10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου. Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου, Μαντουμπάλα και ο “πατέρας της Nutella”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου. Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου, Μαντουμπάλα και ο “πατέρας της Nutella”

Σήμερα γιορτάζουν ο Βαλεντίνος και η Βαλεντίνη

14 Φεβρουαρίου 1779: Σκοτώθηκε ο Τζέιμς Κουκ

Βρετανός θαλασσοπόρος, εξερευνητής και χαρτογράφος, διάσημος για τα ταξίδια του στον Ειρηνικό Ωκεανό, την περίοδο 1768-1779. Τα ταξίδια του στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία θεωρούνται σημαντικά όχι μόνο επειδή ανακάλυψε νέα και άγνωστα μέρη, αλλά και γιατί μελέτησε τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου του ταξιδιού στη Χαβάη, χάθηκε μία από τις βάρκες του πλοίου του. Ο Κουκ κατηγόρησε γι’ αυτό τον αρχηγό της φυλής των ιθαγενών και τον έπιασε αιχμάλωτο. Οι ιθαγενείς εξοργίστηκαν και σε μία συμπλοκή με τους Βρετανούς, ο Κουκ χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Τζέιμς Κουκ. Ο θαλασσοπόρος που εξερεύνησε τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ έδωσε το “λάθος” όνομα στα καγκουρό. Πέθανε στη Χαβάη σε συμπλοκή με τους ιθαγενείς και το σώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα

14 Φεβρουαρίου 1794: Γεννήθηκε ο Φρανκ Άμπνεϊ Χέιστινγκς

Βρετανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και φιλέλληνας, με έντονη δράση και σημαντική συνεισφορά στην Επανάσταση του 1821. Το εξελληνισμένο ονοματεπώνυμό του είναι Φραγκίσκος Άστιγξ.

Διέθεσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του για τη ναυπήγηση του ιστορικού πλοίου “Καρτερία και το Δεκέμβριο του 1827, πέτυχε την ανατίναξη της τουρκικής πυριτιδαποθήκης στη νησίδα Βασιλάδι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Το Μάιο του 1828, ο Άστιγξ τραυματίστηκε σοβαρά, κατά την επιχείρηση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Ένα μήνα μετά, πέθανε από τέτανο στο λοιμοκαθαρτήριο Ζακύνθου. Ήταν 34 ετών.

14 Φεβρουαρίου 1884: Γεννήθηκε ο Κώστας Βάρναλης

“Aν ξυπνήσεις μονομιάς, θά’ ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Μπουμπούς. Το επίθετο Βάρναλης προήλθε από τη βουλγαρική πόλη Βάρνα, από την οποία καταγόταν ο πατέρας του. Ήταν υποστηρικτής της δημοτικής και δούλεψε ως δάσκαλος.

Λόγω της αριστερής ιδεολογίας του, διώχθηκε, έχασε τη δουλειά του και εξορίστηκε. Αποκλείστηκε από τη δημόσια εκπαίδευση και αναγκάστηκε να βιοποριστεί ως δημοσιογράφος. Το ποίημά του “Η μπαλάντα του Κυρ Μέντιου“, με το θρυλικό στίχο “Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο“, έγινε δημοφιλές χάρη στη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο Λένιν. “Η αληθινή απολογία του Σωκράτη“, “Το φως που καίει” και “Σκλάβοι Πολιορκημένοι” είναι μερικά από τα πιο γνωστά έργα του.

Κάντε κλικ στο ακόλουθο link, για να διαβάσετε πώς ο Κώστας Βάρναλης διακωμώδησε το δημοφιλές ποίημα “Αν” του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ:

“Αν στέκεις πάντα δίβουλος και πάντα σου σκυμμένος…”. Το ποίημα παρωδία του Βάρναλη στο περίφημο ποίημα “Αν” του ευγενή Κήπλινγκ. Παρώδησε ακόμη τον Καβάφη και τον Ζ. Παπαντωνίου για να αναδείξει τις ταξικές διαφορές

14 Φεβρουαρίου 1929: Η Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Ανήμερα της Γιορτής των Ερωτευμένων, ο Αλ Καπόνε αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον αντίπαλό του, Τζορτζ “Μπαγκς” Μοράν. Ήταν η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και στόχος του ήταν να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης του “παράνομου” αλκοόλ.

Σε μια αποθήκη του Σικάγο, τέσσερις άνδρες του Αλ Καπόνε γάζωσαν με εκατοντάδες σφαίρες πέντε μέλη της συμμορίας του Μοράν και δύο συνεργάτες τους. Ο τοίχος και το πάτωμα είχαν γεμίσει αίματα και ορισμένα πτώματα είχαν σχεδόν κοπεί στη μέση!

Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε πουθενά. Ο Καπόνε είχε άλλοθι και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τον συνέδεε με το μακελειό.

Η “Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου” αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Ρότζερ Κόρμαν  (1967). Μέρος του αιματοβαμμένου τοίχου της αποθήκης φυλάσσεται ως έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Οργανωμένου Εγκλήματος και Επιβολής του Νόμου στο Λας Βέγκας.

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου που σόκαρε ακόμα και τους γκάνγκστερς. Οι ερωτευμένοι γιόρταζαν και οι άνδρες του Αλ Καπόνε γάζωναν με σφαίρες τους ανταγωνιστές του

14 Φεβρουαρίου 1933: Γεννήθηκε η Μαντουμπάλα

“Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,

τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,

Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα”

Ινδή ηθοποιός που ξεχώρισε για την ομορφιά της και πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασικές ταινίες του Bollywood, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμό της ήταν Μουμτάζ Γεχάν Μπεγκούμ Ντεχλαβί. Ήταν το πέμπτο από τα συνολικά 11 παιδιά μιας φτωχής μουσουλμανικής οικογένειας και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 9 ετών. Πέθανε σε ηλικία 36 ετών, εξαιτίας εκ γενετής καρδιακής πάθησης.

“Μαντουμπάλα”, η θρυλική Ινδή πρωταγωνίστρια που πέθανε νέα και έγινε τραγούδι από τον Καζαντζίδη. Η κόντρα για την πατρότητα των στίχων και της μουσικής. Παρέμεινε πρώτο σε πωλήσεις για μια δεκαετία!

14 Φεβρουαρίου 1987: Πέθανε ο Κάρολος Κουν

“Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο, για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας”

Σπουδαίος σκηνοθέτης, θεατρικός διδάσκαλος και πρωτοπόρος του ελληνικού θεάτρου. Ήταν ο ιδρυτής του ομώνυμου Θεάτρου Τέχνης, το οποίο ξεκίνησε από τη Νεάπολη Εξαρχείων την περίοδο της Κατοχής.

Χάρη στον Κουν, το ελληνικό κοινό ήρθε σε επαφή με μεγάλους ξένους θεατρικούς συγγραφείς, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Τένεσι Ουίλιαμς και ο Άρθουρ Μίλερ. Επίσης, έδωσε βήμα σε πολλούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Γεννήθηκε στη Προύσα της Μικράς Ασίας και κανένας από τους προγόνους του δεν είχε σχέση με την τέχνη. Λέγεται πως, όταν ήταν μικρός, έκοβε τα μοντέλα από τα περιοδικά μόδας της μητέρας του και τα μετέτρεπε σε ηθοποιούς θέατρου.

Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1929 και για εννέα χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών και προς τιμήν του θεσμοθετήθηκαν τα Βραβεία “Κάρολος Κουν.

Πώς γεννήθηκε το “Θέατρο Τέχνης” του Κάρολου Κουν σε ένα μικρό καμαράκι στα Εξάρχεια. “Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας”

14 Φεβρουαρίου 1989: Η διαταγή θανάτωσης του “βλάσφημου” Σαλμάν Ρούσντι

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά, δηλαδή διάταγμα, με το οποίο καλούσε όλους τους μουσουλμάνους να σκοτώσουν τον Άγγλο συγγραφέα, Σαλμάν Ρούσντι. Αιτία στάθηκε το βιβλίο του με τίτλο “Σατανικοί Στίχοι” (1988), το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο για τον Μωάμεθ.

Το φετφά του Χομεϊνί αφορούσε όχι μόνο τον Άγγλο συγγραφέα, αλλά και οποιονδήποτε σχετιζόταν με την έκδοση του επίμαχου βιβλίου. Συνοδευόταν, επίσης, από επικήρυξη τριών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ήταν προσφορά ενός Ιρανού επιχειρηματία.

Περισσότερα για τους “Σατανικούς Στίχους” μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:

Η δολοφονία του μεταφραστή και του εκδότη που εξέδωσε το βιβλίο, “Οι σατανικοί στίχοι” του Σαλμάν Ρούσντι. Ο συγγραφέας καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και για να σωθεί έκανε δήλωση μετανοίας

14 Φεβρουαρίου 1994: Εκτελέστηκε ο Αντρέι Τσικατίλο

Ρώσος, κατά συρροή δολοφόνος, γνωστός με τα προσωνύμια “Χασάπης του Ροστόφ” ή “Κόκκινος Αντεροβγάλτης“. Δολοφόνησε 53 γυναίκες και παιδιά στην περιφέρεια Ροστόφ και άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν από το 1978 μέχρι το 1990. Το μικρότερο θύμα του ήταν 7 ετών και το μεγαλύτερο 44.

Αφού σκότωνε τα θύματά του, έκοβε και έτρωγε τα γεννητικά τους όργανα, για να νιώσει σεξουαλική ευχαρίστηση. Αγαπημένο του ενθύμιο ήταν η μήτρα των γυναικών, για την οποία έλεγε: “Μου αρέσει να τη μασουλάω. Είναι τόσο ροζ και μαλακή“.

Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Τα φρικιαστικά εγκλήματά του μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, στην ταινία “Citizen X” του 1995.

Διαβάστε αναλυτικότερα για τον Αντρέι Τσικατίλο στο άρθρο: Ο Ρώσος καθηγητής που σκότωνε, για να νιώσει σεξουαλική ευχαρίστηση. Κατακρεούργησε 52 ανθρώπους και κρατούσε για τρόπαιο κομμάτια που έκοβε με τα δόντια του (Προσοχή! Σκληρές περιγραφές!)

14 Φεβρουαρίου 2005: Ιδρύθηκε το Youtube

Ιστοσελίδα αναπαραγωγής και διαμοιρασμού βίντεο. Η δημιουργία της άλλαξε την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, καθιέρωσε το επάγγελμα του “Youtuber” και αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του Διαδικτύου.

Το Youtube ιδρύθηκε από τρεις πρώην υπαλλήλους της PayPal: τον Στιβ Τσεν, τον Τσαντ Χάρλεϊ και τον Τζουντ Καρίμ. Τον Οκτώβριο του 2006, εξαγοράστηκε από την Google για 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπολογίζεται ότι στο Youtube έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια βίντεο. Το πρώτο δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2005, έχει διάρκεια 19 δευτερόλεπτα και δείχνει τον Τζουντ Καρίμ στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Έχει τίτλο “Me at the zoo“, περισσότερες από 300 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 10 εκ. σχόλια. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Me at the zoo

14 Φεβρουαρίου 2015: Πέθανε ο Μικέλε Φερέρο

Ο “πατέρας της Nutella”

Ιταλός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Ferrero SpA, η οποία κυκλοφορεί μερικά από τα μεγαλύτερα brands στο χώρο της σοκολατοβιομηχανίας: Nutella, Kinder, Ferrero Rocher και Mon Cheri. Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 26,5 δισ. δολάρια.

Ο Μικέλε Φερέρο κληρονόμησε από τον ζαχαροπλάστη και αρτοποιό πατέρα του, Πιέτρο μία μικρή επιχείρηση στην Άλμπα της Ιταλίας και κατόρθωσε να τη γιγαντώσει, κυρίως χάρη στη Nutella, μια κρέμα με βάση το φουντούκι και το κακάο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα ηνία της Ferrero SpA ανέλαβαν οι γιοι του.

He Turned His Father's Local Bakery Into Billions!

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr