10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου. Φούντας, Συγγρός, Βάγκνερ και η αποκεφαλισμένη βασίλισσα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου. Φούντας, Συγγρός, Βάγκνερ και η αποκεφαλισμένη βασίλισσα

Σήμερα γιορτάζουν οι: Πρίσκιλλα, Πρισίλλα, Μαρτινιανός

13 Φεβρουαρίου 1542: Αποκεφαλίστηκε η βασίλισσα Κάθριν της Αγγλίας

Ήταν η πέμπτη και προτελευταία σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκου Η’, ο οποίος βρισκόταν στο θρόνο για σχεδόν 40 χρόνια (1509-1547). Η Χάουαρντ σύρθηκε στο ικρίωμα σε ηλικία 18-19 ετών, μετά από δύο χρόνια γάμου, κατηγορούμενη για μοιχεία και προδοσία κατά του βασιλιά. Λέγεται πως ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό αυλικό, Τόμας Κουλπέπερ.

Δεν ήταν πάντως η μοναδική σύζυγος του Ερρίκου Η’ που αποκεφαλίστηκε. Διαβάστε τη μοίρα των υπόλοιπων πέντε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Ερρίκος ο 8ος. Ο Άγγλος βασιλιάς που παντρεύτηκε έξι γυναίκες και αποκεφάλισε τις δύο. Ακύρωσε και γάμο γιατί ο Πάπας δεν επέτρεπε το διαζύγιο

13 Φεβρουαρίου 1883: Πέθανε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ

“Πιστεύω στο Θεό, στον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν”

Γερμανός συνθέτης, ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της μουσικής. Διακρίθηκε κυρίως για τις όπερές του, τις οποίες ονόμαζε “μουσικά δράματα“, ενώ το κορυφαίο έργο του θεωρείται η τετραλογία “Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν“. Συνέθεσε, επίσης, τον “Ιπτάμενο Ολλανδό“.

Ακόμη, έμεινε γνωστός για τις αντισημιτικές του απόψεις, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι “είναι ανίκανοι να παράγουν υψηλή μουσική“. Πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, ο Χίτλερ έγινε ένας από τους θαυμαστές του.

Η ζωή του Βάγκνερ ήταν γεμάτη από ταραχώδεις έρωτες, εξορίες και συχνές μετακινήσεις, προκειμένου να ξεφύγει από τους δανειστές του, στους οποίους χρωστούσε.

Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο συνθέτης που πολέμησε τους Εβραίους και μίλησε για Άρια φυλή. Τον λάτρεψε ο Χίτλερ και έπαιζε με τα εγγόνια του

13 Φεβρουαρίου 1888: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου

Ο “Γέρος της Δημοκρατίας”

Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ήταν ο ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου. Συνέδεσε το όνομά του με κομβικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως ο “λόγος της απελευθερώσεως” που εκφώνησε στο Σύνταγμα έξι ημέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανών και ο “ανένδοτος αγώνας” που κήρυξε μετά τις εκλογές “βίας και νοθείας” του 1961.

Δεν δέχομαι να είμαι εξευτελισμένος Πρωθυπουργός“, είχε απαντήσει στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, όταν ήρθε σε ρήξη μαζί του για το ζήτημα του υπουργείου Άμυνας, τον Ιούλιο του 1965, που οδήγησε στην αποστασία Πέθανε σε ηλικία 80 ετών και η πάνδημη κηδεία του αποτέλεσε την πρώτη μαζική εκδήλωση αντίστασης στη δικτατορία.

Είχε παντρευτεί τη Σοφία Μινέικο και την Κυβέλη Ανδριανού.

Διαβάστε παρακάτω για τον “παράνομο” έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου με την πρωταγωνίστρια του θεάτρου “Κυβέλη“:

Ο “παράνομος” έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου με την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Κυβέλη και ο γιος που απέκτησαν. Το διαζύγιο εξ Αμερικής!

13 Φεβρουαρίου 1899: Πέθανε ο Ανδρέας Συγγρός

Ξεκίνησε ως άσημος λογιστής στην Κωνσταντινούπολη και εξελίχθηκε σε μεγαλοτραπεζίτη που δάνειζε τον Σουλτάνο. Οι δωρεές του ανήλθαν σε εκατομμύρια δραχμές και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νοσοκομείου, φυλακών, μουσείων, σχολείων και δρόμων.

Ο Συγγρός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο σκάνδαλο των Λαυρεωτικών. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Χρηματιστήριο, κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε την τεράστια περιουσία του, εξαπατώντας ανυποψίαστους και αφελείς πολίτες, στους οποίους πούλησε μετοχές “φούσκες” της μεταλλευτικής του εταιρείας.

Συμπορεύτηκε πολιτικά με τον Χαρίλαο Τρικούπη, ήταν στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές για το ελληνικό χρέος και κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση του 1893, για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα.

Το Δεκέμβριο του 1893, άγνωστοι πέταξαν δυναμίτη στο σπίτι του. Ήταν γυναικάς και φανατικός εργένης μέχρι που γνώρισε την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου, η οποία συνέχισε και ενίσχυσε το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο. Πολλοί είπαν ότι αυτή ήταν και η εξιλέωσή του.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη ζωή του αμφιλεγόμενου τραπεζίτη και ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού:

Ανδρέας Συγγρός, ο άσημος λογιστής που έγινε τραπεζίτης και δάνειζε τον Σουλτάνο. Οι μετοχές – φούσκες, το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών και οι ευεργεσίες στη Μηχανή του Χρόνου

13 Φεβρουαρίου 1914: Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα

Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα προσαρτηθούν στο ελληνικό κράτος, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από τα εδάφη της Βόρειας Ηπείρου (Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα, Κορυτσά, Χειμάρρα), τα οποία θα επιδικάζονταν στην Αλβανία .

Στην Ήπειρο ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Δήλωσε ότι κάθε αντίσταση από την πλευρά του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

13 Φεβρουαρίου 1923: Γεννήθηκε ο Τσακ Γιέγκερ

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που σε ηλικία 24 ετών, έγινε ο πρώτος πιλότος που έσπασε το φράγμα του ήχου. Πέταξε στα 45.000 πόδια με αεροσκάφος τύπου Bell X-1, στις 14 Οκτωβρίου 1947.

Ο Γιέγκερ υπηρέτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος καταδιωκτικού P-51 Mustang. Στο ενεργητικό του είχε 12 καταρρίψεις γερμανικών μαχητικών στο Δυτικό Μέτωπο, πέντε από τις οποίες σε μόνο μία αερομαχία.

Πήρε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πτέραρχου το 1975 και πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 97 ετών. H ιστορία του έγινε πηγή έμπνευσης για βιβλίο και ταινία με τίτλο “The Right Stuff“.

Remembering Chuck Yeager, first person to break the sound barrier

13 Φεβρουαρίου 1924: Γεννήθηκε ο Γιώργος Φούντας

Η ατάκα του “Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!“, στην ταινία “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, έχει μείνει στην ιστορία. Όταν τελείωσε το Δημοτικό, άρχισε να εργάζεται στο γαλατάδικο του πατέρα του στου Ψυρρή. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού.

Λέγεται ότι στα γυρίσματα της ταινίας “Πυρετός στην άσφαλτο“, είδε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ και του είπε: “Γεια σου Κώτσο! Τι κάνει η κυρά; Τι κάνουν τα κουτσούβελα;“. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη φήμη, είχε δεχθεί πρόταση να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ, αλλά δεν πήρε το ρόλο, γιατί δεν προλάβαινε να μάθει αγγλικά. Μάλλον δεν ισχύει.

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως “Ποτέ την Κυριακή” και “Τα κόκκινα φανάρια” και πήρε μέρος στη σειρά “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται“.

Ο Γιώργος Φούντας δέχθηκε πρόταση να διαδεχθεί τον Σον Κόνερι στο ρόλο του Τζέιμς Μποντ; Αρνήθηκε να πάρει τον ρόλο του πράκτορα 007, αν και ο Φίνος τον πίεζε να δεχθεί

13 Φεβρουαρίου 1933: Γεννήθηκε ο Μιχαλάκης Καραολής

Μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου ήταν οι πρωτομάρτυρες του αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956 για τη δολοφονία δύο Βρετανών στρατιωτών. Παραμονή της εκτέλεσής τους, οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα που “πνίγηκε” στο αίμα.

Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε“, λέγεται ότι είχε πει ο Καραολής λίγο πριν οδηγηθεί στην κρεμάλα, σε ηλικία 23 ετών. Ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Δείτε στο ακόλουθο link την περίληψη της εκπομπής της “ΜτΧ” για την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου:

Οι αγχόνες στην Κύπρο. Η εκτέλεση των αγωνιστών Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου στη «Μηχανή του Χρόνου». Νέα εκπομπή

13 Φεβρουαρίου 1960: Γεννήθηκε ο Πιερλουίτζι Κολίνα

Ιταλός πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος. Σφύριξε όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, ήξερε να διαχειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις υποδειγματικά και κέρδισε το σεβασμό όλων. Στο Μουντιάλ του 2002, μετά από αγώνα της Αγγλίας με την Αργεντινή, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αντάλλαξε τη φανέλα του με τον Κολίνα.

Ο Ιταλός ρέφερι διαιτήτευσε δύο παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας στο αλησμόνητο Euro του 2004: το εναρκτήριο με την Πορτογαλία και τον ημιτελικό με την Τσεχία. Αναδείχθηκε έξι συνεχόμενες φορές “Καλύτερος Διαιτητής της Χρονιάς” από τη FIFA (1998-2003) και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2005, σε ηλικία 45 ετών.

Pierluigi Collina ● The Greatest Referee in Football History ● Golden Goal

13 Φεβρουαρίου 1979: Γεννήθηκε ο Άντερς Μπρέιβικ

Ο “μακελάρης του Όσλο”

Νορβηγός νεοναζί και κατά συρροή δολοφόνος. Τον Ιούλιο του 2011, σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200, σε τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε πρώτα στο Όσλο και ύστερα στη νήσο Ουτόγια. Φέρεται να σχεδίαζε το έγκλημα εννέα χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2012, ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη, που είναι η μέγιστη ποινή που προβλέπει η νορβηγική νομοθεσία με δυνατότητα παράτασης. Παραμένει έγκλειστος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας και διεκδικεί μέχρι σήμερα την απελευθέρωσή του, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το 2022, το νορβηγικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής του, με το σκεπτικό ότι “η ψυχιατρική του κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί” και παραμένει εξίσου επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως και πριν από 11 χρόνια.

Έχει φανερώσει τα πολιτικά του φρονήματα κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς ενώπιον των δικαστών, όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο:

Norwegian killer Breivik gives Nazi salute at parole hearing

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr