10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου. Βλάσης Μπονάτσος, Κατσιμιχαίοι και Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Σήμερα γιορτάζουν οι Γερβάσιος, Γερβασία, Ναζάριος, Ιγνάτιος και Ιγνατία.

14 Οκτωβρίου 1863: Η πατέντα της νιτρογλυκερίνης

Ο Άλφρεντ Νομπέλ ασχολήθηκε με τη χημεία και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Όταν ολοκλήρωσε την παρασκευή της νιτρογλυκερίνηςδημιούργησε εργοστάσιο παραγωγής. Στη συνέχεια, για αποφυγή των εκρήξεων έφτιαξε δυναμίτιδα με πυριτική γη.

Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κερδίζοντας πολλά χρήματα. Με την περιουσία του καθιέρωσε τα βραβεία Νόμπελ που ξέρουμε μέχρι σήμερα ως εξιλέωση και για τα δεινά που προκάλεσε η ευρεσιτεχνία του, επειδή χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικούς σκοπούς.

Ο ιδρυτής των βραβείων Νόμπελ εφηύρε τον δυναμίτη «για να σταματήσει τους πολέμους». Τον ονόμασαν έμπορο του θανάτου και θέσπισε τα βραβεία για να “καθαρίσει” το όνομά του

14 Οκτωβρίου 1913: Πέθανε ο Ευάγγελος Παντόπουλος

Θεωρείται από τους καλύτερους κωμικούς του 19ου αιώνα. Όταν η Ελλάδα προσπάθησε να απελευθερώσει τη Θεσσαλία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, άφησε πίσω θέατρο και  οικογένειά και πολέμησε εθελοντικά.

Υπηρέτησε στα σύνορα 19 μήνες, αλλά γύρισε ικανοποιημένος, καθώς έλεγε ότι έκανε το στρατιωτικό του καθήκον. Η στάση του μόνο πρωτόγνωρη δεν ήταν για την εποχή.

Πηγή: Wikipedia

14 Οκτωβρίου 1939: Γεννήθηκε ο Ραλφ Λόρεν

Σχεδιαστής μόδας και ιδρυτής του ομώνυμου οίκου. Έχει συλλογή από σπάνια αυτοκίνητα και μερικά από αυτά έχουν εκτεθεί σε μουσεία. Ονόμασε την πρώτη του σειρά ανδρικών ενδυμάτων «Polo».

Το 1971, η Ralph Lauren Corporation λάνσαρε μια σειρά από πουκάμισα για γυναίκες. Σε αυτή παρουσίασε το έμβλημα του Polo για πρώτη φορά, εμφανιζόμενο στη μανσέτα του πουκαμίσου.

Πηγή: Wikipedia

14 Οκτωβρίου 1952: Γεννήθηκαν οι αδερφοί Κατσιμίχα

Οι δίδυμοι Χάρης και Πάνος είναι τραγουδιστές που έγιναν γνωστοί από τους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας, που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1982. Ήταν ένας τρόπος για να έρθουν στο προσκήνιο νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Οι Κατσιμιχαίοι κέρδισαν το τρίτο βραβείο στους Β’ Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας για το τραγούδι «Μια βραδιά στο Λούκι».

Το 1985, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Ζεστά Ποτά», σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη. «Ρίτα Ριτάκι», «Ανόητες αγάπες», «Γέλα πουλί μου» είναι μερικές από τις διαχρονικές τους επιτυχίες.

“Ρίτα Ριτάκι”. Το αγαπημένο τραγούδι των αδερφών Κατσιμίχα γράφτηκε για μια γνωστή ηθοποιό που έπαιζε σε σήριαλ

14 Οκτωβρίου 1990: Πέθανε ο Λέοναρντ Μπερνστάιν

Αμερικανός μαέστρος, από τους σημαντικότερους της εποχής του. Σύμφωνα με τον μουσικοκριτικό Ντόναλ Χέναχαν «ένας από τους πιο εκπληκτικά ταλαντούχους και επιτυχημένους μουσικούς στην αμερικανική ιστορία».

Κέρδισε 7 Βραβεία Έμμυ, 2 Βραβεία Τόνυ και 16 Βραβεία Γκράμμυ και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ .

Πηγή: Wikipedia

14 Οκτωβρίου 1995: Πέθανε η Ελένη Βλάχου

«Η μεγάλη κυρία του ελληνικού Τύπου»

Δημοσιογράφος και εκδότρια της «Καθημερινής». Ήταν κόρη του ιδρυτή της εφημερίδας, Γεώργιου Βλάχου. Στις 27 Ιανουαρίου 1935, δημοσίευσε το πρώτο της κείμενο σχετικά με τα ταξίδια της στην Άπω Ανατολή. Την ίδια χρονιά άρχισε να εκδίδει στην «Καθημερινή» χρονογραφήματα, υπογράφοντας ως «Ε».

Με το πραξικόπημα το 1967, σταμάτησε την έκδοση εφημερίδων και οι συνταγματάρχες την υποχρέωσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, γιατί χαρακτήρισε τον Στυλιανό Παττακό «κλόουν» σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Τον Δεκέμβριο του 1967, μεταμφιεσμένη δραπέτευσε από την Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε μέχρι τη μεταπολίτευση.

14 Οκτωβρίου 1999: Πέθανε ο Μάκης Δεμίρης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Πρόδρομος Κουλούμπας και έγινε γνωστός κυρίως σε δεύτερους ρόλους. Έπαιξε στο πλευρό όλων των μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών και υποδύθηκε ρόλους ρεσέψιονιστ, σερβιτόρου και ντέντεκτιβ.

Τη δεκαετία του ’80, συμμετείχε στην ταινία «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα» στο ρόλο του καθηγητή θρησκευτικών, Λεωνίδα Ζουμπά,  ο οποίος δεχόταν συνεχώς πειράγματα από τους μαθητές του. Τότε έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα.

Ένας από τους συναδέλφους  που του στάθηκε ήταν ο Στάθης Ψάλτης, ο οποίος του έδωσε χρήματα για να ταξιδέψει στη Ρωσία σε εξιδεικευμένους γιατρούς, οι οποίοι του έδωσαν δεκαπέντε χρόνια ζωής.

Πέθανε το 1999 σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Μάκης Δεμίρης, το πραγματικό του όνομα ήταν Πρόδρομος Κουλούμπας. Σώθηκε από τον καρκίνο με χρήματα του Στάθη Ψάλτη. Έπαιξε σε 80 ταινίες και στη “Γειτονιά μας”

14 Οκτωβρίου 2004: Πέθανε ο Βλάσης Μπονάτσος

Ρόκερ, ηθοποιός, σόουμαν

Οι παλιότεροι τον θυμούνται ως τραγουδιστή του συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού, που ερμήνευε το θρυλικό κομμάτι “Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε”. Οι νεότεροι τον γνώρισαν από τα σόου, τα τηλεπαιχνίδια και τη συμμετοχή του στους “Απαράδεκτους”.

Με όποιο είδος θεάματος και αν ασχολήθηκε, ο Μπονάτσος ήξερε να κερδίζει το κοινό με αστείρευτη ενέργεια, χιούμορ και ατάκες, που προκαλούσαν ευθυμία.

“Aφήστε μας να πούμε δυο τραγούδια και θα παίξουμε και τον εθνικό ύμνο”, είχε πει σε έναν αστυνομικό που προσπάθησε να διακόψει μια από τις συναυλίες του συγκροτήματος τη δεκαετία του ’70.

Πέθανε σε ηλικία 54 ετών.

“Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε”. Το θρυλικό τραγούδι των Πελόμα Μποκιού που δεν τραγουδάει ο Βλάσσης Μπονάτσος. Γράφτηκε σε ένα βράδυ και περιγράφει την ιστορία του “τρελού του χωριού”

14 Οκτωβρίου 2012: Πέθανε η Αικατερίνη Χριστοφιλοπούλου

Βυζαντινολόγος και ομότιμος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972, ορίστηκε καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε καθηγητική έδρα στη σχολή. Ασχολήθηκε με τους θεσμούς της «Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Ελληνικού Έθνους».

14 Οκτωβρίου 2022: Πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο τακ κβο ντο. Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 42 ετών, από σπάνια μορφή καρκίνου προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Είχε πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από το λογαριασμό του στο Facebook.

«Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά. […] Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος».

“Έσπασε, μαμά, έσπασε”. Ο συγκλονιστικός τραυματισμός του Αλ. Νικολαΐδη στο Σίδνεϊ. Ακολούθησαν άλλα δυο ολυμπιακά μετάλλια

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr