10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου. Τζίμης Πανούσης, Καβογιάννη και η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου. Τζίμης Πανούσης, Καβογιάννη και η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σήμερα γιορτάζουν οι Ερμύλλος και Ερμύλλη.

13 Ιανουαρίου 1859: Γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς

“Η δημοτική είναι η γλώσσα, με την οποία μας θηλάζει η μάνα”

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Πολυγραφότατος, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και κύριος εκπρόσωπος της “Νέας Αθηναϊκής Σχολής“. Το πιο γνωστό του έργο είναι,  “Ο δωδεκάλογος του γύφτου“.

Στα επτά του χρόνια έχασε και τους δύο γονείς τους, σε διάστημα 40 ημερών. Όταν έγινε πατέρας, έχασε τον μικρότερο γιο του  Άλκη  σε ηλικία 4 ετών από άγνωστη ασθένεια. Ο Παλαμάς επηρεάστηκε βαθιά από την απώλεια του παιδιού του και έγραψε το ποίημα “Ο Τάφος” στη μνήμη του.

Ένας βουλευτής υπέρμαχος της καθαρεύουσας χαρακτήρισε τον Παλαμά “διαστρεβλωτήν και υβριστήν της ελληνικής γλώσσης“. Μαζί με άλλους καθαρευουσιάνους, πέτυχε την απόλυση του Παλαμά για ένα μήνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  όπου ήταν διοικητικός υπάλληλος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήρθε κοντά με αρκετές νεαρές κοπέλες, τις λεγόμενες “μούσες” του και αντάλλαζε μαζί τους ερωτικές επιστολές. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών και κηδεία του μετατράπηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά:

Η ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Ο ποιητής που “είπε την Ελλάδα” και επηρεάστηκε από τις προσωπικές του τραγωδίες. Νέα εκπομπή

13 Ιανουαρίου 1910: Γεννήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης

“Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι”

Πολυταξιδεμένος ζωγράφος και σκηνογράφος. Οι γονείς του τον προόριζαν για μηχανικό ή δικηγόρο, αλλά εκείνος είχε από μικρός έφεση στη ζωγραφική. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μαθήτευσε στον Φώτη Κόντογλου, ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία.

Πήρε μέρος στο Έπος του ’40 μαζί με ποιητές, όπως ο Ελύτης και ο Καββαδίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ζωγράφισε και την περίφημη θαυματουργή εικόνα “Η Παναγία της Νίκης“. Την περίοδο της Κατοχής, επιβίωσε ως σκηνογράφος, συντηρητής και διακοσμητής.

Τα κοστούμια και τα σκηνικά για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Πριγκίπισσα Μάλεν» τα επιμελήθηκε ο Τσαρούχης. «Η θητεία μου ως σκηνογράφου μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω το θέατρο από πολύ μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες», είχε πει.

H άγνωστη διαδρομή του Γιάννη Τσαρούχη. Ο ζωγράφος που ήθελε να γίνει ακροβάτης και οι γονείς του τον προόριζαν για μηχανικό ή δικηγόρο

13 Ιανουαρίου 1930: Έκανε «πρεμιέρα» ο Μίκυ Μάους

Λέγεται ότι ο Γουόλτ Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του ποντικιού ενώ ταξίδευε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν. Στην αρχή, θέλησε να το ονοματίσει Μόρτιμερ. Η σύζυγός του το θεώρησε πομπώδες και του πρότεινε να το πει Μίκυ. Όπως και έγινε.

Έγινε ο πρώτος ήρωας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στο περίφημο «Πεζοδρόμιο της Φήμης» στο Χόλυγουντ.

Η λογοκρισία του Μίκυ Μάους από τη Χούντα. Τα σκίτσα και οι τίτλοι που ενόχλησαν

13 Ιανουαρίου 1941: Πέθανε ο Τζέιμς Τζόυς

Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής, από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Είχε γράψει τα μυθιστορήματα «Οδυσσέας» και «Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» . Για το καθένα χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια συγγραφής.

13 Ιανουαρίου 1958: Γεννήθηκε η Μαρία Καβογιάννη

Γεννήθηκε στον Βύρωνα Αττικής και κατάγεται από τη Βυτίνα Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά και παιδαγωγικά, ενώ παράλληλα φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν. Η καριέρα της στην τηλεόραση ξεκίνησε το 1992 με μικρούς ρόλους, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή με τη σειρά «Ντόλτσε Βίτα». Συμμετείχε σε σειρές, κωμικές και δραματικές, όπως «Εγκλήματα» και «Χαρά Αγνοείται» και «Μαέστρο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ/STR

13 Ιανουαρίου 1977: Γεννήθηκε ο Ορλάντο Μπλουμ

Ο ηθοποιός έγινε γνωστός για τους ρόλους του ως Λέγκολας στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και ως Γουίλ Τέρνερ στους «Πειρατές της Καραϊβικής». Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1997 στην ταινία «Wilde».

Μετά την επιτυχία του ως Λέγκολας, πήρε μέρος στις ταινίες «Troy» και «Kingdom of Heaven». Παρά τις εμπορικές αποτυχίες ορισμένων ταινιών του, παρέμεινε δημοφιλής. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ξανά στο ρόλο του Λέγκολας στο Χόμπιτ.

Ποιο είναι το αγοράκι της φωτογραφίας που έγινε παγκόσμιο ίνδαλμα; Έγινε ηθοποιός για να ξεπεράσει τη δυσλεξία και κόντεψε να μείνει παράλυτος μετά από μία πτώση. Όταν περπάτησε “έσωσε τη Γη”

13 Ιανουαρίου 1981: Γεννήθηκε ο Γιάννης Χαρούλης

Ο τραγουδιστής συνδυάζει την κρητική μουσική με τα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, συνδέοντας παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία. Ο «Χειμωνανθός», «Έλα πάρε με», «Τι λάθος κάνω» είναι μερικές από τις επιτυχίες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

13 Ιανουαρίου 1991: Η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 είχε οριστεί ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Από νωρίς το μεσημέρι φίλοι των «ερυθρόλευκων» έφταναν με τρένα στον Περισσό. Εκεί υπήρχαν ΜΑΤ, που κατευθύνονταν προς το γήπεδο της ΑΕΚ.

Στις 14:47, στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, οπαδοί των δύο ομάδων συναντήθηκαν και ξεκίνησαν τα επεισόδια. Κατά τη διάρκεια, φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε στην κοιλιά του 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου. Ο Γιώργος Χιόνος, συμμαθητής του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, υποστήριξε ότι τη φωτοβολίδα έριξε ένας 12χρονος φίλαθλος της ομάδας τους, ο οποίος στόχευε τα ΜΑΤ.

«Η κοιλιά του ήταν διαλυμένη και τα έντερά του επίσης κατεστραμμένα», είχε πει ο χειρουργός του νοσοκομείου, Δανιήλ Νίκζας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

1991. Η δολοφονία του 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού από φωτοβολίδα. Την έριξε 12χρονος που σημάδευε τα ΜΑΤ

13 Ιανουαρίου 1993: Πέθανε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Ποιητής με πλούσιο συγγραφικό έργο. «Ο πεθαμένος και η Ανάσταση», «Μητέρα Θεσσαλονίκη» και «Ομιλήματα» είναι μερικά από τα δημιουργήματά του. Σε ηλικία 14 ετών, συνέταξε παγκόσμια γεωγραφία, η οποία έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Όμως, ανακλήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ανήλικος.

13 Ιανουαρίου 2018: Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Ήταν μουσικός, ερμηνευτής με σπάνιες φωνητικές ικανότητες και σατύριζε τα πάντα. Η πρώτη του δουλειά ήταν φωτογράφος ελαφρού πορνό.

Για μια περίοδο εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και φυσικά παραιτήθηκε με επιστολή, στην οποία σατίρισε το τραπεζικό σύστημα και την πολιτική κατάσταση της εποχής.  Έπαιρνε 10.683 δρχ το μήνα, ποσό που το χαρακτήρισε «υπέρογκο». Ήταν ένας ακόμη υπάλληλος άγνωστος στην ελληνική κοινωνία, που άφησε μια σίγουρη εργασία για την οποία άλλοι έβαζαν βύσμα.

Διαβάστε τη ολόκληρη, στον παρακάτω σύνδεσμο: Η επιστολή παραίτησης του Τζίμη Πανούση, από την Εθνική Τράπεζα. Έπαιρνε 10.683 δρχ το μήνα, ποσό “υπέρογκο” και υποσχέθηκε ότι θα ξαναπροσληφθεί με ρουσφέτι…

Ο Τζίμης Πανούσης φοράει τη ρόμπα του και θηλάζει ένα μωρό. Ποιο μήνυμα ήθελε να περάσει;

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.