14 Νοεμβρίου 1840: Γεννήθηκε ο Κλωντ Μονέ
Γάλλος ζωγράφος, τα έργα του οποίου έθεσαν τις βάσεις του καλλιτεχνικού ρεύματος του ιμπρεσιονισμού. Ανάμεσα στους πιο διάσημους πίνακές του συγκαταλέγονται οι: “Ανατολή του ηλίου“, “Φθινόπωρο στον Σηκουάνα” και “Νούφαρα“.
Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στον Σηκουάνα, επειδή δεν μπορούσε να ζήσει από τους πίνακές του. Κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου του 1870-71, κατέφυγε στο Λονδίνο, με σκοπό να αποφύγει τη στράτευση. Έχασε και τις δύο συζύγους του.
Περισσότερα για τη ζωή του Κλωντ Μονέ μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
14 Νοεμβρίου 1841: Πέθανε ο Λόρδος του Έλγιν
Βρετανός διπλωμάτης και πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που συνέδεσε το όνομά του με την καταστροφή και κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα, του Ερεχθείου και του Ναού της Απτέρου Νίκης. Ήθελε να μεταφέρει ακόμη και όλες τις Καρυάτιδες στην Αγγλία.
Τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν με πριόνια και βαριοπούλες. Το αρχοντικό Λογοθέτη στο Μοναστηράκι ήταν, σύμφωνα με καταγραφές, το μέρος όπου μετέφερε προσωρινά ορισμένα από τα κλεμμένα. Πολλά καταστράφηκαν κατά τη μεταφορά.
Στην πραγματικότητα, δεν είχε έγκριση να αφαιρέσει δια της βίας τις αρχαιότητες, αλλά με μεγάλα ποσά δωροδόκησε αξιωματούχους, για να του αφήσουν το πεδίο ελεύθερο.
Διαβάστε παρακάτω για τις αρχαιότητες που λεηλάτησε ο Έλγιν προτού κλέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα:
Οι άγνωστες αρχαιότητες που έκλεψε με τη βία ο Έλγιν, πριν λεηλατήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα
14 Νοεμβρίου 1851: Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ο “Μόμπι Ντικ”
Ο λόγος για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Εξιστορεί τις προσπάθειες ενός καπετάνιου ονόματι Αχαάβ, να σκοτώσει μια θηριώδη φάλαινα φυσητήρα, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού έκοψε το πόδι.
Η έμπνευση του Μέλβιλ ήταν βιωματική, καθώς πέρασε μία περίοδο της ζωής του σε φαλαινοθηρικά. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο κείμενο:
14 Νοεμβρίου 1896: Η πολύνεκρη πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου
Έτσι έμεινε γνωστή η “θεομηνία” που έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου. 61 άτομα σκοτώθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και οι καταστροφές που υπέστησαν εκατοντάδες συνοικίες ήταν τεράστιες.
“Ηνοίχθησαν οι καταρράκται του ουρανού και ραγδαίος υετός μετά χαλάζης κατέπεσεν επαπειλών να καταπνίξη την χώραν του Κέκροπος“, έγραψε η εφημερίδα “Εμπρός“.
Η Αθήνα του 19ου αιώνα ήταν ανοχύρωτη πόλη, όσον αφορά τα έργα υποδομής. Θύμιζε ένα μεγάλο χωριό, με δρόμους χωμάτινους, μικρά πρόχειρα κατασκευασμένα σπίτια και ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Για δύο ημέρες μετά την “θεομηνία”, φωτιζόταν από τους προβολείς των πλοίων.
14 Νοεμβρίου 1908: Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Μακάρθι
Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, το όνομα του οποίου έγινε πολιτικός όρος και συνώνυμο του βίαιου αντικομμουνισμού. Οργάνωσε το μεγαλύτερο “κυνήγι μαγισσών” του 20ού αιώνα, καθώς στο στόχαστρό του μπήκαν κυβερνητικά στελέχη, καλλιτέχνες και διανοούμενοι.
Υποστήριξε ότι είχε μια λίστα 205 στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που φέρονταν να ασπάζονται τον κομμουνισμό. Δέχθηκε έντονες πιέσεις από πολιτικούς και δημοσιογράφους να αποκαλύψει τα ονόματα, αλλά κάθε φορά άλλαζε θέμα, εξαπολύοντας νέες καταγγελίες.
Οι κατηγορίες του Μακάρθι ήταν τόσο εκφοβιστικές που ελάχιστοι τολμούσαν να μιλήσουν εναντίον του. Περισσότεροι από 2.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι έχασαν αναίτια τη δουλειά τους εξαιτίας του.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Τζόζεφ Μακάρθι κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
14 Νοεμβρίου 1919 (π.η.): Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Νεϊγί
Ήταν η συμφωνία που συνήφθη στο Νεϊγί σιρ Σεν, προάστιο του Παρισιού, μεταξύ της Βουλγαρίας και των Συμμάχων της Αντάντ, οι οποίοι αναδείχθηκαν νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Βούλγαροι παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε διεκδίκηση της Δυτικής Θράκης και αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν εδάφη στη Ρουμανία και τη Σερβία.
Παράλληλα με τη συνθήκη, υπογράφτηκε ελληνοβουλγαρική σύμβαση για εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Δινόταν, δηλαδή, το δικαίωμα στους εκατέρωθεν μειονοτικούς πληθυσμούς να επιλέξουν, με βάση την εθνική τους συνείδηση και τη νέα χάραξη των συνόρων, τη χώρα στην οποία ήθελαν να ζήσουν.
14 Νοεμβρίου 1935: Γεννήθηκε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος
“Θα πιω απόψε το φεγγάρι“, “Όλες του κόσμου οι Κυριακές” και “Καμαρούλα μια σταλιά” είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες τραγούδια του που άφησαν εποχή.
Ο δίσκος “Ο Δρόμος“, σε δικούς του στίχους και μουσική Μίμη Πλέσσα, είναι ο πιο εμπορικός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας, με πωλήσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο αντίτυπα.
Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο τι είχε πει οργισμένος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου που απειλούσε τους μουσικούς του και δεν τους πλήρωνε δικαιώματα:
14 Νοεμβρίου 1952: Γεννήθηκε η Δήμητρα Γαλάνη
Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και συνθέτριες των τελευταίων ετών. Σε συνέντευξη που έδωσε στην “Καθημερινή” το 2022, είπε: “Μουσικός και όχι τραγουδίστρια. Έτσι αισθάνομαι. Μουσικός που παίζει ένα καλό όργανο που λέγεται φωνή. Πάθος μου είναι η μουσική στην υπηρεσία του λόγου, που είναι το άλλο μου πάθος“.
14 Νοεμβρίου 1984: Πέθανε ο Νικήτας Πλατής
Ηθοποιός με παρουσία σε δεκάδες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Υπάρχει και φιλότιμο“, “Φωνάζει ο Κλέφτης” και “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης“, όπου ήθελε να χειρουργήσει τον Ντίνο Ηλιόπουλο πάνω από τα ρούχα.
Αξέχαστος παραμένει και ο ρόλος του στην τηλεοπτική σειρά “Μεθοριακός σταθμός” της ΥΕΝΕΔ, όπου ως κοινοτάρχης του χωριού χρησιμοποιούσε συχνά τη λέξη “sure“, για να δείξει ότι μιλάει καλά αγγλικά. Είχε τη φήμη του γυναικοκατακτητή.
Διαβάστε περισσότερα για τον ηθοποιό Νικήτα Πλατή στο παρακάτω link:
14 Νοεμβρίου 1989: Ιδρύθηκε η “Ορχήστρα των Χρωμάτων”
Ήταν έμπνευση του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε οραματιστεί ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο που θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο “Παλλάς“.
Στο ενεργητικό της “Ορχήστρας των Χρωμάτων” περιλαμβάνεται, πέραν των πετυχημένων συναυλιών που έδωσε σε Ελλάδα και εξωτερικό, μια σημαντική δισκογραφία με περισσότερες από 10 κυκλοφορίες.
Ο Χατζιδάκις διηύθυνε ως μόνιμος μαέστρος την ορχήστρα μέχρι το θάνατο του, το 1994. Επανασυστάθηκε ως μουσικό σύνολο επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διατηρώντας την επωνυμία του δημιουργού της.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr