερίου βρισκόταν στο Γκάζι. Από το 1857, ο Γάλλος Φραγκίσκος Φεράλδι είχε αναλάβει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια. Το 1887 ανέλαβε τη διοίκηση ο Ιωάννης Σερπιέρι που επέκτεινε τις δραστηριότητες της μονάδας κατασκευάζοντας αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές και μονάδες καθαρισμού. Αργά αλλά σταθερά οι δρόμοι της Αθήνας άρχισαν να φωταγωγούνται. Τους φαντάζεστε τότε στο απόλυτο σκοτάδι;
Το 1938 η κυριότητα του εργοστασίου περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων και το 1952, ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ). Το 1984 σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο εκτός των άλλων, ήταν και αρκετά ρυπογόνο.
15 Ιουνίου 1940. Η ύψωση της σημαίας του Γ’ Ράιχ στις Βερσαλλίες
Το Παρίσι περιήλθε στους Γερμανούς μια μέρα πριν. Οι γερμανικές δυνάμεις, προς ένδειξη του θριάμβου τους, ύψωσαν τη σημαία με τη σβάστικα στις Βερσαλλίες και στον Πύργο του Άιφελ. Οι Βερσαλλίες, η παραδοσιακή κατοικία των Γάλλων βασιλιάδων, είχε βαθύ συμβολισμό για τους Γερμανούς. Εκεί πραγματοποιήθηκε η διακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871, καθώς και η υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919, που είχε επιβάλει ταπεινωτικούς όρους ειρήνης στη Γερμανία μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Παρίσι παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως το 1944.
15 Ιουνίου 1942. Γεννήθηκε η Ξαβιέρα Χολάντερ
Για 30 χρόνια οι αναγνώστες του Penthouse διάβαζαν μανιωδώς τη στήλη της με τίτλο “Call me Madam”. Δεν ήταν επαγγελματίας αρθρογράφος, ούτε επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού. Ήταν πόρνη και μαντάμ που έστελνε όμορφα κορίτσια στους υψηλούς πελάτες της, όπως τον Άλφρεντ Χίτσκοκ ή σε διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ήξερε καλά την τέχνη του σεξ και μέσα από τα κείμενά της, προσπαθούσε να τη διδάξει και σε άλλους.
«Έχω δημιουργήσει τη δική μου θρησκεία. Έχω τόσους οπαδούς σε όλον τον κόσμο που πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω το δικό μου δόγμα. Ιέρεια εγώ και οι πιστοί μου να φοράνε μοβ καφτάνια που είναι και το αγαπημένο μου χρώμα»
15 Ιουνίου 1954. Ιδρύθηκε η UEFA
Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ευρώπης συστάθηκε μετά από διαβούλευση μεταξύ ιταλικών, γαλλικών και βελγικών συλλόγων. Για τα πρώτα 35 χρόνια, αποτελούταν από 25 μέλη. Τη δεκαετία του ’90, διπλασιάστηκαν.
Σήμερα, τα μέλη της UEFA συμπίπτουν, ως επί το πλείστον, με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη. Εξαιρέσεις αποτελούν μερικές μικρές κρατικές οντότητες, όπως το Βατικανό ή κάποια κράτη που δεν θεωρούνται κυρίαρχα αλλά ανήκουν εδαφικά σε ένα άλλο, όπως οι νήσοι Φερόε.
Ο πρόεδρος της UEFA, ο οποίος εκλέγεται με ψηφοφορία, γίνεται αυτόματα αντιπρόεδρος της FIFA.
15 Ιουνίου 1983. Ξεκίνησε η δίκη του «δράκου» της Δράμας
Το κατηγορητήριο εις βάρος του Κυριάκου Παπαχρόνη ήταν βαρύ. Μέσα σε 15 μήνες φέρεται να είχε διαπράξει 2 γυναικοκτονίες, 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 8 απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις, αλλά και 5 βομβιστικές επιθέσεις.
Καταδικάστηκε σε δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών. Σε δεύτερο βαθμό , αλλά η ποινή μετατράπηκε τελικά σε ισόβια φυλάκιση.
«Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε; Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του, όταν άκουσε την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο.
Με τη δήλωσή του, όχι μόνο επιβεβαίωνε ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα, αλλά παραδεχόταν ότι ήταν δημόσιος κίνδυνος.
15 Ιουνίου 1994. Πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις
Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης πέθανε σε ηλικία 68 ετών από οξύ πνευμονικό οίδημα. Στην κηδεία του δεν παρευρέθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία που είχε εκφράσει πριν τον θάνατό του.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ “λόγιας” και “λαϊκής” μουσικής. Τεράστιο κεφάλαιο της πορείας του αποτέλεσαν τα τραγούδια που συνέθεσε για δεκάδες ταινίες της Χρυσής Εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Το 1961 η μουσική του ιδιοφυΐα αναγνωρίστηκε διεθνώς όταν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά». Το αγαλματίδιο του στάλθηκε ταχυδρομικώς στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής.
15 Ιουνίου 1995. Οι φονικοί σεισμοί του Αιγίου
Δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ στο Αίγιο προκάλεσαν το θάνατο 26 ατόμων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο Αίγιο Αχαΐας και τα γύρω χωριά. Οι 16 απότους νεκρούς έμεναν στη “χάρτινη” πολυκατοικία της Δεσποτοπούλου, ενώ οι υπόλοιποι 10 ήταν Γάλλοι τουρίστες που είχαν έρθει στη χώρα για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Τα επόμενα χρόνια οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων αναζήτησαν δικαστική δικαίωση. Διαπίστωσαν ότι η πολεοδομία Αιγίου δεν είχε κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους στην μοιραία πολυκατοικία που κατέρρευσε. Η τελεσίδικη απόφαση βγήκε το 2015, δηλαδή 20 χρόνια μετά τον σεισμό. Οι επιζήσαντες δικαιώθηκαν και το κράτος κλήθηκε να δώσει αποζημιώσεις της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
15 Ιουνίου 2001. Πέθανε η Μαρία Φωκά
Για τους νεότερους ήταν η αγαπημένη γιαγιά από τις “Τρεις Χάριτες” και την “Ντόλτσε Βίτα”. Για τους παλαιότερους, ήταν μια σεμνή αγωνίστρια του θεάτρου και της ζωής. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ως μέλος του ΚΚΕ συμμετείχε στους αγώνες.
Πάλεψε για τις ιδέες της και στα μεταπολεμικά χρόνια κάθισε στο εδώλιο και καταδικάστηκε ως κατάσκοπος κατά της Ελλάδας! Ηταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και οι κομμουνιστές αντιμετωπίζονταν ως πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Η καταδίκη από το Στρατοδικείο ανάγκασε την ηθοποιό να αποχωριστεί το θέατρο για οκτώ περίπου χρόνια.
Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-59, σε περιοδεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Και από τότε δε σταμάτησε να παίζει μέχρι τα βαθιά γεράματα…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ