10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Μαρτίου. Ξαρχάκος, Κωχ, το «παιδί του λαού» και Χόκινγκ

Σήμερα γιορτάζουν οι Βενέδικτος, Βενεδίκτη, Ευφράσιος, Ματθίλντη και Ματίλντα

14 Μαρτίου 1883: Πέθανε ο Καρλ Μαρξ

Ήταν Γερμανός φιλόσοφος και θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την πολιτική οικονομία και την κοινωνιολογία. Το πιο γνωστό του έργο είναι το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», με εκατομμύρια πωλήσεις το οποίο δημοσίευσε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς. Στην κηδεία του μαζεύτηκαν λίγοι φίλοι και συγγενείς. Η παγκόσμια αναγνώριση του έργου του δεν είχε έρθει ακόμη.

Το κομμουνιστικό μανιφέστο. Η “Βίβλος” της Κομμουνιστικής Ιδεολογίας από τον Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, που πρότεινε την αταξική κοινωνία και την κατάργηση της ιδιοκτησίας

14 Μαρτίου 1934: Πέθανε ο Δημήτριος Αιγινίτης

Ήταν αστρονόμος και υπουργός εκκλησιαστικών και δημοσίας εκπαιδεύσεως. Από το 1896 έως το θάνατό του, υπήρξε τακτικός καθηγητής της Μετεωρολογίας και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

14 Μαρτίου 1934: Γεννήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος

«Το παιδί του λαού»

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έμεινε γνωστός στον κόσμο ως το «λαϊκό παιδί του σινεμά», καθώς υποδυόταν τους ρόλους του φτωχού και  κατατρεγμένου, όπως ίσχυε τότε για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που ταυτιζόταν με τους ρόλους του. Μερικές ταινίες που συμμετείχε είναι «Αγάπησα και πόνεσα», «Ζωή γεμάτη πόνο» και «Η σφραγίδα του Θεού».

Οι ουρές στους κινηματογράφους ήταν ατελείωτες, όπως και η συγκίνηση.

Όμως, τη δεκαετία του 1970, εγκατέλειψε τη μεγάλη οθόνη, για να αφοσιωθεί στο τραγούδι. Η πρώτη του επαφή με το τραγούδι έγινε για τις ανάγκες ταινιών. Το 1965, άρχισε να εμφανίζεται τακτικά σε νυχτερινά κέντρα. Το 1966 κυκλοφόρησε το «Διπλοπενιές και Αναμνήσεις», την πρώτη δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετείχε. Ακολούθησαν 9 σόλο άλμπουμ και 55 σινγκλ. Διέθετε μια τεράστια βιβλιοθήκη.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος φυλακίστηκε από τους Γερμανούς όταν ήταν 9 ετών. Έπαιζε ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ. Ηχογράφησε 300 τραγούδια και διέθετε τεράστια βιβλιοθήκη

14 Μαρτίου 1939: Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος

Συνθέτης και μαέστρος. Αποτελεί από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής έντεχνης και λαϊκής μουσικής. Έχει συνθέσει τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους. Έχει γράψει μουσική για 21 ταινίες, όπως “Μοντέρνα Σταχτοπούτα” και “Διπλοπενιές” και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει βάλει την υπογραφή του σε μουσική για αρχαίες τραγωδίες, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Σε ομιλία του είχε πει: «Η μουσική είναι μια φυσιοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι η θεϊκή επικοινωνία των ήχων. Περιγράφει τα ψυχικά βιώματα μ’ έναν κώδικα ανιδιοτελή. Δημιουργώντας ανάταση ψυχής και σαν αποτέλεσμα ανάταση πνεύματος. Είναι ένα ανυπάκουο σύννεφο, που επικάθεται και γαληνεύει την πιο φουρτουνιασμένη θάλασσα. Είναι ανυπάκουο σε συνημμένους λογικούς κανόνες και δεν υποτάσσεται στην κανονικοποιημένη αριθμητική συλλογικότητα».

14 Μαρτίου 1944: Γεννήθηκε η Μαρίζα Κωχ

“Στο ‘πα και στο ξαναλέω

στο γιαλό μην κατεβείς

κι ο γιαλός κάνει φουρτούνα

και σε πάρει και διαβείς”

Αποτελεί από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική, ενώ ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Μελοποίησε ποίηση Σαπφούς, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία και Γιώργου Σαραντάρη.

Όταν η Μαρίζα Κωχ ερμήνευσε τραγούδι για την Κύπρο στη Eurovision, με κίνδυνο τη ζωή της. Στον χώρο υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής

14 Μαρτίου 1957: Πέθανε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Κύπριος που αγωνίστηκε για την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα και την απομάκρυνση των Άγγλων. Συνελήφθη, γιατί αρνήθηκε να τρέξει και να κρυφτεί από τους Βρετανούς, που τον σταμάτησαν για έλεγχο. Σε ηλικία 19 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο. Προχωρώντας στην αγχόνη, τραγουδούσε τον Εθνικό Ύμνο.

O 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων: “Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε, ζητώ την ελευθερία και τίποτα άλλο”

14 Μαρτίου 1961: Γεννήθηκε ο Μάικ Λαζαρίδης

Είναι Καναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και αντιπρόεδρος της εταιρίας Research In Motion, που δημιούργησε και κατασκευάζει τα κινητά τηλέφωνα Blackberry.

14 Μαρτίου 1988: Γεννήθηκε ο Στέφ Κάρι

Είναι Αμερικανός μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στο NBA με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος και από τους κορυφαίους σουτέρ όλων των εποχών.

14 Μαρτίου 1997: Γεννήθηκε η Σιμόν Μπάιλς

Είναι Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, σε ηλικία 19 ετών, κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Είχε κάνει διάλειμμα για ένα χρονικό διάστημα από τον πρωταθλητισμό, λόγω θεμάτων ψυχικής υγείας. «Είχα πάντα άγχος, αλλά τους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ένιωθα πολύ άσχημα», ανέφερε.

14 Μαρτίου 2018: Πέθανε ο Στήβεν Χόκινγ

«Η ζωή θα ήταν τραγική, αν δεν ήταν αστεία»

Άγγλος αστροφυσικός που μελέτησε τις μαύρες τρύπες, το χωροχρόνο και την απαρχή του σύμπαντος. Χάρη στο best-seller βιβλίο του “Το χρονικό του χρόνου” (1988), έγινε ο δεύτερος δημοφιλέστερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν. Συνήθιζε να βάζει επιστημονικά στοιχήματα με άλλους φυσικούς.

Σε ηλικία 21 ετών, διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μία εκφυλιστική ασθένεια που σταδιακά προκαλεί παράλυση. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής, αλλά ο Χόκινγκ έζησε μέχρι τα 76 του. Επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Παντρεύτηκε δύο φορές και έκανε τρία παιδιά. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του, Λέοναρντ Μλοντίνοφ, η πρώτη σύζυγος του Χόκινγκ φοβόταν πως κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μαζί του μπορεί να τον σκοτώσει.

Στίβεν Χόκινγκ, ιδιοφυής και ακατάβλητος. Τον αναγνωρίζετε δίπλα στην πρώτη του γυναίκα; Η ζωή του έγινε ταινία και βραβεύτηκε με Όσκαρ

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr