Σήμερα γιορτάζουν οι Βλαδίμηρος, Κήρυκος και Ιουλίτα.
15 Ιουλίου 1974: Το Πραξικόπημα στην Κύπρο
Το πραξικόπημα της χούντας της Αθήνας στην Κύπρο οργανώθηκε από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, που ανέτρεψε τον Μακάριο και άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή. Ο αρχιεπίσκοπος υπήρξε κύρος στόχος των χουντικών. Πάρα την προσπάθεια να τον δολοφονήσουν, διέφυγε στο εξωτερικό. Οι πραξικοπηματίες διόρισαν στην προεδρία της Κύπρου τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.
Ο Σαμψών ορκίστηκε την ίδια ημέρα από τον Γεννάδιο και στη συνέχεια προχώρησε σε διάγγελμα προς τον λαό, όπου μεταξύ άλλων κατηγορούσε τον Μακάριο, δικαιολογούσε το πραξικόπημα ισχυριζόμενος ότι ο στρατός αναγκάστηκε να επέμβει λόγω εσωτερικών πολιτικών ανωμαλιών, ενώ τόνιζε ότι αναλάμβανε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τα νέα του καθήκοντα και πως στόχος του ήταν η αποκατάσταση του νόμου και της τάξεως.
Το πραξικόπημα απετέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή που ξεκίνησε μετά από πέντε ημέρες. Για την ενέργεια του να αποδεχτεί τον διορισμό του στην προεδρία από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις, ο Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 από την δικαιοσύνη σε εικοσαετή φυλάκιση, από την οποία εξέτισε μικρό μέρος.
15 Ιουλίου 1899: Πέθανε ο Γεώργιος Αβέρωφ
Χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως ο «Τελευταίος των Εθνικών Ευεργετών». Με την περιουσία του, που άγγιζε τα 17 εκατομμύρια χρυσά φράγκα, ευεργέτησε τόσο την Αίγυπτο, όπου έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο, αλλά και την Αθήνα.
Άφησε κληροδότημα 8.000.000 δραχμών, με το οποίο η Ελλάδα ενίσχυσε τη στρατιωτική μηχανή της, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ο Αβέρωφ είχε δώσει ρητή εντολή να αγοραστεί ένα πολεμικό πλοίο. Το «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ» έγραψε τη δική του ιστορία κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, μέσα από τις θρυλικές ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης, που αντιμετώπισε τον Τουρκικό στόλο και ανάγκασε τον τουρκικό στόλο να μην βγουν στο Αιγαίο για πάνω από μισό αιώνα.
15 Ιουλίου 1936: Γεννήθηκε η Ρηνιώ Παπανικολά
Ραδιοφωνική παραγωγός. Υπήρξε φίλη του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο και έκρυψε όταν ξέσπασε η Χούντα των Συνταγματαρχών. Συνελήφθη με τη μητέρα της και κρατήθηκε για μερικούς μήνες. Η Παπανικολά αθωώθηκε, ενώ η μητέρα της καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την αιτιολογία της αντίστασης κατά της Αρχής.
15 Ιουλίου 1943: Γεννήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
Στις 25 Ιουλίου 1983, ι τραγουδιστής διοργάνωσε ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό πάρτι στη Βουλιαγμένη. Κόπηκαν πάνω από 25.000 εισιτήρια, αλλά ο κόσμος που προσήλθε υπολογίζεται ότι έφτασε τα 100.000 άτομα.
Συμμετείχαν και άλλοι καλλιτέχνες, όπως οι Βαγγέλης Γερμανός, Διονύσης Σαββόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαντώ.
Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς είχε πάει στα γραφεία του ΕΟΤ και του ζήτησε να του παραχωρήσουν την πλαζ της Βουλιαγμένης για να κάνει ένα αξέχαστο -όπως έλεγε- πάρτι. Και μάλιστα ζήτησε τη βραδιά που θα του δώσουν την πλαζ να έχει πανσέληνο.
Είχε ψάξει στο ημερολόγιο και είχε δει ότι εκείνο το βράδυ ήταν της 25ης Ιουλίου. Ένα ιστορικό βράδυ για το ελληνικό τραγούδι και την αισθητική προσέγγιση μιας συναυλίας, που εξελίχθηκε σε πολιτιστική παρακαταθήκη.
15 Ιουλίου 1956: Γεννήθηκε ο Τζο Σατριάνι
Αμερικανός κιθαρίστας. Το 1988, ο εντάχθηκε στην ομάδα του Μικ Τζάγκερ ως βασικός κιθαρίστας για την πρώτη του σόλο περιοδεία. Είχε προταθεί για Γκράμμυ 15 φορές. Βρίσκεται στην 4η θέση στη λίστα με τους καλλιτέχνες που έχουν λάβει τις περισσότερες υποψηφιότητες για το συγκεκριμένο βραβείο και δεν έχουν κερδίσει κανένα.
15 Ιουλίου 1962: Γεννήθηκε ο Νίκος Φιλίππου
Ο πρώην μπασκετμπολίστας ήταν μέλος της «χρυσής» αποστολής της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987. Το καλοκαίρι του 1982, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Άρης έκαναν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Η ομάδα που κατάφερε να τον πάρει ήταν ο Άρης, προσφέροντάς του 1.000.000 δραχμές. Έμεινε μέχρι και το καλοκαίρι του 1991, όταν και πήγε στον ΠΑΟΚ.
15 Ιουλίου 1980: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Ζαμπίδης
Ο «Iron Mike»
O παγκόσμιος πρωταθλητής του κικ μπόξ έχει συμμετάσχει σε 180 αγώνες, από τους οποίους μετράει 158 νίκες και 87 νοκ άουτ.
15 Ιουλίου 1997: Δολοφονήθηκε ο Τζιάνι Βερσάτσε
Κάθε πρωί, ο βοηθός του σχεδιαστή μόδας του έπαιρνε τον καφέ του από την καφετέρια News, στην παραλιακή του Μαϊάμι.
Στις 15 Ιουλίου, ο Βερσάτσε θέλησε να πάρει εκείνος τον καφέ του. Σε όλη την διαδρομή τον ακολουθούσε ένας άνδρας, ο Άντριου Κουνάναν. Όταν ο σχεδιαστής έφτασε στο σπίτι του και έβαζε το κλειδί, για να μπει μέσα, o νεαρός τον πυροβόλησε δύο φορές. Οι σφαίρες τον βρήκαν στο κρανίο.
Οχτώ μέρες μετά τη δολοφονία του Βερσάτσε, ο Κουνάναν αυτοκτόνησε.
15 Ιουλίου 2016: Ξεκίνησε να λειτουργεί το Twitter
Τον Οκτώβριο του 2022, η πλατφόρμα κοινωνική δικτύωσης εξαγοράστηκε από την Ίλον Μασκ για 44 δισ. δολάρια. Τον Ιούλιο του 2023, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι το Twitter θα μετονομαζόταν σε X και το λογότυπο με το πουλί θα αποσυρόταν.
Από τότε που ανέλαβε ο Μασκ, δεδομένα από εταιρείες παρακολούθησης εφαρμογών έδειξαν ότι η παγκόσμια χρήση του X μειώθηκε κατά περίπου 15%. Αντίθετα, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπος είχε αυξήσει το κοινό του σε 600 εκατομμύρια χρήστες.
15 Ιουλίου 2012: Πέθανε η Σελέστ Χολμ
Ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Συμφωνία κυρίων» του Ηλία Καζάν. Υπήρξε μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Επιτροπής Κινηματογράφου του Νιου Τζέρσεϊ και του Ταμείου των Ηθοποιών. Το 1979, τιμήθηκε με το αξίωμα του ιππότη από τον Βασιλιά της Νορβηγίας.
10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 7 Ιουλίου. Ναβρατίλοβα, Ξυλούρης, Μαγιακόφσκι, Κρόιφ
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ