10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Ο Γαλιλαίος, ο “θηλυκός Σίντλερ” και ο Ρούζβελτ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Ο Γαλιλαίος, ο “θηλυκός Σίντλερ” και ο Ρούζβελτ

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα

15 Φεβρουαρίου 1564: Γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι

“Κι όμως γυρίζει”

Ιταλός μαθηματικός που θεμελίωσε τη θεωρία ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Καταδικάστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως αιρετικός και πέρασε τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του έγκλειστος στο σπίτι του. Τυφλώθηκε και πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Κατά την εκταφή, ο Άντον Φραντσέσκο Γκόρι, αρχαιοδίφης και θαυμαστής του Γαλιλαίου, απέσπασε από τη σορό, το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί του χέρι, δύο ακόμη δάχτυλα, ένα σπόνδυλο και ένα δόντι. Το 1927, το μεσαίο δάχτυλο του Ιταλού επιστήμονα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά για το μεσαίο δάχτυλο και τα υπόλοιπα λείψανα του Γαλιλαίου στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Το πιο διάσημο μεσαίο δάχτυλο στην ιστορία εκτίθεται στη Φλωρεντία και δεν είναι Αγίου

15 Φεβρουαρίου 1748: Γεννήθηκε ο Τζέρεμι Μπένθαμ

“Τυραννία και αναρχία ποτέ δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους”

Άγγλος φιλόσοφος, πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία και θεμελιωτής του ωφελιμισμού, δηλαδή της θεωρίας ότι ορθή πράξη είναι εκείνη που προσφέρει “μεγαλύτερη ευτυχία σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων“.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το “Πανοπτικόν“, στο οποίο περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο σωφρονιστικού ιδρύματος που επιτρέπει τη συνεχή επίβλεψη όλων των κρατουμένων. Με βάση αυτό το σχέδιο ανεγέρθηκαν οι φυλακές Κέρκυρας.

Ο Μπένθαμ σπούδασε νομικά, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Υποστήριζε την ατομική και οικονομική ελευθερία, το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, την ισότητα των δύο φύλων, το δικαίωμα στο διαζύγιο, την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών πράξεων και τα δικαιώματα των ζώων.

15 Φεβρουαρίου 1835: Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βικέλας

Λόγιος, ποιητής και πεζογράφος με καταγωγή από τη Σύρο. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1894 και δύο χρόνια μετά αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Το μυθιστόρημα “Λουκής Λάρας” είναι το πιο γνωστό έργο του Βικέλα. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε με κοινωφελή έργα, όπως η ίδρυση του “Οίκου Τυφλών“, η θεμελίωση της “Σεβαστοπουλείου Σχολής” και η δημιουργία του “Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων“.

15 Φεβρουαρίου 1857: Το τέλος της αγγλογαλλικής κατοχής της Αθήνας και του Πειραιά

Ένα χρόνο μετά τη λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα και τον Πειραιά. Είχαν προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό των δύο πόλεων από το Μάιο του 1854, επειδή ο βασιλιάς Όθωνας ενθάρρυνε τον αλυτρωτισμό των Ελλήνων.

Οι Γάλλοι στρατιώτες μετέφεραν την ασθένεια της χολέρας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να πεθάνει το 30% του πληθυσμού της Αθήνας. Η ανυπότακτη στάση που κράτησε ο Όθωνας απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις αύξησε προσωρινά τη δημοτικότητά του, αλλά δεν απέτρεψε την έξωσή του, τον Οκτώβριο του 1862.

Διαβάστε παρακάτω για τους Έλληνες εθελοντές που βρέθηκαν στο πλευρό των Ρώσων κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου:

Έλληνες εθελοντές στο πλευρό των Ρώσων στον Κριμαϊκό πόλεμο. Η ρωσοτουρκική σύγκρουση στην οποία οι Αγγλογάλλοι έσπευσαν στο πλευρό των Οθωμανών

15 Φεβρουαρίου 1910: Γεννήθηκε η Ιρένα Σέντλερ

Ο “θηλυκός Σίντλερ”

Πολωνή κοινωνική λειτουργός που, με τους συνεργάτες της, έσωσε περισσότερα από 2.000 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας, στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνελήφθη από τους Ναζί. Βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Έζησε μέχρι τα 98 της χρόνια.

Irena_Sendler

Η Ιρένα Σέντλερ, σε φωτογραφία του 1944. Πηγή εικόνας: Wikipedia

15 Φεβρουαρίου 1932: Πέθανε ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου

Διπλωμάτης και νομικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Με τα χρήματα της διαθήκης του χτίστηκε το Καυτανζόγλειο Στάδιο, που αποτελεί την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και έχει χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή πληθώρας αθλητικών γεγονότων. Η θεμελίωσή του έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 1960.

Ένας μαρμάρινος ανδριάντας του Καυτανζόγλου έχει στηθεί έξω από το στάδιο και μία οδός της Θεσσαλονίκης έχει πάρει το όνομά του. Ο πατέρας του, Λύσανδρος υπήρξε διακεκριμένος αρχιτέκτονας και ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρείας.

15 Φεβρουαρίου 1933: Η απόπειρα δολοφονίας του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ο επίδοξος δολοφόνος ήταν ο Τζουζέπε Ζανγκάρα, ένας ανισόρροπος άνεργος χτίστης από την Ιταλία. Η απόπειρα εναντίον του Αμερικανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μαϊάμι, δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του.

Από τις πέντε σφαίρες του Ζανγκάρα γλίτωσε ο Ρούζβελτ, όχι όμως ο δήμαρχος Σικάγου, Άντον Τσέρμακ. Δέχθηκε τη σφαίρα στο στομάχι και εξέπνευσε στις 6 Μαρτίου 1933. Άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία του Τσέρμακ και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα, στις 20 Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα τελευταία του λόγια ήταν: “Viva l’Italia! Αντίο στους απανταχού φτωχούς λαούς! Πατήστε το κουμπί! Εμπρός, πατήστε το κουμπί!“.

Διαβάστε 10 απόπειρες δολοφονίας πολιτικών στο ακόλουθο άρθρο:

Δέκα απόπειρες δολοφονίας πολιτικών. Από τον Ρούσβελτ και τον Λένιν στον Χίτλερ, που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν πάνω από 40 φορες

15 Φεβρουαρίου 1946: Ξεκίνησε η δίκη του εγκληματία πολέμου Άντον Κάλτσεφ

“Όταν πατούσε στην Καστοριά, έτρεμε η πόλη ολόκληρη”

Βούλγαρος κομιτατζής, που προπαγάνδιζε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία και πήρε μέρος στη Σφαγή της Κλεισούρας. Έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον Ιταλό υπολοχαγό, Τζιοβάνι Ραβάλι.

Ο Κάλτσεφ οργάνωσε την παραστρατιωτική οργάνωση Οχράνα, η οποία έδρασε κυρίως στις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας και Έδεσσας. Οι άνδρες του ασκούσαν βία στους ντόπιους και στρατολογούσαν άνδρες με απειλές.

Στο δικαστήριο αρνήθηκε τις κατηγορίες για θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων και δήλωσε “υπερήφανος διότι εκτέλεσε το καθήκον του“. Εκτελέστηκε στις 27 Αυγούστου 1948 στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

“Όταν πατούσε στην Καστοριά, η πόλη έτρεμε”. Ο εγκληματίας πολέμου Κάλτσεφ που προπαγάνδιζε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Οι σφαγές, η δίκη και η εκτέλεσή του

15 Φεβρουαρίου 1988: Πέθανε ο Ρίτσαρντ Φάινμαν

Αμερικανός φυσικός που το 1943 έγινε μέλος της ομάδας “Πρόγραμμα Μανχάταν“, η οποία σχεδίαζε την ατομική βόμβα. Το 1986, ήταν μέλος μιας ομάδας ειδικών που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ.

Το 1965 βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Αποδέκτες του βραβείου ήταν, επίσης, ο Αμερικανός Τζούλιαν Σουίνγκερ και ο Γιαπωνέζος Σιν-Ιτίρο Τομονάγκα.

Ο Φάινμαν ήταν επιστήμονας με χάρισμα στην επικοινωνία, που συνήθιζε να κάνει φάρσες. Είχε επίγνωση ότι η επιστήμη δεν μπορούσε να δώσει οριστικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας, υποστηρίζοντας: “Το σύνολο της επιστημονικής γνώσης είναι αβέβαιο. Αυτή η εμπειρία της αμφιβολίας και της αβεβαιότητας είναι σημαντική“.

Δείτε τι είχε πει κάποτε ο Ρίτσαρντ Φάινμαν για τα όρια της επιστημονικής γνώσης στο ακόλουθο βίντεο:

Ρίτσαρντ Φάινμαν ~ Η Αβεβαιότητα της Γνώσης (Richard Feynman)

15 Φεβρουαρίου 2008: Πέθανε η Ντόλλυ Γουλανδρή

Σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Γουλανδρή, πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή και ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1986, με σκοπό να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της ίδιας και του συζύγου της. Πλέον αριθμεί 3.000 εκθέματα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο της Ντόλλης Γουλανδρή ήταν Αικατερίνη Κουμάνταρου και ήταν κόρη του εφοπλιστή Ιωάννη Κουμάνταρου. Από το 1960 ξεκίνησε με το σύζυγό της τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων, έχοντας λάβει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr