Σήμερα γιορτάζουν οι: Αρριανός, Αρριανή, Λεύκιος και Λευκία.
14 Δεκεμβρίου 1799: Πέθανε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον
Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και φημιζόταν για τη δύναμη και τη σωματοδομή του.
Παρόλα αυτά, είχε και μία αδυναμία που τον ταλαιπωρούσε στην ενήλικη ζωή του. Είχε διάφορα οδοντικά προβλήματα, τα οποία του προκαλούσαν έντονη δυσφορία, αδιάκοπο πόνο και μια μίζερη καθημερινότητα.
Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον άλλαξε πολλές οδοντοστοιχίες. Μερικές από αυτές ήταν κατασκευασμένες από οστά ιπποπόταμου, ελεφαντόδοντο, ανθρώπινα δόντια, βίδες ορειχάλκου, μόλυβδο και χρυσό μεταλλικό σύρμα.
Πέθανε σε ηλικία 67 ετών.
14 Δεκεμβρίου 1883: Γεννήθηκε ο Μανώλης Καλομοίρης
Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, γιατί επιχείρησε να συνθέσει τη λόγια μουσική σε συνδυασμό με την ελληνική ταυτότητα.
Η μίξη της ελληνικής παράδοσης και των δυτικών τεχνικών σύνθεσης διαμόρφωσαν το ύφος του.
14 Δεκεμβρίου 1901: Γεννήθηκε ο Παύλος Α’ της Ελλάδας
Διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από το 1947 έως το θάνατό του, το 1964. Ήταν το τέταρτο παιδί του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και της πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας.
Αφού οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Παύλος πήγε αρχικά στη Νότιο Αφρική και μετά στην Αίγυπτο. Επέστρεψε στη χώρα με τον Γεώργιο Β’, μετά το δημοψήφισμα του 1946.
Πέθανε στις 6 Μαρτίου 1964, στις 16:12, στο Ανάκτορο του Τατοΐου σε ηλικία 63 ετών. Μετά από τρεις ώρες ο μοναχογιός του Κωνσταντίνος ορκίστηκε βασιλιάς και αποτέλεσε τον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων.
14 Δεκεμβρίου 1911: Έφτασε ο πρώτος άνθρωπος στο Νότιο Πόλο
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν έκανε το ιστορικό ταξίδι με πλοίο, μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος. Ήταν ο πρώτος που επιχείρησε κάτι τέτοιο, ενώ ήταν και από τους πρώτους που πέρασαν την Αρκτική αεροπορικώς.
14 Δεκεμβρίου 1911: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Ιβάνωφ
Ήταν πολωνικής καταγωγής και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου διακρίθηκε στην κολύμβηση. Στην αρχή, έπαιζε ποδόσφαιρο.
Το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το 1934 έγινε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελευθέρας κολύμβησης.
Ήταν πράκτορας των Συμμάχων και έδρασε στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Είχε την κωδική ονομασία «Μπόλμπυ». Κρυβόταν από σπίτι σε σπίτι στην Αθήνα, με τη βοήθεια αντιστασιακών, όπως η Λέλα Καραγιάννη. Είχε τοποθετήσει βόμβα στα ύφαλα του γερμανικού υποβρυχίου U-133.
Εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση. Προς τιμή του, ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό του γυμναστήριο «Ιβανώφειο».
14 Δεκεμβρίου 1914: Ιδρύθηκε η ΕΣΗΕΑ
Στην αίθουσα της Εταιρείας Φίλων του Λαού, δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν και υπέγραψαν το πρακτικό για την ίδρυση της «Ενώσεως των Συντακτών», ώστε οι δημοσιογράφοι να έχουν τουλάχιστον τα έξοδα για την κηδεία τους!
Το αρχικό όνομα που προτάθηκε αλλά απορρίφθηκε ήταν «Δημοσιογραφική Ένωσις». Πρώτος πρόεδρος της Ένωσης εξελέγη ο λογοτέχνης και χρονογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Βιβλίο Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και το Βιβλίο Πρακτικών των Διοικήσεων κλάπηκαν, αφήνοντας κενό στην ιστορία της Ένωσης εκείνη την περίοδο.
Σήμερα, διατηρεί την ονομασία «Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» αν και καλύπτει συνδικαλιστικά το σύνολο των δημοσιογράφων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιντερνετ και εταιρείες παραγωγής.
14 Δεκεμβρίου 1950: Κυκλοφόρησε το τραγούδι «Frosty the Snowman»
Το διάσημο τραγούδι, που είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα δεν μιλάει για αυτά.
Το τραγούδησαν μεγάλα ονόματα της αμερικανικής μουσικής όπως Νατ Κινγκ Κόουλ, οι Jackson 5, οι Ronettes, ο Πέρι Κόμο, ο Τζόνι Μάθις, ο Χάρι Κόνικ, οι Beach Boys, η Λιν Άντερσον, ο Μπινγκ Κρόσμπι, η Έλα Φιτζέραλντ και το ντουέτο των Carpenters.
14 Δεκεμβρίου 1976: Η «17Ν» δολοφόνησε τον βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο
Την ώρα που γύριζε στο σπίτι του, στις 22:00, στην οδό Άτλαντος στο Παλαιό Φάληρο, ο Ευάγγελος Μάλλιος, αξιωματικός της αστυνομίας που κατά τις ανακρίσεις αριστερών βασάνιζε τους πολίτες. Πυροβολήθηκε από αγνώστους. Από τον θόρυβο έτρεξαν ανήσυχοι οι γείτονες στο σημείο. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε το θύμα ήταν: «Ένας ψηλός και μία κοπέλα».
Η «17Ν» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Στην προκήρυξη έγραφε: «Χιλιάδες αγωνιστές υπέφεραν στα χέρια τους. Σήμερα τα καθάρματα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και κοροϊδεύουν τα θύματά τους και τον ελληνικό λαό.»
14 Δεκεμβρίου 1989: Πέθανε ο Αντρέι Ζαχάρωφ
Ήταν πυρηνικός φυσικός. Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
Ο Ζαχάρωφ συμμετείχε στην προσπάθεια κατασκευής βόμβας υδρογόνου. Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια ο επιστήμονας εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες των πυρηνικών όπλων στην ανθρωπότητα. Τάχθηκε κατά της εισβολής στη Τσεχοσλοβακία, διαφωνούσε με τη διαίρεση του κόσμου σε κομμουνιστικό και καπιταλιστικό και στήριξε την περεστρόικα.
Όταν τάχθηκε κατά της εισβολής στο Αφγανιστάν εξορίστηκε από τη Μόσχα και με σύζυγό του έκαναν απεργίες πείνας. Το 1975 πήρε Νόμπελ Ειρήνης.
Το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο θέσπισε προς τιμήν του το «Βραβείο Ζαχάρωφ», που δίνεται σε πρόσωπα και οργανισμούς που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την πολιτική ελευθερία.
Πέθανε σε ηλικία 68 ετών.
14 Δεκεμβρίου 2013: Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Ο’ Τουλ
Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης έγινε διάσημος για την επιτυχημένη ερμηνεία του Τ. Ε. Λόρενς στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας».
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ