14 Ιουνίου 1775. Ψηφίστηκε η καθιέρωση της αμερικανικής σημαίας
Το αμερικανικό κογκρέσο υπερψήφισε την αποδοχή της σημαίας με τα 50 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.
Οι ερυθρόλευκες λωρίδες συμβολίζουν τις 13 αρχικές πολιτείες. Το μπλε ορθογώνιο στην πάνω αριστερή γωνία φέρει 50 μικρά, λευκά, πεντάκτινα αστέρια, που συμβολίζουν τις 50 σημερινές πολιτείες. Η σημαία ονομάζεται και «αστερόεσσα», θηλυκό του αρχαίου επιθέτου «ἀστερόεις», δηλαδή έναστρος.
14 Ιουνίου 1821. Η επίσημη έναρξη της επανάστασης στην Κρήτη
Η μάχη του Λούλου ήταν η πρώτη επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη. Αναπτέρωσε το ηθικό των Κρητικών, αναζωπύρωσε το απελευθερωτικό αίσθημα και σήμανε την έναρξη του Αγώνα στη Μεγαλόνησο.
Το πρωί της 14ης Ιουνίου 1821, έξω από τον οικισμό του Λούλου, μερικά χιλιόμετρα πριν το Θέρισο, οι Κρητικοί αγωνιστές δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από 60 γενίτσαρους. Οι Κρητικοί ήταν προετοιμασμένοι και χίμηξαν κατευθείαν στην μάχη.
Οι Έλληνες κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από τον αγωνιστή Αναγνώστη Παναγιώτου για την επικείμενη τουρκική επέλαση και είχαν κρυφτεί στα βουνά για να είναι ασφαλείς.
Έτσι, οι Τούρκοι στρατιώτες ταμπουρώθηκαν στα άδεια σπίτια και δεν είχαν άλλη επιλογή από το να υπομείνουν την σφοδρή πολιορκία των Κρητικών. Η μάχη κράτησε ως το σούρουπο, όποτε και οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή. Οι Κρητικοί τους καταδίωξαν μία ώρα έξω από τα Χανιά.
Ο απολογισμός της τουρκικής πλευράς ήταν δεκαοκτώ νεκροί και πολλοί κατατρεγμένοι που πρόλαβαν να καταφύγουν στην πόλη. Επιπλέον, πολλά όπλα και πολεμοφόδια έμειναν στους Έλληνες.
14 Ιουνίου 1864. Γεννήθηκε ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ
Ο Γερμανός νευρολόγος έδωσε το όνομά του στη νόσο που μαστίζει την τρίτη ηλικία. Ο Αλτσχάιμερ παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση πρo-γεροντικής άνοιας το 1907, σε άρθρο του με τίτλο «Περί μιας ιδιόμορφης νόσου του εγκεφαλικού φλοιού». Η έρευνά του βασίστηκε στην χρόνια παρακολούθηση μιας ασθενούς που εμφάνιζε συμπτώματα απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης. Όταν πέθανε, μελέτησε περαιτέρω των εγκέφαλό της.
Τα συμπεράσματά του επαναξιολογήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα, όταν η επιστήμη είχε προχωρήσει. Το 1911 έγιναν οι πρώτες επίσημες διαγνώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς στις ΗΠΑ.
14 Ιουνίου 1920. Πέθανε ο Μαξ Βέμπερ
«Αναμφίβολα, όλη η ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δεν θα ‘χε πετύχει το εφικτό, αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει να φτάσει το ανέφικτο»
Οι ιδέες του Γερμανού κοινωνιολόγου επηρέασαν καθοριστικά την επιστήμη της κοινωνιολογίας.
Βάση της μελέτης της βεμπεριανής επιστημολογίας αποτελεί η δράση του υποκειμένου μέσα στο όλον της κοινωνίας. Ο Βέμπερ, επικεντρώθηκε στη μέθοδο του ατομισμού, ψάχνοντας τα υποκειμενικά κριτήρια, που οδήγησαν τον εκάστοτε δρώντα σε μία πράξη.
Πέθανε στα 56 του, χτυπημένος από την ισπανική γρίπη και την πνευμονία.
14 Ιουνίου 1928. Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Ο Αργεντίνος έχει καθιερωθεί ως το παγκόσμιο σύμβολο του ταξικού αγώνα, της επαναστατικότητας και της αντίστασης. Θεωρούσε τη Λατινική Αμερική όχι ως ένα σύνολο χωριστών εθνών, αλλά ως μία πολιτιστική και οικονομική ενότητα, για την απελευθέρωση της οποίας θα χρειαζόταν μια κοινή στρατηγική.
Υπήρξε ηγετική φιγούρα της Κουβανικής Επανάστασης και άσκησε καθοριστική επίδραση στη θεωρία και την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Όμως δεν επαναπαύθηκε εκεί. Επέμεινε, πολέμησε, ξεσήκωσε και άλλους και τελικά θυσιάστηκε για την επανάσταση ο ίδιος.
Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1967 στη Βολιβία, από βολιβιανές δυνάμεις που συνεργάζονταν με τη CIA. Την επομένη μέρα, εκτελέστηκε σε μία αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα.
14 Ιουνίου 1942. Η αρχή του ημερολογίου της Άννας Φρανκ
Το ημερολόγιο ήταν δώρο για τα 13α γενέθλιά της που ήταν στις 12 Ιουνίου. Δύο μέρες αργότερα έκανε την πρώτη καταχώρηση.
Ενώ η μικρή κρυβόταν στο Πρίσενγκρατς του Άμστερνταμ με την οικογένειά της, ονειρευόταν ότι μια μέρα θα επέστρεφε στο σχολείο. Ήθελε να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και να μιλήσει άπταιστα διαφορετικές γλώσσες.
Σε ένα απόσπασμα, στις 11 Μαϊου 1944, έγραψε ότι ήθελε να γίνει “δημοσιογράφος και αργότερα διάσημη συγγραφέας”. Το όνειρό της πραγματοποιήθηκε μετά θάνατον. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε σχεδόν 70 γλώσσες
Η τελευταία καταχώρηση έγινε την 1η Αυγούστου του 1944. Τρεις μέρες μετά, η οικογένεια Φρανκ συνελήφθη για να οδηγηθεί στο στρατόπεδο Mπέργκεν-Mπέλσεν.
14 Ιουνίου 1946. Γεννήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, παρουσιαστής, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από μικρός διακρινόταν για την ενέργεια και το θράσος του. Οι συμμαθητές του τον χαρακτήριζαν ως νταή, ο οποίος μιλούσε διαρκώς. Συνήθιζε να ξεσηκώνει τη γειτονιά με τις φωνές του. Δεν ήταν καλός στα μαθήματα, όμως ήταν δημοφιλής και φημιζόταν για την εμφάνισή του. Είχε αυτοπεποίθηση, ήταν αθλητής και πρόεδρος της τάξης.
Στα 13 του χρόνια οι γονείς του τον έστειλαν στη Στρατιωτική Σχολή της Νέας Υόρκης για να αποκτήσει πειθαρχία. Από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του και παρακολουθούσε τις συναλλαγές του.
Η οικογένειά του ήταν πλούσια, είχαν αυτοκίνητα Κάντιλακ, σοφέρ, μάγειρες και έγχρωμη τηλεόραση. Τη χρονιά που αποφοίτησε ψηφίστηκε από τους συμμαθητές του ως ο “γυναικάς” της τάξης. Μόλις τελείωσε το σχολείο, αρνήθηκε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. Στα φοιτητικά του χρόνια ξέσπασε ο πόλεμος του Βιετνάμ, στον οποίο δεν πολέμησε εξαιτίας προβλήματος υγείας που τον δυσκόλευε στο περπάτημα.
Όταν πήρε το πτυχίο του ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση του πατέρα του και σε ελάχιστο χρόνο τα οικονομικά της εταιρείας εκτοξεύθηκαν.
Πέρασε όλη του τη ζωή στη Νέα Υόρκη, έχτισε ουρανοξύστες, έγινε ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και καζίνο και στα 40 του χρόνια ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής.
Το 1997 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 2 δισ. δολάρια. Δεν είχε κολλητούς φίλους και μοναδική ασχολία του ήταν οι επιχειρήσεις και η αύξηση της περιουσίας του.
14 Ιουνίου 1986. Πέθανε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Το πλήρες όνομά του είναι Χόρχε Φρανσίσκο Ισιδόρο Λουίς Μπόρχες Ασεβέδο. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος του 20ου αιώνα. Έχοντας μεγαλώσει στο πολυπολιτισμικό Μπουένος Άιρες, ο Αργεντίνος λογοτέχνης επηρεάστηκε από χριστιανικά, βουδιστικά, ισλαμικά και εβραϊκά κείμενα, εισάγοντας στοιχεία από όλα αυτά στα έργα του.
Μερικά από τα διασημότερα είναι «Ο πυρετός του Μπουένος Άιρες», «Το αντικριστό φεγγάρι», «Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας», «Ο κήπος του διχαλωτού μονοπατιού».
14 Ιουνίου 1987. Η Εθνική Ελλάδος στην κορυφή της Ευρώπης στο μπάσκετ
Η ομάδα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φιλίππου και του Φασούλα έφερε το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η «επίσημη αγαπημένη» επικράτησε της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 μέσα στο νεόδμητο τότε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το παιχνίδι ήταν στον πόντο μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Λιβέρης Ανδρίτσος ισοφάρισε στα τελευταία δευτερόλεπτα 89-89 και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Στα τελευταία 36 δευτερόλεπτα οι ομάδες ήταν ισόπαλες 101-101.
Τότε, ο Αργύρης Καμπούρης κέρδισε φάουλ. Έτριψε τα χέρια του με το χαρακτηριστικό του στυλ. Σούταρε εύστοχα και τις δυο φορές και μια χώρα απογειώθηκε στο υψηλότερο βάθρο.
Κατά πολλούς ήταν το πιο δύσκολο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε ποτέ. Συνολικά συμμετείχαν 12 ομάδες, μεταξύ των οποίων η Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση, που είχαν στο ρόστερ τους μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες της εποχής.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr